Bezmączne ciasto czekoladowo-orzechowe z pomarańczą

4.79 avg. rating (95% score) - 14 votes

Na zrobienia tego ciasta namówiła mnie Kasia. Jak już zapewne wiecie, okazja była wyjątkowa, wiec i ciasto musiało takie być. Czy było? Oczywiście, że tak. Mocno czekoladowe, wilgotne i pięknie pachnące pomarańczami. Z wyczuwalnymi orzechami. Bardzo eleganckie a zarazem łatwe do wykonania. Po prostu nie można mu się oprzeć. Do tej pory wszystkie ciasta które piekłam, były z dodatkiem mąki. A w tym cieście mąki nie znajdziecie. I to mi się bardzo podoba! Polecam wszystkim, bo smak jest niepowtarzalny!

Ciasto czekoladowo-orzechowe z pomarańczą

Składniki:

  • pomarańcza (  380-400 g)
  • 6 jajek
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200g mielonych orzechów (u mnie laskowe, ale mogą też być włoskie)
  • 250g cukru (zmniejszyłam do 200g i dałam brązowy muscovado jasny)
  • 50g kakao

Pomarańcze gotować przez 2 godziny (całe, razem ze skórkami), następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja ugotowałam pomarańcze dzień wcześniej.

Ostudzone pomarańcze pokroić w ósemki i zmiksować blenderem na papkę.

Ubić całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodać wszystkie składniki i zmiksować około minuty.

Tortownicę o średnicy 22 – 23cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać gotowe ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po 45 minutach proponuję przykryć ciasto folią aluminiową, alby się nie spiekło. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.

Przestudzone ciasto polać polewą.

Polewa:

  • 120g gorzkiej czekolady
  • 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki ( u mnie 30%)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i wymieszać aż powstanie jednolita masa.

Ciasto czekoladowo-orzechowe z pomarańcząCiasto czekoladowo-orzechowe z pomarańczą

Smacznego!


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

20 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
7 lat temu

Przecudo!
Dziękuję, to dla mnie nie lada ratunek, z racji diety bezglutenowej.
Po proszę o więcej w ramach możliwości 🙂
… i przesyłam serdecznosci 🙂

mariusz
mariusz
7 lat temu

Tarta gruszkowo-migdalowa wspaniala!Teraz pora na ciasto czekoladowo-orzechowe z pomarancza-serdecznie dziekuje i pozdrawiam:)

annaz
8 lat temu

Wygląda bajecznie, aż trudno uwierzyć, że nie ma tu mąki..:)
muszę kiedyś wypróbować 🙂

tomek
tomek
8 lat temu

pomarencze trzeba gotowac w calosci ze skorka?

Russkaya
8 lat temu

Asiu, wspaniałości tworzysz tu u siebie! Ta polewa wygląda tak pociągająco… mistrzostwo! :*

Asia
8 lat temu

Zdecydowanie to ciasto dla mnie 😉

od-kuchni
8 lat temu

Takiego wypieku tylko pogratulować! Ogromnie mi się to ciasto podoba 🙂

slodkiefantazje
8 lat temu

Cudowne! Mnóstwo czekolady, pomarańcze, orzechy… już sobie wyobrażam jak to cudo smakuje! 🙂 Zapisałam sobie przepis i na pewno wypróbuję 🙂

karmel-itka
karmel-itka
8 lat temu

ojej, takiego ciasta jeszcze nie widziałam.
ależ mocno czekoladowe. obłęd!

kuchareczka
8 lat temu

O rany! Bajecznie wygląda! I wyszła ci bardzo ładna polewa 🙂

tastefully
8 lat temu

Fajne, proste ciasto – takie lubię najbardziej 🙂

margoja
8 lat temu

Jejku, jakie jest piękne! a jakie zdjęcia! Muuuuuszę sprobować:)
pozdrawiam:)

trzcinowisko
8 lat temu

cudo!

Kaś
8 lat temu

jakie ono musi być boskie!!!

HerLife
8 lat temu

Ciasto wygląda uroczo! =] czemu katujesz ludzi takimi cudnymi wypiekami, co? =P heheh…

moje pasje
8 lat temu

o mniam!!!!! nie dziwię się że tak wszystkim smakowało !!!

kasiaaaa24
8 lat temu

Cieszę się, że smakowało. Widzę, że wyszło Ci dokładnie takie, jakie wyjść powinno – idealne.