Na zrobienia tego ciasta namówiła mnie Kasia. Jak już zapewne wiecie, okazja była wyjątkowa, wiec i ciasto musiało takie być. Czy było? Oczywiście, że tak. Mocno czekoladowe, wilgotne i pięknie pachnące pomarańczami. Z wyczuwalnymi orzechami. Bardzo eleganckie a zarazem łatwe do wykonania. Po prostu nie można mu się oprzeć. Do tej pory wszystkie ciasta które piekłam, były z dodatkiem mąki. A w tym cieście mąki nie znajdziecie. I to mi się bardzo podoba! Polecam wszystkim, bo smak jest niepowtarzalny!
Składniki:
- pomarańcza ( 380-400 g)
- 6 jajek
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200g mielonych orzechów (u mnie laskowe, ale mogą też być włoskie)
- 250g cukru (zmniejszyłam do 200g i dałam brązowy muscovado jasny)
- 50g kakao
Pomarańcze gotować przez 2 godziny (całe, razem ze skórkami), następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja ugotowałam pomarańcze dzień wcześniej.
Ostudzone pomarańcze pokroić w ósemki i zmiksować blenderem na papkę.
Ubić całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodać wszystkie składniki i zmiksować około minuty.
Tortownicę o średnicy 22 – 23cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać gotowe ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po 45 minutach proponuję przykryć ciasto folią aluminiową, alby się nie spiekło. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.
Przestudzone ciasto polać polewą.
Polewa:
- 120g gorzkiej czekolady
- 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki ( u mnie 30%)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i wymieszać aż powstanie jednolita masa.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Przecudo!
Dziękuję, to dla mnie nie lada ratunek, z racji diety bezglutenowej.
Po proszę o więcej w ramach możliwości 🙂
… i przesyłam serdecznosci 🙂
Tarta gruszkowo-migdalowa wspaniala!Teraz pora na ciasto czekoladowo-orzechowe z pomarancza-serdecznie dziekuje i pozdrawiam:)
Wygląda bajecznie, aż trudno uwierzyć, że nie ma tu mąki..:)
muszę kiedyś wypróbować 🙂
pomarencze trzeba gotowac w calosci ze skorka?
Tak, pomarańcze należy ugotować w całości i ze skórką i potem razem ze skórką zmiksować blenderem na papkę:) Daj znać jak zrobisz:)
Pozdrawiam!
Asiu, wspaniałości tworzysz tu u siebie! Ta polewa wygląda tak pociągająco… mistrzostwo! :*
Zdecydowanie to ciasto dla mnie 😉
Takiego wypieku tylko pogratulować! Ogromnie mi się to ciasto podoba 🙂
Cudowne! Mnóstwo czekolady, pomarańcze, orzechy… już sobie wyobrażam jak to cudo smakuje! 🙂 Zapisałam sobie przepis i na pewno wypróbuję 🙂
ojej, takiego ciasta jeszcze nie widziałam.
ależ mocno czekoladowe. obłęd!
O rany! Bajecznie wygląda! I wyszła ci bardzo ładna polewa 🙂
Dziękuję:)
Fajne, proste ciasto – takie lubię najbardziej 🙂
Jejku, jakie jest piękne! a jakie zdjęcia! Muuuuuszę sprobować:)
pozdrawiam:)
cudo!
jakie ono musi być boskie!!!
Ciasto wygląda uroczo! =] czemu katujesz ludzi takimi cudnymi wypiekami, co? =P heheh…
o mniam!!!!! nie dziwię się że tak wszystkim smakowało !!!
Cieszę się, że smakowało. Widzę, że wyszło Ci dokładnie takie, jakie wyjść powinno – idealne.
Taki komplement z Twoich ust jest wart każdego poświęcenia:) Dziękuję!