Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Waniliowa tarta serowo – morelowa

by

w przepisy na: ,

Lubicie tarty? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tej. Doskonale kruchy spód i morele zatopione w kremowym, waniliowym nadzieniu. Wszystko posypane płatkami migdałowymi. W zasadzie, to ta tarta nie potrzebuje szczególnej reklamy. Wystarczy na nią popatrzeć i już ma się ochotę ja jeść. Inspiracją do niej była tarta serowa, znaleziona w książce ‘120 wypieków’, ale z racji na to, że w lodówce już od jakiegoś czasu czekały morele, mocno ją zmodyfikowałam i wyszła ta oto pachnąca tarta:) Polecam bardzo!

Do przygotowania zarówno spodu jak i kremu użyłam pasty z wanilii, którą otrzymałam od sklepu aledobre.pl.

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Składniki na ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 25g drobnego cukru
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżka zimnej wody

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ciasta ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut, do zarumienienia się ciasta. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Chwilkę przestudzić.

Składniki na nadzienie serowe:

  • 250g tłustego sera trzykrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego o zawartości tłuszczu 26%)
  • 150g ricotty
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 3 jajka
  • 125g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii

Dodatkowo:

  • 400g moreli
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu tarty

Wszystkie składniki na krem serowy utrzeć razem na gładką masę. Gotową masę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wyłożyć na masę serową. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Temperaturę piekarnia obniżyć do 170°C i piec tartę przez 4o minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki i pozostawić tartę na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić do końca.

I tradycyjnie słów kilka o testowanej paście waniliowej. Kiedy zaczęłam używać cukru z prawdziwą wanilią i ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, nie sądziłam, że jest jeszcze coś, co może przebić smakiem i intensywnością zapachu te produkty. Po użyciu pasty z wanilii zakochałam się w niej. Dosłownie. Jej zapach jest tak intensywny, że nawet mała łyżeczka dodana do ciasta sprawi, że będzie ono pięknie pachniało i jeszcze lepiej smakowało. Dzięki swojej intensywności, jest bardzo wydajna, a co za tym idzie, na długo wystarczy. Różni się od ekstraktu waniliowego tym, że jest bez dodatku alkoholu. Szczerze polecam, na pewno na stałe zagości w mojej kuchni.

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

42 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
9 lata temu

Słodki ser, delikatnie kwaśne morele, kruchy spód i chrupiące migdały – idealne połączenie 🙂 ciasto wyszło na prawdę pyszne i przebiło według gości nawet sernik mojej mamy, którym wcześniej wszyscy się zajadali. Teraz ten jest na 1 miejscu 🙂

Agnieszka
Agnieszka
9 lata temu

Wyszła naprawdę pyszna! Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam 🙂 puszysty i delikatny. A do tego mega kruche ciasto i morele… Dziś upieklam juz drugie, bo pierwsze rozeszło się w jeden dzień i nawet nie dotrwało do weekendu 🙂

Karolina
Karolina
11 lata temu

Moja tarta właśnie się piecze w piekarniku. Zapowiada się rewelacyjnie ! 🙂

Ania
Ania
11 lata temu

Pomału przymierzam się do tego cuda – no niestety bez pasty waniliowej.
Zamówiłam ją wprawdzie dzisiaj, ale nie wytrzymam tak długo aż przyjdzie paczka 🙂
Mam jeszcze pytanie odnośnie ewentualnej wersji zimowej – czy jak skończą się świeże morele, to czy można je zastąpić takimi z puszki lub suszonymi? – Pewnie to już nie to samo…?

Ewa
Ewa
11 lata temu

Asiu, czy to ciasto nie rośnie w trakcie podpiekania, nie trzeba go obciążać?

