Ciasto brzoskwiniowe

Ciasto brzoskwiniowe z kaszą manną

by

w przepisy na: ,

Dzisiejsza propozycja, to bardzo aromatyczne i niesamowicie smaczne ciasto z brzoskwiniami. Pyszny, kruchy spód i waniliowe, rozpływające się w ustach wypełnienie. Idealnie połączenie smaków. I ten piękny letni wygląd. Czy skusicie się na kawałeczek? Przepis znalazłam u Cukrowej Wróżki i bardzo go polecam!

Ciasto brzoskwiniowe

Składniki na kruche ciasto:

  • 210g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 100g zimnego, posiekanego masła

Wypełnienie:

  • 6 brzoskwiń (u mnie 5 dużych)
  • 1/2 paczki budyniu (na 500ml mleka, ale następnym razem dam cały)
  • 80g kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowego (16g)
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 250g kwaśnej śmietany (dałam 18%)
  • 3 jajka
  • 500ml mleka

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść, uformować kulę. Owinąć w folię i wsadzić do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.

Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami i esencją waniliową. Do wrzącego mleka wlać budyń i wsypać kaszę, energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło i zrobiły grudki. Gotować chwilę, gdy masa zgęstnieje odstawić do przestygnięcia na 15 minut.

Roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać do przestudzonej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone brzoskwinie.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim dno i boki do połowy wysokości. Na to wylać masę. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Można zrobić kratkę lub powycinać foremkami dowolne kształty.

Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę. Przed podanie schłodzić, żeby środek stężał.

Ciasto brzoskwinioweCiasto brzoskwinioweCiasto brzoskwiniowe

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

24 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Marlena
Marlena
10 lat temu

Wygląda wspaniale 🙂 A czy można brzoskwinie zastąpić świeżymi wiśniami?

Zuza
Zuza
11 lat temu

Wygląda ładnie ale po upieczeniu gdy córka spróbowała powiedziała:
,,mamo, nie piecz go więcej, dobrze?”
Opinia na temat tego ciasta jest przechwalona…

Iga
Iga
11 lat temu

Oj, takiego przepisu na masę budyniową – z dodatkiem grysiku – to nie znałam. No i jeszcze te jajka ze śmietaną… Intrygujące…
Ciasto wygląda wspaniale. Dodaję do ulubionych 🙂

kamchatka
kamchatka
12 lat temu

Bardzo fajny blog do ktorego na pewno jeszcze wroce!
Fantastyczne sa te kwiatki – czy moge zapytac jak zrobic takie
dekoracyjne i apetyczne jednoczesnie cudownosci?

martex.82
12 lat temu

Upiekłam, bo straszne byłam ciekawa tego wypełnienia z dodatkiem kaszy manny, no i te Twoje cudowne zdjęcia tak kusiły. Wyszło pyszne, rodzince smakowało baaardzo, więc z pewnością upiekę jeszcze nie raz, może spróbuję z innymi owocami. Dzięki serdeczne za przepis, pozdrawiam 🙂

osulka Kamka
osulka Kamka
13 lat temu

Zrobiłam dziś, lecz z małymi zmianami. Mąką 1/2 pszennej+ 1/2 razowej, z cukrem brązowym, zamiast śmietany jogurt grecki i do brzoskwiń dodałam maliny. WSPANIAŁE BOSKIE !!!!!!!!! Same Ohy i Ahy były wśród gości, no i ja jestem zachwycona 🙂

tastefully
13 lat temu

Śliczne z tą wstążeczką…

slodkiefantazje
slodkiefantazje
13 lat temu

Wygląda genialnie… całe pełne brzoskwiń…. i ta masa mnie zaintrygowała :)… koniecznie muszę kiedyś wypróbować 🙂

asieja
13 lat temu

ja się skuszę.. nie na kawałeczek, a na największy kawałek :-)))

evita0007
13 lat temu

Piekne ciacho mmmmm 🙂

Nemi
13 lat temu

O tak, z przyjemnością się skuszę:)

moje pasje
13 lat temu

mnie też kwiatuszki powaliły 🙂 Swietny pomysł 🙂

leonkot
13 lat temu

wygląda smakowicie, zaraz wrzucę do zakładek i w przyszłości wypróbuję

Kaś
13 lat temu

prześliczny wzorek z wierzchu

kuchennefascynacje
13 lat temu

Myślę, ze można spokojnie zaszaleć również z innymi owocami 🙂 Lubię nadmiar owoców w wypiekach 🙂

Justin&Dorothy
13 lat temu

Ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂 I te kwiatuszki na wierzchu, super 🙂

majka
13 lat temu

Mmm…pycha! I jakie ladne kwiatki na wierzchu :))

Pozdrawiam.

SmacznaPyza
13 lat temu

wygląda bardzo apetycznie, lubię takie ciasta z owocami i masą jakąś…. aż mi ślinka cieknie 🙂

kasiaaaa24
13 lat temu

Bardzo fajnie wygląda, zwłaszcza w przekroju. Mam ochotę je upiec 🙂