Ciasto marchewkowe | Carrot cake

Ciasto marchewkowe

by

w przepisy na:

Znane i bardzo lubiane, bo bardzo smaczne. A do tego banalnie proste. I pomyśleć, że do tej pory sama go jeszcze nigdy nie robiłam. Kiedyś, gdy ktoś mi powiedział, że jem ciasto z marchewką, to się popatrzyłam z niedowierzaniem i w duchu pomyślałam, że bzdury gada. Bo jak, tak dobre ciasto może być z marchewką? I to jeszcze wcale a wcale jej tam nie czuć. No ale jak widać może. Pachnące cynamonem, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Smakuje trochę jak piernik. Widziałam wiele wersji na to ciasto, ale z takim kremem jak ten, który tu proponuję, to jeszcze nie widziałam. Bo krem jest z serka topionego. Uwierzycie? A do tego jest przepyszny. Polecam Wam bardzo, zróbcie, a nie pożałujecie!

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Ewuni i jak do tej pory zajadałam się ciastem w jej wykonaniu. Wprowadziłam tylko niewielkie zmiany, które podałam w nawiasach.

Ciasto marchewkowe | Carrot cake

Składniki:

  • 2 szklanki* mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 2 ubite szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
  • 175g masła lub margaryny (dałam masło)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (dałam pół, bo bardzo nie lubię a 2 to wg mnie za dużo)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (dałam opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 100g serka topionego śmietankowego (użyłam Hochland)
  • 100g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam łyżeczkę pasty waniliowej)
  • do dekoracji połówki orzechów włoskich

Całe jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać marchew, i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i pozostałe sypkie składniki. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do masy. Na koniec dodać orzechy i wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.

Polewa:

Masło i serek rozpuścić, utrzeć na gładko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przestudzoną polewą posmarować ciepłe ciasto, udekorować połówkami orzechów (ja grubo posiekałam).

*szklanka = 250ml

Ciasto marchewkowe | Carrot cake

Ciasto marchewkowe | Carrot cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

96 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
@g@
@g@
8 lat temu

Rewelacyjne!!! Przepis godny polecenia, a ta polewa mnie powaliła. Zrobiłam bez orzechów, bo nie miałam pod ręką, a już od dłuższego czasu miałam na nie ochotę. Wszystkim bardzo smakowało i już czekają na następne.
Dziękuję za przepis 😀

Iwona
Iwona
8 lat temu

A zamiast cynamonu może być przyprawa do piernika?

Iwona
Iwona
8 lat temu
Reply to  Asiek

Pyszne ciasto, pachnące piernikiem. Następnym razem zrobię z samym cynamonem to będę miała porównanie, które smaczniejsze. A masa wprost rewelacyjna. Jednakże zmniejszyłam ilość cukru w cieście do 1 szklanki i w masie do 3/4 szklanki i jak na nasze podniebienia było dość słodkie. Dziękuję za przepis i polecam innym.

Аришка

Jesli forma jest proporcjonalnie wieksza bedzie sie pieklo tak samo, moze kilka minut dluzej. Jesli forma jest tylko troche wieksza trzeba wydluzyc czas pieczenia, ciasto bedzie wyzsze.

asia
10 lat temu

Hej, dziękuję za super przepis. To ciasto bardzo nam posmakowało.
Robię z nich babeczki, muffinki.

Agnieszka
Agnieszka
10 lat temu

Dzień dobry, chciałabym zrobić ciasto marchewkowe z Pani przepisu, ale nie lubię orzechów w cieście :-). Czy jeśli je pominę, powinnam zwiększyć ilość np. mąki? Z góry dziękuję za odpowiedź. Agnieszka

wiolapola41
wiolapola41
10 lat temu

superowe ciasto. robię je już któryś raz z kolei,raz z braku orzechów ,upiekłam bez dodatków ,potem posmarowałam polewą z serka i posypałam grubo prażonym słonecznikiem,który nadał chrupkości. było także pyszne ,znikło w mgnieniu oka. mniam.

gosiarelka
gosiarelka
10 lat temu

Asiu- a serek topiony z masłem ,to tak normalnie na ogniu w garnku rozpuścić?

