W oczekiwaniu na wenę, która zniknęła wraz z odejściem starego roku, zrobiłam pyszne, klasyczne babeczki z czekoladowymi drobinkami w środku. Bardzo puchate i wilgotne. Moja rodzinka je uwielbia. Jak każdy czekoladowy wypiek, tak i ten, doskonale poprawiają humor. Idealne do porannej kawusi lub kubka mleka. Moja córcia zabiera ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.
Składniki:
- 80g roztopionego masła
- 80g drobinek czekoladowych lub posiekanej, gorzkiej czekolady
- 200g mąki
- 100g brązowego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka
W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cukrami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim naczyniu wymieszać rozpuszczone masło z mlekiem i jajkiem. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, by wszystkie składniki były wilgotne, na koniec wmieszać drobinki czekoladowe (zrobiłam to widelcem).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia na 5 minut. Następnie wyjąc z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Pyszności! Piekłam dzisiaj i są rewelacyjne! Wcześniej wypróbowałam pierniczki z Pani przepisu – były bardzo dobre, dlatego skusiłam się na babeczki 🙂 Chyba inne przepisy też wypróbuję 🙂 Pozdrawiam
Bardzo się cieszę i zachęcam do próbowania innych słodkości:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie je zrobiłam – są przepyszneee !!! Mniam.
Cześc :). Mam pytanie, czy można zamiast brązowego cukru dać biały?
Chciałabym je dzisiaj jeszcze zrobić, a sklep daleko 🙁
Pozdrawiam
Można, ale ciut mniej, bo jest bardziej słodki.
Pozdrawiam.
Babeczki wyszły przepyszne! Na wierzch położyłam kawałki czekolady milki 🙂 ale wiadomo, jak kto woli 🙂
Dziękuję bardzo za przepis! Zdecydowanie najlepszy.
Mniam, z czekoladą na wierzchu musiały pysznie smakować.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)
robiłam babeczki wg tego przepisu już dwa razy i jutro zrobię ponownie – są przepyszne, kusi mnie by dodać jutro domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczowej 🙂
za przepis dziękuję, innych nie chcę 🙂
Świetny pomysł z tą skórką, doda charakteru tym babeczkom:) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!:)
Robiłam je z przyjaciółką u niej w domu. Wyszły wspaniałe! 🙂 A zabawa była jeszcze lepsza 😀
Bardzo się ciesze:))
Pozdrawiam serdecznie!:)
kurcze.. moje nie wyszły takie ładne brązowe, tylko strasznie ciemne wyszły.
Skusiłam się i upiekłam wczoraj czekoladowe babeczki. Zamiast cukru brązowego dałam biały, bo tylko taki miałam w domu. Kiedy babeczki były w piekarniku zauważyłam ze zgrozą, że zapomniałam dodać cukier waniliowy. Mimo tego i tak wyszły przepyszne. Cala rodzina pałaszowała z zachwytem jeszcze ciepłe. Bardzo dziękuję za ten rewelacyjny przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam dziś, ale nie w formie babeczek, tylko zwykłego ciasta. Wyszło pyszne, rodzina chwali i się zajada:)
mam pytanko… ile tych babeczek wychodzi z tych składników??? proszę o szyyyybką odpowiedź ; )
W zależności o wielkości foremek, od 12, do 16 sztuk. Ja am foremki o szerokości 5cm i wyszło mi 16 szt.
Pozdrawiam:)
Robiłam już babeczki czekoladowe z różnych przepisów…lecz każdy wykorzystałam tylko raz…bo babeczki nie wychodziły aż takie rewelacyjne jak to autor zapewniał. Sceptycznie podchodząc wykorzystałam ten przepis i co ??……. REWELACYJNE … najlepsze muffinki czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam…już wiem, że tylko z tego przepisu teraz będę robiła czekoladowe babeczki. Dziękuję za przepis i zdecydowanie wszystkim polecam,.
dzisiaj rano zrobiłam je po raz drugi i juz nic nie zostało 🙂 dzieci je uwielbiają
Tak, te babeczki mają coś w sobie, że wszyscy je uwielbiają:) I biją rekordy popularności:)
Pozdrawiam!
to mój pierwszy samodzielny wypiek. wyszło genialnie! świetny przepis. chociaż trochę mało wyrosły… dziękuję bardzo 🙂
I ja dziękuję:) Cieszę się, że smakowały:)
Pozdrawiam!
