Marysieńka | Marysienka cake

Marysieńka

Dziś ciasto o wdzięcznej nazwie Marysieńka. Właśnie ta nazwa przyciągnęła moją uwagę. Bo czy coś, co się tak ładnie nazywa może źle smakować? Nie pomyliłam się, ciasto pierwsza klasa. Eleganckie, bardzo smaczne i sycące. Będzie doskonale się prezentowało na uroczystym przyjęciu czy świątecznym stole. Puszysty biszkopt przełożony kremem a pomiędzy wilgotne ciasto orzechowe. Musicie koniecznie spróbować i przekonać się sami. A ja szczerze je polecam!

Przepis pochodzi w książki “103 ciasta siostry Anastazji” (z moimi niewielkimi zmianami).

Może zainteresują cię pozostałe przepisy na święta?

UWAGA! UWAGA!

Dziś wielkie wydarzenie. Wielkie dla mnie, ale mam nadzieję, że stanie się wielkie również dla Was. Otóż miło mi jest poinformować Was, że wydałam Słodki Kalendarz 2014! Więcej na ten temat znajdziecie w zakładce Słodki Kalendarz 2014. Zapraszam serdecznie do lektury.

Marysieńka | Marysienka cake

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dawałam)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowane ciasto, wierzch wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 -180°C przez 30-40 minut, lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa placki. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, będzie się łatwiej kroił.

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 250g orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 200g cukru
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Orzechy posiekać na dość drobne kawałki, wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wmieszać do ubitych białek.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę orzechową, wierzch wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 – 40 minut, do ładnego zarumienienia się.

Składniki na krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 żółtek
  • 180g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g miękkiego masła

Z 0,5l mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka i zmiksować na gładką masę. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i ekstraktem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączno – jajeczną i ugotować budyń, cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Ugotowany budyń ostudzić.
Ubić miękkie masło na jasną i puszystą masę, dodawać partiami zimny budyń, cały czas miksując, na średnich obrotach miksera.

Składanie ciasta:

Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć placek orzechowy a na niego wyłożyć drugą część kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Całość polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Idealna polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki przesianego kakao

Zagotować mleko z cukrem i masłem, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Gęstość polewy można regulować dodając kakao (jeśli mam być gęściejsza) lub mleko (jeśli ma być rzadsza).

Marysieńka | Marysienka cake

Marysieńka | Marysienka cake

Marysieńka | Marysienka cake

Smacznego!

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

59 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
bruder śmierciarka
bruder śmierciarka
2 lat temu

Ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować u siebie, bo nie wiem jak smakuję ale wygląda naprawdę ciekawie.

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
6 lat temu

Witam 🙂
Mam pytanie. Chciałabym zrobić tort na bazie tego przepisu.
I wymyśliłam ze zrobię w ten sposób:
Od dołu standardowo ciemny biszkopt, masa, ciasto orzechowe, masa…
I teraz upiekłabym jeszcze jeden placek orzechowy lub… no właśnie… coś innego? Pomyślałam że zamiast orzechów dałabym kokos. Myśli Pani że wyjdzie z kokosem? Na to znów masa i ciemny biszkopt.
Co Pani sądzi?

Ankuś86
Ankuś86
7 lat temu

Ciasto superaśne:) dzięki za przepis:)

Iwonka
Iwonka
8 lat temu

Dziekuję:) a czy lyzki mąki pelne to takie bardzo czubate ? Czy z gorka? A moze ile gram ? Jeszcze jedno pytanie czy 1.5 lyzki maki ziemniaczanej nie wyjdzie rzadki budyn? Czy trzeba dodac tez pszenna ? 🙂

Iwonka
Iwonka
8 lat temu

Czy jajka maja byc duze do biszkoptu czy male M ?

fudalina
fudalina
8 lat temu

witam,
ciasto wygląda rewelacyjnie, a ja chyba go zepsułam….:( do masy orzechowej przypadkowo wrzuciłam żółtka i upiekłam jako biszkopt – niestety jest gumowy i trudno go odciąć (próbowałam wyrównać brzegi). Moje pytanie – jaki jest ten placek orzechowy??? czy w moim przypadku na cito muszę ponowić pieczenie tego wkładu???
pozdrawiam

agata
agata
8 lat temu

Ugotowałam budyń wydawał mi sie troche rzadki ale taki zostawiłąm, Robiłąm tak jak w przepisie.. masa gotowa ale taka rzadka….nie posmarowałam nia jeszcze placka tylko siedzi w lodówce. jak mam zagęścic? pomocy!

kasiapandzia
kasiapandzia
8 lat temu

Zrobiłam dziś to ciasto , trzymając się przepisu co do przecinka – wyszło idealnie znakomicie, fantastycznie. zawsze wszystkie ciasta udaja się bez problemu. polecam serdecznie jest pyszne:))

Fka
Fka
8 lat temu

Ciasto wyszło PYSZNE! idealnie jak na zdjęciu! Domownicy również są tego zdania! Warto go wypróbować! Polecam! Dziękuję za przepis ! 🙂

