Dzisiejszy wpis będzie inny. Taki hmmm… jakby to powiedzieć – techniczny. Stworzony z potrzeby i na prośbę wielu osób. Wiem dobrze, jak mi samej czasem trudno jest wyobrazić sobie, jak coś ma wyglądać. Często nie wiem, czy robię coś dobrze, jaką konsystencje powinien mieć krem itd… Dlatego postanowiłam pokazać Wam, jak robię krem do dekoracji tortu oraz samą dekorację w kształcie różyczek. Mam nadzieję, że pomogę Wam choć trochę, ale też liczę na waszą wyrozumiałość, gdyż jestem laikiem w kręceniu filmów. Jestem świadoma, że nie są one doskonałe, ale pokazują co trzeba:)
Bardzo długo szukałam odpowiedniego kremu do dekorowania tortów, bo niestety, ale nie każdy się do tego nadaje. Krem na bazie bezy szwajcarskiej jest doskonały! Idealnie trzyma kształt, nie rozwarstwia się, można go barwić i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jedyne o co się obawiałam, to czy będzie ‘zjadliwy’. Okazało się, że tak. Smakował wszystkim, którzy mieli okazję jeść tort udekorowany tym kremem. Polecam go szczerze. Od tej pory to mój nr 1 w dekorowaniu!
Zdobienie tortu i przepis na krem podpatrzyłam na blogu ‘Ciasteczkolandia’.
Składniki na krem (przepis podstawowy):
- 300g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
- 100g białek (ok. 3-4 sztuk)
- 200g cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie, ja nie dodałam, bo nie mam)
- ekstrakt waniliowy lub dowolny inny
- ewentualnie barwniki
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‘mlaskanie’ kremu. Nasz krem jest gotowy. Można przystąpić do dekorowania.
Na ozdobienie tortu o średnicy 22cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników, zostało mi trochę na ewentualne poprawki.
Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to 3 odcienie fioletu. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylka w kształcie otwartej gwiazdy nr 1M firmy Wilton.
Wierzch i boki tortu który będziemy zdobić należy pokryć cienką warstwą zabarwionego kremu.
Gotowy krem nałożyć do worka. Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Przykładamy końcówkę tylki prostopadle do boku tortu, obieramy środek różyczki a następnie zataczamy wokół niego koło. Do kolejnego worka nakładamy masę w jaśniejszym kolorze. Czynność powtarzamy w drugim rzędzie. Na końcu stroimy górę tortu, zmieniając oczywiście kolor kremu.
Na filmie możecie zobaczyć dokładnie jak się robi taką dekorację z róży.
Życzę miłego oglądania.
Powodzenia!
Mi krem podszedł wodą 😭 czemu to się mogło zadziać
Krem się zwarzył, skoro podszedł wodą. Być może zbyt długo go ucierałaś.
Dzień dobry mam pytanie mam zrobić na komunię tort w kształcie księgi i się zastanawiam czy mogę ta masę wykorzystać do obłożenia dekorowania ale czy mogę ten krem połączyć z ozdobami z masy cukrowej i śmietany???bo nie wiem czy nie będzie rozpuszac mi ozdób czy lepiej zrobić ozdoby z czekolady plastycznej ???
Masa na bazie bezy jak najbardziej nadaje się do łączenia zarówno z lukrem plastycznym, jak i bitą śmietaną. Natomiast bita śmietan rozpuszcza ozdoby z lukru plastycznego.
P.S. Komentarze na blogu są moderowane, pokazują się dopiero po moim zaakceptowaniu, ten drugi skasowałam.
A podkład pod jaki jest?
Nie rozumiem pytania 🙁
witam, krem wyszedł mi super, tylko popękał na torcie….czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?
Witam,
czy zamiast ekstraktu waniliowego mogę dodać cukier waniliowy, olejek waniliowy, albo czy po prostu mogę z niego zrezygnować bez wpływu na masę?
