Szybkie ciasto z truskawkami

4.48 avg. rating (89% score) - 40 votes

Wiem, pewnie macie już trochę dość tych truskawek. Ale ja jeszcze nie:) Dlatego dziś serwuję to proste, szybkie a za razem przepyszne ciasto. Może nie jest ono wyjątkowej urody, ale smakuje doskonale. Pewnie zdarza Wam się czasem, że goście stoją już prawie za drzwiami, a Wy w panice, bo w domu nic do kawki nie ma. No to teraz, dzięki temu przepisowi, będziecie mogli w kilka chwil zrobić ciasto i spokojnie przywitać gości. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców a poza sezonem mrożonych. Polecam bardzo!

Przepis na podstawie Fal Dunaju, dostosowany do potrzeb.

Szybkie ciasto z truskawkami / Easy strawberries cake

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • pół szklanki mleka
  • 200g masła lub margaryny
  • 500g truskawek

Masło roztopić, wymieszać z mlekiem i odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z masłem. Należy mieszać bardzo delikatnie, aby masa jajeczna nie opadła.

Formę do pieczenia o wymiarach 25x3o cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto, na wierzch ułożyć umyte i odszypułkowywane truskawki.

Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.

Szybkie ciasto z truskawkami / Easy strawberries cake

Szybkie ciasto z truskawkami / Easy strawberries cake

Szybkie ciasto z truskawkami / Easy strawberries cake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

47 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Darita
2 lat temu

Powracam do tego przepisu Co roku i zawsze wychodzi,a wczoraj mialam troche wiecej bialek i je poprostu dodalam ciasto wtroslo ponad forme 🤗🤗🤗

Darita
2 lat temu

Robilam to ciasto kilka razy i wyszlo zawsze !!! Wlasnie robie liste zakupow i Bede sie zabirac do roboty. Dzis wersja z rabarbaerm i truskawkami.

MamaSzymona
MamaSzymona
3 lat temu

Pyszne ciasto 🙂 pięknie wyroslo, czym więcej truskawek tym lepsze, u mnie wersja z dodatkiem jagód.

Michał
Michał
5 lat temu

Ja z truskawkami najchętniej robię muffinki pełnoziarniste, są zdrowe i szybko się je robi.

iśka211
iśka211
5 lat temu

ciasto zrobione ot tak, do kawy. Ma zasadniczo tylko jedną wadę…znika błyskawicznie. Jest pyszne, delikatne, łatwe do zrobienia. Przepis z pewnością wykorzystam jeszcze wielokrotnie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

maryśka
maryśka
5 lat temu

Ciasto pyszne. Mnie wyrosło jak na zdjęciu albo i lepiej. Tyszień temu upiekłam i po 1 godzinie już nie było. Wczoraj upiekłam 2 blachy. Dzięki za przepis.

Basia
Basia
6 lat temu

Ciasto nie wyszło, zakalec 🙁

Ona
Ona
6 lat temu

Trudno nie wyszło 🙂 Pozdrawiam ale z tego co widze to nie tylko mi to ciasto nie wyszło 🙂 (Piekarnik mam dobry 🙂

oleczka
oleczka
6 lat temu

nie robiłam tego ciasta ale uważam, że nie powinno pisać, że to ciasto jest beznadziejne, wyjdzie zakalec. Wiele razy robiłam ciasto, autorce wszystko poszło pomyslnie a mi nie raz zakalec i nikogo nie obwiniałam, człowiek uczy się na błędach. Może owoce były zbyt soczyste i sok z nich to spowodował, może różne funkcje w piekarniku, przyczyn może być wiele i zamiast kogos oskarżać to po prostu powiedzieć “trudno, nie wyszło” i tyle. Pozdrawiam:)

Ona
Ona
6 lat temu

Masakra co to za przepis !!!!! Te ciasto z tego przepisu to zakalec !!!! ZAKALEC !!! nie róbcie !!! Nie marnujcie składników !!!! Nie marnujcie swojego czasuu !!!! Szokkk ludzie to napewno nie jest prawdziwe zdjęcie bo wg tego przepisu to tak nie wyjdzie !!!!!!!

