Mocno i długo zastanawiałam się nad tym, czy to ciasto zagości na blogu, bo nie byłam do końca zadowolona z efektu smakowego. Tzn niby wszystko ok, niby tak miało być, ale coś mi nie pasowało. Jednak po wizycie gości doszłam do wniosku, że przepis się pokaże. Bo goście to najlepsi krytycy. Orzekli, że ciasto jest bardzo dobre, może jedyne co, to zbyt suche. Ale to już nie wina przepisu, tylko moja. Niepotrzebnie przedłużyłam pieczenie o 10 minut. Jeśli zdecydujecie się na upieczenie tego ciacha, to nie zróbcie tego błędu. A samo ciasto… smakiem przypomina trochę sernik, ale nie puszysty i lekki. Zdecydowanie dla wielbicieli ciężkich, zbitych ciast. Warto wypróbować.
Przepis pochodzi z książki ‘Kuchnia polska’.
Składniki:
- 180g miękkiego masła
- szklanka cukru pudru
- 200g twarogu przynajmniej 2 krotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany (18%)
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Na wierzch:
- 2 duże jabłka
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki (radzę nie kroić zbyt cieniutko, kawałki jabłek powinny być dość grube). Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem , polać miodem i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania ciasta.
Ubić mało z cukrem i serem na gładką masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, na przemian ze śmietaną. Do jednolitej masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolita masę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kawałki jabłek, lekko je dociskając.
Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Ja piekłam godzinę i wg mnie przesuszyłam ciasto. Ciasto pozostawić do przestygnięcia w piekarniku, następnie wyjąć, zdjąć obręcz i wystudzić do końca.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Piekne ciacho! :).. tylko szkoda, ze nie wyszlo tak jak sobie tego zyczylas
Pozdrawiam:))
Jakie wspaniałe ciacho mmmmm 🙂
Grzechem byłoby się takim przepisem nie podzielić;)
ja bardzo lubię ciężki i zbite ciasta, więc piszę wielkie MNIAM 🙂
takie połączenie sera z jablkami mmm pychotka;)
Jabłkowa nuta… mniam 🙂 Na pewno to ciasto jest pyszne, taki sernik i szarlotka w jednym, lubię takie połączenia. 🙂 A u mnie właśnie stygnie szarlotka, która pachnie na cały dom, a ja mogę ją skosztować dopiero rano! 🙂 I jeszcze, żeby bardziej się torturować, oglądam Twoje ciacho z jabłkami. 🙂 Jak nic masochistka ze mnie. 😉 pozdrawiam ciepło, Kasia
Właśnie też robię szarlotkę…:)
wyglada bardzo pysznie:) i chetnie bym sie wprosiala na kawlaeczek takiej dobroci:)
Co ja tu mam pisać? I po co? Przepiękne ciasto, Asiu. 🙂 Napatrzeć się nie mogę… 🙂
Genialne ciacho 🙂
Wygląda strasznie apetycznie 😉 Nigdy nie jadłam połączenia sera z jabłkami w cieście, ale chyba będę musiała neidługo spróbować 🙂
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 😉 Ciekawy pomysł 😉
Wspaniałe połączenie sernika i szarlotki, czyli coś dla mnie!:)
mnie się brzeg baaaaardzo podoba. Ślicznie się powywijał 🙂
oj i co Ty chcesz od tego ciasta!! wygląda fenomenalnie,
robiłam kiedyś tartę z jabłkami i serem ale nie wyszła tak ładnie…
http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/09/dwa-w-jednym-czyli-tarta-jabkowo-serowa.html
a ja właśnie lubię takie ciasta 🙂 ciężkie, wygląda bardzo smakowicie
Faktycznie wyglada na bardzo zbite – ale ja wlasnie takie ciezkie, zwarte serniki lubie najbardziej, wiec kto wie, moze serowiec przypadlby mi do gustu 🙂
wyglada pysznie, dobrze, że go pokazałaś a u mnie dzisiaj wyjątkowo też ciacho 🙂