Brak ekstraktu nie wpływa na masę. Jeśli lubisz, to dodaj olejek, ja bym dodała cukier, ale z prawdziwą wanilią.
dziękuję:)
Czy jeśli zostanie mi za dużo kremu, będę mogła go zamrozić, żeby wykorzystać następnym razem?
Wg mnie nie. Ale nigdy tego nie robiłam.
Witam , czy mogłaby Pani dodać fotkę tylki jaką robi się te róże? Proszę o pomoc , dziękuję
Na filmie widać, jaka to tylka, wystarczy go oglądnąć 🙂
Pozdrawiam.
Witam Czy jeżeli do masy dodam sok z czarnej porzeczki to nie wpłynie to na konsystencję masy?Nigdzie nie znalazłam barwników a potrzebuję nadać jakiś kolor ?
Obawiam się, że może wpłynąć.
Witam!
Zrobiłam wczoraj dla córki na 3 latka, tylko dwu pietrowy i oczywiscie różowy 🙂 taki sobie zażyczyła.
Dziś zobaczymy jak goście zareaguja 🙂
Dziekuje za inspirację !!!
Hej ja najpierw ubijam białka z cukrem, w drugiej misce żółtka z masłem . Do ubitego masła dodaje ubitą piane z białek i na koniec odrobine cytryny. Też fajnie sie dekoruje.
W którym monecie dodaje sie wilnian potasu ?
W momencie ubijania białek w mikserze.
Dziękuję za szybką odpowiedz , będę dzisiaj tworzyła dzieło sztuki 😀 Mam nadzieję że się uda 😉
Uda się na pewno!
A w jakim celu w ogóle się to dodaje? Robiłam ten krem już kilka razy bez tego składnika i wyszedł idealnie, zastanawiam się co zmienia jego dodanie?
Podobno usztywnia białka. Ale ja też zawsze robię bez i jest super.
Witam
Chcę zrobić tort kawowy(masa budyniowa)z ciastem makowym (nie biszkopt). Czy do Twojej masy można dodać odrobinę kawy aby smaki były podobne?
Obawiam się, że słodko-cytrynowy będzie się “gryzł” z makowym.
Takiej zaparzonej? Nie wiem, czy nie rozrzedzi zbytnio kremu… Podstawowy krem jest słodki, nie cytrynowy. Nie ma w przepisie nic o cytrynie 🙂
Krem fantastyczny, dekorowałam nim tort z lalką na urodzinki córeczki dziękuje za przepis i polecam wszystkim!!!
Cieszę się, że krem się sprawdził.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Witam… czy ten krem daje rade w upaly? Czy nie splywa podczas dekorowania
Nie spływa, ale trzeba będzie szybko z nim pracować i do lodówki!
Witam Panią, mam zamiar udekorować tort w formie róż jakie Pani wykonała, doszłam do wniosku że o tej porze roku przy tych temperaturach dekoracja z śmietanki i serka się nie utrzyma, więc piszę do Pani z zapytaniem ile musze powiększyc składniki aby udekorowac tort sr 24?? czy ten krem nie będzie się gryzł smakiem z wnętrzem tortu?? przeglądajac komentarze zrozumiałam że jest słodki więc ile dodac soku z cytryny i kiedy by zmniejszyć słodycz?? i czy tort po obłożeniu podkładem z tej masy musi się troszeczke schłodzic czy można na nim odrazu dekorowac?? z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam
Krem nie gryzie się z innymi smakami, bo jest po prostu słodki, nie ma innego dominującego smaku. Nie wiem ile dodać soku, bo to rzecz gustu, ale już pół cytryny złamie słodycz kremu. Sok z cytryny można dodać już na koniec ubijania kremu, wtedy też można spróbować czy taka ilość nam odpowiada. Dobrze by było, żeby po obłożeniu podkładem trochę się schłodził. róże wtedy lepiej przylegają.
