Sernik – najlepszy na świecie

Sernik – najlepszy na świecie
152 votes, 3.89 avg. rating (77% score)

Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!

Polecam wszystkim sernikożercom!

Sernik - najlepszy na świecie :-)

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie ciastek Digestive (250g)
  • 80g roztopionego masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa*:

  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g masła miękkiego
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz. Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik - najlepszy na świecie :-)

 

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

325 odpowiedzi na „Sernik – najlepszy na świecie

  1. avatar Lidia Janas pisze:

    Czy można upiec ten sernik na kruchym spodzie

  2. avatar Agnieszka pisze:

    Witam,
    Mam tortownice 22cm. Więc na pewno powinnam zredukować składniki. Czy 800g sera będzie oka, czy lepiej 750g? Z resztą składników sobie poradzę, zawsze mam problem z ilością sera, gdy mam inny rozmiar tortownicy niż podany w Pani przepisie.
    Ps. Sernik karmelowy wg Pani przepisu wyszedł obłędny, znajomi chwalili, myśleli, że kupny 😀

  3. avatar Ania pisze:

    Tak, sernik jest naprawdę cudowny.
    Jednak mam pytanie co do czasu pieczenia. Nigdy nie upiekł mi się w ciągu 1 godziny. Nastawiam na 160 st. i piekę go 1 h 30 -40 min. Czy może ma być 160 st. i termoobieg?

    • avatar Asiek pisze:

      Długość pieczenia zależy od sera. Mi też się zdarza, że piekę dłużej niż jest podane we wpisie. Ale nigdy nie piekę na termoobiegu, bo ten wysusza ciasto.
      Pozdrawiam!

  4. avatar Mamacita pisze:

    Sernik świetny! Dziękuję za tak przemyślany przepis, wyszedl idealnie puszysty i delikatny mimo że to mój 1sernik. Od teraz jeśli sernik- to tylko ten.

  5. avatar marzycielkaaa pisze:

    hej:> można zrobić go ze spodem z tego przepisu: http://babeczka.zuzka.pl/2012/08/sernik-malinowy-na-spodzie-brownies/ ?? :* pozdrawiam

  6. avatar Edyta pisze:

    Sernik jest mega !!! Tesciowa prawie zemdlała jak zobaczyła efekt końcowy :)) Hi hi :) A ja byłam dumna jak paw. Przepis świetny. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

  7. avatar wajola pisze:

    proszę powiedzcie mi czy sernik można zrobić w 29cm tortownicy?

  8. avatar Asia pisze:

    Witam,
    czy można ten sernik zrobić bez spodu?

  9. avatar Beata pisze:

    Mam pytanko moj piekarnik grzeje tylko z dołu bo u góry jest girl nie ma termoobiegiem czy dostanę jakies wskazówki ??? Prosze na emaila odpowiedz bede bardzo wdzięczna dziękuje Pozdrawiam

  10. avatar Bincia pisze:

    Witam mam zamiar upiec ten sernik tylko mam pytanie mogę go zrobić bez ekstraktu waniliowego?

  11. avatar Mmm pisze:

    Asiu masz rację! Jest to najlepszy sernik na świecie. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Delikatny, puszysty, w oole nie jest suchy. Po spróbowaniu sernika przez rodzinę grono Twoich fanów zwiększyło się co najmniej o trzy rodziny :) dziękuję za takie miłe doznania smakowe! Pozdrawiam serdecznie.

  12. avatar Malenka pisze:

    Serniczek przepyszny robiłam go urósł wielki a w smaku bajka na pewno będę go jeszcze nie raz robiła

  13. avatar Agnieszka pisze:

    Jestem strasznie nie zadowolona, sernik oklapł, jest za tłusty

  14. avatar Agnieszka pisze:

    Witam czym można by było zastąpić ekstrakt waniliowy i w jakiej ilości? Czy można upiec sernik bez spodu?
    Czy budyń ma być z cukrem czy bez?
    Jaki poleca pani twaróg wiaderkowy? (firma) aby był łatwo dostępny
    Czy zamiast tłuszczu na dno można użyć papieru czy to coś popsuje?
    Jak sprawdzić patyczkiem skoro nie można otwierać piekarnika podczas pieczenia gdyż sernik opadnie? :) Pozdrawiam liczę na odpowiedź na moje liczne pytania

  15. avatar katarzyna pisze:

    sernik PRZEPYSZNY…. robi furorę prawdziwą :) wszyscy zachwyceni :) i najedzeni :) prosto, szybko, smacznie :)

  16. avatar M. pisze:

    Ten sernik jest mega zarąbisty. Odchudziłam go zmiejszając ilość cukru o 50% i masła o 30%. Wychodzi bajeczny w smaku, rodzina wciąż się dopytuje kiedy następny. Piekę go w tortownicy, znika na jednym posiedzeniu. Polecam każdemu, nawet nowicjuszom, ja też nie umiem piec a ten sernik zawsze mi się udaje.

  17. avatar aquavita pisze:

    hej. chcialabym zrobic ten sernik na wesele. juz go kiedys robilam I pamietam ze byl pyszny. nie pamietam jednak jaki byl wysoki.
    czy jesli zrobie w blaszce 24×24 to czy wysokosc bedzie ok? jak myslisz? dzieki z gory!

  18. avatar bg pisze:

    Przepis nieskomplikowany i skuteczny, nawet dla osoby bez doświadczenia w pieczeniu ciast.
    Wszystko wyszło idealnie.

  19. avatar wiola pisze:

    Ciasto rewelacja, nie jestem doskonała w pieczeniu, ale ten sernik jest niebiański, spód zrobiłam ze zwykłych herbatników z dodatkiem masła, POLECAM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *