Znane i bardzo lubiane, bo bardzo smaczne. A do tego banalnie proste. I pomyśleć, że do tej pory sama go jeszcze nigdy nie robiłam. Kiedyś, gdy ktoś mi powiedział, że jem ciasto z marchewką, to się popatrzyłam z niedowierzaniem i w duchu pomyślałam, że bzdury gada. Bo jak, tak dobre ciasto może być z marchewką? I to jeszcze wcale a wcale jej tam nie czuć. No ale jak widać może. Pachnące cynamonem, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Smakuje trochę jak piernik. Widziałam wiele wersji na to ciasto, ale z takim kremem jak ten, który tu proponuję, to jeszcze nie widziałam. Bo krem jest z serka topionego. Uwierzycie? A do tego jest przepyszny. Polecam Wam bardzo, zróbcie, a nie pożałujecie!
Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Ewuni i jak do tej pory zajadałam się ciastem w jej wykonaniu. Wprowadziłam tylko niewielkie zmiany, które podałam w nawiasach.
Składniki:
- 2 szklanki* mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
- 2 ubite szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
- 175g masła lub margaryny (dałam masło)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (dałam pół, bo bardzo nie lubię a 2 to wg mnie za dużo)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (dałam opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
- 100g serka topionego śmietankowego (użyłam Hochland)
- 100g masła
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam łyżeczkę pasty waniliowej)
- do dekoracji połówki orzechów włoskich
Całe jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać marchew, i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i pozostałe sypkie składniki. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do masy. Na koniec dodać orzechy i wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Polewa:
Masło i serek rozpuścić, utrzeć na gładko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przestudzoną polewą posmarować ciepłe ciasto, udekorować połówkami orzechów (ja grubo posiekałam).
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Rewelacyjne!!! Przepis godny polecenia, a ta polewa mnie powaliła. Zrobiłam bez orzechów, bo nie miałam pod ręką, a już od dłuższego czasu miałam na nie ochotę. Wszystkim bardzo smakowało i już czekają na następne.
Dziękuję za przepis 😀
A zamiast cynamonu może być przyprawa do piernika?
Tak.
Pyszne ciasto, pachnące piernikiem. Następnym razem zrobię z samym cynamonem to będę miała porównanie, które smaczniejsze. A masa wprost rewelacyjna. Jednakże zmniejszyłam ilość cukru w cieście do 1 szklanki i w masie do 3/4 szklanki i jak na nasze podniebienia było dość słodkie. Dziękuję za przepis i polecam innym.
Ja też zmniejszam ilość cukru, bo dla mnie zbyt słodkie… Cieszę, się, że ciasto smakowało 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Jesli forma jest proporcjonalnie wieksza bedzie sie pieklo tak samo, moze kilka minut dluzej. Jesli forma jest tylko troche wieksza trzeba wydluzyc czas pieczenia, ciasto bedzie wyzsze.
Hej, dziękuję za super przepis. To ciasto bardzo nam posmakowało.
Robię z nich babeczki, muffinki.
Dzień dobry, chciałabym zrobić ciasto marchewkowe z Pani przepisu, ale nie lubię orzechów w cieście :-). Czy jeśli je pominę, powinnam zwiększyć ilość np. mąki? Z góry dziękuję za odpowiedź. Agnieszka
Ja bym nie zwiększała, nie powinno to wpłynąć na konsystencję ciasta.
superowe ciasto. robię je już któryś raz z kolei,raz z braku orzechów ,upiekłam bez dodatków ,potem posmarowałam polewą z serka i posypałam grubo prażonym słonecznikiem,który nadał chrupkości. było także pyszne ,znikło w mgnieniu oka. mniam.
Cieszę się, że ciasto smakowało. Pomysł ze słonecznikiem podoba mi się 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Asiu- a serek topiony z masłem ,to tak normalnie na ogniu w garnku rozpuścić?
Dokładnie tak.
Mnie się zwarzył. Tak miało być? I jak utrzeć – łyżką, mikserem?