Babeczko niestety nie mogę tutaj wkleić linka i dlatego napisałam do Ciebie na YouTube pod filmikiem z tym kremem 🙂 Wkleiłam tam link o jaki tort mi chodzi, i nie wiem ile porcji kremu naszykować?
Przepraszam, byłam na urlopie… Ale i tak bym nie pomogła, bo nie wiem, jaka to wielkość tortu… Trudno tak powiedzieć, ile tego kremu może być potrzebne 🙁
Witam
Jeśli chciałabym trochę złagodzić słodycz tego kremu, dodając cytryny, w którym momencie przygotowania kremu i w jakiej ilości powinnam to zrobić? (nie musi być mocno kwaśny)
Pewnie jest już po fakcie, ale może komuś się przyda. Cytrynę można dodać pod koniec ubijania piany, przed ucieraniem z masłem, lub w momencie dodawania masła. Ilość zależy od preferencji.
Dzien dobry! To pierwszy przepis po ktorego przeczytaniu nabrałam nadziei ze sie uda!:)
Mam jednak pytanie techniczne – czy bez dodawani żadnych innych barwników krem ma szanse wyjsć zupełnie biały? Inne kremy na bazie masła którymi odkładałam ciasta i torty, w naturalny sposob były lekko żółtawe… A zalezy mi na prawdziwej bieli:) pozdrowienia!!:)
No niestety, ale ten krem podobnie jak inne na maśle, nie jest do końca biały. Mi się nie udało jeszcze kupić takiego masła, żeby krem wyszedł biały 🙁
Spróbuj dodać biały barwnik- może zmieni barwę na idealną biel:)
Nie zmieni, próbowałam. Chyba, że się doda tego barwnika naprawdę dużo, choć ja i tak dałam go całkiem sporo i nie krem dalej nie był biały.
Dodanie odrobiny (na prawdę odrobiny, bo jak się doda więcej wyjdzie szarawy) fioletowego barwnika niweluje żółtawy odcień kremu
i wychodzi na prawdę białawy, nie śnieżnobiały ale biały, to jak z fioletowymi szamponami do włosów;)
Napisałaś że zrobiłaś podwójną porcję kremu czyli po prostu dodałas 2 razy wiecej skladnikow? Piszę ponieważ niektórzy ludzie twierdza że jeśli chce się zrobić podwójną porcję to trzeba dac 1,5 raza więcej.
Podwójna porcja to znaczy, że trzeba podwoić składniki.
Witam
W piątek planuję ozdobić kremem tort. Mogę krem zrobić w czwartek, przechowywać w lodówce, a ozdobić po wcześniejszym wyjęciu kremu w piątek?
z komentarzy wyczytałam też, że mogę tort ozdobić w czwartek i go przechowywać w lodówce – jak ma być jedzony w piątek wieczorem – to prawda?
Ja bym ozdobiła tort i przechowała do piątku. Od czwartku do piątku nic mu się złego z lodówce nie stanie. A zrobiony wcześniej krem stężeje mocno w lodówce i nie polecam potem dekorowania nim. Najlepiej dekorować od razu po zrobieniu kremu.
Ja czasami jak się czasowo nie wyrobie w jednym dniu, a krem mam już zrobiony, chowam normalnie do lodówki a na następny dzień wyjmuję, czekam trochę żeby zmiękł i przekręcam pół minuty mikserem i jest taki jak od razu po zrobieniu, przynajmniej u mnie ten sposób działa:)
Witaj babeczko. Czy w zwykłym mikserze też mi wyjdzie taka masa?
Dziewczyny w komentarzach piszą, że tak.
