Przeprowadzka do nowego domu, oprócz oczywistych korzyści typu więcej miejsca, większa swoboda, piękny ogródek itp, ma jeszcze dodatkowe zalety. A mianowicie sąsiedzi, którzy mają dobre serce i pyszne czereśnie:) I tymi właśnie pysznymi czereśniami niedawno zostałam obdarowana. Ku mojej uciesze, bo czereśnie bardzo lubię. A, że zjeść ich wszystkich sama nie byłam w stanie (bo moja rodzina nie jada takich pysznych rzeczy), to upiekłam smakowite ciasto. Czekoladowy spód w stylu murzynka, pyszna warstwa czereśni a wszystko przykryte sernikiem. Czy można chcieć czegoś więcej? Oczywiście obdarowałam nim również moich sąsiadów:). Polecam Wam bardzo!
Przepis znalazłam na pysznym blogu Domowe wypieki.
Składniki na ciemne ciasto:
- 250g margaryny (użyłam masła, bo wg mnie ciasta z masłem są dużo smaczniejsze)
- 200g cukru (dałam brązowy)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
- 750g twarogu trzykrotnie zmielonego, lub z wiaderka (takiego właśnie użyłam)
- 70g masła
- 140g drobnego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 60g mąki ziemniaczanej (wg mnie to za dużo, dwie łyżki zupełnie wystarczą)
- budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- około 600g wydrylowanych czereśni
Miękką margarynę/masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z kakao. Dodać do masy i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Miękkie masło ubić z cukrami na jasną i puszysta masę. Do masy dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciemne ciasto, na nie poukładać około 500g czereśni, na czereśnie wylać masę serową i wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe czereśnie, leciutko dociskając.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Gdyby się zbyt mocno przyrumieniało, można pod koniec pieczenia (15 minut przed końcem) przykryć folią aluminiową. Przestudzić chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić do końca.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Super placek.Jestem nim mile zaskoczona.Trafiłam tu przypadkowo(chęć zrobienia ciasta z czereśniami),ale bardzo mi się tu spodobało i na pewno będę tu zaglądać.Bloga polecę też mojej mamie.Pozdrawiam
Cieszę się, że do mnie trafiłaś, mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂
Pozdrawiam!
Wyszlo pyszne i pieknie wyroslo, a zdjeciami podzielilam sie na mojej stronie, dzieki za przepis!
Ciasto wygląda smakowicie i jest jak najbardziej na czasie-sezon na czereśnie, więc postanowiłam je upiec. Niestety nie mam takich talentów kulinarnych i jak coś miało nie wyjść to tak się stało. Mój piekarnik przypala ciasta z góry. Nie mam możliwości wyłączenia grzałki górnej i często ciasto na dole jest jeszcze surowe a u góry już się przypala. Tak było i tym razem. Mimo, że przykryłam je, to górna część się za bardzo spiekła, bo musiałam piec ponad godzinę. Ciasto wyrosło mi przepięknie, niestety potem opadło i warstwa serowa była bardzo cienka. Właściwie, to wyszedł mi murzynek z niewielką ilością sera,… Czytaj więcej »
Cieszę się, że pomimo tylu przeciwności ciasto smakowało. A może zamiast zwiększać ser, który zbyt obciążyłby ciasto, to zmniejszyć troszkę proporcje na samo ciasto, zostawiając ilość sera? Może wtedy będzie go proporcjonalnie więcej?
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Masz racje, muszę tak spróbować. Zastanawiam się jeszcze nad temperaturą pieczenia. Czy używasz do pieczenia termoobiegu? W przepisach zauważyłam niższe temperatury pieczenia niż ja zazwyczaj używam.
Piekę grzałka góra i dół. Jeśli piekę z termoobiegiem, zaznaczam to w przepisie. A piekarnik piekarnikowi nierówny, dlatego dobrze jest go znać i dostosowywać temperatury:)
Znowu wróciłam do tego pysznego ciasta i muszę się pochwalić, że tym razem wyszło mi idealnie:) Wyrosło przepięknie i nic nie opadło! Rodzina była zachwycona. Cudowne połączenie smaków. Jeszcze spróbuję zrobić je z wiśniami. Pozdrawiam!
Co jak co, ale czereśnie uwielbiam- ciasto jest boskie!!! PS. mamy takie same sztućce ;)))
A ja składam protest. Tutaj zawsze są pyszne ciasta, ciastka, ciasteczka i babeczki a ja znowu się spóźniłem i co?! nawet kawałka, okruszka 🙁 Mamo!! ja tak nie mogę. Jestem głodny jak nie wiem co 🙂
No to ja nie wiem, gdzie Ty się podziewasz, jak dodaję te wszystkie pyszności:) Bądź czujny, bo niebawem kolejna porcja smakołyków:)
Moglabym byc twoja sasiadka 🙂 Chetnei bym takiego ciasta sprobowala. Pozdrawiam serdecznie 🙂
A ja bym Cię chętnie nim poczęstowała:)
Pozdrawiam:)
Hmmm, uwielbiamy czereśnie, więc takie ciasto pasuje nam idealnie!
Więc do roboty:)!
Wspaniałe połączenie. Mojej Mamie bardzo by smakowało Twoje ciasto, Asiu 🙂
Może kiedyś jej upiekę?:)
kuszące. piękne.
Pysznie się prezentuje i wygląda na łatwe do zrobienia, więc na pewno wypróbuję 🙂
oj kusisz kochana… kusisz…
Piekłam kiedyś podobne ciasto. Taki murzynkosernik z owocami smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam 🙂
pysznie wygląda, zapisuję sobie do wypróbowania
Ja kocham czereśnie, jedne z najsmaczniejszych owoców. Dobrych masz sąsiadów 🙂 Ciacho absolutnie pycha 🙂
genialne!
masz rację więcej chcieć już chyba nie można:)
Zapraszam do udziału w Akcji W czereśniowym raju na durszlaku
prezentuje się bosko! Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców 🙂
Przepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!
Zazdroszczę sąsiadów;)
ale świetnie wyglada…porywam kawałeczek do kawy
Wygląda pysznie! Oj ,chciałabym dostać czereśnie hehe;D. Są pyszne. 🙂
Fajną masz paterę do ciasta.
Pozdrawiam:)
wygląda genialnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