Warning: Undefined array key "is_rate_editable" in /home/devstron/domains/zuzka.pl/public_html/babeczka/wp-content/plugins/wpdiscuz/class.WpdiscuzCore.php on line 1303
Ciasto czekoladowe z gruszkami | Śladami Słodkiej Babeczki
Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Ciasto czekoladowe z gruszkami

by

w przepisy na: ,

To ciasto wyszło zupełnie spontanicznie. Nie planowałam piec. Ale naszła mnie ochota na coś czekoladowego, więc chwila namysłu – i powstało właśnie to ciasto. Zwykłe, proste, bez udziwnień, bez wyjmowania miksera:) Dość zbite, bardzo treściwe, a dodatek gruszek sprawia, że jest wilgotne. I gdy je już upiekłam, to pomyślałam sobie, że doskonałym dopełnieniem będzie masa budyniowa. Nie pomyliłam się wcale. Smakuje doskonale. Polecam Wam bardzo.

Przepis własny, oparty na moim murzynku.

Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Składniki:

  • ½ szklanki* mleka
  • 250g masła lub margaryny
  • łyżeczka smalcu (jak nie macie lub nie lubicie to pomińcie)
  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru (można użyć zwykłego, ale wtedy należy dodać mniej)
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • 6 dużych jajek
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ok. 600g twardych ale słodkich gruszek, obranych i pokrojonych w dużą kostkę

Dodatkowo:

  • 2 budynie waniliowe
  • 700ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 200g miękkiego masła

W rondelku podgrzać mleko, z masłem, smalcem i cukrem, mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki się połączą dodać stopniowo przesiane kakao i rum, cały czas mieszając. Nie dopuścić do zagotowania. Chwilę przestudzić, następnie dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z roztrzepanymi jajkami. (Ja nie wyciągałam nawet miksera, robiłam to ręczną trzepaczką). Na końcu dodać gruszki i wymieszać razem.

Blachę o wymiarach 35x25cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać gotowe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 45 – 50 min. lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Gdy ciasto się piecze, przygotować masę budyniową: z 700ml mleka odlać szklankę i rozprowadzić w niej budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do gotującego mleka wlać rozmieszany budyń i gotować ok. 2-3 minuty. Zdjąć z kuchenki, ostudzić. Miękkie masło ubić na puszystą, jasną masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Gotową masą posmarować wierzch ostudzonego ciasta. Można dodatkowo polać roztopioną gorzką czekoladą.

*szklanka = 250ml

Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

20 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Elka
Elka
7 lat temu

Zrobiłam to ciasto drugi raz. Za pierwszym razem wszystko wyszło super. Niestety tym razem masa zważyła mi się 🙁 Ciasto wyszło pyszne, ale ta masa…
Robiłam wszystko wg przepisu. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Proszę o pomoc, jakąś podpowiedź, bo ciasto bardzo smakuje domownikom i chciałabym je jeszcze nie raz zrobić, ale zważona masa nie wygląda dobrze. Czy taką zważoną masę da się uratować?

Zojka
Zojka
11 lat temu

Chcę zapytać o masę budyniową, zawsze robię z 1 budyniu (wg przepisu na opakowaniu, tylko dodaję więcej cukru) na 1 kostkę masła.W Twoim przepisie są dwa budynie.Czy masa nie zważy się?

kasia-gotuje.pl
12 lat temu

Gdy tylko zobaczyłam ten placek musiałam, musiałam go upiec 🙂 właśnie 10 min siedzi w piekarniku. Z modyfikacjami zamiast rumu wiśniówka 🙂 i owoce które zalegały w lodówce, mleka też nie miałam tyle do budyniu więc posypie cukrem pudrem, chłopaki tak nie wiedzą czy ma z nim być więc nie będą wybrzydzać hihi

anahitka9
12 lat temu

ależ piękną, zwartą strukturę ma!

Anielskie Przysmaki
12 lat temu

takie ciasta lubię najbardziej! wygląda przepysznie! : )

KucharzyTrzech
12 lat temu

Piękne ciasto!!

matylda
12 lat temu

wyglada pysznie. 🙂 zjadlabym.

Jagienka
12 lat temu

Piękne zdjęcia!

wiosenka27
12 lat temu

Wygląda bosko:)

iza
12 lat temu

cudne i takie w moim stylu ;)))

zufik
12 lat temu

Jaka ładna krateczka na polewie:)

WCzarnecka
12 lat temu

Bardzo apetycznie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

amaranthrose
12 lat temu

Jest dokładnie takie jakie uwielbiam.
Zwarte, ciężkie i czekoladowe.
I jeszcze te gruszki!

Ola
12 lat temu

łaa… zachwycił mnie ten ukrojony kawałek 😉

Basia
12 lat temu

Cudo!!! Zapisuję do zrobienia!
Pozdrawiam serdecznie!

Majana
12 lat temu

Pięknie wygląda. Bardzo smacznie i wytwornie. Ta biała chmurka na wierzchu dodaje mu tego czegoś – takiego szyku.
Super.:)
Uściski:*

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Jakie piękne, ma w sobie to “coś”;) Zazdroszczę domownikom;) Ślę słonko i Pozdrowienia!

Aleksandra
12 lat temu

prezentuje się genialnie a smakuje na pewno bosko 🙂