Waniliowa tarta serowo – morelowa

4.86 avg. rating (96% score) - 28 votes

Lubicie tarty? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tej. Doskonale kruchy spód i morele zatopione w kremowym, waniliowym nadzieniu. Wszystko posypane płatkami migdałowymi. W zasadzie, to ta tarta nie potrzebuje szczególnej reklamy. Wystarczy na nią popatrzeć i już ma się ochotę ja jeść. Inspiracją do niej była tarta serowa, znaleziona w książce ‚120 wypieków’, ale z racji na to, że w lodówce już od jakiegoś czasu czekały morele, mocno ją zmodyfikowałam i wyszła ta oto pachnąca tarta:) Polecam bardzo!

Do przygotowania zarówno spodu jak i kremu użyłam pasty z wanilii, którą otrzymałam od sklepu aledobre.pl.

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Składniki na ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 25g drobnego cukru
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżka zimnej wody

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ciasta ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut, do zarumienienia się ciasta. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Chwilkę przestudzić.

Składniki na nadzienie serowe:

  • 250g tłustego sera trzykrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego o zawartości tłuszczu 26%)
  • 150g ricotty
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 3 jajka
  • 125g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii

Dodatkowo:

  • 400g moreli
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu tarty

Wszystkie składniki na krem serowy utrzeć razem na gładką masę. Gotową masę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wyłożyć na masę serową. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Temperaturę piekarnia obniżyć do 170°C i piec tartę przez 4o minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki i pozostawić tartę na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić do końca.

I tradycyjnie słów kilka o testowanej paście waniliowej. Kiedy zaczęłam używać cukru z prawdziwą wanilią i ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, nie sądziłam, że jest jeszcze coś, co może przebić smakiem i intensywnością zapachu te produkty. Po użyciu pasty z wanilii zakochałam się w niej. Dosłownie. Jej zapach jest tak intensywny, że nawet mała łyżeczka dodana do ciasta sprawi, że będzie ono pięknie pachniało i jeszcze lepiej smakowało. Dzięki swojej intensywności, jest bardzo wydajna, a co za tym idzie, na długo wystarczy. Różni się od ekstraktu waniliowego tym, że jest bez dodatku alkoholu. Szczerze polecam, na pewno na stałe zagości w mojej kuchni.

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Tarty i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

42 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Słodki ser, delikatnie kwaśne morele, kruchy spód i chrupiące migdały – idealne połączenie 🙂 ciasto wyszło na prawdę pyszne i przebiło według gości nawet sernik mojej mamy, którym wcześniej wszyscy się zajadali. Teraz ten jest na 1 miejscu 🙂

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Wyszła naprawdę pyszna! Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam 🙂 puszysty i delikatny. A do tego mega kruche ciasto i morele… Dziś upieklam juz drugie, bo pierwsze rozeszło się w jeden dzień i nawet nie dotrwało do weekendu 🙂

Karolina
Karolina
6 lat temu

Moja tarta właśnie się piecze w piekarniku. Zapowiada się rewelacyjnie ! 🙂

Ania
Ania
6 lat temu

Pomału przymierzam się do tego cuda – no niestety bez pasty waniliowej.
Zamówiłam ją wprawdzie dzisiaj, ale nie wytrzymam tak długo aż przyjdzie paczka 🙂
Mam jeszcze pytanie odnośnie ewentualnej wersji zimowej – czy jak skończą się świeże morele, to czy można je zastąpić takimi z puszki lub suszonymi? – Pewnie to już nie to samo…?

Ewa
Ewa
6 lat temu

Asiu, czy to ciasto nie rośnie w trakcie podpiekania, nie trzeba go obciążać?

