Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami

by

w przepisy na: , ,

Banalne. Tak jednym słowem można określić dzisiejsze ciasto. Bez udziwnień, bez wymyślania i zbędnych dodatków. Po prostu zwykłe, kruche ciasto a na wierzchu całe mnóstwo pysznych węgierek. I w tej prostocie właśnie jest piękno tej tarty. Zdziwiło mnie, jak pyszne może być tak podane ciasto. Jeśli chcecie, możecie je podać z kleksem z bitej śmietany. Ja tym razem wolałam bez. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam Wam bardzo!

Przepis podpatrzony w książce ‘Pieczenie ciast’.

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Składniki na kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 60g drobnego cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • około 1 kg węgierek
  • gruby cukier

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajko i wyrobić szybko kruche ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 2 godziny.

Śliwki umyć, rozciąć, ale nie do końca, tak, żeby były połączone dołem, wyjąć pestki.

Ciasto rozwałkować na średnicę 26cm i wyłożyć nim formę (może być zwykła tortownica, wtedy należy wylepić również boki, na około 2cm). Ponakłuwać wielokrotnie widelcem i ułożyć na nim śliwki w kształt rozety. Jeśli macie bardzo soczyste śliwki, to dobrze jest lekko posypać spód ciasta bułką tartą i zapiec wcześniej ciasto przez 10 minut.

Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut (aż boki ciasta będą ładnie zarumienione). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać grubym cukrem.

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

36 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Janusz Wasser
Janusz Wasser
7 lat temu

Czy mi się wydaje czy storna co jakiś czas przestaje działać ?

akik
akik
8 lat temu

A po co się ciasto wkłada do lodówki na 2 godz?

shiza91xx
shiza91xx
9 lat temu

mam pytanie a jesli ja mam forme o srednicy 31cm? to mam podwoic skladniki czy wystarczy poltorej porcji?

shiza91xx
shiza91xx
9 lat temu
Reply to  Asiek

ok dzieki

Dorota K.
Dorota K.
9 lat temu

Omnomnom…. cudoo… Jutro wypróbuję, wygląda mega apetycznie.
Ta tarta jest niemal dietetyczna 😉 żadnych kremów, mas itp.

beata
beata
10 lat temu

Przepyszna tarta. Dziękuję. Jeszcze nie ostygła a już została zjedzona i domownicy krzyczą jeszcze. Pozdrawiam cieplutko

Słonko
11 lat temu

Pięknie ułożyłaś śliwki na tarcie 🙂 U mnie też była tarta ze śliwkami tylko ulożonymi na masie budyniowej 🙂

Ja
Ja
11 lat temu

Jola a jolek to ta sama osoba haha założę się;]! Ale należą sie przeprosiny droga Jolu vel Jolek hihi każdemu zdarza się coś źle zrozumieć, ale poco od razu wybuchać?;D

Jola
Jola
11 lat temu

Ciebie chyba pogieło… 60 g cukru!! Nie wiem, może chcesz z ludzi zrobic cukrzyków?! Wez zmien ten przepis, bo niedlugo bedziesz miala cukrzyce, jesli juz nie masz…

jolek
jolek
11 lat temu
Reply to  Asiek

Ktos chyba pomylil sobie gramy z dkg i myslala ta osoba ,ze chodzi tu o ponad pol kilograma cukru ,ale kazdemu zdazyc sie moze ,tylko czemu nigdy nie pomyslimy zanim komus do………………..
pozdrawiam 🙂

Sąsiadka Krzysztofa
Sąsiadka Krzysztofa
11 lat temu

Właśnie zostałam obdarowana przez Krzysztofa kawałkiem, własnoręcznie przez niego zrobionej, tej przepysznej tarty, jako rewanż za jajko do niej. Rewelacyjna!!!

Ja
Ja
11 lat temu

Może o ciebie ale nas już wszystkie przerobiliśmy, ale jabłka są!;)

Ja
Ja
11 lat temu

Nie!!!!!!!! tak świetny przepis a ja już nie mam węgierek ;'[ no to za rok!…;D

Zbyszek
Zbyszek
11 lat temu

Pięknie i smakowicie wygląda.W najbliższym czasie zrobie swojej rodzince z Twojego przepisu.Dziekuje Asiu

pieczarka mysia
11 lat temu

Słodka babeczko 🙂

Chciałabym Ci powiedziec, że Twoje wypieki są cudowne! Co jeden to lepszy!
Tarta pierwsza klasa 😉

Kasia
11 lat temu

jejku, Twoja tarta wygląda cudnie, idealna co do milimetra – arcydzieło cukiernictwa 🙂

matylda
11 lat temu

uwielbiam tarty. 🙂 a ta wyglada doskonale. 🙂

Szybcy i głodni
11 lat temu

I to jest ciasto na złotą polską jesień! 🙂 Muszę tylko wypróbować, jak wyjdzie na ciescie z maki razowej. Robimy juz kolejne podejscie do takiego spodu i niestety ciagle blizsze jest podeszwie od butow, niz tarcie ;( Jak dopracujemy recepture, to dam znac…

Majana
11 lat temu

Asiek, cudne to ciasto! Ile na nim pysznych śliweczek. Bardzo kusisz. 🙂
Pozdrowienia ślę 🙂

asieja
11 lat temu

niebanalnie pyszne, tak najpyszniej 🙂

Ola
11 lat temu

jest śliczna, owocowa i ma tę wspaniałą “firankę” na brzegach – tarta idealna

Aleskandra
11 lat temu

u mnie też taka tarta często gości 🙂

Maggie
11 lat temu

To chyba najladniejsza tarta sliwkowa, jaka widzialam. Wyglada tak, ze jezyk ucieka… no, wiadomo gdzie 😉

aga-aa
11 lat temu

na drugie śniadanie chętnie bym zjadła

iza
11 lat temu

Asiu…ciasto jest rewelacyjne!!