Sernik z batonikami daim

4.69 avg. rating (93% score) - 13 votes

Ten sernik chodził za mną od bardzo, bardzo dawna, ale co kupiłam najważniejszy składnik (batoniki), to dziwnie znikał z szafki. Dlatego w przypływie wielkiego natchnienia i ogromnej ochoty na sernik pojechałam do Ikei i w nocy już  był gotowy:). Sernik posmakuje wszystkim, którzy choć troszkę lubią karmel. Jest dość zwarty, mi wyszedł kremowy. Zniknął nie wiem kiedy… Przepis znaleziony u Dorotuś. Ja bardzo, bardzo polecam!

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek digestive
  • 60 g masła
  • 50 g drobno posiekanych batoników daim

Zmielić w blenderze ciastka, połączyć z rozpuszczonym masłem i batonikami. Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w jej dno masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

 

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam wiaderkowego śmietankowego o zawartości tłuszczu ok 26%)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 budyń wanilinowy (40 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml śmietany kremówki (użyłam około 80 ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g posiekanych batoników daim

Mikserem utrzeć ser, cukier, budyń, kaszę, śmietany i ekstrakt z wanilii na gładka masę. Następnie wbijaćć po jednym jajku, miksując po każdym. Na koniec wmieszać posiekane batoniki.

Masę serową wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 180°C przez około 70 minut. Ponieważ piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm, mój sernik był równy z górą tortownicy, więc żeby mi przypadkiem nie urósł,  piekłam w temperaturze 150°C przez 1,5 godziny. Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić w lodówce przez około 3 godz. a najlepiej przez całą noc.

Dekoracja na wierzch:

  • 200g masy karmelowej
  • 50g posiekanych batoników daim.

Sernik posmarować masą karmelową i ozdobić posiekanymi batonikami.

Na koniec mała galeria na pobudzenie ślinianek i zachętę do samodzielnego wypieku 🙂

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Sernik z cukierkami daim

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

21
Dodaj komentarz

avatar
16 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
AsiekteżAsiamegii013PluskotkaRusskaya Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
teżAsia
Gość
teżAsia

Przecudny ten sernik, aż sama sprobuję go zrobic 🙂
Tylko podpowiedz:
Czy ciastka digestive to zwykle krakersy/herbatniki??
I jak myslisz, jakim innym batonikiem mozna zastapic daim? Może twixem?
Pozdrawiam! 🙂

megii013
Gość

Ale apetyczny ten serniczek, piekny!;)))

Pluskotka
Gość

Najbliższą Ikeę mam w Łodzi i na szczęście tam studiuję, więc jest nadzieja na ten sernik. 🙂

Russkaya
Gość

Mmrrrr….! :)))

Łyżka
Gość

cudowny! musi być pyszny!
szkoda, że nie mam gdzie kupić tych batoników…
pozdrawiam 😉

Wykrywacz smaku
Gość

wygląda pięknie, zdjęcie pyszni się również u nas, dziękujemy za dodanie! 🙂

Anulawkuchni
Gość

Zachwycające zdjęcia!! Aż mi ślinka cieknie….

Kaś
Gość

wygląda niesamowicie! moje ślinianki są mocno pobudzone 🙂

kuchennefascynacje
Gość

Wygląda extra 🙂 Nic tylko zatopić swoje kiełki w nim, porywam kawałek 🙂

Maggie
Gość

Czaje sie na ten sernik juz od jakiegos czasu – i mam dokladnie ten sam problem: „znikajace” batoniki Daim. Ale pewnego pieknego dnia wezme sie i upieke. Zwlaszcza, ze teraz, po tym, jak zobaczylam go u ciebie, nakrecilam sie na niego jeszcze bardziej.

Mania
Gość

Jest genialny. Muszę go koniecznie spróbować 🙂

Emma
Gość

No to wpadłam, jestem nałogowym pożeraczem cukierków Daim, to cudo, to chyba specjalnie dla mnie ;))

tastefully
Gość

C U D O!!!

Kasiaaaa24
Gość

Jaki piękny………. Chcę kawałek! I nie obchodzi mnie, że już go nie ma 🙂 Upieczesz drugi i kurierem do Krakowa 😉
Cudowny jest!

Andzia
Gość
Andzia

no pięknie!!!
Godzina prawie 23, a mi ślinka cieknie na widok tego ciasta… i co tu teraz poczynić?