Muffinki piernikowe

4.76 avg. rating (94% score) - 37 votes

Zupełnie nie planowałam ich robić. Ale wyobraźcie sobie, że znalazłam w szafce dwa wielkie piernikowe ludki. Siedziały tam grzecznie i nawet przy przeprowadzce tak się skryły, że nie wiedziałam o ich istnieniu. Dopiero teraz, kiedy potrzebowałam dużą puszkę okazało się, że mieszkają w niej Dwa Ciastki:). Więc szybko poszperałam w książkach i znalazłam dla nich zastosowanie. Chyba bardzo fajne:) Muffinki pięknie pachną i równie dobrze smakują. Na chwilkę przybliżyły mnie do Świąt. Myślę, że mogą być smaczną dekoracją wigilijnego stołu. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.

Muffinki piernikowe | Gingerbread muffins

Składniki na 12 muffinek:

  • 125g pierników (bez lukru, nadzienia i czekolady)
  • 125g miękkiego masła
  • 125g cukru
  • 3 jajka
  • 100ml mleka
  • 180g mąki pszennej
  • 1oog mielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • skórka otarta z  1 cytryny
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Na lukier:

  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • do posypania kolorowe perełki, lub płatki migdałów

Pierniki włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajka i mleko i dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, okruchami piernika, sodą, solą, cynamonem i skórką cytrynową. Połączyć składniki suche z masą maślano jajeczną, aby wszystkie były wilgotne.

Foremki do mufiinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć, odstawić na 5 minut a następnie wyjąć z foremek. Ostudzić.

Cukier puder wymieszać z cynamonem i utrzeć z wodą na gęsty lukier. Posmarować muffinki i udekorować wg uznania.

Muffinki piernikowe | Gingerbread muffins

Muffinki piernikowe | Gingerbread muffins

Muffinki piernikowe | Gingerbread muffins

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
nikola
nikola
10 lat temu

Swietny przepis! Na ile to jest muffinek? 🙂 12?

Carole
10 lat temu

Hi there. The current Food on Friday is all about Christmas! It would be great if you linked in any Xmas favourites you have. This is the link . Have a good week.

KucharzyTrzech
10 lat temu

Pięknie zapachniało świetami!

abbra
10 lat temu

Świetny pomysł !
Akurat w pudełku zalegają mi resztki pierniczków – będą jak znalazł do takich mufinek 🙂

Natalia
10 lat temu

Są cudne!

pieczarka mysia
10 lat temu

wyglądają uroczo 🙂 bardzo podoba się ten przepis, chyba je zrobie w okresie świątecznym 😉

Pozdrawiam!

Majana
10 lat temu

Piękne! Cudownie udekorowane. Pyszne:)

Melania
10 lat temu

Dawaj mi tu jedną 😉

Anahitka9
10 lat temu

Ale faaajne:)

Maggie
10 lat temu

Czasem spontaniczne wypieki sa najlepsze! Pieknie wygladaja z tymi zlotymi i srebrnymi perelkami.

Edyta
10 lat temu

super, aż mi Świętami zapachniało, ja już odliczam dni, muszę jakieś piernikowe ciacho zrobić na Boże Narodzenie, Twoje muffinki cudne, tak ładnie ozdobione a i w smaku zapewne wyborne

Aleksandra
10 lat temu

pyszniutkie, że też się te piernikoludki uchowały 🙂

iza
10 lat temu

cudo!!!! musza byc pyszne i pachnące ;))