Wiem, pewnie macie już trochę dość tych truskawek. Ale ja jeszcze nie:) Dlatego dziś serwuję to proste, szybkie a za razem przepyszne ciasto. Może nie jest ono wyjątkowej urody, ale smakuje doskonale. Pewnie zdarza Wam się czasem, że goście stoją już prawie za drzwiami, a Wy w panice, bo w domu nic do kawki nie ma. No to teraz, dzięki temu przepisowi, będziecie mogli w kilka chwil zrobić ciasto i spokojnie przywitać gości. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców a poza sezonem mrożonych. Polecam bardzo!
Przepis na podstawie Fal Dunaju, dostosowany do potrzeb.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy (16g)
- pół szklanki mleka
- 200g masła lub margaryny
- 500g truskawek
Masło roztopić, wymieszać z mlekiem i odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z masłem. Należy mieszać bardzo delikatnie, aby masa jajeczna nie opadła.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x3o cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto, na wierzch ułożyć umyte i odszypułkowywane truskawki.
Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Powracam do tego przepisu Co roku i zawsze wychodzi,a wczoraj mialam troche wiecej bialek i je poprostu dodalam ciasto wtroslo ponad forme 🤗🤗🤗
Robilam to ciasto kilka razy i wyszlo zawsze !!! Wlasnie robie liste zakupow i Bede sie zabirac do roboty. Dzis wersja z rabarbaerm i truskawkami.
Pyszne ciasto 🙂 pięknie wyroslo, czym więcej truskawek tym lepsze, u mnie wersja z dodatkiem jagód.
Ja z truskawkami najchętniej robię muffinki pełnoziarniste, są zdrowe i szybko się je robi.
ciasto zrobione ot tak, do kawy. Ma zasadniczo tylko jedną wadę…znika błyskawicznie. Jest pyszne, delikatne, łatwe do zrobienia. Przepis z pewnością wykorzystam jeszcze wielokrotnie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne. Mnie wyrosło jak na zdjęciu albo i lepiej. Tyszień temu upiekłam i po 1 godzinie już nie było. Wczoraj upiekłam 2 blachy. Dzięki za przepis.
Ciasto nie wyszło, zakalec 🙁
Przykro mi bardzo 🙁 Aż trudno mi uwierzyć, bo z moim pechem do zakalcó, to ciasto zawsze mi wychodzi.
Trudno nie wyszło 🙂 Pozdrawiam ale z tego co widze to nie tylko mi to ciasto nie wyszło 🙂 (Piekarnik mam dobry 🙂
Przykro mi 🙁 Ale niestety tak to jest z tymi ciastami, które wydają się banalnie proste, często przysparzają najwięcej trudności. Może zbyt intensywnie mieszałaś ciasto po dodaniu mąki, i masa jajeczna opadła? Mi też zdarzają się zakalce i nigdy nie wiem jaki jest powód 🙁
Pozdrawiam!
nie robiłam tego ciasta ale uważam, że nie powinno pisać, że to ciasto jest beznadziejne, wyjdzie zakalec. Wiele razy robiłam ciasto, autorce wszystko poszło pomyslnie a mi nie raz zakalec i nikogo nie obwiniałam, człowiek uczy się na błędach. Może owoce były zbyt soczyste i sok z nich to spowodował, może różne funkcje w piekarniku, przyczyn może być wiele i zamiast kogos oskarżać to po prostu powiedzieć “trudno, nie wyszło” i tyle. Pozdrawiam:)
No widzisz, Ty to rozumiesz, ja to rozumiem, ale są tacy, którzy uważają, że jak im coś nie wyjdzie, to na pewno nie ich wina.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!!
Masakra co to za przepis !!!!! Te ciasto z tego przepisu to zakalec !!!! ZAKALEC !!! nie róbcie !!! Nie marnujcie składników !!!! Nie marnujcie swojego czasuu !!!! Szokkk ludzie to napewno nie jest prawdziwe zdjęcie bo wg tego przepisu to tak nie wyjdzie !!!!!!!
Najłatwiej jest za swoje niepowodzenia winić innych. Może warto się zastanowić nad tym , co mogłaś zrobić źle, zamiast oskarżać mnie, że okłamuję ludzi? Nieładne zachowanie, bardzo!!
Bzdura!
Wychodzi jak na zdjęciu
Piekła wczoraj moja mama, a jej czasem słabo się udają ciasta!
