Magdalenki waniliowe

4.95 avg. rating (98% score) - 20 votes

Długo mnie nie było. I na razie jeszcze nie wracam do stałego blogowania (ale obiecuję, że to już niedługo). Ostatnio nie mam dużo czasu. Posunę się nawet do stwierdzenia, że nie mam go w ogóle:(. Jednak chęć upieczenia czegokolwiek, była silniejsza od wszystkiego. Małe ciasteczka (no właśnie, czy to są ciasteczka?), które polubią Wasze dzieci, ale i na pewno Wam również posmakują. Miękkie, puszyste, delikatne. Pachnące wanilią. Częstujcie się ile chcecie. Są pyszne!

Przepis dawno temu znaleziony na Galerii Potraw, lekko zmieniony.

Magdalenki / Madeleines

Składniki (u mnie wyszły 24szt):

  • 3 jajka
  • 100g drobnego cukru
  • 16g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 150g mąki

Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać ekstrakt i zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i dobrze wymieszać. Napełniać foremkę na magdalenki do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 200°C przez ok 12 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w foremce, następnie wyjąć na kratkę i wystudzić całkiem. Można posypać cukrem pudrem. Ja posypałam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią, który otrzymałam do przetestowania od sklepu Aledobre.pl

I słów kilka o tym właśnie cukrze. Bardzo pachnący, z widocznymi ziarenkami wanilii. Nadał ciasteczkom ładnego waniliowego zapachu i delikatnego posmaku waniliowego. Jednak spodziewałam się, że jego aromat będzie nieco silniejszy. Może trzeba go dodać trochę więcej, następnym razem tak właśnie zrobię.

Magdalenki / Madeleines

Magdalenki / Madeleines

Magdalenki / Madeleines

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

17 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Grażyna
8 lat temu

Uwielbiam takie ciasteczka, są bardzo wciągające 🙂

ola
ola
8 lat temu

uwielbiam magdalenki, ale ja rozpuszczone masło zastępuję olejem – tak jest zdrowiej (więcej omega-3, mniej cholesterolu) 🙂

Majana
8 lat temu

Wyglądają bosko! Świetny pomysł z tymi muszelkami. Wszystko pięknie skomponowane.
Pozdrawiam ciepło:)

Eilan
Eilan
8 lat temu

O rany jakie śliczne 🙂 Chętnie bym zjadła kilka 😀
Pozdrawiam!

tastefully
8 lat temu

Prościutkie i pyszne 🙂

DarkANGELika
8 lat temu

Nigdy nie jadłam tych ciasteczek, muszę w końcu kupić sobie do nich formę;)

najsmaczniejsze.pl
8 lat temu

Ja widziałam w Tesco 🙂 i kuszą cały czas 😀

a dupa rośnie
8 lat temu

Jeszcze raz zobaczę u kogoś magdalenki, to wrócę do Auchana po takie foremki! :-)) (p.s. już raz się do nich przymierzałam;p)

zawsze.oliwek
8 lat temu

podobają mi się te ciasteczkowe muszle 🙂

moje pasje
8 lat temu

piękne są 🙂 Takie jaśniuteńkie i rówiótkie 🙂 Ja nigdy ich nawet nie jadłam 🙂

Aleksandra
8 lat temu

piękne ciasteczka 🙂

Iza
8 lat temu

pamietam te ciasteczka, wieki ich nie jadłam :)))

Amber
8 lat temu

Perfekcyjne!
Idealne do mojej porannej kawy.
Pozdrowienia!

abbra
8 lat temu

Pięknie wyglądają ! Chętnie bym zjadła taką “muszelkę” 🙂

najsmaczniejsze.pl
8 lat temu

Ostatnio znalazłam w sklepie foremki do Magdalenek – patrzę na Twoje i nabrałam na nie ochoty 🙂