Asia
Asia
8 lat temu
Reply to  Asiek

Mnie się zwarzył. Tak miało być? I jak utrzeć – łyżką, mikserem?

Asia
Asia
8 lat temu
Reply to  Asia

Udało się!:) Wyszło przepysznie – najpierw wymieszałam, potem domiksowałam;) zamiast cukru waniliowego dodałam łyżkę domowego ekstraktu waniliowego na rumie – całość przepyszna:)) Następnym razem jedynie zmniejszę ilość cukru w polewie, reszta, jak zawsze wspaniała! Cudowny blog:)) Niedługo zabieram się za Twoje pierniki. Już ne mogę się doczekać:))) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Asia
Asia
8 lat temu
Reply to  Asiek

Po zmiksowaniu wyszedł kremowy. Wszystko się idealnie połączyło, rozprowadziły się maleńkie grudki cukru. No, i ten aromat – alkohol, wanilia, orzechy, cynamon…

Marta
11 lat temu

Wyglada wspaniale. Bede dzisiaj robić, gdyż muszę poznać smak kremu z serków hochlamd:) zawsze robiłam z serkiem kremowym typu Philadelphia.

Marta
11 lat temu
Reply to  Asiek

Ciasto sie udało. Jest bardzo dobre. Dziękuje za inspiracje. Pozwolę sobie podać je dalej, umieszczając na swoim blogu:)

marta
marta
11 lat temu

to ciasto stało sie ulubionym ciastem mojej rodziny, moja 18 miesieczna córcia sie zajada mimo ze nie przepada za marchewką i je bez slodkiej masy ktora jest super wyjątkowa 🙂 jedynie co dodalam od siebie to suszone owoce i nie daje az tyle cukru, pycha

Ula
Ula
11 lat temu

Najlepszy przepis ze znalezionych w internecie. Uwielbiam to ciasto!!! Polewę robię nie z serków topionych, ale z serka typu Philadelphia, nie dodaję masła wcale tylko cukier i wanilie, też jest bardzo pyszne. Jedyny minus to taki, że na drugi dzień ten mój krem jest troszeczkę suchy, ale prawda jest taka, że ciasto znika z ciągu jednego dnia więc nie ma problemu. Super przepis, ciasto zawsze wychodzi, polecam wszystkim, zakochacie się od pierwszego ugryzienia 🙂

luska
luska
11 lat temu

dziękuje teraz już widzę 🙂

luska
luska
11 lat temu

Na jak dużą blache jest przepis ??

Sam
Sam
11 lat temu

Hej Asiu! Proszę napisz, jakiego najlepiej masła użyć do tego ciasta? Masła extra? Jutro wybieram się na zakupy, a wieczorem zabieram się za pichcenie 🙂

Pozdrawiam serdecznie!

Sam
Sam
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za odpowiedź i przede wszystkim za przepis! Ciasto wyszło IDEALNE! Wszystkim bardzo smakowało 🙂 Na początku komentarze “marchewka? cynamon? orzechy? SEREK HOCHLAND?” 🙂 a zaraz po spróbowaniu… uśmiech i zadowolenie 🙂 Twój przepis jest naprawdę rewelacyjny, jeszcze raz dziękuję!

INKA_1984
INKA_1984
11 lat temu

właśnie piecze się w piekarniku….musiałam wypróbować Twój przepis. Jak pięknie pachnie 🙂 jak już skosztujemy to dam znać jak nam smakowało 🙂 pozdrawiam cieplutko

Malwi
Malwi
11 lat temu

Wlasnie sie dopieka i pachnie przepieknie:-) A polewe urozmaicilam jeszcze polowa bialej czekolady z zamian za polowe cukru.

początkująca ciastkarka
początkująca ciastkarka
11 lat temu

Czy zamiast orzechòw może byc słonecznik ??

