Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

by

w przepisy na:

W oczekiwaniu na wenę, która zniknęła wraz z odejściem starego roku, zrobiłam pyszne, klasyczne babeczki z czekoladowymi drobinkami w środku. Bardzo puchate i wilgotne. Moja rodzinka je uwielbia. Jak każdy czekoladowy wypiek, tak i ten, doskonale poprawiają humor. Idealne do porannej kawusi lub kubka mleka. Moja córcia zabiera ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.

Babeczki czekoladowe


Składniki:

  • 80g roztopionego masła
  • 80g drobinek czekoladowych lub posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cukrami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim naczyniu wymieszać rozpuszczone masło z mlekiem i jajkiem. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, by wszystkie składniki były wilgotne, na koniec wmieszać drobinki czekoladowe (zrobiłam to widelcem).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia na 5 minut. Następnie wyjąc z formy i studzić na kratce.

Babeczki czekoladoweBabeczki czekoladoweBabeczki czekoladoweSmacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

122 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
6 lat temu

Będę robiła mufiny w niedzielę wieczorem dla córki do przedszkola . Myślisz ze w poniedziałek będą dobre ? Czy tą gorzką czekoladę mogę zastąpić mleczną? Robie dla takich małych dzieci 2-3 letnich wiec pomyślałam że może z mleczną czekoladą.

Karolina
Karolina
7 lat temu

Super mniam mimo że mam 11 lat (prawie 12) naprawdę wychodzą prze pyszne

wiktoria
wiktoria
8 lat temu

widac po wyglodzie ze pyszne są na pierszy widok

Zuzanna
Zuzanna
8 lat temu

Super przepis. Robię zawsze z tego przepisu i wszystkim smakuje 🙂 Mimo tego że mam 15 lat to jednak są zachwyceni 😛

Magda
8 lat temu

Bardzo pyszne babeczki!
Zrobiłam je mojemu Ukochanemu i zjadł je wszystkie (!) jednego dnia 🙂
Polecam 🙂

liducha
9 lat temu

właśnie są w piekarniku i wszyscy domownicy się oblizują na sam widok 🙂

Kasdeja
Kasdeja
9 lat temu

Najlepszy przepis na muffinki EVER!!! Dziękuję 😀

Magda
Magda
9 lat temu

Wypróbowałam – babeczki są obłędne. Idealny, czekoladowy smak….

Ewelina
9 lat temu

Babeczki czekoladowe są moimi ulubionymi babeczkami. A te na zdjęciach wyglądają naprawdę przepysznie.

Kruzelek
Kruzelek
9 lat temu

Przepis wypróbowałam, babeczki wyszły pyszne do tego stopnia że zjadły się w jedno popołudnie i następnego dnia upiekliśmy kolejną porcję, a moje dzieciaki dzielnie pomagały w przygotowaniu ciasta. Jednak za pierwszym i drugim razem wyrosły mi jakoś krzywo mimo że starałam się równo nakładać ciasto w silikonowe foremki. Czy to może być wina tego że piekę z termoobiegiem? Spróbuje następnym razem nastawić piekarnik na “góra dół”i zobaczę jak będzie. Ale przepis super. Dzięki!

Marlena
Marlena
10 lat temu

A co z kawałkami czekolady?

Alcyone
Alcyone
10 lat temu

Mam pytanie. Czy mogę bez żadnych obaw dodać do nich konfiturę wiśniową, czy to je w jakiś sposób zepsuje? Próbowałam różnych przepisów i w każdym jak dodam konfiturę to podczas pieczenia wypływa ona na zewnątrz. I tyle zwykle jest pożytku z tej konfitury.
Pozdrawiam 🙂

Alcyone
Alcyone
10 lat temu
Reply to  Asiek

Sprawdziłam 2 razy 🙂 Jak się doda konfiturę, to nie pękają i się ona nie wylewa. Dziękuję za przepis! Babeczki nie są suche, czuć kakao, po prostu pycha. Polecam!

koilk
11 lat temu

dobbre

Dorota
Dorota
11 lat temu

To mój pierwszy przepis wypróbowany od Ciebie. Bardzo dobre. Zwłaszcza cieplutkie.
Pozdrawiam

Annie
Annie
11 lat temu

Hej 😉 jestem laikiem jeśli chodzi o pieczenie muffinek, ale dwa razy je robiłam. Problem mam taki, że po ostygnięciu, gdy chce wyjąć muffine z papierka połowa niej zostaje w tym papierku.. piecze w 175 stopniach ok 20 min, w trybie piekarnija ”dół i góra”. A przepis bardzo podobny do Twojego. Tylko, że nie używam brązowego cukru i zamiast masła dodaje olej. Również nie dodaje cukru wanilinowego (ponieważ taki znalazłam wcześniej przepis) oraz nie dodaje soli. W smaku są bardzo dobre, ale to przywieranie ciasta do papierka.. Jakieś rady co zrobić by wyszły fajnie? Bo święta tuż tuż..
Pozdrawiam!

Sonia
Sonia
11 lat temu

Ile ich wychodzi ? 🙂

Sylwia
Sylwia
11 lat temu

Babeczki wygladaja oblednie, jutro zamierzam je zrobic 🙂 mam pytanie ile czasu zajemuje je zrobic ?

ania29247
11 lat temu

Hej, zrobiłam , wyglądają mega czekoladowo, degustacja popoludniu, zobaczymy jakie będą wrażenia 🙂 Wprowadziłam tylko małe modyfikacje -dodalam czekoladki Daim. Bardzo ładny masz blog, zamieściłam już przepis u siebie – podając źródło Twoją stronkę, jak znajdziesz chwilkę odwiedź mnie 🙂

super
super
11 lat temu

SUPER ! wygląda ja robie dla mamy niespodzianke !

amkejt
amkejt
11 lat temu

Ja planuję zrobić je jutro, będą w sam raz na przedsylwestrowego biforka 🙂 mam nadzieję, że wyjdą piękne i smaczne 🙂

Weronika
11 lat temu

Piekłam 2 razy z przyjaciółką, pyszne. Pierwszy raz, dodałyśmy trochę posypki. Drugi raz, piekłam już sama dla rodzeństwa i polecam przy wlewaniu do foremki włożyć kilka np.malin, jak kto woli. Smakuje świetnie! W niedzielę będę robić na święta. Bardzo dziękuję za przepis. Świetna zabawa, a przy tym dobry deser. 🙂

Bodzia
Bodzia
11 lat temu

robiłam już babeczki z tego przepisu – i to nie raz… są rewelacyjne! teraz niestety jestem w moim studenckim mieszkanku i nie mam możliwości precyzyjnego odmierzenia składników na gramy, a nie mam doświadczenia w pieczeniu… czy możnaby przepis jakoś przeistoczyć z gramów na szklanki? 😀

Mika
Mika
11 lat temu

super:)
dziekuje za wskazowki

CIEKAWSKI
CIEKAWSKI
11 lat temu

a łyżeczką Też można?:D

Mika
Mika
11 lat temu

skorzystalam z twojego przepisu i babeczki sa rewelacyjne, ale mam pare pytan:
1. co zrobic zeby muffinki byly bardziej “wilgotne” bo na drugi dzien zrobily sie suche zwlaszcza z wierzchu
2. czy jak dodam czelokade mleczna to beda bardziej słodsze?
3. w ktorym momecie dodac czekolade? ja dodalam do ciasta i po upieczeniu wogole nie bylo jej czuc
4. czy do srodka moge dodac np. zwykly budyn?

Pati
Pati
11 lat temu

przepis idealny!!
polecam:) i dziekuje