Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Dzisiejszy wpis będzie inny. Taki hmmm… jakby to powiedzieć – techniczny. Stworzony z potrzeby i na prośbę wielu osób. Wiem dobrze, jak mi samej czasem trudno jest wyobrazić sobie, jak coś ma wyglądać. Często nie wiem, czy robię coś dobrze, jaką konsystencje powinien mieć krem itd… Dlatego postanowiłam pokazać Wam, jak robię krem do dekoracji tortu oraz samą dekorację w kształcie różyczek. Mam nadzieję, że pomogę Wam choć trochę, ale też liczę na waszą wyrozumiałość, gdyż jestem laikiem w kręceniu filmów. Jestem świadoma, że nie są one doskonałe, ale pokazują co trzeba:)

Bardzo długo szukałam odpowiedniego kremu do dekorowania tortów, bo niestety, ale nie każdy się do tego nadaje. Krem na bazie bezy szwajcarskiej jest doskonały! Idealnie trzyma kształt, nie rozwarstwia się, można go barwić i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jedyne o co się obawiałam, to czy będzie ‘zjadliwy’. Okazało się, że tak. Smakował wszystkim, którzy mieli okazję jeść tort udekorowany tym kremem. Polecam go szczerze. Od tej pory to mój nr 1 w dekorowaniu!

Zdobienie tortu i przepis na krem podpatrzyłam na blogu ‘Ciasteczkolandia’.

Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Składniki na krem (przepis podstawowy):

  • 300g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
  • 100g białek (ok. 3-4 sztuk)
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie, ja nie dodałam, bo nie mam)
  • ekstrakt waniliowy lub dowolny inny
  • ewentualnie barwniki

Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‘mlaskanie’ kremu. Nasz krem jest gotowy. Można przystąpić do dekorowania.

Na ozdobienie tortu o średnicy 22cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników, zostało mi trochę na ewentualne poprawki.

Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to 3 odcienie fioletu. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylka w kształcie otwartej gwiazdy nr 1M firmy Wilton.
Wierzch i boki tortu który będziemy zdobić należy pokryć cienką warstwą zabarwionego kremu.


Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej
Gotowy krem nałożyć do worka.
Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Przykładamy końcówkę tylki prostopadle do boku tortu, obieramy środek różyczki a następnie zataczamy wokół niego koło. Do kolejnego worka nakładamy masę w jaśniejszym kolorze. Czynność powtarzamy w drugim rzędzie. Na końcu stroimy górę tortu, zmieniając oczywiście kolor kremu.
Na filmie możecie zobaczyć dokładnie jak się robi taką dekorację z róży.
Życzę miłego oglądania.

Powodzenia!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

411 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ann
Ann
7 lat temu

Mi krem podszedł wodą 😭 czemu to się mogło zadziać

Wiola
Wiola
7 lat temu

Dzień dobry mam pytanie mam zrobić na komunię tort w kształcie księgi i się zastanawiam czy mogę ta masę wykorzystać do obłożenia dekorowania ale czy mogę ten krem połączyć z ozdobami z masy cukrowej i śmietany???bo nie wiem czy nie będzie rozpuszac mi ozdób czy lepiej zrobić ozdoby z czekolady plastycznej ???

Początkująca
Początkująca
7 lat temu

A podkład pod jaki jest?

berni
berni
7 lat temu

witam, krem wyszedł mi super, tylko popękał na torcie….czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?

Marzena
Marzena
7 lat temu

Witam,
czy zamiast ekstraktu waniliowego mogę dodać cukier waniliowy, olejek waniliowy, albo czy po prostu mogę z niego zrezygnować bez wpływu na masę?

Marzena
Marzena
7 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuję:)

Ata
Ata
8 lat temu

Czy jeśli zostanie mi za dużo kremu, będę mogła go zamrozić, żeby wykorzystać następnym razem?

Paula
Paula
8 lat temu
Reply to  Asiek

Witam , czy mogłaby Pani dodać fotkę tylki jaką robi się te róże? Proszę o pomoc , dziękuję

Anna
Anna
8 lat temu

Witam Czy jeżeli do masy dodam sok z czarnej porzeczki to nie wpłynie to na konsystencję masy?Nigdzie nie znalazłam barwników a potrzebuję nadać jakiś kolor ?

Dominika
Dominika
8 lat temu

Witam!
Zrobiłam wczoraj dla córki na 3 latka, tylko dwu pietrowy i oczywiscie różowy 🙂 taki sobie zażyczyła.
Dziś zobaczymy jak goście zareaguja 🙂
Dziekuje za inspirację !!!

