Pączki

Pączki – najlepsze!

Jakoś nie po drodze ostatnio mi było do blogowania. Nazbierało się sporo czarnych chmur nad moją głową, ale mam nadzieję, że swój limit złych zdarzeń już wyczerpałam i teraz będzie już tylko lepiej. Do tłustego czwartku zostały zaledwie dwa dni, ale mam nadzieję, że zachęcę Was do wypróbowania tego właśnie przepisu na pączki. Bo jest to najlepszy przepis z jakiego do tej pory korzystałam. Z ciastem pracuje się znakomicie, jest miękkie i elastyczne a pączki wychodzą puszyste, mięciuteńkie i nie można poprzestać na jednym. Nie wierzycie? Zróbcie i przekonajcie się sami. Na pewno nie będziecie żałować. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi od niezawodnej Margarytki. Asiu, dziękuję Ci za tak dopracowany i doskonały przepis.

Pączki

Pączki

Składniki na ok. 25 sporych pączków (przygotowałam z połowy porcji, wyszło mi 12 dużych pączków):

  • 4 szklanki* mąki tortowej (gdyby ciasto się mocno kleiło, należy dosypać trochę mąki)
  • 6 żółtek z dużych jaj
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 50g masła
  • 50 – 60g drożdży (dałam do połowy porcji 25g i ciasto wyrosło szybko i mocno)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki mocnego alkoholu (u mnie rum)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (smażę na oleju rzepakowym)
  • konfitura, budyń, nutella do nadziania (w zależności co kto lubi)
  • cukier puder lub lukier

Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, pół łyżki cukru i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki i wymieszać tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na około 20 minut, aż rozczyn podrośnie. W pozostałym mleku rozpuścić masło, dodać jogurt i wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z alkoholem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1cm. Szklanką wykrawać krążki, układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Gotowe krążki przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do napuszenia (pączki powinny zdecydowanie podrosnąć, jeśli dobrze wyrosną, wówczas przy pieczeniu otrzymamy ładną obwódkę).

W szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 175°C (nie mam termometru cukierniczego, więc sprawdzam czy olej jest już dobrze rozgrzany, wrzucając skórkę od chleba – jeśli się szybko zarumieni, znaczy, że olej jest dobry do smażenia). Oleju powinno być tyle, aby pączki w nim swobodnie pływały i nie dotykały dna. Wrzucać pączki i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, szprycą z długą końcówka. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

*szklanka = 250ml

Pączki

Pączki

Pączki

Pączki

Pączki

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

188 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
anka
anka
10 lat temu

Witam, mam pytanko czy wszystkim wychodza takie piekne poczusie jak na tym obrazu???? od czego to zalezy ze Twoje sa takie piekne a inne np. bardzo ciemnie???

anka
anka
10 lat temu
Reply to  Asiek

aha, dziekuje za rade :0 bede je robila jutro 🙂

ewa
ewa
10 lat temu

Witam, właśnie zrobiłam te paczki, bo jutro pracuje i nie będę miała kiedy. Ale stwierdzam, że są pyszne, bo już ich nie ma. Więc w piątek będę robić następną porcję. Dziękuje za przepis, są pyszne

Anna
Anna
10 lat temu

Już drugi rok piekę te pączki, dziś specjalnie po nie przyjechał mój syn i zabierze je z sobą ….są przepyszne, udają się zawsze, wyglądają niesamowicie i jestem z nich dumna….Dziękuję z całego serca, bo dzięki Tobie sprawdzam się w kuchni niczym Masterchef 🙂

grazka160
grazka160
10 lat temu

Witam a czy można te pączki odrazu nadziewać a nie po upieczeniu? Pozdrawiam 🙂

marles 24
marles 24
10 lat temu

Witam,
Ja jutro też będę robić te wspaniałe pączusie:)
mniam:P
Mam jedno pytanie? Czy do tego rozczynu daje się odrazu całą mąkę???

MDK
MDK
10 lat temu

Są przeeepyyyszneee, najlepsze, a po zamrożeniu nie tracą nic ze swej smakowitości 😀
Polecam!

Misia
Misia
10 lat temu

Mam pytanko,czy bardzo potrzebny jest ten jogurt naturalny czy coś się stanie jeśli go pominę??? Pozdrawiam:)

keera
keera
10 lat temu

witam!!!
Wyglądają cudownie i pewno tak samo idealnie smakują. Tak mi się spodobały że jutro będę robić. Mam tylko dwa pytania:
1. Czy mogę użyć masła klarowanego? (nie mam zwykłego)
2. Proszę napisz mi jak robisz lukier (robiłam kilka razy z różnych przepisów i jestem chyba lukrowa noga)

pozdrawiam cieplutko

keera
keera
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki.

maika
maika
10 lat temu

Zrobiłam pączki jako próba przed tłustym czwartkiem. Wyszły super…Powtórka we środę

Klaudia
Klaudia
10 lat temu

Witaj!
Chciałam zrobić te pączki tylko nie mam teraz dostępu do rumu czy mogę dać w zastępstwie za rum aromat rumowy?:)
Pozdrawiam!