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
9 lat temu

Upiekłam dzisiaj na urodziny męża i muszę przyznać że było to jedno z najpyszniejszych i najbardziej efektownych ciast jakie zrobiłam w życiu 🙂 A przy tym wszystkim jest dość proste i nie wymaga jakiś wyszukanych i drogich składników 🙂 Na pewno jeszcze je powtórzę, bardzo dziękuję za przepis 🙂

anikj
anikj
9 lat temu

Ciasto przepyszna, ale najlepsze na czwarty dzień.Pychotka.dziękuję 🙂

Mmm
Mmm
9 lat temu

Mimo, że przez roztargnienie pomyliłam rozmiar blachy (upiekłam w dużo większej) smak ciasta był przepyszny. Na pewno nie był to ostatni raz z “Marysieńką” 🙂 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

małgosia
małgosia
9 lat temu

czy ekstrakt waniliowy to to samo co aromat waniliowy?

magma
9 lat temu

obłędne ciasto:)

Emil
Emil
9 lat temu

Chcę te ciasto zrobić do przedszkola na jutro. Czy jeśli zrobię dzisiaj to musi stać w lodówce?

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu

…i już wiem jakie ciasto upiekę dla Babciów i Dziadziów w najbliższy piątek do przedszkola 🙂 ale chyba wezmę się za niego już dziś, myślę, że jak najdzie kremem będzie lepiej smakował niż tak na “świeżo”. nie mylę się…?

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu
Reply to  Asiek

a jeszcze spytam: jeden cukier z prawdziwą wanilią to 16 g? a czym można zastąpić ekstrakt waniliowy? niestety takiego cudu nie posiadam… 🙁

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu
Reply to  Asiek

robiłam już w swoim życiu wiele kremów ale ten przechodzi wszelkie wyobrażenia smakowe… jest niesamowicie PYSZNY! 😀 ciacho gotowe 🙂 wszystko sie udało, jak nigdy 😉 mam nadzieję, że półtorej doby leżakowania w lodówce nie zaszkodzi Marysieńce…

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu

Ciasto pyszne! Bardzo nam smakowało. Osobiście na następny raz dam ciut mniej cukru do budyniu 😉 szkoda, że nie zgłosiłam go do konkursu ale w tych całych przygotowaniach do świąt i krzątaninie zapomniałam 🙁

daga
daga
10 lat temu

Mam zamiar zrobić to ciasto na święta, tylko zastanawia mnie czy faktycznie biszkopt wyrośnie na tyle, aby dało się go przekroić na pół ze względu na tylko 7 łyżek mąki. Do tej pory w przepisach było 1 albo 1,5 szklanki mąki stąd moje obawy. A może od czegoś innego zależy jak wysoki wyrośnie biszkopt? Może od ilości jajek? Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości i wyjaśnienie. Pozdrawiam. Daga

daga
daga
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości, Nie ukrywam, że mi ulżyło. Przeliczałam sobie łyżki wg przelicznika miar gdzieś znalezionego i wg niego wychodziło pół szklanki. Trochę mylące te przeliczniki, bo wygląda na to że podawana jest waga łyżki płaskiej i osoba początkująca jak jak może mieć problem. Dlatego dziękuję za pomoc.

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu

od razu pytam jak zrobić cukier z prawdziwą wanilią? Bo mam laski, które nie mogą doczekać się wykorzystania (rety ale to brzmi 😀 ) może wreszcie będzie ich czas i je jakoś spożytkuje 🙂

zjm
zjm
10 lat temu

Czy moge zastopic orzechy laskowe zamiast wloskie?

Przemo007
Przemo007
10 lat temu

Rewelacja !!!! Kolejny Twój przepis zamienia się w “niebo w gębie” 😉 Ciasto pyszne i wyjątkowo smakuje wszystkim domownikom. Serdeczne dzięki . Pozdrawiam

aanitam
aanitam
10 lat temu

a co z tym płynnym miodem w cieście orzechowym?

Aga
Aga
10 lat temu

Super ciacho koniecznie muszę upiec to ciacho na urodzinki syna ,które są w grudniu;-) A kalendarz też kupie 😉

aanitam
aanitam
10 lat temu

Asiu, w cieście orzechowym jako jeden ze składników podałaś miód płynny. Kiedy go wmieszać do ciasta, na samym końcu?pozdrawiam:))

Majana
10 lat temu

Cudowny przepis Asiu! Biorę koniecznie, własnie drukuję.
Może zrobię na święta, a może kiedy indziej,ale koniecznie muszę upiec to ciasto. 🙂
Gratuluję kalendarza! Pozdrawiam:)

wedelka
10 lat temu

Bardzo elegancko się prezentuje 🙂

Alicja
Alicja
10 lat temu

Znam to Ciasto!!! Jest pyszne.. 🙂

wiosenka27
10 lat temu

To ciasto kusi mnie od dawna. Cudownie u Ciebie wygląda:)

Justyna
Justyna
10 lat temu

tak szczerze mówiąc, to z Twojego blogu najwięcej ciast wypróbowuję u siebie 🙂
to zagości na stole w niedzielę, wiem, że na pewno uda się i będzie pyszne 🙂
dziękuję, że dzielisz się swoją pasją tutaj z nami 🙂

Angie
10 lat temu

Ale to ciasto musi być pyszne!!
Gratulację; )

Eliza
10 lat temu

Cudowne ciasto i przede wszystkim przepiękne zdjęcia 🙂

Natalie
10 lat temu

Przepysznie wygląda 🙂

Miss Apron
10 lat temu

Wow, wow, wow! Już wiem, co będę jadła w Święta! 🙂

Ewa Capri
10 lat temu

Asiu !!!! CUDO !