Kinga
Kinga
8 lat temu

Hej ja najpierw ubijam białka z cukrem, w drugiej misce żółtka z masłem . Do ubitego masła dodaje ubitą piane z białek i na koniec odrobine cytryny. Też fajnie sie dekoruje.

Dorota
8 lat temu

W którym monecie dodaje sie wilnian potasu ?

Dorota
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za szybką odpowiedz , będę dzisiaj tworzyła dzieło sztuki 😀 Mam nadzieję że się uda 😉

Daria
Daria
7 lat temu
Reply to  Dorota

A w jakim celu w ogóle się to dodaje? Robiłam ten krem już kilka razy bez tego składnika i wyszedł idealnie, zastanawiam się co zmienia jego dodanie?

Aga
Aga
8 lat temu

Witam
Chcę zrobić tort kawowy(masa budyniowa)z ciastem makowym (nie biszkopt). Czy do Twojej masy można dodać odrobinę kawy aby smaki były podobne?
Obawiam się, że słodko-cytrynowy będzie się “gryzł” z makowym.

vera
vera
8 lat temu

Krem fantastyczny, dekorowałam nim tort z lalką na urodzinki córeczki dziękuje za przepis i polecam wszystkim!!!

Poczatkujaca
Poczatkujaca
8 lat temu

Witam… czy ten krem daje rade w upaly? Czy nie splywa podczas dekorowania

zuza
zuza
8 lat temu

Witam Panią, mam zamiar udekorować tort w formie róż jakie Pani wykonała, doszłam do wniosku że o tej porze roku przy tych temperaturach dekoracja z śmietanki i serka się nie utrzyma, więc piszę do Pani z zapytaniem ile musze powiększyc składniki aby udekorowac tort sr 24?? czy ten krem nie będzie się gryzł smakiem z wnętrzem tortu?? przeglądajac komentarze zrozumiałam że jest słodki więc ile dodac soku z cytryny i kiedy by zmniejszyć słodycz?? i czy tort po obłożeniu podkładem z tej masy musi się troszeczke schłodzic czy można na nim odrazu dekorowac?? z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam

Monika
Monika
8 lat temu

Babeczko niestety nie mogę tutaj wkleić linka i dlatego napisałam do Ciebie na YouTube pod filmikiem z tym kremem 🙂 Wkleiłam tam link o jaki tort mi chodzi, i nie wiem ile porcji kremu naszykować?

Ewa
Ewa
8 lat temu

Witam
Jeśli chciałabym trochę złagodzić słodycz tego kremu, dodając cytryny, w którym momencie przygotowania kremu i w jakiej ilości powinnam to zrobić? (nie musi być mocno kwaśny)

Daria
Daria
8 lat temu

Dzien dobry! To pierwszy przepis po ktorego przeczytaniu nabrałam nadziei ze sie uda!:)

Mam jednak pytanie techniczne – czy bez dodawani żadnych innych barwników krem ma szanse wyjsć zupełnie biały? Inne kremy na bazie masła którymi odkładałam ciasta i torty, w naturalny sposob były lekko żółtawe… A zalezy mi na prawdziwej bieli:) pozdrowienia!!:)

Iza
Iza
8 lat temu
Reply to  Daria

Spróbuj dodać biały barwnik- może zmieni barwę na idealną biel:)

Kasia.
Kasia.
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dodanie odrobiny (na prawdę odrobiny, bo jak się doda więcej wyjdzie szarawy) fioletowego barwnika niweluje żółtawy odcień kremu

Kasia.
Kasia.
7 lat temu
Reply to  Kasia.

i wychodzi na prawdę białawy, nie śnieżnobiały ale biały, to jak z fioletowymi szamponami do włosów;)

Janka
Janka
8 lat temu

Napisałaś że zrobiłaś podwójną porcję kremu czyli po prostu dodałas 2 razy wiecej skladnikow? Piszę ponieważ niektórzy ludzie twierdza że jeśli chce się zrobić podwójną porcję to trzeba dac 1,5 raza więcej.

maga
maga
8 lat temu

Witam
W piątek planuję ozdobić kremem tort. Mogę krem zrobić w czwartek, przechowywać w lodówce, a ozdobić po wcześniejszym wyjęciu kremu w piątek?
z komentarzy wyczytałam też, że mogę tort ozdobić w czwartek i go przechowywać w lodówce – jak ma być jedzony w piątek wieczorem – to prawda?