Canette
11 lat temu

Moja mama zawsze takie robiła, jest przepyszne ! 😀

Asia
Asia
12 lat temu

Upiekłam to ciasto wg Pani przepisu już dwa razy. Wszystkim bardzo smakowało. Jest lekkie, mokre i ma pyszną polewę. To obecnie moje ulubione ciasto! Bardzo dziękuję za ten przepis.

kejtik
kejtik
12 lat temu

zrobiłam na Boże Narodzenie.wszystkim strasznie smakowało.. do tego stopnia, że wczoraj usłyszałam,że…chcą je na WIELKANOC 😀

Edyta
Edyta
12 lat temu

Hej! Mieszkam w Szwecji gdzie to ciasto jest bardzo popularne, robi sie je ztroche inna polewa, ktora w polaczeniu z ciastemdaje niesamowity smak. 100 gram serka philadeplphia, 60 gram miekkiego masla, 2 niepelne szklanki cukru pudru, sok z limonki, lyzeczka cukru waniliowego. Wszystko wymieszac i rozsmarowac na ciescie. Do ciasta warto dodac tez lyzeczke karamonu.
Pozdrawiam

StoLyzekSzczescia
12 lat temu

piękne !
uwielbiam marchewkowe ! ; )

tusia2267
tusia2267
12 lat temu

Ciasto marchewkowe- “niebo w gębie”, a polewy innej sobie nie wyobrażam jak tej którą pani podała. Lubię eksperymentować i już się zastanawiam, gdzie mogę jej jeszcze użyć. Pozdrawiam:)

e1
e1
12 lat temu

Dlaczego piszesz o 2 łyżeczkach sody, po czym dodajesz, że dałaś pół? To nie twoje przepisy?

Ania Lichoń
Ania Lichoń
12 lat temu

Asiu nie zgadzam się z negatywnymi komentarzami nawet na temat polewy, jest obłędna i niezastąpiona 🙂
Dzisiaj piekłam ponownie.. aj aj aj i musiałam wziąć dużą michę i składniki wszystkie RAZY DWA 😀 nie starcza juz pojedyńcza porcja:)
Pozdrawiam Cię serdecznie Asiu

Emilia
Emilia
12 lat temu

kolejny raz robię ciasto marchewkowe… zawsze znajdzie się jakaś okazja do zrobienia 🙂 wszystkim smakuje, a przepis przekazuję dalej… polewa REWELACYJNA – jeszcze takiej nie jadłam, słodko-słona, jedyna w swoim rodzaju 🙂

Katrin
Katrin
12 lat temu

Zrobiłam dzisiaj to ciasto, bo przepis i komentarze mnie zachęciły. Aby ocenić efekt końcowy muszę niestety rozdzielić polewę od ciasta. Ciasto jest idealne, wilgotne, dość ciężkie, aromatyczne. Takie jak lubię 🙂
Polewa, cóż, nigdy nie jadłam nic bardziej ohydnego ;/ Orzechów mi żal, tyle ich zmarnowałam. Ten smak jest oryginalny w negatywnym tego słowa znaczeniu. Nie polecam!

Dominiś
Dominiś
12 lat temu

Pysznę ciasto. Super przepis!!!

iwa
iwa
12 lat temu
Reply to  Dominiś

Witam!!!
Ciasto pyszne. Robiłam różne marchewkowe ale to jest najlepsze.
Do zrobienia skusiła mnie polewa z serka topionego.
Ciekawość pierwszy stopień do “podrażnienia” niebiańsko podniebienia:)
Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis:)

Karolka
Karolka
12 lat temu

Bardzo dobre ciasto, naprawdę pyszne, lepsze niż piernik.

Mam dobrą wiadomość dla osób ograniczających tłuszcze. Pierwszy raz jak robiłam to zapomniałam dodać masła do ciasta (nie dałam absolutnie grama masła) a i tak wyszło bardzo dobre!

Ciekawa polewa.

Villain
Villain
12 lat temu

Asiek, a mam pytanko – czy ty do zdjęć obkrajasz czubek swojego ciasta, czy ono Ci wychodzi takie płaskie?
Bo mi cudacznie czubate wyszło, jak wszystkie, i aż strach tą masą smarować 😛

Villain
Villain
12 lat temu
Reply to  Asiek

To zazdroszczę 🙂
Ostatecznie posmarowałem i jest ok. Masa jest na tyle gęsta że nie spłynęła.
A wyszło boskie – zostało pochłonięte dziś w pracy w kilka chwil.