Słonko
12 lata temu

Piękna tarta Asiu! Niech tylko nadejdzie sezon na morele i mam nadzieję, że będzie okazja do upichcenia 🙂 Pozdrawiam

kat beb
12 lata temu

aaaa i jeszcze można zmodyfikować, co żem ja uczyniła Zamiast mąki pszennej polecam mąkę pełnoziarnistą dla diabetyków zamiast cukru fruktozę i można zrobić tę wersję zs śliwkami i antonówką w duecie – spróbujcie siostry

kat beb
12 lata temu

najlepsze są przepisy proste jak budowa cepa a na dodatek z tych przepisów wychodzą pyszności i tak jest w tym przypadku 🙂

Gosia 234
Gosia 234
12 lata temu

chyba super wyszedł, skosztowałam kawałeczek ale jeszcze gorący 😀 zrobiłam pół na pół morele plus śliwki zobaczymy która wersja będzie lepsza 🙂

Gosia 234
Gosia 234
12 lata temu

właśnie zaczynam ją robić 🙂 mam wszystko oprócz pasty waniliowej ;/ za to cukier waniliowy i olejek może też da radę
dam znać jak wyszło 😉

Monia
12 lata temu

Patrzę i bardzo mam ochotę:)

Ptasie_Mleczko
Ptasie_Mleczko
12 lata temu

a można czymś zastąpić ricottę? i czy nie będzie wyglądać lepiej jak się morele powkłada skórką do dołu?

Ania
Ania
12 lata temu

A ja mam takie pytanie – ser o zawartości tłuszczu 26%… Najwyższą zawartość jaką znalazłam w tłustym serze to było 14,5% 🙁 Który ser jest taki tłusty?

what katie's baking
12 lata temu

co za idealny letni deser. mniam!

Ola
12 lata temu

oj tak, morele i migdały świetnie się ze sobą komponują

Majana
12 lata temu

Och, robiłam w zeszłym roku pyszną tartę morelową, jeju jaka ona dobra była.
Twoja Asiu wygląda bosko i pysznie:)
Pozdrowienia!

aga
12 lata temu

zapowiada sie niesamowicie pysznie:)

judik
12 lata temu

Wygląda wyśmienicie! Zapisuję przepis:)

gin
12 lata temu

Mniam 🙂 Masz rację – tego nie trzeba zachwalać. Wygląda tak pięknie, że aż ślinię się do monitora 🙂

Evitaa
12 lata temu

Człowiek się uczy całe życie 🙂 – nie wiedziałam o istnieniu pasty z wanilii. Ciekawy wynalazek! A tarta niebiańska :).

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lata temu

Jaka piękna i soczysta ta morelowa tarta! Uwielbiam uwieńczenia dziela morelami, których jestem ogromną fanką;)

sandrzy
12 lata temu

mmm wygląda naprawdę apetycznie; spisuję do mojego notesiku z przepisami do wypróbowania

Brenia
12 lata temu

Uwielbiam tarty! A ta wygląda tak smakowicie, ze nie sposób było by się jej oprzeć 🙂

jerry61
12 lata temu

Po ósmym serniku z musem brzoskwiniowy wg Twojego przepisu [znam go na pamięć] w najbliższą sobotę będę próbował swoich sił z tartą ,mam co prawda obiekcje co do moreli za którymi nie przepadamy ale w tej formie mogą być ok.Spróbuję

Lektura Smaku
12 lata temu

Jejku, ale cudo. Niesamowicie efektowna! I ten kolor… 🙂

asieja
12 lata temu

się pomarszczyły te morele :-)))

kocie-smaki
12 lata temu

oj prawda, wcale nie trzeba zachwalać. morele, wanilia i serowe nadzienie – genialne 🙂 dałabym się skusić nawet po największym obiedzie 🙂

kuchenny bałagan
12 lata temu

Mniam, bardzo lubię takie tarty, a te morelki aż się śmieją do mnie 🙂

Izaa
12 lata temu

pięknie wygląda….ja poprosze kawałek do kawy. Fajna ta pasta trzeba będzie ją wypróbowac :)))

karmel-itka
12 lata temu

ja lubię bardzo, ale w mym domu nie xd
a szkoda.

pyszna, sernikowa tarta. z morelami, ach!