Babeczki czekoladowe

4.57 avg. rating (91% score) - 42 votes

W oczekiwaniu na wenę, która zniknęła wraz z odejściem starego roku, zrobiłam pyszne, klasyczne babeczki z czekoladowymi drobinkami w środku. Bardzo puchate i wilgotne. Moja rodzinka je uwielbia. Jak każdy czekoladowy wypiek, tak i ten, doskonale poprawiają humor. Idealne do porannej kawusi lub kubka mleka. Moja córcia zabiera ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‚Muffinki’.

Babeczki czekoladowe


Składniki:

  • 80g roztopionego masła
  • 80g drobinek czekoladowych lub posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cukrami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim naczyniu wymieszać rozpuszczone masło z mlekiem i jajkiem. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, by wszystkie składniki były wilgotne, na koniec wmieszać drobinki czekoladowe (zrobiłam to widelcem).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia na 5 minut. Następnie wyjąc z formy i studzić na kratce.

Babeczki czekoladoweBabeczki czekoladoweBabeczki czekoladoweSmacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

122 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
2 lat temu

Będę robiła mufiny w niedzielę wieczorem dla córki do przedszkola . Myślisz ze w poniedziałek będą dobre ? Czy tą gorzką czekoladę mogę zastąpić mleczną? Robie dla takich małych dzieci 2-3 letnich wiec pomyślałam że może z mleczną czekoladą.

Karolina
Karolina
3 lat temu

Super mniam mimo że mam 11 lat (prawie 12) naprawdę wychodzą prze pyszne

wiktoria
wiktoria
3 lat temu

widac po wyglodzie ze pyszne są na pierszy widok

Zuzanna
Zuzanna
3 lat temu

Super przepis. Robię zawsze z tego przepisu i wszystkim smakuje 🙂 Mimo tego że mam 15 lat to jednak są zachwyceni 😛

Magda
4 lat temu

Bardzo pyszne babeczki!
Zrobiłam je mojemu Ukochanemu i zjadł je wszystkie (!) jednego dnia 🙂
Polecam 🙂

liducha
4 lat temu

właśnie są w piekarniku i wszyscy domownicy się oblizują na sam widok 🙂

Kasdeja
Kasdeja
4 lat temu

Najlepszy przepis na muffinki EVER!!! Dziękuję 😀

Magda
Magda
5 lat temu

Wypróbowałam – babeczki są obłędne. Idealny, czekoladowy smak….

Ewelina
5 lat temu

Babeczki czekoladowe są moimi ulubionymi babeczkami. A te na zdjęciach wyglądają naprawdę przepysznie.

Kruzelek
Kruzelek
5 lat temu

Przepis wypróbowałam, babeczki wyszły pyszne do tego stopnia że zjadły się w jedno popołudnie i następnego dnia upiekliśmy kolejną porcję, a moje dzieciaki dzielnie pomagały w przygotowaniu ciasta. Jednak za pierwszym i drugim razem wyrosły mi jakoś krzywo mimo że starałam się równo nakładać ciasto w silikonowe foremki. Czy to może być wina tego że piekę z termoobiegiem? Spróbuje następnym razem nastawić piekarnik na „góra dół”i zobaczę jak będzie. Ale przepis super. Dzięki!

Marlena
Marlena
5 lat temu

A co z kawałkami czekolady?

