Portal iLunch organizuje pod hasłem “Akademia Kulinarna iLunch” cykl ekskluzywnych warsztatów dla właścicieli restauracji. Formuła opiera się na spotkaniach z “osobistościami” kuchni polskiej, podczas których oprócz mile spędzonego czasu można wymienić doświadczenia a nawet – ba! – spróbować pod okiem mistrza własnych sił w profesjonalnym kucharzeniu…
I stało się – zostałam wyróżniona! Na pierwsze spotkanie otrzymałam indywidualne zaproszenie!
Gościem specjalnym jutrzejszego spotkania będzie sam Robert Sowa. Wtajemniczonym nie trzeba tej osoby przedstawiać -wystarczy wspomnieć :
Robert Sowa to Wiceprezes Zarządu elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Ponadto juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych na całym świecie.
Utytułowany wieloma tytułami – m.in. “Oskar Kulinarny 2006”, “Gentleman Roku” i wieloma innymi… więcej można przeczytać na jego stronie (http://www.sowarobert.pl)
Wracając do tematu – w dniu jutrzejszym dołączę do jednej z pięciu grup biorących udział w warsztatach. Zapowiedziane menu to:
- kompozycja sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i japońskim chrzanem wasabi
- grillowane szaszłyczki z mięsa mielonego podane z sałatką z papryki i cebuli
- makaron gryczany z bakłażanami, szynka parmeńską i pomidorami
- łosoś marynowany w ziołach włoskich podany na aromatycznych jabłkach i gruszkach
- marynowane combry jagnięce podane z sałatką z rukoli i grillowanym serem.
Jutro mam nadzieję poznać sekrety kuchni japońskiej. Już raz się zmierzyłam w domu z tematem sushi… amatorsko, na podstawie opisów z sieci… nigdy wcześniej nie będąc w japońskiej restauracji. Spróbuję swych sił i postaram się przygotować coś smacznego. Trzymajcie za mnie kciuki.
Jak tylko ochłonę zdam relację jak było…