Kasia.
Kasia.
7 lat temu
Reply to  Asiek

Ja czasami jak się czasowo nie wyrobie w jednym dniu, a krem mam już zrobiony, chowam normalnie do lodówki a na następny dzień wyjmuję, czekam trochę żeby zmiękł i przekręcam pół minuty mikserem i jest taki jak od razu po zrobieniu, przynajmniej u mnie ten sposób działa:)

katarzyna Wietrzak
katarzyna Wietrzak
8 lat temu

Witaj babeczko. Czy w zwykłym mikserze też mi wyjdzie taka masa?

Ania
Ania
8 lat temu

Wyjdzie zwykłym mikserem. Robiłam. Rewelacja pyszny

Kasia
Kasia
7 lat temu

Mi NIE wyszło

Ania
Ania
8 lat temu

Witam…Słodka Babeczko…
Zamierzam upiec duży prostokatny tort na 18stke. 30 na 50 cm. Będzie to ktort z bitej smietany i mascarpone. Do dekoracji chcę użyć Twojego przepisu kremu z białek,ale chcę zrobic róże z listkami ,boki to esy floresy z lukru barwionego. Utrzyma się krem w srodku czerwca …nie spłynie ?? Pozdrawiam

Ania
Ania
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję Sładka Babeczko…..gorąco pozdrawiam

Ania
Ania
8 lat temu
Reply to  Asiek

Krem zrobiony na próbę ręcznym mikserem Zelmer w momencie dodawania masła na wolnych obrotach. Rewelacja. Wyszedł bez problemu. Długo ubijalam po dodaniu masła. Dziękuję i czekam na kolejne filmy Słodka Babeczko

Kasia
Kasia
8 lat temu

Hej
Chciałam zapytać czy podana w przepisie porcja kremu starczy na zrobienie ok 10 sporych róż w stylu cakepops na patykach? Ozdabiania samego tortu nie będzie, tylko róże.

Kasia
Kasia
8 lat temu
Reply to  Asiek

to myślisz, że z połowy starczy? planowałam żeby jedna róża miała ok. 5 cm szerokości i 4 cm wysokości

Dominika
Dominika
8 lat temu

Winian potasu dodajemy na etapie miksowania białek? Pozdrawiam

justyna
justyna
8 lat temu

Witam,
czy istnieje możliwość przygotowania wcześniej ozdób z kremu i przechowywania ich w lodówce np 3-4 dni a następnie “doklejenia” ich do tortu?

Sylwia
Sylwia
8 lat temu

Dzień dobry, mam takie pytanie czy taki krem będzie nadawał się również do zrobienia napisu na torcie cienka tylka? Myslalam o zabarwieniu go kakao, czy nie zmieni to jego konsystencji? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Ola
Ola
8 lat temu

Witam babeczko, robiłam z bezy ozdobę tortu dla mojej siostry na urodziny. Pracuje się z nim super, jest gładki, miękki, nie zatyka tylek. Jedyny problem to taki, że trza się namachać z tymi białkami ( nie mam takiego super robota kuchennego jak Ty). Nie wiem też dlaczego, ale w czasie krojenia różyczki odpadały od tynkowania? Czy myślisz, że może być to spowodowane zbyt mocnym schłodzeniem tortu? Zdjęcie podeślę na maila. Pozdrawiam. 🙂

Ola
Ola
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję, następnym razem tak zrobię 🙂 Bo na pewno skorzystam jeszcze nie raz z przepisu na ten krem 🙂 zdjęcia przesłałam na maila, mam nadzieję, że dotarły 🙂

Aliwa
Aliwa
8 lat temu

czy do takiej bezowej masy falbankowej zamiast kolorowego barwnika można użyć kakao?

Aliwa
Aliwa
8 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuję za odpowiedz 🙂

dorota
dorota
8 lat temu

witam! mam pytanie za kilka dni moja coreczka ma urodziny i zamierzam wykorzystac ten krem pod mase cukrowa, lecz chcialabym go zrobic kilka dni wczesniej. czy mozna go w jakis sposob przechowac w lodowce a gdy bedzie potrzebny wyciagnac i to zadziala?? prosilabym o szybko odpowiedz.