PYCHA! dodałam do środka budyniu śmietankowego, a czekolady miałam trochę mniej, ale są przecudne! przepyszne, puszyste, mniam!
Powtórzę nie raz!;]
Cieszę się, że smakowały:)
Pozdrawiam!
jutro zaskoczę teściową:)))Pozdrawiam
:))))udały się mniam:))))pyszne:))))))))
babeczki moje właśnie pieką się:)))))zobaczymy wy będą takie piękne jak Twoje a przede wszystkim czy będę dobre:))
to jest dokładnie to czego szukałam 🙂 w końc znalazłam idealny przepis na muffinki, ktory da się rewelacyjnie modyfikować 🙂 do moich dodałam m&msy 🙂 pysznoooości 🙂 znikneły w kilka chwil 🙂 dziekuje i pozdrawiam serdecznie :*
Bardzo się cieszę:)
Dziękuję i pozdrawiam:)
Aha, jeżeli ktoś daje biały cukier to polecam dać 80g. Ja tak zrobiłam i są słodkie w sam raz!
Właśnie je wyciągnęłam z piekarnika, nie mogłam się oprzeć i 1 zjadłam jeszcze na ciepło. Są rewelacyjne!! Próbowałam już kilku przepisow na czekoladowe muffinki, ale ten jest zdecydowanie najlepszy!
smaczne były zrobie je jeszcze raz
Właśnie piekę dla mojego chłopaka. Dziękuję za genialny przepis, rosną w piekarniku, aż miło patrzeć! 🙂
Ja również dziękuję! Mam nadzieję, że chłopak doceni i będzie zadowolony:)
Pozdrawiam!
Wlasznie upieklam babeczki-jest SUPER!!!co prawda nie posypalam papierkow bulka i wlasznie zle odchodza(moze znacie jakies sposob zeby dobrze odchodzili od papierkow??)PYCHA!!!!Polecam!!!
Jak babeczki ostygną, ładnie odchodzą od papilotek, nigdy ich nie posypuję bułką.
Cieszę się, że smakują:)
Pozdrawiam!
Babeczki właśnie się pieką i pachną cudownie 🙂 Mam nadzieję, że wszystkim zasmakują.
Babeczki pyszne, upiekłam z dziećmi i wyszły rewelacyjne:)
Właśnie z dzieciaczkami upiekłam te babeczki:) wyszły pyszne, miękkie w środku i super czekoladowe:):):)
Bardzo się cieszę:)
Dziękuję i pozdrawiam:)
Jak już wcześniej mówiłam jestem zakochana w tym przepisie i przynajmej raz w tygodniu robię te babeczki. Ale po obejrzeniu reklamy Delecty – Przepis na babeczki z budyniem postanowiłam, że je zrobię i to bez tego “magicznego” pudełka …
wystarczy tylko zrobić budyń i dać łyżeczkę czy dwie na ciasto i przykryć je drugą połową.
Właśnie je zajadam, są niesamowite !!!
Pozdrawiam 😉
A wiesz, że dokładnie o tym samym sobie niedawno pomyślałam:) Może nawet jutro zrobię taką wersję:)
Pozdrawiam cieplutko:)
a czy mogę zastąpić brązowy cukier zwykłym, jeśli tak to czy w takiej samej proporcji??
Spokojnie możesz zastąpić zwykłym ale nie ukrywam, że brązowy byłby lepszy. Choć biały cukier jest trochę słodszy od brązowego, to tu jest go i tak niewiele, więc możesz zostawić tyle co jest:)
Pozdrawiam!
