Dzisiejsza propozycja, to bardzo aromatyczne i niesamowicie smaczne ciasto z brzoskwiniami. Pyszny, kruchy spód i waniliowe, rozpływające się w ustach wypełnienie. Idealnie połączenie smaków. I ten piękny letni wygląd. Czy skusicie się na kawałeczek? Przepis znalazłam u Cukrowej Wróżki i bardzo go polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 210g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 100g zimnego, posiekanego masła
Wypełnienie:
- 6 brzoskwiń (u mnie 5 dużych)
- 1/2 paczki budyniu (na 500ml mleka, ale następnym razem dam cały)
- 80g kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowego (16g)
- łyżeczka esencji waniliowej
- 250g kwaśnej śmietany (dałam 18%)
- 3 jajka
- 500ml mleka
Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść, uformować kulę. Owinąć w folię i wsadzić do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami i esencją waniliową. Do wrzącego mleka wlać budyń i wsypać kaszę, energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło i zrobiły grudki. Gotować chwilę, gdy masa zgęstnieje odstawić do przestygnięcia na 15 minut.
Roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać do przestudzonej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone brzoskwinie.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim dno i boki do połowy wysokości. Na to wylać masę. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Można zrobić kratkę lub powycinać foremkami dowolne kształty.
Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę. Przed podanie schłodzić, żeby środek stężał.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Wygląda wspaniale 🙂 A czy można brzoskwinie zastąpić świeżymi wiśniami?
Myślę, że można, ale pokroiłabym je na pół.
Wygląda ładnie ale po upieczeniu gdy córka spróbowała powiedziała:
,,mamo, nie piecz go więcej, dobrze?”
Opinia na temat tego ciasta jest przechwalona…
Mi to ciasto bardzo smakuje, ale o gustach się przecież nie dyskutuje:)
Pozdrawiam.
Oj, takiego przepisu na masę budyniową – z dodatkiem grysiku – to nie znałam. No i jeszcze te jajka ze śmietaną… Intrygujące…
Ciasto wygląda wspaniale. Dodaję do ulubionych 🙂
Bardzo fajny blog do ktorego na pewno jeszcze wroce!
Fantastyczne sa te kwiatki – czy moge zapytac jak zrobic takie
dekoracyjne i apetyczne jednoczesnie cudownosci?
Dziękuję za miłe słowa:) Zapraszam jak najczęściej:)
Dekoracje wycięłam wykrawaczką do ciastek w kształcie listka.
Pozdrawiam:)
Upiekłam, bo straszne byłam ciekawa tego wypełnienia z dodatkiem kaszy manny, no i te Twoje cudowne zdjęcia tak kusiły. Wyszło pyszne, rodzince smakowało baaardzo, więc z pewnością upiekę jeszcze nie raz, może spróbuję z innymi owocami. Dzięki serdeczne za przepis, pozdrawiam 🙂
Cieszę się bardzo, że ciasto wszystkim smakowało. Mi też bardzo:) Inne owoce to świetny pomysł:)
Pozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam dziś, lecz z małymi zmianami. Mąką 1/2 pszennej+ 1/2 razowej, z cukrem brązowym, zamiast śmietany jogurt grecki i do brzoskwiń dodałam maliny. WSPANIAŁE BOSKIE !!!!!!!!! Same Ohy i Ahy były wśród gości, no i ja jestem zachwycona 🙂
Bardzo fajne te zmiany! Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało.
Pozdrawiam!
Śliczne z tą wstążeczką…
Wygląda genialnie… całe pełne brzoskwiń…. i ta masa mnie zaintrygowała :)… koniecznie muszę kiedyś wypróbować 🙂
ja się skuszę.. nie na kawałeczek, a na największy kawałek :-)))
Piekne ciacho mmmmm 🙂
O tak, z przyjemnością się skuszę:)
mnie też kwiatuszki powaliły 🙂 Swietny pomysł 🙂
wygląda smakowicie, zaraz wrzucę do zakładek i w przyszłości wypróbuję
prześliczny wzorek z wierzchu
Myślę, ze można spokojnie zaszaleć również z innymi owocami 🙂 Lubię nadmiar owoców w wypiekach 🙂
Ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂 I te kwiatuszki na wierzchu, super 🙂
Mmm…pycha! I jakie ladne kwiatki na wierzchu :))
Pozdrawiam.
wygląda bardzo apetycznie, lubię takie ciasta z owocami i masą jakąś…. aż mi ślinka cieknie 🙂
Bardzo fajnie wygląda, zwłaszcza w przekroju. Mam ochotę je upiec 🙂