Justyśka
Justyśka
8 lat temu

Witam, a co potem Pani robi z żółtek? bo mam zamiar zrobić ten krem na tort synka a nie wiem co zrobić z żółtkami

wadi
wadi
7 lat temu
Reply to  Asiek

Zawsze jest problem co zrobić z pozostałym białkiem podczas robienia faworków, polecam wtedy z pozostałych białek zrobić bezy. W tym przypadku polecam z pozostałych żółtek zrobić faworki. Pozdrawiam.

magda
magda
7 lat temu
Reply to  Asiek

zamiast do kosza – na włosy:) żółtko + łyżeczka keratyny(allegro) + łyżeczka ulubionej odżywki razem LEKKO ogrzać w kąpieli wodnej i na włosy, okręcić folią, ręcznikiem lub założyć czapkę i potrzymać min pół godziny. włosy powinny nie być bardzo brudne czy przetłuszczone bo nie działa, ja zawsze myje szybko włosy tak żeby tylko spłukać ten “pierwszy brud i lekko wycieram. potem tylko umyć i nie suszyć suszarą. przy regularnym stosowaniu (raz na tydzień minimum) włosy mega rewelacja. ta porcja starcza na włosy do ramion.

Aliwa
Aliwa
8 lat temu
Reply to  Justyśka

ludzie drodzy jakie żółtka w koszu????? z żółtek piecze sie najcudowniejsze ciasto świata BABKĘ DROŻDZOWĄ taką 5 żółtek na pół kilo mąki!

Alicja
8 lat temu

Asiu robilam z twojego przepisu ten krem jest naprawde swietny ale……mam jedno pytanie bo zeczywiscie krem jest troche za slodki czy mozna dodac troszke soku z cytryny

Monika
Monika
8 lat temu

Witam,

Jak ten krem zachowuje się po skończeniu dekoracji / następnego dnia?
Rozumiem, że on jest miękki, więc jakiekolwiek dotknięcie tortu psuje różyczki. Czy jest jakieś ryzyko, że krem się na torcie rozpuści?

Pozdrawiam serdecznie

dorota
8 lat temu

witam mam zamiar zrobic tort smietankowy a jesli obsmaruje tym kremem z bialek wierzch tortu a na nim udekoruje rozyczkami z masy cukrowej to nic sie nie stanie prosze o szybko odpowiec chodzi mi o to czy masa cukrowa nie bedzie sie rozpuszczac

Aga
Aga
8 lat temu

Witam! Czy pasuje do dekoracji każdego rodzaju tortu czy są jakieś ograniczenia? Można dodać mniej cukru czy raczej nie bo wpłynie to na konsystencję kremu? Taka ilość starczy do dekoracji tortownicy 18 cm Dziękuje za odp.

Aga
Aga
8 lat temu
Reply to  Aga

Będą to róże ale góry nie planuję tak dekorować bo to na urodziny tylko same boki

Julia
Julia
8 lat temu

Czy zamiast barwników mogę dodać do kremu dżem/ syrop malinowy?

Asia
Asia
8 lat temu

Udało się przepis rewelacyjny:) A dla wszystkich wątpiących potwierdzam, że wystarczy troszkę cierpliwości i masa z rzadkiej robi się momentalnie idealna:) Pozdrawiam i dziękuję.

Małgosia
Małgosia
8 lat temu

Hej:-) ja mam tylko techniczne pytanko- czy można użyć margaryny zamiast masła??

Klaudia
Klaudia
8 lat temu

Zrobiłam wczoraj ten krem i wyszedł za rzadki, nie mam pojęcia dlaczego. Dzisiaj postanowiłam zrobić jeszcze raz bo potrzebuję kremu na tort i znowu wyszedł za rzadki! Jak moge go szybko uratować? Czasu mam niewiele

Marfa
Marfa
8 lat temu

Mam pytanie odnośnie prezentowanej masy i ozdób z niej wykonanych.
Mój tort będzie przełożony bitą śmietaną z mascarpone. Wierzch tortu i boki również chciałam posmarować bitą śmietaną. Pytanie dotyczy tego, czy dekoracje zrobione z tego kremu i położone na wierzch i boki tortu nie będą zjeżdżały, czy się topiły albo w drugą stronę -czy ta masa nie wpłynie negatywnie na śmietanę. Ostatnio boki tortu ze śmietany udekorowałam czekoladą, ale niestety zjeżdżała i jakby się topiła – nie wiem dlaczego.

Daria
Daria
8 lat temu

Witam czy masa ta nadaje się na zdobienia tortu z opłatkiem?

Ewelina
Ewelina
8 lat temu

Witam,
a czy białka muszą być z lodówki czy w temperaturze pokojowej?

