Sernik – najlepszy na świecie

Sernik – najlepszy na świecie
144 votes, 3.86 avg. rating (77% score)

Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!

Polecam wszystkim sernikożercom!

Sernik - najlepszy na świecie :-)

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie ciastek Digestive (250g)
  • 80g roztopionego masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa*:

  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g masła miękkiego
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz. Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik - najlepszy na świecie :-)

 

Smacznego!

Wpis w przepisach na: Ciasta, Serniki i powiązany ze składnikami , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

314 odpowiedzi na „Sernik – najlepszy na świecie

  1. avatar wajola pisze:

    proszę powiedzcie mi czy sernik można zrobić w 29cm tortownicy?

  2. avatar Asia pisze:

    Witam,
    czy można ten sernik zrobić bez spodu?

  3. avatar Beata pisze:

    Mam pytanko moj piekarnik grzeje tylko z dołu bo u góry jest girl nie ma termoobiegiem czy dostanę jakies wskazówki ??? Prosze na emaila odpowiedz bede bardzo wdzięczna dziękuje Pozdrawiam

  4. avatar Bincia pisze:

    Witam mam zamiar upiec ten sernik tylko mam pytanie mogę go zrobić bez ekstraktu waniliowego?

  5. avatar Mmm pisze:

    Asiu masz rację! Jest to najlepszy sernik na świecie. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Delikatny, puszysty, w oole nie jest suchy. Po spróbowaniu sernika przez rodzinę grono Twoich fanów zwiększyło się co najmniej o trzy rodziny :) dziękuję za takie miłe doznania smakowe! Pozdrawiam serdecznie.

  6. avatar Malenka pisze:

    Serniczek przepyszny robiłam go urósł wielki a w smaku bajka na pewno będę go jeszcze nie raz robiła

  7. avatar Agnieszka pisze:

    Jestem strasznie nie zadowolona, sernik oklapł, jest za tłusty

  8. avatar Agnieszka pisze:

    Witam czym można by było zastąpić ekstrakt waniliowy i w jakiej ilości? Czy można upiec sernik bez spodu?
    Czy budyń ma być z cukrem czy bez?
    Jaki poleca pani twaróg wiaderkowy? (firma) aby był łatwo dostępny
    Czy zamiast tłuszczu na dno można użyć papieru czy to coś popsuje?
    Jak sprawdzić patyczkiem skoro nie można otwierać piekarnika podczas pieczenia gdyż sernik opadnie? :) Pozdrawiam liczę na odpowiedź na moje liczne pytania

  9. avatar katarzyna pisze:

    sernik PRZEPYSZNY…. robi furorę prawdziwą :) wszyscy zachwyceni :) i najedzeni :) prosto, szybko, smacznie :)

  10. avatar M. pisze:

    Ten sernik jest mega zarąbisty. Odchudziłam go zmiejszając ilość cukru o 50% i masła o 30%. Wychodzi bajeczny w smaku, rodzina wciąż się dopytuje kiedy następny. Piekę go w tortownicy, znika na jednym posiedzeniu. Polecam każdemu, nawet nowicjuszom, ja też nie umiem piec a ten sernik zawsze mi się udaje.

  11. avatar aquavita pisze:

    hej. chcialabym zrobic ten sernik na wesele. juz go kiedys robilam I pamietam ze byl pyszny. nie pamietam jednak jaki byl wysoki.
    czy jesli zrobie w blaszce 24×24 to czy wysokosc bedzie ok? jak myslisz? dzieki z gory!

  12. avatar bg pisze:

    Przepis nieskomplikowany i skuteczny, nawet dla osoby bez doświadczenia w pieczeniu ciast.
    Wszystko wyszło idealnie.

  13. avatar wiola pisze:

    Ciasto rewelacja, nie jestem doskonała w pieczeniu, ale ten sernik jest niebiański, spód zrobiłam ze zwykłych herbatników z dodatkiem masła, POLECAM