Wyjdzie zwykłym mikserem. Robiłam. Rewelacja pyszny
Mi NIE wyszło
Ale co nie wyszło? Bo stwierdzenie, że mi nie wyszło, raczej mało mówi 🙁
Witam…Słodka Babeczko…
Zamierzam upiec duży prostokatny tort na 18stke. 30 na 50 cm. Będzie to ktort z bitej smietany i mascarpone. Do dekoracji chcę użyć Twojego przepisu kremu z białek,ale chcę zrobic róże z listkami ,boki to esy floresy z lukru barwionego. Utrzyma się krem w srodku czerwca …nie spłynie ?? Pozdrawiam
Utrzyma się. To jest krem na bazie masła, a ono po schłodzeniu w lodówce jak wiadomo twardnieje. I tak samo jest z kremem. Doskonale trzyma formę i nic się z nim nie dzieje. Tort nawet należy wyjąć chwilę przed krojeniem, alby ten krem delikatnie zmiękł.
Dziękuję Sładka Babeczko…..gorąco pozdrawiam
Krem zrobiony na próbę ręcznym mikserem Zelmer w momencie dodawania masła na wolnych obrotach. Rewelacja. Wyszedł bez problemu. Długo ubijalam po dodaniu masła. Dziękuję i czekam na kolejne filmy Słodka Babeczko
Hej
Chciałam zapytać czy podana w przepisie porcja kremu starczy na zrobienie ok 10 sporych róż w stylu cakepops na patykach? Ozdabiania samego tortu nie będzie, tylko róże.
Myślę, że skoro wystarcza na ozdobienie tortu, to na 10 róż tym bardziej :). Wg mnie będzie jej dużo za dużo.
to myślisz, że z połowy starczy? planowałam żeby jedna róża miała ok. 5 cm szerokości i 4 cm wysokości
Tak, spokojnie wystarczy.
Winian potasu dodajemy na etapie miksowania białek? Pozdrawiam
Tak.
Witam,
czy istnieje możliwość przygotowania wcześniej ozdób z kremu i przechowywania ich w lodówce np 3-4 dni a następnie “doklejenia” ich do tortu?
Myślę, że tak, ale nigdy tak nie robiłam.
Dzień dobry, mam takie pytanie czy taki krem będzie nadawał się również do zrobienia napisu na torcie cienka tylka? Myslalam o zabarwieniu go kakao, czy nie zmieni to jego konsystencji? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nadaje się do napisów i barwienia kakao.
Witam babeczko, robiłam z bezy ozdobę tortu dla mojej siostry na urodziny. Pracuje się z nim super, jest gładki, miękki, nie zatyka tylek. Jedyny problem to taki, że trza się namachać z tymi białkami ( nie mam takiego super robota kuchennego jak Ty). Nie wiem też dlaczego, ale w czasie krojenia różyczki odpadały od tynkowania? Czy myślisz, że może być to spowodowane zbyt mocnym schłodzeniem tortu? Zdjęcie podeślę na maila. Pozdrawiam. 🙂
Tak, może tak być, że po mocnym schłodzeniu różyczki odpadają. Dlatego dobrze jest wyjąć tort z pół godziny przed krojeniem.
Dziękuję, następnym razem tak zrobię 🙂 Bo na pewno skorzystam jeszcze nie raz z przepisu na ten krem 🙂 zdjęcia przesłałam na maila, mam nadzieję, że dotarły 🙂
czy do takiej bezowej masy falbankowej zamiast kolorowego barwnika można użyć kakao?
Tak.
dziękuję za odpowiedz 🙂
witam! mam pytanie za kilka dni moja coreczka ma urodziny i zamierzam wykorzystac ten krem pod mase cukrowa, lecz chcialabym go zrobic kilka dni wczesniej. czy mozna go w jakis sposob przechowac w lodowce a gdy bedzie potrzebny wyciagnac i to zadziala?? prosilabym o szybko odpowiedz.
Ten krem robi się bardzo twardy w lodówce. Musiałabyś go dużo szybciej przed obłożeniem wyjąć z lodówki.
