Lubicie tarty? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tej. Doskonale kruchy spód i morele zatopione w kremowym, waniliowym nadzieniu. Wszystko posypane płatkami migdałowymi. W zasadzie, to ta tarta nie potrzebuje szczególnej reklamy. Wystarczy na nią popatrzeć i już ma się ochotę ja jeść. Inspiracją do niej była tarta serowa, znaleziona w książce ‘120 wypieków’, ale z racji na to, że w lodówce już od jakiegoś czasu czekały morele, mocno ją zmodyfikowałam i wyszła ta oto pachnąca tarta:) Polecam bardzo!
Do przygotowania zarówno spodu jak i kremu użyłam pasty z wanilii, którą otrzymałam od sklepu aledobre.pl.
Składniki na ciasto kruche:
- 150g mąki pszennej
- 25g drobnego cukru
- 125g masła
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1 łyżka zimnej wody
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ciasta ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut, do zarumienienia się ciasta. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Chwilkę przestudzić.
Składniki na nadzienie serowe:
- 250g tłustego sera trzykrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego o zawartości tłuszczu 26%)
- 150g ricotty
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- 3 jajka
- 125g drobnego cukru
- 2 łyżeczki pasty z wanilii
Dodatkowo:
- 400g moreli
- płatki migdałowe do posypania wierzchu tarty
Wszystkie składniki na krem serowy utrzeć razem na gładką masę. Gotową masę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wyłożyć na masę serową. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Temperaturę piekarnia obniżyć do 170°C i piec tartę przez 4o minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki i pozostawić tartę na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić do końca.
I tradycyjnie słów kilka o testowanej paście waniliowej. Kiedy zaczęłam używać cukru z prawdziwą wanilią i ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, nie sądziłam, że jest jeszcze coś, co może przebić smakiem i intensywnością zapachu te produkty. Po użyciu pasty z wanilii zakochałam się w niej. Dosłownie. Jej zapach jest tak intensywny, że nawet mała łyżeczka dodana do ciasta sprawi, że będzie ono pięknie pachniało i jeszcze lepiej smakowało. Dzięki swojej intensywności, jest bardzo wydajna, a co za tym idzie, na długo wystarczy. Różni się od ekstraktu waniliowego tym, że jest bez dodatku alkoholu. Szczerze polecam, na pewno na stałe zagości w mojej kuchni.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Słodki ser, delikatnie kwaśne morele, kruchy spód i chrupiące migdały – idealne połączenie 🙂 ciasto wyszło na prawdę pyszne i przebiło według gości nawet sernik mojej mamy, którym wcześniej wszyscy się zajadali. Teraz ten jest na 1 miejscu 🙂
Skoro tarta pokonała mamę, to musiała smakować i wyjść pyszna! Bardzo się cieszę 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Wyszła naprawdę pyszna! Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam 🙂 puszysty i delikatny. A do tego mega kruche ciasto i morele… Dziś upieklam juz drugie, bo pierwsze rozeszło się w jeden dzień i nawet nie dotrwało do weekendu 🙂
Moja tarta właśnie się piecze w piekarniku. Zapowiada się rewelacyjnie ! 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakowała:)
Pomału przymierzam się do tego cuda – no niestety bez pasty waniliowej.
Zamówiłam ją wprawdzie dzisiaj, ale nie wytrzymam tak długo aż przyjdzie paczka 🙂
Mam jeszcze pytanie odnośnie ewentualnej wersji zimowej – czy jak skończą się świeże morele, to czy można je zastąpić takimi z puszki lub suszonymi? – Pewnie to już nie to samo…?
Morele z puszki (i brzoskwinie) sprawdzą się świetnie:)
Asiu, czy to ciasto nie rośnie w trakcie podpiekania, nie trzeba go obciążać?