Udało się!:) Wyszło przepysznie – najpierw wymieszałam, potem domiksowałam;) zamiast cukru waniliowego dodałam łyżkę domowego ekstraktu waniliowego na rumie – całość przepyszna:)) Następnym razem jedynie zmniejszę ilość cukru w polewie, reszta, jak zawsze wspaniała! Cudowny blog:)) Niedługo zabieram się za Twoje pierniki. Już ne mogę się doczekać:))) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się, że się udało, dziękuję za komentarz i miłe słowa.
Pozdrawiam!
Łyżką wystarczy.
Po zmiksowaniu wyszedł kremowy. Wszystko się idealnie połączyło, rozprowadziły się maleńkie grudki cukru. No, i ten aromat – alkohol, wanilia, orzechy, cynamon…
Wyglada wspaniale. Bede dzisiaj robić, gdyż muszę poznać smak kremu z serków hochlamd:) zawsze robiłam z serkiem kremowym typu Philadelphia.
Jak zrobisz, koniecznie daj znać, czy smakowało.
Ciasto sie udało. Jest bardzo dobre. Dziękuje za inspiracje. Pozwolę sobie podać je dalej, umieszczając na swoim blogu:)
Cieszę się, że smakowało:)
to ciasto stało sie ulubionym ciastem mojej rodziny, moja 18 miesieczna córcia sie zajada mimo ze nie przepada za marchewką i je bez slodkiej masy ktora jest super wyjątkowa 🙂 jedynie co dodalam od siebie to suszone owoce i nie daje az tyle cukru, pycha
Cieszę się, że nawet maluchowi smakowało:)
Najlepszy przepis ze znalezionych w internecie. Uwielbiam to ciasto!!! Polewę robię nie z serków topionych, ale z serka typu Philadelphia, nie dodaję masła wcale tylko cukier i wanilie, też jest bardzo pyszne. Jedyny minus to taki, że na drugi dzień ten mój krem jest troszeczkę suchy, ale prawda jest taka, że ciasto znika z ciągu jednego dnia więc nie ma problemu. Super przepis, ciasto zawsze wychodzi, polecam wszystkim, zakochacie się od pierwszego ugryzienia 🙂
Musisz konicznie spróbować z serkami topionymi. Zupełnie inny smak!
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
dziękuje teraz już widzę 🙂
Na jak dużą blache jest przepis ??
We wszystkich przepisach są podane wymiary. W tym też:)
Hej Asiu! Proszę napisz, jakiego najlepiej masła użyć do tego ciasta? Masła extra? Jutro wybieram się na zakupy, a wieczorem zabieram się za pichcenie 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Nie ma to znaczenia, ja używam łaciate (masło, nie mix).
Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź i przede wszystkim za przepis! Ciasto wyszło IDEALNE! Wszystkim bardzo smakowało 🙂 Na początku komentarze “marchewka? cynamon? orzechy? SEREK HOCHLAND?” 🙂 a zaraz po spróbowaniu… uśmiech i zadowolenie 🙂 Twój przepis jest naprawdę rewelacyjny, jeszcze raz dziękuję!
Cieszę się, że smakowało:)
właśnie piecze się w piekarniku….musiałam wypróbować Twój przepis. Jak pięknie pachnie 🙂 jak już skosztujemy to dam znać jak nam smakowało 🙂 pozdrawiam cieplutko
Czekam na opinie.
Pozdrawiam!
Wlasnie sie dopieka i pachnie przepieknie:-) A polewe urozmaicilam jeszcze polowa bialej czekolady z zamian za polowe cukru.
Czy zamiast orzechòw może byc słonecznik ??
Wydaje mi się, że trochę nie pasuje, bo to jednak zupełnie inny smak, ale jeśli tak lubisz, to czemu nie…
Moja mama zawsze takie robiła, jest przepyszne ! 😀
Upiekłam to ciasto wg Pani przepisu już dwa razy. Wszystkim bardzo smakowało. Jest lekkie, mokre i ma pyszną polewę. To obecnie moje ulubione ciasto! Bardzo dziękuję za ten przepis.
zrobiłam na Boże Narodzenie.wszystkim strasznie smakowało.. do tego stopnia, że wczoraj usłyszałam,że…chcą je na WIELKANOC 😀
Super:) Bardzo się cieszę, że tak wszystkim posmakowało:)
Pozdrawiam!