Kasia
Kasia
12 lat temu

Pycha:) zrobilam:) nawet moj synek 10-cio miesieczny sie oblizywal:)

v
v
12 lat temu

Mam pytanko…co to jest ta pasta waniliowa?
pozd

strawberriesandcream
12 lat temu

Robię to ciasto identycznie:) Jest pyszne:)

kucharz-Emil
kucharz-Emil
12 lat temu

Ciasto wyszło fantastyczne, polewa rewelacja, cała rodzinka się zajada, szybko się robi Pozdrawiam Emil

Ania Lichoń
Ania Lichoń
12 lat temu

no i upiekłam ciacho 🙂 a byłam jedną z tych którzy na samą myśl wzdrygali się .. jak to z marchewką… a na dodatek ta polewa z serkiem?? nie da rady, nie możliwe, to nie może być dobre.. a tu po upieczeniu.. faktycznie bardzo pyszne, przypomina smak piernika trochę, a ta polewa? REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! słodka i ma taki przyjemny smak, jak żadna inna którą do tej pory jadam.. naprawdę polecam je wszystkim.. PYCHA!!!! Asiek jesteś mega.. dziękuje za przepis 🙂

Pan Deserek :)
12 lat temu

Ciasto rewelacja – zabieram kilka kawałków do porannej kawki 🙂

Paula
Paula
12 lat temu

Upiekłam dzisiaj. Wyszło przepyszne. Dziękuję!

asieja
12 lat temu

marchewkowe jest jednym z moich ulubionych ciast :-)))

Majana
12 lat temu
Reply to  asieja

Uwielbiam ciasto marchewkowe. U mnie tez dziś takie na blogu, choć ciasto z października jeszcze.
Piękne są Twoje zdjęcia, chętnie bym się poczęstowała takim pysznym,pięknym kawałkiem.
Pozdrowienia:)

Weronika
12 lat temu

Moje ulubione ciasto ; ) ślicznie je przybrałaś, wygląda nieziemsko!

elka
elka
12 lat temu

dzisiaj były moje imieniny 🙂 – zrobiłam sobie prezent – mam nadzieję,że nie bedziesz miała mi tego za złe – “zaadoptowałam “Twój przepis – i upiekę to ciasto w piątek – będzie ciastem na podwójną okazję – moje imieniny i urodziny mojej Mamy – ciasto wygląda smakowicie i tak “domowo” 🙂 pozdrawiam serdecznie i czekam na następne Twoje przepisy

Malina
Malina
12 lat temu

Zrobiłam! Pycha ciasto! 🙂

Malina
Malina
12 lat temu
Reply to  Asiek

od razu jak zobaczyłam przepis to poleciałam po składniki do sklepu 🙂 Naprawdę polecam 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Mmm.. obłędnie wygląda;)

pieczarka mysia
12 lat temu

Wspaniale ciacho 🙂 wyglada oblednie!

Bardzo podobaja mi sie Twoje zdjecia 😉

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Aleksandra
12 lat temu

uwielbiam 🙂

Antenka
12 lat temu

ciasto znam i uwielbiam, za to pomysł na masę mnie zaskoczył:) wooowww
nie wiedziałam, ze z serka topionego można wyczarować coś tak smacznego:)

Maggie
12 lat temu

To chyba jedno z najladniejszych marchewkowych, jakie widzialam! Ta dekoracja z orzechow dodaje mu uroku.

ankawell
12 lat temu

marchewkowe ciasto zachwyca mnie zawsze smakiem i barwą…
chciałam Cię też zaprosić do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o niezwykłym projekcie jakim jest SZLACHETNA PACZKA obok ich bożonarodzeniowych przepisów…

Ola
12 lat temu

ulubione 🙂

zauberi
12 lat temu

zaskoczona jestem tym kremem, jestem strasznie ciekawa jak smakuje takie coś 😀

ervisha
12 lat temu

Bardzo lubię. Jest nie tylko smaczne ale i zdrowe 😀

ilovebakepl
12 lat temu

Wspaniałe ciacho 🙂 Pozdrawiam