Słonko
7 lat temu

Piękna tarta Asiu! Niech tylko nadejdzie sezon na morele i mam nadzieję, że będzie okazja do upichcenia 🙂 Pozdrawiam

kat beb
7 lat temu

aaaa i jeszcze można zmodyfikować, co żem ja uczyniła Zamiast mąki pszennej polecam mąkę pełnoziarnistą dla diabetyków zamiast cukru fruktozę i można zrobić tę wersję zs śliwkami i antonówką w duecie – spróbujcie siostry

kat beb
7 lat temu

najlepsze są przepisy proste jak budowa cepa a na dodatek z tych przepisów wychodzą pyszności i tak jest w tym przypadku 🙂

Gosia 234
Gosia 234
7 lat temu

chyba super wyszedł, skosztowałam kawałeczek ale jeszcze gorący 😀 zrobiłam pół na pół morele plus śliwki zobaczymy która wersja będzie lepsza 🙂

Gosia 234
Gosia 234
7 lat temu

właśnie zaczynam ją robić 🙂 mam wszystko oprócz pasty waniliowej ;/ za to cukier waniliowy i olejek może też da radę
dam znać jak wyszło 😉

Monia
7 lat temu

Patrzę i bardzo mam ochotę:)

Ptasie_Mleczko
Ptasie_Mleczko
7 lat temu

a można czymś zastąpić ricottę? i czy nie będzie wyglądać lepiej jak się morele powkłada skórką do dołu?

Ania
Ania
7 lat temu

A ja mam takie pytanie – ser o zawartości tłuszczu 26%… Najwyższą zawartość jaką znalazłam w tłustym serze to było 14,5% 🙁 Który ser jest taki tłusty?

what katie's baking
7 lat temu

what a perfect summer dessert. yum!

Ola
7 lat temu

oj tak, morele i migdały świetnie się ze sobą komponują

Majana
7 lat temu

Och, robiłam w zeszłym roku pyszną tartę morelową, jeju jaka ona dobra była.
Twoja Asiu wygląda bosko i pysznie:)
Pozdrowienia!

aga
7 lat temu

zapowiada sie niesamowicie pysznie:)

judik
7 lat temu

Wygląda wyśmienicie! Zapisuję przepis:)

gin
gin
7 lat temu

Mniam 🙂 Masz rację – tego nie trzeba zachwalać. Wygląda tak pięknie, że aż ślinię się do monitora 🙂

Evitaa
7 lat temu

Człowiek się uczy całe życie 🙂 – nie wiedziałam o istnieniu pasty z wanilii. Ciekawy wynalazek! A tarta niebiańska :).

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
7 lat temu

Jaka piękna i soczysta ta morelowa tarta! Uwielbiam uwieńczenia dziela morelami, których jestem ogromną fanką;)

sandrzy
7 lat temu

mmm wygląda naprawdę apetycznie; spisuję do mojego notesiku z przepisami do wypróbowania

Brenia
7 lat temu

Uwielbiam tarty! A ta wygląda tak smakowicie, ze nie sposób było by się jej oprzeć 🙂

jerry61
7 lat temu

Po ósmym serniku z musem brzoskwiniowy wg Twojego przepisu [znam go na pamięć] w najbliższą sobotę będę próbował swoich sił z tartą ,mam co prawda obiekcje co do moreli za którymi nie przepadamy ale w tej formie mogą być ok.Spróbuję

Lektura Smaku
7 lat temu

Jejku, ale cudo. Niesamowicie efektowna! I ten kolor… 🙂

asieja
7 lat temu

się pomarszczyły te morele :-)))

kocie-smaki
7 lat temu

oj prawda, wcale nie trzeba zachwalać. morele, wanilia i serowe nadzienie – genialne 🙂 dałabym się skusić nawet po największym obiedzie 🙂

kuchenny bałagan
7 lat temu

Mniam, bardzo lubię takie tarty, a te morelki aż się śmieją do mnie 🙂

Izaa
7 lat temu

pięknie wygląda….ja poprosze kawałek do kawy. Fajna ta pasta trzeba będzie ją wypróbowac :)))

karmel-itka
7 lat temu

ja lubię bardzo, ale w mym domu nie xd
a szkoda.

pyszna, sernikowa tarta. z morelami, ach!