Piotrek
Piotrek
8 lat temu

witam serdecznie 🙂 mam takie pytanie czy ten krem na bazie szwajcarskiej bezy po przełożeniu do rękawa cukierniczego (ja mam silikonowy) bardzo sie rozpuszcza pod wpływem ciepła pochodzącego od dłoni ??

Bożena
Bożena
8 lat temu

Witam dziś robiłam krem, do przyozdobienia tortu. Rewelacja, super przepis, trochę się obawiałam bo tort na 50 rocznice ślubu moich rodziców ale było watro.
P.S. użyłam zwykłego miksera – w sensie standardowe pióra i wyszło.
Pozdrawiam.

Monika J.
Monika J.
8 lat temu

Witam serdecznie 🙂 Niebawem będę robić synkowi torcik na roczek i zamierzam go ozdobić zwierzątkami z masy cukrowej. Czy krem maślany na bezie nadaje się jako podkład czy figurki się nie będą rozpuszczały? Przyznam , że szukam odpowiedniego kremu właśnie do takich dekoracji, bo ostatnio robiłam tort mikołajowy na masie budyniowej (na maśle) i trochę zwłaszcza na bokach tortu figurki pływały. Aha, nie chodzi mi o obkładanie całego tortu masą cukrową tylko ozdabianie.
Pozdrawiam 🙂

Monika J.
Monika J.
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie 😉 Czy można do tej masy dodać np rozpuszczoną czekoladę?

Monika J.
Monika J.
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki wielkie. Wypróbuję tę masę i dam znać jak poszło 🙂
Pozdrawiam

Oliwia
Oliwia
8 lat temu

Witam serdecznie, Mam tylko zwykły mikser ręczny który nie posiada mieszadła do ucierania, czy mogę od samego początku do końca używać mieszadła do ubijania, pozdrawiam.

Monia
Monia
7 lat temu
Reply to  Oliwia

Ja tydzień temu poraz pierszy robiłam ten krem i z tego przepisu.Robiłam zwykłym ręcznym mikserem i cały czas jednymi łopatkami, wyszedł super i córa była zadowolona, a gością bardzo smakowało.

Iwka
Iwka
8 lat temu

Witam:) dziś zrobiłam pierwszy raz w życiu takie cudo….i to z Pani przepisu-dziękuje bardzo:) proszę mi powiedzieć gdzie Pani przechowuje otwarte barwniki Wilton? Może to być szafka czy lepiej w lodówce? Pozdrawiam

Iwka
Iwka
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuje bardzo za odpowiedź:-)

Nita
Nita
9 lat temu

Proszę o informację czy do kremu na bezie szwajcarskiej mogę dodać dla smaku trochę alkoholu lub kakao???

Nita
Nita
9 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 😉

Mania
Mania
9 lat temu

Nie wiem dlaczego, ale robiłam ten krem dwa razy, i klapa.

beata
beata
8 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobił mi się bardzo rzadki i nic chyba się nie da z tym zrobić. ubijam i ubijam i ..niestety nic.

Sara
Sara
8 lat temu
Reply to  beata

Mi też kiedyś tak się zrobiło.wtedy chłodzę go w lodówce tak z godzinę i ubijam ponownie.wychodzi idealny 🙂

Angela
Angela
9 lat temu

Niestety nie posiadam koncówki ucierającej w robocie. Czy ten podpunkt można wykonać jakoś inaczej? Posiadam w thermomixie taką końcówkę, ale nie wiem jakbym miała to wykonać.

lilia1985
lilia1985
9 lat temu

zrobiłam ten krem po raz pierwszy w życiu i wyszedł idealny 🙂 tylko jak dla mnie troche za słodki i tak się zastanawiam czy można zmiejszyć ilośc cukru. Czy wpłynie to jakoś na konsystencje i jakość kremu.

ppp
ppp
9 lat temu
Reply to  lilia1985

Nie wiem czy próbowałaś, ale ja np. dodaję 2 lub 3 łyżki serka Philadelphia.

ppp
ppp
9 lat temu
Reply to  Asiek

Takie dwie czubate, więc trochę zabiją słodycz. 🙂

lilia1985
lilia1985
9 lat temu

dzisiaj po raz pierwszy robiłam ten krem i wyszedł idealny 🙂 troche się go bałam ale okazało się że nie było czego. mam tylko pytanie o ilość cukru. czy musi być go az tyle? czy jego ilość ma wpływ na późniejszą konsystencje? krem jest dośc słodki jak dla mnie.