Tarta gruszkowo – migdałowa

4.20 avg. rating (84% score) - 15 votes

Tarty nie są moją mocną stroną. Pewnie dlatego, że nie jadam często a tym bardziej często ich nie robię. A dokładnie mówiąc to robiłam dwa razy. Dziś wiem, że będę robić częściej. Dzisiejsza tarta to mój wymysł. Koniecznie chciałam zrobić coś gruszkowego, ale nie do końca wiedziałam co. Chciałam też, żeby gdzieś się pojawiły migdały. Miałam sprawdzony przepis na kruche ciasto, więc postanowiłam zaryzykować i zrobić drugą w życiu tartę. Wyszła cudna. Idealnie krucha z rozpływającym się w ustach, miękkim, migdałowym środkiem. Zresztą, oceńcie sami. Polecam bardzo!

Tarta z gruszkami

Składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 30g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny.

Wypełnienie:

  • 4 średniej wielkości gruszek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g drobnego cukru
  • 80g mączki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 125ml kwaśniej śmietany (18%)

Dodatkowo:

  • ok. 50g płatków migdałowych do posypania

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, kardamonem).

Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Ułożyć na nim ćwiartki gruszek. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.

W tym czasie przygotować masę. Ubić jajka z cukrem na jasną i puszysta masę, dodać ekstrakt z wanilii i śmietanę i dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać mączkę migdałową.

Gotową masę wylać na podpieczony spód, posypać płatkami migdałowymi  i piec kolejne 30 – 35 minut. Ciasto ostudzić przez chwilę w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Tarta z gruszkamiTarta z gruszkamiTarta z gruszkami

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, Tarty i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
11 lat temu

aż się cała zaśliniłam patrząc na tę cudną tartę, musi być pyszna!

Prezydentowa
Prezydentowa
11 lat temu

Ta tarta mnie zachwyciła już w opowieściach! 😉 Myślę, że ta by mi się na pewno udała… ;))

tastefully
11 lat temu

Piękna Ci wyszła, taka wysoka… Ja coś nie mam chyba ręki do tart.
Pozdrawiam serdecznie.

Kaś
11 lat temu

pychota! nic tylko zajadać ze smakiem

Paula
11 lat temu

Dziękuję i dla Ciebie również wielkie gratulacje! Od jakiegoś czasu zaglądam na Twoją stronę i to naprawdę duży wyczyn przy takich pysznościach, jakie tworzysz 🙂

zauberi
11 lat temu

piękna Ci wyszła! 🙂 teraz to powinnaś częściej tarty piec 🙂 pozdrawiam

kornik
11 lat temu

Bardzo pysznie! musisz się wziąć za pieczenie tart, świetnie Ci wychodzą:)

Jolanta Szyndlarewicz
11 lat temu

wygląda przepysznie …ja też rzadko robię tarty ….sama ne wiem dlaczego, bo są łatwe , a efekt niesamowity:) cudna połączenie smaków w twojej widzę:)

pepawkuchni
11 lat temu

Ślicznie wygląda ta tarta 🙂 pewnie smakuje wyśmienicie!

Maggie
11 lat temu

Gratuluje udanego pomyslu – tarta wyglada oblednie i zapewne tak tez smakuje.

Monisia
11 lat temu

Też mam w planach właśnie tartę z gruszkami.Twoja jest wyśmienita;)

moje pasje
11 lat temu

musi być pyszna 🙂 Widze że od razu wzięłaś się za pieczenie 🙂

mamabartka
11 lat temu

tarta gruszkowa brzmi cudnie, zapewne pieknie pachnie a smakuje niebiańsko!