To proszę napisać czy coś inaczej zrobiła mama jak w przepisie podano? Bo ja dokladnie jak w przepisie i nic nie wyszlo. A może truskawki powinny być na dole a nie na góre ??
chętnie bym zjadła kawałek:)
U mnie też zakalec i ciasto o połowę niższe od Twojego 🙁 aj szkoda, ale wyjadam właśnie truskawki. A można to jeszcze dopiec?
Zrobiłam wg.przepisu,ale nie jest napisane w którym momencie dodać cukier waniliowy,więc wsypałam ze zwykłym. Wstawiłam do piekarnika i czekam na efekt.
Cukry wsypujemy razem, więc dobrze zrobiłaś:) Mam nadzieję, że ciasto smakowało.
mam tylko 250 g truskawek więc sie zastanawiam czy brać sie za pieczenie tego ciasta czy raczej nie?
to jednak wg mnie trochę mało, może jakieś inne owoce?
a czy te mleko ma sie przegotować z masłem??????ciasto wygląda apetycznie;-)
Nie, tylko zagrzać, żeby się rozpuściło masło. Ciasto polecam, jest idealne do letnich owoców:)
Pozdrawiam:)
Mhmh.. zapowiada się niezła przekąska ;-))) Zachęciłaś mnie do wypieku!
http://www.przysmakiewy.pl Zapraszam do mnie!
POMOCY!
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, poza tym że dałam ok 300g truskawek, piekłam tak jak w przepisie i wyszedł zakalec. Dlaczego?
Bardzo mi przykro:( Powiem szczerze, że nie mam pojęcia. Bo z zakalcami tak jest, że nie wiadomo czemu wychodzą. Być może za wcześnie wyjęłaś z piekarnika, sprawdziłaś patyczkiem? Może też za długo miksowałaś po dodaniu mąki?
Pozdrawiam:)
Dosyć truskawek? Jak dla mnie sezon na nie mógłby trwać cały rok 😉
Dla mnie też:)
Pozdrawiam!
Ja NIGDY nie mam dość truskawek. Tak samo jak malin, jagód, czereśni, wiśni, porzeczek. Pysznie wygląda! Pozdrawiam serdecznie 🙂
wspaniale wygląda :), chętnie bym się poczęstowała kawałkiem
piękne Ci wyszło! Mój Tomasz też wczoraj zrobił podobne ciasto… Dużą blachę… zostały 4 kawałki;p
Fajny ten Twój Tomasz:)
truskawek nigdy dość 🙂 ciasto porywam (no chociaż okruszki :))
Ja też z tych co nigdy nie mają dość truskawek. Tak prawdę mówiąc to u mnie na wsi dopiero niedawno się zaczęły :))
A ciasto bardzo ładnie wygląda, może się skuszę 🙂 Tylko że nade mną jakaś zakalcowa klątwa wisi jeśli chodzi o ciasta ucierane, ale może się w końcu uda 🙂 Kiedyś przecież musi, no nie?
Gosiu, spróbuj, tu nie powinien wyjść zakalec, nie ma tu ani kwaśnej śmietany, ani maślanki czy jogurtu:) Może akurat się uda:)
Pozdrawiam!
Porywam kawałek! Nie mogę się oprzeć:)
Znam! I bardzo lubię 🙂
Takie przepisy, takie ciasta są cudne – szybkie w zrobieniu, pyszne w jedzeniu i piękne! Pozdrawiam i miłego tygodnia Asiu, kolejnego truskawkowego!
oj nie, truskawek nigdy dość! ciasto wygląda obłednie. Mam juz swoje ulubione ciasto z truskawkami, ale skusze się i na to (:
Pysznosci! Uwielbiam takie ciasta z owocami. Proste i pyszne. I truskawek tez nie mam jeszcze dość 🙂
Pozdrawiam.
Pycha ! Bardzo lubię takie proste , szybkie ciasta z owocami – są idealne na lato ( i nie tylko wtedy) 🙂
Czy zamiast proszku do pieczenia można dać sodę oczyszczoną? W jakiej proporcji?
Można, dałabym 1 łyżeczką, większej ilości bym się obawiałam, chyba, że nie przeszkadza Ci posmak sody.
Pozdrawiam.
Asiek, ale piękne ciasto!
ja nigdy nie mam dość truskawek :))) biore kawałek przed snem 😉
Iza, bierz nawet kilka kawałków, będziesz miała na śniadanie:)