Alcyone
Alcyone
5 lat temu

Mam pytanie. Czy mogę bez żadnych obaw dodać do nich konfiturę wiśniową, czy to je w jakiś sposób zepsuje? Próbowałam różnych przepisów i w każdym jak dodam konfiturę to podczas pieczenia wypływa ona na zewnątrz. I tyle zwykle jest pożytku z tej konfitury.
Pozdrawiam 🙂

Alcyone
Alcyone
5 lat temu
Reply to  Asiek

Sprawdziłam 2 razy 🙂 Jak się doda konfiturę, to nie pękają i się ona nie wylewa. Dziękuję za przepis! Babeczki nie są suche, czuć kakao, po prostu pycha. Polecam!

koilk
6 lat temu

dobbre

Dorota
Dorota
7 lat temu

To mój pierwszy przepis wypróbowany od Ciebie. Bardzo dobre. Zwłaszcza cieplutkie.
Pozdrawiam

Annie
Annie
7 lat temu

Hej 😉 jestem laikiem jeśli chodzi o pieczenie muffinek, ale dwa razy je robiłam. Problem mam taki, że po ostygnięciu, gdy chce wyjąć muffine z papierka połowa niej zostaje w tym papierku.. piecze w 175 stopniach ok 20 min, w trybie piekarnija ”dół i góra”. A przepis bardzo podobny do Twojego. Tylko, że nie używam brązowego cukru i zamiast masła dodaje olej. Również nie dodaje cukru wanilinowego (ponieważ taki znalazłam wcześniej przepis) oraz nie dodaje soli. W smaku są bardzo dobre, ale to przywieranie ciasta do papierka.. Jakieś rady co zrobić by wyszły fajnie? Bo święta tuż tuż.. Pozdrawiam!

Sonia
Sonia
7 lat temu

Ile ich wychodzi ? 🙂

Sylwia
Sylwia
7 lat temu

Babeczki wygladaja oblednie, jutro zamierzam je zrobic 🙂 mam pytanie ile czasu zajemuje je zrobic ?

ania29247
7 lat temu

Hej, zrobiłam , wyglądają mega czekoladowo, degustacja popoludniu, zobaczymy jakie będą wrażenia 🙂 Wprowadziłam tylko małe modyfikacje -dodalam czekoladki Daim. Bardzo ładny masz blog, zamieściłam już przepis u siebie – podając źródło Twoją stronkę, jak znajdziesz chwilkę odwiedź mnie 🙂

super
super
7 lat temu

SUPER ! wygląda ja robie dla mamy niespodzianke !

amkejt
amkejt
7 lat temu

Ja planuję zrobić je jutro, będą w sam raz na przedsylwestrowego biforka 🙂 mam nadzieję, że wyjdą piękne i smaczne 🙂

Weronika
7 lat temu

Piekłam 2 razy z przyjaciółką, pyszne. Pierwszy raz, dodałyśmy trochę posypki. Drugi raz, piekłam już sama dla rodzeństwa i polecam przy wlewaniu do foremki włożyć kilka np.malin, jak kto woli. Smakuje świetnie! W niedzielę będę robić na święta. Bardzo dziękuję za przepis. Świetna zabawa, a przy tym dobry deser. 🙂

Bodzia
Bodzia
7 lat temu

robiłam już babeczki z tego przepisu – i to nie raz… są rewelacyjne! teraz niestety jestem w moim studenckim mieszkanku i nie mam możliwości precyzyjnego odmierzenia składników na gramy, a nie mam doświadczenia w pieczeniu… czy możnaby przepis jakoś przeistoczyć z gramów na szklanki? 😀

Mika
Mika
7 lat temu

super:)
dziekuje za wskazowki

CIEKAWSKI
CIEKAWSKI
7 lat temu

a łyżeczką Też można?:D

Mika
Mika
7 lat temu

skorzystalam z twojego przepisu i babeczki sa rewelacyjne, ale mam pare pytan:
1. co zrobic zeby muffinki byly bardziej „wilgotne” bo na drugi dzien zrobily sie suche zwlaszcza z wierzchu
2. czy jak dodam czelokade mleczna to beda bardziej słodsze?
3. w ktorym momecie dodac czekolade? ja dodalam do ciasta i po upieczeniu wogole nie bylo jej czuc
4. czy do srodka moge dodac np. zwykly budyn?

Pati
Pati
7 lat temu

przepis idealny!!
polecam:) i dziekuje