Tarta ze śliwkami

4.84 avg. rating (96% score) - 50 votes

Banalne. Tak jednym słowem można określić dzisiejsze ciasto. Bez udziwnień, bez wymyślania i zbędnych dodatków. Po prostu zwykłe, kruche ciasto a na wierzchu całe mnóstwo pysznych węgierek. I w tej prostocie właśnie jest piękno tej tarty. Zdziwiło mnie, jak pyszne może być tak podane ciasto. Jeśli chcecie, możecie je podać z kleksem z bitej śmietany. Ja tym razem wolałam bez. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam Wam bardzo!

Przepis podpatrzony w książce ‘Pieczenie ciast’.

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Składniki na kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 60g drobnego cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • około 1 kg węgierek
  • gruby cukier

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajko i wyrobić szybko kruche ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 2 godziny.

Śliwki umyć, rozciąć, ale nie do końca, tak, żeby były połączone dołem, wyjąć pestki.

Ciasto rozwałkować na średnicę 26cm i wyłożyć nim formę (może być zwykła tortownica, wtedy należy wylepić również boki, na około 2cm). Ponakłuwać wielokrotnie widelcem i ułożyć na nim śliwki w kształt rozety. Jeśli macie bardzo soczyste śliwki, to dobrze jest lekko posypać spód ciasta bułką tartą i zapiec wcześniej ciasto przez 10 minut.

Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut (aż boki ciasta będą ładnie zarumienione). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać grubym cukrem.

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, Tarty i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

36 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Janusz Wasser
Janusz Wasser
3 lat temu

Czy mi się wydaje czy storna co jakiś czas przestaje działać ?

akik
akik
4 lat temu

A po co się ciasto wkłada do lodówki na 2 godz?

shiza91xx
shiza91xx
5 lat temu

mam pytanie a jesli ja mam forme o srednicy 31cm? to mam podwoic skladniki czy wystarczy poltorej porcji?

shiza91xx
shiza91xx
5 lat temu
Reply to  Asiek

ok dzieki

Dorota K.
Dorota K.
5 lat temu

Omnomnom…. cudoo… Jutro wypróbuję, wygląda mega apetycznie.
Ta tarta jest niemal dietetyczna 😉 żadnych kremów, mas itp.

beata
beata
6 lat temu

Przepyszna tarta. Dziękuję. Jeszcze nie ostygła a już została zjedzona i domownicy krzyczą jeszcze. Pozdrawiam cieplutko

Słonko
7 lat temu

Pięknie ułożyłaś śliwki na tarcie 🙂 U mnie też była tarta ze śliwkami tylko ulożonymi na masie budyniowej 🙂

Ja
Ja
7 lat temu

Jola a jolek to ta sama osoba haha założę się;]! Ale należą sie przeprosiny droga Jolu vel Jolek hihi każdemu zdarza się coś źle zrozumieć, ale poco od razu wybuchać?;D

Jola
Jola
7 lat temu

Ciebie chyba pogieło… 60 g cukru!! Nie wiem, może chcesz z ludzi zrobic cukrzyków?! Wez zmien ten przepis, bo niedlugo bedziesz miala cukrzyce, jesli juz nie masz…

jolek
jolek
7 lat temu
Reply to  Asiek

Ktos chyba pomylil sobie gramy z dkg i myslala ta osoba ,ze chodzi tu o ponad pol kilograma cukru ,ale kazdemu zdazyc sie moze ,tylko czemu nigdy nie pomyslimy zanim komus do………………..
pozdrawiam 🙂

Sąsiadka Krzysztofa
Sąsiadka Krzysztofa
7 lat temu

Właśnie zostałam obdarowana przez Krzysztofa kawałkiem, własnoręcznie przez niego zrobionej, tej przepysznej tarty, jako rewanż za jajko do niej. Rewelacyjna!!!

Ja
Ja
7 lat temu

Może o ciebie ale nas już wszystkie przerobiliśmy, ale jabłka są!;)

Ja
Ja
7 lat temu

Nie!!!!!!!! tak świetny przepis a ja już nie mam węgierek ;'[ no to za rok!…;D

Zbyszek
Zbyszek
7 lat temu

Pięknie i smakowicie wygląda.W najbliższym czasie zrobie swojej rodzince z Twojego przepisu.Dziekuje Asiu

pieczarka mysia
7 lat temu

Słodka babeczko 🙂

Chciałabym Ci powiedziec, że Twoje wypieki są cudowne! Co jeden to lepszy!
Tarta pierwsza klasa 😉

Kasia
7 lat temu

jejku, Twoja tarta wygląda cudnie, idealna co do milimetra – arcydzieło cukiernictwa 🙂

matylda
7 lat temu

uwielbiam tarty. 🙂 a ta wyglada doskonale. 🙂

Szybcy i głodni
7 lat temu

I to jest ciasto na złotą polską jesień! 🙂 Muszę tylko wypróbować, jak wyjdzie na ciescie z maki razowej. Robimy juz kolejne podejscie do takiego spodu i niestety ciagle blizsze jest podeszwie od butow, niz tarcie ;( Jak dopracujemy recepture, to dam znac…

Majana
7 lat temu

Asiek, cudne to ciasto! Ile na nim pysznych śliweczek. Bardzo kusisz. 🙂
Pozdrowienia ślę 🙂

asieja
7 lat temu

niebanalnie pyszne, tak najpyszniej 🙂

Ola
7 lat temu

jest śliczna, owocowa i ma tę wspaniałą “firankę” na brzegach – tarta idealna

Aleskandra
7 lat temu

u mnie też taka tarta często gości 🙂

Maggie
7 lat temu

To chyba najladniejsza tarta sliwkowa, jaka widzialam. Wyglada tak, ze jezyk ucieka… no, wiadomo gdzie 😉

aga-aa
7 lat temu

na drugie śniadanie chętnie bym zjadła

iza
7 lat temu

Asiu…ciasto jest rewelacyjne!!