Magdalenki waniliowe

4.95 avg. rating (98% score) - 20 votes

Długo mnie nie było. I na razie jeszcze nie wracam do stałego blogowania (ale obiecuję, że to już niedługo). Ostatnio nie mam dużo czasu. Posunę się nawet do stwierdzenia, że nie mam go w ogóle:(. Jednak chęć upieczenia czegokolwiek, była silniejsza od wszystkiego. Małe ciasteczka (no właśnie, czy to są ciasteczka?), które polubią Wasze dzieci, ale i na pewno Wam również posmakują. Miękkie, puszyste, delikatne. Pachnące wanilią. Częstujcie się ile chcecie. Są pyszne!

Przepis dawno temu znaleziony na Galerii Potraw, lekko zmieniony.

Magdalenki / Madeleines

Składniki (u mnie wyszły 24szt):

  • 3 jajka
  • 100g drobnego cukru
  • 16g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 150g mąki

Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać ekstrakt i zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i dobrze wymieszać. Napełniać foremkę na magdalenki do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 200°C przez ok 12 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w foremce, następnie wyjąć na kratkę i wystudzić całkiem. Można posypać cukrem pudrem. Ja posypałam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią, który otrzymałam do przetestowania od sklepu Aledobre.pl

I słów kilka o tym właśnie cukrze. Bardzo pachnący, z widocznymi ziarenkami wanilii. Nadał ciasteczkom ładnego waniliowego zapachu i delikatnego posmaku waniliowego. Jednak spodziewałam się, że jego aromat będzie nieco silniejszy. Może trzeba go dodać trochę więcej, następnym razem tak właśnie zrobię.

Magdalenki / Madeleines

Magdalenki / Madeleines

Magdalenki / Madeleines

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

17 Responses to Magdalenki waniliowe

  1. avatar Grażyna pisze:

    Uwielbiam takie ciasteczka, są bardzo wciągające 🙂

  2. avatar ola pisze:

    uwielbiam magdalenki, ale ja rozpuszczone masło zastępuję olejem – tak jest zdrowiej (więcej omega-3, mniej cholesterolu) 🙂

  3. avatar Majana pisze:

    Wyglądają bosko! Świetny pomysł z tymi muszelkami. Wszystko pięknie skomponowane.
    Pozdrawiam ciepło:)

  4. avatar Eilan pisze:

    O rany jakie śliczne 🙂 Chętnie bym zjadła kilka 😀
    Pozdrawiam!

  5. avatar tastefully pisze:

    Prościutkie i pyszne 🙂

  6. avatar DarkANGELika pisze:

    Nigdy nie jadłam tych ciasteczek, muszę w końcu kupić sobie do nich formę;)

  7. Ja widziałam w Tesco 🙂 i kuszą cały czas 😀

  8. Jeszcze raz zobaczę u kogoś magdalenki, to wrócę do Auchana po takie foremki! :-)) (p.s. już raz się do nich przymierzałam;p)

  9. avatar zawsze.oliwek pisze:

    podobają mi się te ciasteczkowe muszle 🙂

  10. avatar moje pasje pisze:

    piękne są 🙂 Takie jaśniuteńkie i rówiótkie 🙂 Ja nigdy ich nawet nie jadłam 🙂

  11. avatar Aleksandra pisze:

    piękne ciasteczka 🙂

  12. avatar Iza pisze:

    pamietam te ciasteczka, wieki ich nie jadłam :)))

  13. avatar Amber pisze:

    Perfekcyjne!
    Idealne do mojej porannej kawy.
    Pozdrowienia!

  14. avatar abbra pisze:

    Pięknie wyglądają ! Chętnie bym zjadła taką „muszelkę” 🙂

  15. Ostatnio znalazłam w sklepie foremki do Magdalenek – patrzę na Twoje i nabrałam na nie ochoty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.