Witam, a co potem Pani robi z żółtek? bo mam zamiar zrobić ten krem na tort synka a nie wiem co zrobić z żółtkami
No to jest problem… Czasem dorzucam do jajecznicy, czasem robię ciasto kruche, ale z reguły kończą w koszu 🙁
Ale od jakiegoś czasu używam białek w płynie (do kupienia na allegro lub w selgrosie) i wtedy nie ma problemu żółtek. Polecam!
Zawsze jest problem co zrobić z pozostałym białkiem podczas robienia faworków, polecam wtedy z pozostałych białek zrobić bezy. W tym przypadku polecam z pozostałych żółtek zrobić faworki. Pozdrawiam.
zamiast do kosza – na włosy:) żółtko + łyżeczka keratyny(allegro) + łyżeczka ulubionej odżywki razem LEKKO ogrzać w kąpieli wodnej i na włosy, okręcić folią, ręcznikiem lub założyć czapkę i potrzymać min pół godziny. włosy powinny nie być bardzo brudne czy przetłuszczone bo nie działa, ja zawsze myje szybko włosy tak żeby tylko spłukać ten “pierwszy brud i lekko wycieram. potem tylko umyć i nie suszyć suszarą. przy regularnym stosowaniu (raz na tydzień minimum) włosy mega rewelacja. ta porcja starcza na włosy do ramion.
ludzie drodzy jakie żółtka w koszu????? z żółtek piecze sie najcudowniejsze ciasto świata BABKĘ DROŻDZOWĄ taką 5 żółtek na pół kilo mąki!
Nie zawsze ma się ochotę lub czas na pieczenie babki… Poza tym, ile można jeść babkę… Wychodzą też pyszne pączki, ale czy to znaczy, że za każdym razem jak mam nadmiar żółtek mam piec pączki? 🙂
Asiu robilam z twojego przepisu ten krem jest naprawde swietny ale……mam jedno pytanie bo zeczywiscie krem jest troche za slodki czy mozna dodac troszke soku z cytryny
Jak najbardziej tak, wtedy jest naprawdę dobry 🙂
Witam,
Jak ten krem zachowuje się po skończeniu dekoracji / następnego dnia?
Rozumiem, że on jest miękki, więc jakiekolwiek dotknięcie tortu psuje różyczki. Czy jest jakieś ryzyko, że krem się na torcie rozpuści?
Pozdrawiam serdecznie
Nie jest miękki, bo jest na maśle, a mało w lodówce raczej jest twarde, a nie miękkie. Dlatego nawet przed konsumpcją, tort należy wyjąć chwilę wcześniej z lodówki, żeby różyczki troszkę zmiękły. Nie ma szans, aby krem się na torcie rozpuścił. Trzyma fason nawet w cieple.
witam mam zamiar zrobic tort smietankowy a jesli obsmaruje tym kremem z bialek wierzch tortu a na nim udekoruje rozyczkami z masy cukrowej to nic sie nie stanie prosze o szybko odpowiec chodzi mi o to czy masa cukrowa nie bedzie sie rozpuszczac
To jest idealny krem pod dekoracje z masy cukrowej.
Witam! Czy pasuje do dekoracji każdego rodzaju tortu czy są jakieś ograniczenia? Można dodać mniej cukru czy raczej nie bo wpłynie to na konsystencję kremu? Taka ilość starczy do dekoracji tortownicy 18 cm Dziękuje za odp.
Nie ma ograniczeń, chyba, że nasza fantazja 🙂 Można minimalnie zmniejszyć ilość cukru, ale nie za wiele, bo może mieć wpływ na konsystencje samego kremu. Nie wiem, cze na taką tortownicę wystarczy,chyba tak, ale pytanie jaka ma to być dekoracja. Ja zawsze wolę zrobić więcej, niż się denerwować. Zrobiłabym 1,5 porcji.
Będą to róże ale góry nie planuję tak dekorować bo to na urodziny tylko same boki
Jeśli same boki, to taka ilość wystarczy.