Możesz obciążyć, ja nakłuwałam tylko widelcem, jak wolisz:)
Piękna tarta Asiu! Niech tylko nadejdzie sezon na morele i mam nadzieję, że będzie okazja do upichcenia 🙂 Pozdrawiam
aaaa i jeszcze można zmodyfikować, co żem ja uczyniła Zamiast mąki pszennej polecam mąkę pełnoziarnistą dla diabetyków zamiast cukru fruktozę i można zrobić tę wersję zs śliwkami i antonówką w duecie – spróbujcie siostry
Zmiany bardzo na plus:)
najlepsze są przepisy proste jak budowa cepa a na dodatek z tych przepisów wychodzą pyszności i tak jest w tym przypadku 🙂
Też tak myślę:)
Pozdrawiam:)
chyba super wyszedł, skosztowałam kawałeczek ale jeszcze gorący 😀 zrobiłam pół na pół morele plus śliwki zobaczymy która wersja będzie lepsza 🙂
właśnie zaczynam ją robić 🙂 mam wszystko oprócz pasty waniliowej ;/ za to cukier waniliowy i olejek może też da radę
dam znać jak wyszło 😉
Patrzę i bardzo mam ochotę:)
Więc zachęcam, jest pyszna:)
a można czymś zastąpić ricottę? i czy nie będzie wyglądać lepiej jak się morele powkłada skórką do dołu?
Możesz dodać mascarpone, też będzie taka kremowa. Mi się podoba skórką do góry, ale jeśli Tobie bardziej podoba się odwrotnie, to tak zrób:)
Pozdrawiam!
A ja mam takie pytanie – ser o zawartości tłuszczu 26%… Najwyższą zawartość jaką znalazłam w tłustym serze to było 14,5% 🙁 Który ser jest taki tłusty?
A np. ser wiaderkowy twarożek kanapkowo- sernikowy ‘Mój ulubiony’ z Wielunia… Z Piątnicy też ma jakoś 24 chyba… Więc są:)
Dziękuję Wam za miłe komentarze, polecam tartę, bo wyszła bardzo smakowita:)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
co za idealny letni deser. mniam!
oj tak, morele i migdały świetnie się ze sobą komponują
Och, robiłam w zeszłym roku pyszną tartę morelową, jeju jaka ona dobra była.
Twoja Asiu wygląda bosko i pysznie:)
Pozdrowienia!
zapowiada sie niesamowicie pysznie:)
Wygląda wyśmienicie! Zapisuję przepis:)
Mniam 🙂 Masz rację – tego nie trzeba zachwalać. Wygląda tak pięknie, że aż ślinię się do monitora 🙂
Człowiek się uczy całe życie 🙂 – nie wiedziałam o istnieniu pasty z wanilii. Ciekawy wynalazek! A tarta niebiańska :).
Jaka piękna i soczysta ta morelowa tarta! Uwielbiam uwieńczenia dziela morelami, których jestem ogromną fanką;)
mmm wygląda naprawdę apetycznie; spisuję do mojego notesiku z przepisami do wypróbowania
Uwielbiam tarty! A ta wygląda tak smakowicie, ze nie sposób było by się jej oprzeć 🙂
Po ósmym serniku z musem brzoskwiniowy wg Twojego przepisu [znam go na pamięć] w najbliższą sobotę będę próbował swoich sił z tartą ,mam co prawda obiekcje co do moreli za którymi nie przepadamy ale w tej formie mogą być ok.Spróbuję
Powodzenia!:)
Jejku, ale cudo. Niesamowicie efektowna! I ten kolor… 🙂
się pomarszczyły te morele :-)))
oj prawda, wcale nie trzeba zachwalać. morele, wanilia i serowe nadzienie – genialne 🙂 dałabym się skusić nawet po największym obiedzie 🙂
Mniam, bardzo lubię takie tarty, a te morelki aż się śmieją do mnie 🙂
pięknie wygląda….ja poprosze kawałek do kawy. Fajna ta pasta trzeba będzie ją wypróbowac :)))
Fajna, fajna, polecam bardzo!:)
ja lubię bardzo, ale w mym domu nie xd
a szkoda.
pyszna, sernikowa tarta. z morelami, ach!