Karola
Karola
10 lat temu

W tym roku robię pierwszy raz paczki i jestem pewna, że użyję tego przepisu- jeszcze nigdy się na Tobie nie zawiodłam Słodka Babeczko 🙂

Magdalena
Magdalena
10 lat temu

Witam.chcialabym sie dowiedziec czy do tych paczkow moge uzyc drozdzy z torebki?jesli tak to jakie proporcje?gdzie mieszkam nie moge dostac swiezych.dziekuje.

Hala
Hala
10 lat temu

Z całym szacunkiem.ale jeśli udostępniasz przepis na FB i tak go zachwalasz to chyba po to żeby można było z niego skorzystać. A chcąc go wypróbować muszę ten przepis mieć.Nie wyobrażam sobie robić te pączki mając w kuchni otwarty laptop.Albo misternie wszystko ręcznie przepisywać skoro mam możliwość skopiowania i wydrukowania przepisu na mój uzytek.Coś tu nie tak nie sądzisz? Zastanów się proszę przed “wrzuceniem”następnego przepisu,to po prostu mija się z celem. Pozdrawiam.

annie1p
annie1p
10 lat temu
Reply to  Asiek

Szczerze mówiąc mnie też lekko drażni brak możliwości używania prawego przycisku na Twoim blogu 🙂 często jak przeglądam przepisy to prawym przyciskiem otwieram sobie interesujące mnie przepisy na kartach w tle, tu nie mam takiej możliwości…. podobnie z drukowaniem – lubię sobie samodzielnie sformatować tekst do wydruku, bo lubię mieć takie rzeczy “po swojemu” 🙂 a jak ktoś będzie miał za przeproszeniem “zerżnąć” coś z bloga, to i tak to zrobi – nawet ręcznie, lub najpierw sobie wydrukuje 🙂 Nie traktuj tego komentarza jako ataku, tylko taką drobną sugestię 🙂 ps: robisz pyszne rzeczy, już nie raz zachwyciły moją rodzinkę… Czytaj więcej »

magma
10 lat temu

rewelacyjnie wyglądają:d biorę jednego:D

Trochę Słodyczy
10 lat temu

W tym roku na pewno spróbuję z Twojego przepisu 😉 Zeszłoroczne mnie nie usatysfakcjonowały….

Shanna
Shanna
11 lat temu

Czy mogłabyś podać przepis w gramach, bo bardzo chcę je wypróbować

Shanna
Shanna
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki :))) !!!

Stary
Stary
11 lat temu

Witaj! Z tym skarbem to raczej bym nie przesadzał 😉 ale dziękuję. To co się stało, przeszło moje oczekiwania…. Wiecie jak jest, kilkoro znajomych pączki spróbowało .Myślałem-pączek jak pączek. Dzisiaj robię z podwojonej porcji składników!!! Bo mi linczem zagrozili ,gdybym się nie zgodził:D Ech, wrobiłaś mnie kobieto…. 😉

Pozdrawiam !

danusia
danusia
11 lat temu

CUDOWNE w smaku.. a jak wygladaja ?

irma28
irma28
11 lat temu

Przepyszne, nigdy mi nie wyszły takie perfekcyjne, delikatne, puszyste pączki. Dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy, za chleby na zakwasie zwłaszcza. Gratuluję Ci talentu, będę tu często zaglądac

Stary
Stary
11 lat temu

Pączusie wyszły super, a ja zdobyłem punkty u żonki 🙂 Dzieki za przepis, pozdrawiam.

Przemo007
Przemo007
11 lat temu

Wczoraj uczyniłem te wspaniałe pączki, znikały z tacy niczym kamfora – dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam.

Kasia
Kasia
11 lat temu

Obłędne te pączki! Wszyscy byli zachwyceni, przepis już wydrukowany, zagości u mnie na stałe 🙂

kasia
kasia
11 lat temu

najwspanialsze paczki jakie jadłam !!!!dziekuje za przepisik:*

ewa
ewa
11 lat temu

super, biorac pod uwage z z tego przepisu robie paczki pierwszy raz mam w zwiazku z tym kilka pytan, w przepisie jest napisane cytuje: w pozostalym mleku rozpuscic maslo dodac jogutr i wymieszac… a konkretnie to o co chodzi bo czytam to po raz setny i mysle ze mam podgrzac mleko by rozpuscic maslo bo jak inaczej??

Ala106
Ala106
11 lat temu

No miałam nie robić pączków, bo w sobotę idziemy na imprezę i trzymam linię (do soboty;-)), ale nie wytrzymałam. Skusiłam się. Aktualnie wyrabiają się w maszynie do pieczenia chleba :-). Żeby nie było, to z połowy porcji;-).

