Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Wieniec marcepanowy

by

w przepisy na: ,

Naszła mnie ogromna ochota na coś drożdżowego. W szafkach zalegał marcepan, który już od jakiegoś czasu prosił o wykorzystanie. No to cóż było robić… Wykorzystałam. I to jak smacznie:) Ciasto robi się dość szybko, pachnie przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Żeby się przekonać, musicie sami spróbować:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenia ciast’, jedyne co zmieniłam, to formę ciasta – zamiast warkocza zrobiłam wieniec.

Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 25g drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 80g roztopionego masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, zalać połową mleka i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić na 10 – 15 minut. Gdy zaczyn ruszy dodać roztopione masło, sól, cukier resztę mleka i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie przygotować masę marcepanową.

Masa marcepanowa:

  • 200g masy marcepanowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 150g obranych i zmielonych migdałów
  • 30ml rumu

Marcepan utrzeć z białkami, cukrem, rumem i zmielonymi migdałami. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50cm. Posmarować powierzchnię masą, i zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Roladę przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając jeden koniec nie rozcięty do końca. Skręcić warkocz i uformować w okrąg. ( Można pozostawić prosty warkocz, tak jak było w przepisie). Wieniec ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ostawić pod przykryciem na 25 minut.

Piec w temperaturze 220°C przez około 35 – 40 minut. Po około 15 minutach proponuję sprawdzić, czy wieniec nie przypieka się za bardzo i w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepły polukrować.

Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

14 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
mmm
mmm
11 lata temu

ten przepis nie jest dokladny. Co zrobic z reszta mleka? i ten poczatek z maka – jak uzyskac kremowa konsystencje z 500g maki i 25g drozdzy i 125ml mleka?

mmm
mmm
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

dziekuje, bede wiedziala na przyszlosc 🙂
Ciasto juz zrobione, ostatnie 10 min i bedzie sie pieklo… juz sie nie moge doczekac. Zwijanie wbrew pozorom bylo calkiem trudne… Do masy marcepanowej dodalam owoców kandyzowanych, turkish delight i platków migdalowych, tak by dodac troszke kolorów. Dziekuje za ciekawy przepis i za szybka odpowiedz… pozdrawiam!

asieja
13 lata temu

znam ten stan wielkiej ochoty na coś drożdżowego.. :-)))

cobytuzjesc
13 lata temu

Oszaleję ,cudo upiekłaś ,bardzo lubię ciasta drożdżowe .Przeprowadzam się bliżej Ciebie hihi albo przestań kusić;)

Ja
Ja
13 lata temu

Super! a z innej beczki próbowała może pani kiedyś zrobić chałwę? Bo uwielbiam a ciekawe jak smakuje taka, nie turecka ale domowa. ;D?

Justin&Dorothy
13 lata temu

wow.. Jakie cudo!! Piękny 🙂

codojedzenia
13 lata temu

Tez robilam go kiedys, smakuje wysmienicie

Ola
13 lata temu

teraz to mam ochotę na marcepan… ostatnio jadłam… na święta BN! nic dziwnego, w dodatku po takim wypieku

Majana
13 lata temu

Przepiękny ten wieniec Aśku! Kurcze,ale smaki, wow! Wielką chęć mam na kawałeczek. Mogę wpaść?
Pozdrowienia:)

iza
13 lata temu

no no Asiu zaszalalaś…pieknie wyglada

martex.82
13 lata temu

prześlicznie zapleciony ten wieniec, no i z marcepanem, pychota 🙂