Czy zamiast barwników mogę dodać do kremu dżem/ syrop malinowy?
W celu zabarwienia kremu? Nie polecam.
Udało się przepis rewelacyjny:) A dla wszystkich wątpiących potwierdzam, że wystarczy troszkę cierpliwości i masa z rzadkiej robi się momentalnie idealna:) Pozdrawiam i dziękuję.
Hej:-) ja mam tylko techniczne pytanko- czy można użyć margaryny zamiast masła??
Zdecydowanie nie!
Zrobiłam wczoraj ten krem i wyszedł za rzadki, nie mam pojęcia dlaczego. Dzisiaj postanowiłam zrobić jeszcze raz bo potrzebuję kremu na tort i znowu wyszedł za rzadki! Jak moge go szybko uratować? Czasu mam niewiele
Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Może powinnaś dłużej miksować, bo ten krem w pewnym momencie jest rzadki, a potem osiąga odpowiednią konsystencję. Albo spróbuj dodać więcej masła, aż zacznie robić się gęsty.
P.S. A może beza była zbyt ciepła, jak zaczęłaś dodawać masło?
Mam pytanie odnośnie prezentowanej masy i ozdób z niej wykonanych.
Mój tort będzie przełożony bitą śmietaną z mascarpone. Wierzch tortu i boki również chciałam posmarować bitą śmietaną. Pytanie dotyczy tego, czy dekoracje zrobione z tego kremu i położone na wierzch i boki tortu nie będą zjeżdżały, czy się topiły albo w drugą stronę -czy ta masa nie wpłynie negatywnie na śmietanę. Ostatnio boki tortu ze śmietany udekorowałam czekoladą, ale niestety zjeżdżała i jakby się topiła – nie wiem dlaczego.
Wg mnie nie powinno nic zjeżdżać, a tym bardziej się topić. Dekorowałam tak wielokrotnie. Ale jeśli masz obawy, to jak już obłożysz cały tort kremem, to pokryj całość cieniutką warstwą tego maślanego kremu. Wtedy na 100% nic się nie stanie.
Witam czy masa ta nadaje się na zdobienia tortu z opłatkiem?
Tak.
Witam,
a czy białka muszą być z lodówki czy w temperaturze pokojowej?
Nie ma to tutaj najmniejszego znaczenia, ponieważ i tak je podgrzewasz.
witam serdecznie 🙂 mam takie pytanie czy ten krem na bazie szwajcarskiej bezy po przełożeniu do rękawa cukierniczego (ja mam silikonowy) bardzo sie rozpuszcza pod wpływem ciepła pochodzącego od dłoni ??
Da radę dość długo z nim popracować, na pewno dużo dłużej, niż z kremówką czy mascarpone… Nie tyle się rozpuszcza, co mięknie i lekko wtedy może tracić fason. Wkładam wtedy na chwilę do lodówki i znów jest ok.
Witam dziś robiłam krem, do przyozdobienia tortu. Rewelacja, super przepis, trochę się obawiałam bo tort na 50 rocznice ślubu moich rodziców ale było watro.
P.S. użyłam zwykłego miksera – w sensie standardowe pióra i wyszło.
Pozdrawiam.
Witam serdecznie 🙂 Niebawem będę robić synkowi torcik na roczek i zamierzam go ozdobić zwierzątkami z masy cukrowej. Czy krem maślany na bezie nadaje się jako podkład czy figurki się nie będą rozpuszczały? Przyznam , że szukam odpowiedniego kremu właśnie do takich dekoracji, bo ostatnio robiłam tort mikołajowy na masie budyniowej (na maśle) i trochę zwłaszcza na bokach tortu figurki pływały. Aha, nie chodzi mi o obkładanie całego tortu masą cukrową tylko ozdabianie.
Pozdrawiam 🙂
Ta masa idealnie nadaje się do lukru. Może być zarówno podkładem pod całe obłożenie tortu, jak i dla figurek. Nie ma prawa nic złego się stać 🙂
Pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie 😉 Czy można do tej masy dodać np rozpuszczoną czekoladę?