Stary
Stary
11 lat temu

Ech, czytać należy ze zrozumieniem… Ja do dołeczka w mące dodałem mleko i hajda całość chciałem wybełtać… śmietany to,to mi nie przypominało 😉 Muślisz,że jak zaczyn zrobię oddzielnie i potem dodam resztę to będzie ok? Wybaczcie , ale to moj pierwszy raz…

justyna
justyna
11 lat temu

witam mam pytanie, jakich należy użyć drożdży suche czy takie w kostce z lodówki? dziękuje serdecznie!

wykrywacz smaku
11 lat temu

mmm, ten lukier!Poprosimy jakieś 12 😉 Dziękujemy za zdjęcie!

ewelina
ewelina
11 lat temu

paczki wyśmienite palce lizac z polewą i skórkami pomarańcza

Asia
Asia
11 lat temu

Czy 4.5 cm srednica szklanki do wykrajania paczkow to na pewno wlasciwy rozmiar? Jakies male wychodza….

Asia
Asia
11 lat temu
Reply to  Asiek

jak teraz na nie spojrzalam to nie sa az takie miniaturki… ale troche mniejsze niz standardowe paczki sklepowe… 🙂 to jeszcze jedno pytanie, jak juz jestes przy klawiaturze…. czy najpierw nadzienie a potem lukier? I czy lukier robisz standardowy, czyli cukier puder z sokiem z cytryny, czy masz inny magiczny sposob? 🙂
jestem na polmetku… paczki usmazone i czekaja na wsad czekoladowy 🙂

Asia
Asia
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dziekuje za przepis i inspiracje 🙂 to moje pierwsze paczki w zyciu 🙂 fajna zabawa!

PLoosh
PLoosh
11 lat temu

Nie widze w przepisie etapu, w ktorym dodajesz nadzienie do paczkow (konfitury/nutelle itd ) a na zdjeciach paczki sa nadziewane…….

Beata C.
Beata C.
11 lat temu

Aśka a co zrobić z alkoholem? Wiem zawsze można się napić 🙂

Beata C.
Beata C.
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję 🙂

Basia
Basia
11 lat temu

Asiu paczki są przepyszne te z ciastkarni się chowają 🙂

lolek
lolek
11 lat temu

a w którym momencie dolewa się alkohol?

Mmmm
Mmmm
11 lat temu

Muszę się przyznać, że za każdym razem gdy mam coś upichcić najpierw wpisuję w wyszukiwarkę Babeczka Zuzka by poszukać czegoś pysznego na Twojej stronie. Tak też było z tłustym czwartkiem. Postanowiłam zrobić, pierwszy raz w życiu pączki. Oczywiście z połowy porcji. Ciasto na razie rośnie, już się nie mogę doczekać efektu końcowego 🙂 Dziękuję za porady i pyszności, które zawsze znajdę na Twojej stronie. Pozdrowienia z Mazur!

Opalanka
11 lat temu

Przymierzam się. I jeszcze raz. I sama nie wiem. Może jednak się zdecyduję. Piękne i kuszą jak nie wiem co:)

Monikaa
Monikaa
11 lat temu

Witam.. Bardzo czesto zagladam do tego bloga..;] Czesto tez z niego korzystam bo przepisy sa pyszne..;]
Chcialabym tylko zapytac jezeli nie mam szprycy to czy moge odrazu nadziewac paczki przed pieczeniem??:)

madzia
madzia
11 lat temu

w jakiej ilosci maki rozrobic te drozdze????????????????

Majana
11 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu, cudowne te pączki! Mogę się poczęstować choćby jednym?
Piękne!:)

Beata
Beata
11 lat temu
Reply to  Asiek

Ale Pani jest mila

ewam
11 lat temu

Gratuluje przepieknych paczkow,wyszly ci rewelacyjne:)

anahitka9
11 lat temu

Boskie!! A ile w nich nadzienia… Podkradam jednego:)

Kokilka
11 lat temu

są Piękne, Piękne, PIĘKNE! wyglądają na idealnie puszyste, mają cudne obrączki i jakby tłuszczu nie chłonęły 😉

Pyśka
11 lat temu

Obłędne! Aż zaśliniłam laptopa ;P Już nie mogę doczekać się tłustego czwartku 😉
Pozdrawiam.!

moje pasje
11 lat temu

cudowne wyszły! Az tutaj czuje jak pachną 🙂 Oj zjadłabym i to nie jednego 😉 Pozdrawiam Asiu

BernadettaP
11 lat temu

Ja mam dzisiaj w planach pączki i mam nadzieję, że po pracy starczy mi sił, żeby się za nie zabrać. A Twoje wyglądają bajecznie, więc mam dodatkową motywację 🙂

justka2712
11 lat temu

Wyglądają lepiej niż z cukierni:)!

pieczarka mysia
11 lat temu

są idealne!

Margarytka
11 lat temu

Piękne Asiu, wyszły Ci jak malowane. I rzeczywiście, jest to najlepszy przepis na pączki… hihihi, skromna to nie jestem, ale w tym przypadku nie muszę 🙂
Ja zaplanowałam sobie wolny czwartek i będę smażyć, bo rodzina je uwielbia 🙂

Aleksandra
11 lat temu

boskie, nic więcej już nie powiem 🙂

Amber
11 lat temu

Wspaniałe i pysznie polukrowane!
Złe chmury znikną przy takim wypieku.

iza
11 lat temu

cudne!!! ja chyba w tym roku kupię bo mam lenia