Dorota
Dorota
6 lat temu
Reply to  Ona

Bzdura!
Wychodzi jak na zdjęciu
Piekła wczoraj moja mama, a jej czasem słabo się udają ciasta!

Ona
Ona
6 lat temu
Reply to  Dorota

To proszę napisać czy coś inaczej zrobiła mama jak w przepisie podano? Bo ja dokladnie jak w przepisie i nic nie wyszlo. A może truskawki powinny być na dole a nie na góre ??

magma
6 lat temu

chętnie bym zjadła kawałek:)

Paula
7 lat temu

U mnie też zakalec i ciasto o połowę niższe od Twojego 🙁 aj szkoda, ale wyjadam właśnie truskawki. A można to jeszcze dopiec?

basia 43
basia 43
7 lat temu

Zrobiłam wg.przepisu,ale nie jest napisane w którym momencie dodać cukier waniliowy,więc wsypałam ze zwykłym. Wstawiłam do piekarnika i czekam na efekt.

mika
mika
7 lat temu

mam tylko 250 g truskawek więc sie zastanawiam czy brać sie za pieczenie tego ciasta czy raczej nie?

agata_n
agata_n
8 lat temu

a czy te mleko ma sie przegotować z masłem??????ciasto wygląda apetycznie;-)

Ewa Biedr_ona
8 lat temu

Mhmh.. zapowiada się niezła przekąska ;-))) Zachęciłaś mnie do wypieku!

http://www.przysmakiewy.pl Zapraszam do mnie!

Pi
Pi
8 lat temu

POMOCY!
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, poza tym że dałam ok 300g truskawek, piekłam tak jak w przepisie i wyszedł zakalec. Dlaczego?

Perfect Party
8 lat temu

Dosyć truskawek? Jak dla mnie sezon na nie mógłby trwać cały rok 😉

Evitaa
8 lat temu

Ja NIGDY nie mam dość truskawek. Tak samo jak malin, jagód, czereśni, wiśni, porzeczek. Pysznie wygląda! Pozdrawiam serdecznie 🙂

zauberi
8 lat temu

wspaniale wygląda :), chętnie bym się poczęstowała kawałkiem

a dupa rośnie
8 lat temu

piękne Ci wyszło! Mój Tomasz też wczoraj zrobił podobne ciasto… Dużą blachę… zostały 4 kawałki;p

Kaś
8 lat temu

truskawek nigdy dość 🙂 ciasto porywam (no chociaż okruszki :))

urtica1
8 lat temu

Ja też z tych co nigdy nie mają dość truskawek. Tak prawdę mówiąc to u mnie na wsi dopiero niedawno się zaczęły :))
A ciasto bardzo ładnie wygląda, może się skuszę 🙂 Tylko że nade mną jakaś zakalcowa klątwa wisi jeśli chodzi o ciasta ucierane, ale może się w końcu uda 🙂 Kiedyś przecież musi, no nie?

Nemi
8 lat temu

Porywam kawałek! Nie mogę się oprzeć:)

Jagoda
8 lat temu

Znam! I bardzo lubię 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Takie przepisy, takie ciasta są cudne – szybkie w zrobieniu, pyszne w jedzeniu i piękne! Pozdrawiam i miłego tygodnia Asiu, kolejnego truskawkowego!

danusia
8 lat temu

oj nie, truskawek nigdy dość! ciasto wygląda obłednie. Mam juz swoje ulubione ciasto z truskawkami, ale skusze się i na to (:

Majana
8 lat temu

Pysznosci! Uwielbiam takie ciasta z owocami. Proste i pyszne. I truskawek tez nie mam jeszcze dość 🙂
Pozdrawiam.

abbra
8 lat temu

Pycha ! Bardzo lubię takie proste , szybkie ciasta z owocami – są idealne na lato ( i nie tylko wtedy) 🙂

Norbert
8 lat temu

Czy zamiast proszku do pieczenia można dać sodę oczyszczoną? W jakiej proporcji?

karmel-itka
8 lat temu

Asiek, ale piękne ciasto!

Iza
8 lat temu

ja nigdy nie mam dość truskawek :))) biore kawałek przed snem 😉