Hej! Mieszkam w Szwecji gdzie to ciasto jest bardzo popularne, robi sie je ztroche inna polewa, ktora w polaczeniu z ciastemdaje niesamowity smak. 100 gram serka philadeplphia, 60 gram miekkiego masla, 2 niepelne szklanki cukru pudru, sok z limonki, lyzeczka cukru waniliowego. Wszystko wymieszac i rozsmarowac na ciescie. Do ciasta warto dodac tez lyzeczke karamonu.
Pozdrawiam
piękne !
uwielbiam marchewkowe ! ; )
Ciasto marchewkowe- “niebo w gębie”, a polewy innej sobie nie wyobrażam jak tej którą pani podała. Lubię eksperymentować i już się zastanawiam, gdzie mogę jej jeszcze użyć. Pozdrawiam:)
Dlaczego piszesz o 2 łyżeczkach sody, po czym dodajesz, że dałaś pół? To nie twoje przepisy?
Nie bardzo rozumiem pytania. Przecież w przepisie jest wszystko napisane, skąd i dlaczego…
Asiu nie zgadzam się z negatywnymi komentarzami nawet na temat polewy, jest obłędna i niezastąpiona 🙂
Dzisiaj piekłam ponownie.. aj aj aj i musiałam wziąć dużą michę i składniki wszystkie RAZY DWA 😀 nie starcza juz pojedyńcza porcja:)
Pozdrawiam Cię serdecznie Asiu
Aniu, ja tam rozumiem, że komuś coś może nie smakować:) Jednak znaczna większość jest zachwycona polewą:)
Pozdrawia Cię cieplutko!
kolejny raz robię ciasto marchewkowe… zawsze znajdzie się jakaś okazja do zrobienia 🙂 wszystkim smakuje, a przepis przekazuję dalej… polewa REWELACYJNA – jeszcze takiej nie jadłam, słodko-słona, jedyna w swoim rodzaju 🙂
Zrobiłam dzisiaj to ciasto, bo przepis i komentarze mnie zachęciły. Aby ocenić efekt końcowy muszę niestety rozdzielić polewę od ciasta. Ciasto jest idealne, wilgotne, dość ciężkie, aromatyczne. Takie jak lubię 🙂
Polewa, cóż, nigdy nie jadłam nic bardziej ohydnego ;/ Orzechów mi żal, tyle ich zmarnowałam. Ten smak jest oryginalny w negatywnym tego słowa znaczeniu. Nie polecam!
Polewa nie jest ohydna, skoro jak widać w komentarzach innym smakuje, po prostu Tobie nie smakowała. Cieszę się, że chociaż ciasto wyszło dobre:)
Pysznę ciasto. Super przepis!!!
Witam!!!
Ciasto pyszne. Robiłam różne marchewkowe ale to jest najlepsze.
Do zrobienia skusiła mnie polewa z serka topionego.
Ciekawość pierwszy stopień do “podrażnienia” niebiańsko podniebienia:)
Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam równie serdecznie!:)
Bardzo dobre ciasto, naprawdę pyszne, lepsze niż piernik.
Mam dobrą wiadomość dla osób ograniczających tłuszcze. Pierwszy raz jak robiłam to zapomniałam dodać masła do ciasta (nie dałam absolutnie grama masła) a i tak wyszło bardzo dobre!
Ciekawa polewa.
Asiek, a mam pytanko – czy ty do zdjęć obkrajasz czubek swojego ciasta, czy ono Ci wychodzi takie płaskie?
Bo mi cudacznie czubate wyszło, jak wszystkie, i aż strach tą masą smarować 😛
Nie odkrawam czubka:) Wychodzi i płaskie:)
To zazdroszczę 🙂
Ostatecznie posmarowałem i jest ok. Masa jest na tyle gęsta że nie spłynęła.