Nigdy nie dodawałam, więc pewności 100% nie mam, ale na rozum, to tak. Na pewno można dodać kakao, bo tak robiłam 🙂
Dzięki wielkie. Wypróbuję tę masę i dam znać jak poszło 🙂
Pozdrawiam
Witam serdecznie, Mam tylko zwykły mikser ręczny który nie posiada mieszadła do ucierania, czy mogę od samego początku do końca używać mieszadła do ubijania, pozdrawiam.
Hmmm… nie mam 100% pewności, bo nie robiłam tak, ale jeśli do samego końca będziesz ubijać, to masa może okazać się za bardzo napowietrzona… A powinna być po prostu utarta.
Pozdrawiam!
Ja tydzień temu poraz pierszy robiłam ten krem i z tego przepisu.Robiłam zwykłym ręcznym mikserem i cały czas jednymi łopatkami, wyszedł super i córa była zadowolona, a gością bardzo smakowało.
Witam:) dziś zrobiłam pierwszy raz w życiu takie cudo….i to z Pani przepisu-dziękuje bardzo:) proszę mi powiedzieć gdzie Pani przechowuje otwarte barwniki Wilton? Może to być szafka czy lepiej w lodówce? Pozdrawiam
Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu. Otwarte barwniki przechowuję w spiżarce, tam jest trochę chłodniej. Ale wcześniej przechowywałam normalnie w szafce w temperaturze pokojowej. Nic im nie było.
Pozdrawiam.
Dziękuje bardzo za odpowiedź:-)
Proszę o informację czy do kremu na bezie szwajcarskiej mogę dodać dla smaku trochę alkoholu lub kakao???
Tak, można.
dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 😉
Nie wiem dlaczego, ale robiłam ten krem dwa razy, i klapa.
A na czym ta klapa polega? Bo tak to nawet trudno coś poradzić. Ja robiłam go dziesiątki razy, zawsze wychodzi…
Zrobił mi się bardzo rzadki i nic chyba się nie da z tym zrobić. ubijam i ubijam i ..niestety nic.
Może bez była zbyt ciepła? …
Mi też kiedyś tak się zrobiło.wtedy chłodzę go w lodówce tak z godzinę i ubijam ponownie.wychodzi idealny 🙂
Niestety nie posiadam koncówki ucierającej w robocie. Czy ten podpunkt można wykonać jakoś inaczej? Posiadam w thermomixie taką końcówkę, ale nie wiem jakbym miała to wykonać.
Przykro mi, nie ma, termomixa, więc nie wiem, jak to zrobić w nim, ale poczytaj komentarze, tam znajdziesz odpowiedź, jak inne dziewczyny sobie radziły.
zrobiłam ten krem po raz pierwszy w życiu i wyszedł idealny 🙂 tylko jak dla mnie troche za słodki i tak się zastanawiam czy można zmiejszyć ilośc cukru. Czy wpłynie to jakoś na konsystencje i jakość kremu.
Nie wiem. Chociaż ja daję troszkę
Mniej. Jednak obawiam się, że jeśli zbyt dużo się zmniejszy ilość cukru, to beza może się nie ubić.
Nie wiem czy próbowałaś, ale ja np. dodaję 2 lub 3 łyżki serka Philadelphia.
Nie, nie próbowałam. A te dwie łyżki to w ogóle są wyczuwalne w takiej ilości kremu?
Takie dwie czubate, więc trochę zabiją słodycz. 🙂
dzisiaj po raz pierwszy robiłam ten krem i wyszedł idealny 🙂 troche się go bałam ale okazało się że nie było czego. mam tylko pytanie o ilość cukru. czy musi być go az tyle? czy jego ilość ma wpływ na późniejszą konsystencje? krem jest dośc słodki jak dla mnie.