Sernik z batonikami daim

Sernik z batonikami daim

by

w przepisy na: ,

Ten sernik chodził za mną od bardzo, bardzo dawna, ale co kupiłam najważniejszy składnik (batoniki), to dziwnie znikał z szafki. Dlatego w przypływie wielkiego natchnienia i ogromnej ochoty na sernik pojechałam do Ikei i w nocy już był gotowy:). Sernik posmakuje wszystkim, którzy choć troszkę lubią karmel. Jest dość zwarty, mi wyszedł kremowy. Zniknął nie wiem kiedy… Przepis znaleziony u Dorotuś. Ja bardzo, bardzo polecam!

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek digestive
  • 60 g masła
  • 50 g drobno posiekanych batoników daim

Zmielić w blenderze ciastka, połączyć z rozpuszczonym masłem i batonikami. Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w jej dno masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

 

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam wiaderkowego śmietankowego o zawartości tłuszczu ok 26%)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 budyń wanilinowy (40 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml śmietany kremówki (użyłam około 80 ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g posiekanych batoników daim

Mikserem utrzeć ser, cukier, budyń, kaszę, śmietany i ekstrakt z wanilii na gładka masę. Następnie wbijaćć po jednym jajku, miksując po każdym. Na koniec wmieszać posiekane batoniki.

Masę serową wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 180°C przez około 70 minut. Ponieważ piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm, mój sernik był równy z górą tortownicy, więc żeby mi przypadkiem nie urósł, piekłam w temperaturze 150°C przez 1,5 godziny. Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić w lodówce przez około 3 godz. a najlepiej przez całą noc.

Dekoracja na wierzch:

  • 200g masy karmelowej
  • 50g posiekanych batoników daim.

Sernik posmarować masą karmelową i ozdobić posiekanymi batonikami.

Na koniec mała galeria na pobudzenie ślinianek i zachętę do samodzielnego wypieku 🙂

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
teżAsia
teżAsia
10 lat temu

Przecudny ten sernik, aż sama sprobuję go zrobic 🙂
Tylko podpowiedz:
Czy ciastka digestive to zwykle krakersy/herbatniki??
I jak myslisz, jakim innym batonikiem mozna zastapic daim? Może twixem?
Pozdrawiam! 🙂

megii013
13 lat temu

Ale apetyczny ten serniczek, piekny!;)))

Pluskotka
13 lat temu

Najbliższą Ikeę mam w Łodzi i na szczęście tam studiuję, więc jest nadzieja na ten sernik. 🙂

Russkaya
13 lat temu

Mmrrrr….! :)))

Łyżka
13 lat temu

cudowny! musi być pyszny!
szkoda, że nie mam gdzie kupić tych batoników…
pozdrawiam 😉

Wykrywacz smaku
13 lat temu

wygląda pięknie, zdjęcie pyszni się również u nas, dziękujemy za dodanie! 🙂

Anulawkuchni
13 lat temu

Zachwycające zdjęcia!! Aż mi ślinka cieknie….

Kaś
13 lat temu

wygląda niesamowicie! moje ślinianki są mocno pobudzone 🙂

kuchennefascynacje
13 lat temu

Wygląda extra 🙂 Nic tylko zatopić swoje kiełki w nim, porywam kawałek 🙂

Maggie
13 lat temu

Czaje sie na ten sernik juz od jakiegos czasu – i mam dokladnie ten sam problem: “znikajace” batoniki Daim. Ale pewnego pieknego dnia wezme sie i upieke. Zwlaszcza, ze teraz, po tym, jak zobaczylam go u ciebie, nakrecilam sie na niego jeszcze bardziej.

Mania
13 lat temu

Jest genialny. Muszę go koniecznie spróbować 🙂

Emma
13 lat temu

No to wpadłam, jestem nałogowym pożeraczem cukierków Daim, to cudo, to chyba specjalnie dla mnie ;))

tastefully
13 lat temu

C U D O!!!

Kasiaaaa24
13 lat temu

Jaki piękny………. Chcę kawałek! I nie obchodzi mnie, że już go nie ma 🙂 Upieczesz drugi i kurierem do Krakowa 😉
Cudowny jest!

Andzia
Andzia
13 lat temu

no pięknie!!!
Godzina prawie 23, a mi ślinka cieknie na widok tego ciasta… i co tu teraz poczynić?