Tarta ze śliwkami

4.84 avg. rating (96% score) - 50 votes

Banalne. Tak jednym słowem można określić dzisiejsze ciasto. Bez udziwnień, bez wymyślania i zbędnych dodatków. Po prostu zwykłe, kruche ciasto a na wierzchu całe mnóstwo pysznych węgierek. I w tej prostocie właśnie jest piękno tej tarty. Zdziwiło mnie, jak pyszne może być tak podane ciasto. Jeśli chcecie, możecie je podać z kleksem z bitej śmietany. Ja tym razem wolałam bez. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam Wam bardzo!

Przepis podpatrzony w książce ‚Pieczenie ciast’.

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Składniki na kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 60g drobnego cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • około 1 kg węgierek
  • gruby cukier

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajko i wyrobić szybko kruche ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 2 godziny.

Śliwki umyć, rozciąć, ale nie do końca, tak, żeby były połączone dołem, wyjąć pestki.

Ciasto rozwałkować na średnicę 26cm i wyłożyć nim formę (może być zwykła tortownica, wtedy należy wylepić również boki, na około 2cm). Ponakłuwać wielokrotnie widelcem i ułożyć na nim śliwki w kształt rozety. Jeśli macie bardzo soczyste śliwki, to dobrze jest lekko posypać spód ciasta bułką tartą i zapiec wcześniej ciasto przez 10 minut.

Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut (aż boki ciasta będą ładnie zarumienione). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać grubym cukrem.

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, Tarty i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

36
Dodaj komentarz

avatar
23 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
AsiekJanusz Wasserakikshiza91xxDorota K. Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Janusz Wasser
Gość
Janusz Wasser

Czy mi się wydaje czy storna co jakiś czas przestaje działać ?

akik
Gość
akik

A po co się ciasto wkłada do lodówki na 2 godz?

shiza91xx
Gość
shiza91xx

mam pytanie a jesli ja mam forme o srednicy 31cm? to mam podwoic skladniki czy wystarczy poltorej porcji?

Dorota K.
Gość
Dorota K.

Omnomnom…. cudoo… Jutro wypróbuję, wygląda mega apetycznie.
Ta tarta jest niemal dietetyczna 😉 żadnych kremów, mas itp.

beata
Gość
beata

Przepyszna tarta. Dziękuję. Jeszcze nie ostygła a już została zjedzona i domownicy krzyczą jeszcze. Pozdrawiam cieplutko

Słonko
Gość

Pięknie ułożyłaś śliwki na tarcie 🙂 U mnie też była tarta ze śliwkami tylko ulożonymi na masie budyniowej 🙂

Ja
Gość
Ja

Jola a jolek to ta sama osoba haha założę się;]! Ale należą sie przeprosiny droga Jolu vel Jolek hihi każdemu zdarza się coś źle zrozumieć, ale poco od razu wybuchać?;D

Jola
Gość
Jola

Ciebie chyba pogieło… 60 g cukru!! Nie wiem, może chcesz z ludzi zrobic cukrzyków?! Wez zmien ten przepis, bo niedlugo bedziesz miala cukrzyce, jesli juz nie masz…

Sąsiadka Krzysztofa
Gość
Sąsiadka Krzysztofa

Właśnie zostałam obdarowana przez Krzysztofa kawałkiem, własnoręcznie przez niego zrobionej, tej przepysznej tarty, jako rewanż za jajko do niej. Rewelacyjna!!!

Ja
Gość
Ja

Może o ciebie ale nas już wszystkie przerobiliśmy, ale jabłka są!;)

Ja
Gość
Ja

Nie!!!!!!!! tak świetny przepis a ja już nie mam węgierek ;'[ no to za rok!…;D

Zbyszek
Gość
Zbyszek

Pięknie i smakowicie wygląda.W najbliższym czasie zrobie swojej rodzince z Twojego przepisu.Dziekuje Asiu

pieczarka mysia
Gość

Słodka babeczko 🙂

Chciałabym Ci powiedziec, że Twoje wypieki są cudowne! Co jeden to lepszy!
Tarta pierwsza klasa 😉

Kasia
Gość

jejku, Twoja tarta wygląda cudnie, idealna co do milimetra – arcydzieło cukiernictwa 🙂

matylda
Gość

uwielbiam tarty. 🙂 a ta wyglada doskonale. 🙂

Szybcy i głodni
Gość

I to jest ciasto na złotą polską jesień! 🙂 Muszę tylko wypróbować, jak wyjdzie na ciescie z maki razowej. Robimy juz kolejne podejscie do takiego spodu i niestety ciagle blizsze jest podeszwie od butow, niz tarcie ;( Jak dopracujemy recepture, to dam znac…

Majana
Gość

Asiek, cudne to ciasto! Ile na nim pysznych śliweczek. Bardzo kusisz. 🙂
Pozdrowienia ślę 🙂

asieja
Gość

niebanalnie pyszne, tak najpyszniej 🙂

Ola
Gość

jest śliczna, owocowa i ma tę wspaniałą „firankę” na brzegach – tarta idealna

Aleskandra
Gość

u mnie też taka tarta często gości 🙂

Maggie
Gość

To chyba najladniejsza tarta sliwkowa, jaka widzialam. Wyglada tak, ze jezyk ucieka… no, wiadomo gdzie 😉

aga-aa
Gość

na drugie śniadanie chętnie bym zjadła

iza
Gość

Asiu…ciasto jest rewelacyjne!!