A wyszło boskie – zostało pochłonięte dziś w pracy w kilka chwil.
Pycha:) zrobilam:) nawet moj synek 10-cio miesieczny sie oblizywal:)
Mam pytanko…co to jest ta pasta waniliowa?
pozd
Pasta waniliowa, to pasta zrobiona z wanilii, coś jak ekstrakt, tyle, że bez alkoholu, można zastąpić ekstraktem właśnie, bądź cukrem z prawdziwą wanilią.
Pozdrawiam.
Robię to ciasto identycznie:) Jest pyszne:)
Ciasto wyszło fantastyczne, polewa rewelacja, cała rodzinka się zajada, szybko się robi Pozdrawiam Emil
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
Pozdrawiam:)
no i upiekłam ciacho 🙂 a byłam jedną z tych którzy na samą myśl wzdrygali się .. jak to z marchewką… a na dodatek ta polewa z serkiem?? nie da rady, nie możliwe, to nie może być dobre.. a tu po upieczeniu.. faktycznie bardzo pyszne, przypomina smak piernika trochę, a ta polewa? REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! słodka i ma taki przyjemny smak, jak żadna inna którą do tej pory jadam.. naprawdę polecam je wszystkim.. PYCHA!!!! Asiek jesteś mega.. dziękuje za przepis 🙂
Bardzo się ciesz, że smakowało. Polewa z serka wszystkich zaskakuje, pamiętam swoją minę, gdy się dowiedziałam, z czego jest zrobiona:) Dziękuję za komentarz i i miłe słowa!:)
Pozdrawiam serdecznie!
Ciasto rewelacja – zabieram kilka kawałków do porannej kawki 🙂
Upiekłam dzisiaj. Wyszło przepyszne. Dziękuję!
Super! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
marchewkowe jest jednym z moich ulubionych ciast :-)))
Uwielbiam ciasto marchewkowe. U mnie tez dziś takie na blogu, choć ciasto z października jeszcze.
Piękne są Twoje zdjęcia, chętnie bym się poczęstowała takim pysznym,pięknym kawałkiem.
Pozdrowienia:)
Moje ulubione ciasto ; ) ślicznie je przybrałaś, wygląda nieziemsko!
dzisiaj były moje imieniny 🙂 – zrobiłam sobie prezent – mam nadzieję,że nie bedziesz miała mi tego za złe – “zaadoptowałam “Twój przepis – i upiekę to ciasto w piątek – będzie ciastem na podwójną okazję – moje imieniny i urodziny mojej Mamy – ciasto wygląda smakowicie i tak “domowo” 🙂 pozdrawiam serdecznie i czekam na następne Twoje przepisy
Zrobiłam! Pycha ciasto! 🙂
Serio?? Niezłe tempo! Cieszę się, że wyszło pycha:)
od razu jak zobaczyłam przepis to poleciałam po składniki do sklepu 🙂 Naprawdę polecam 🙂
Mmm.. obłędnie wygląda;)
Wspaniale ciacho 🙂 wyglada oblednie!
Bardzo podobaja mi sie Twoje zdjecia 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
uwielbiam 🙂
ciasto znam i uwielbiam, za to pomysł na masę mnie zaskoczył:) wooowww
nie wiedziałam, ze z serka topionego można wyczarować coś tak smacznego:)
To chyba jedno z najladniejszych marchewkowych, jakie widzialam! Ta dekoracja z orzechow dodaje mu uroku.
marchewkowe ciasto zachwyca mnie zawsze smakiem i barwą…
chciałam Cię też zaprosić do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o niezwykłym projekcie jakim jest SZLACHETNA PACZKA obok ich bożonarodzeniowych przepisów…
ulubione 🙂
zaskoczona jestem tym kremem, jestem strasznie ciekawa jak smakuje takie coś 😀
Bardzo lubię. Jest nie tylko smaczne ale i zdrowe 😀
Wspaniałe ciacho 🙂 Pozdrawiam