Zrobiłam i są fantastyczne!!! 🙂
Jak ktoś woli mleczną czekoladę to polecam taką zwykłą wedlowską. Jedną kosteczkę można pokroić na 4-6 kawałeczków i położyć na wierzch przed pieczeniem. Nie rozpuszcza się całkowicie, więc pysznie smakuje i fajnie wygląda. I jak ktoś piecze w piekarniku z termoobiegiem to polecam zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Cieszę się z kolejnej zadowolonej osoby:)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
ale jestem zadowolona z tego przepisu! jutro walentynki, więc wymyśliłam, że zrobie swojemu mężczyźnie muffinki w kształcie oczywiście serduszek i wyszły genialne! :)))
nie wiem po co wydawałam tyle pieniędzy na te babeczki w proszku Dr.Oektera :/
dziękuję za przepis ! :))
Bardzo się cieszę, ja również lubię te muffinki!! I powiem w tajemnicy, że kiedyś też kupowałam gotowe muffinki… !!
Pozdrawiam i dziękuję!
to estem znowu ja_fanką mufinek nie jestem, ale wciąż konsekwentnie poszukuję takich do których będe wracać..i dziś oprócz mini szarlotek również czekoladkowe 🙂 trzymam za nie kciuki 🙂 i tak myślę, że jeszcze może by tak marmurkowe..jak się nie umiem zdecydować to zazwyczaj w ilość ide hehe cóż małż będzie zachwycony 😉
No mam nadzieję, że któreś z tych 3 jednak Ci posmakują. Wszystkie są bardzo smaczne:)
Pozdrawiam i daj znać:)
Właśnie zrobiłam muffiny czekoladowe z tego przepisu! Rewelacja, wszyscy domownicy zachwycają się delikatnością ciasta! O dziwo, dałam tylko jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i pięknie wyrosły, a także zapomniałam dać cukier waniliowy, a są w sam raz słodkie i baaardzo czekoladowe 😉 Nie mam z reguły zaufania do przepisów z internetu, ale przepisy z tej strony zacznę po kolei testować. Polecam!
Bardzo się cieszę, że mi zaufałaś:) Mam nadzieję, że znajdziesz tu jeszcze coś ciekawego dla siebie. Będzie mi miło, jak zechcesz jeszcze coś upiec:)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!
Ile babeczek tak średnio wychodzi z tego przepisu? Wyglądaja obłędnie zaraz biore się za pieczenie 🙂
W zależności od wielkości foremki od 12 do 16. Ja mam standardowe foremki i (takie 5cm)mi mi wychodzi 16 sztuk.
Pozdrawiam i daj znać czy smakowały:)
Przed chwilką wyciągnęłam je z pieca … Są niesamowite !!!
Puszyste, wilgotne a na ciepło, ze szklanką zimnego mleczka obłędne!!!
Nigdy w życiu nie jadłam pyszniejszych babeczek…
Serdecznie Ci Dziękuję za ten przepis i gorrrąco Pozdrawiam! 😉
Bardzo się cieszę, że tak smakowały:) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
🙂 pyszności tu u Ciebie 🙂
Zrobiłam! Zrobiłam! Długo(od wczoraj) niw wytrzymałam!
Twój przepis na te babeczki mnie dzisiaj uratował!:)
Thanks!
Super!! Bardzo się cieszę:) I polecam na przyszłość:)
Ależ pyszności przegapiłam u Ciebie dzisiaj :), ale za to teraz hurtowo mogę się napatrzeć i na muffinki na fale dunaju 🙂 A w brzuchu mi burczy od tego patrzenia, że hej! 🙂 Sama nie wiem co pierwsze bym pożarła, bo jedne i drugie wyglądają bosko. 🙂 ps. śliczne zdjęcia, pozdrawiam cieplutko
aj…pisałam już na fb ale napisze jeszcze raz…boskie:) żałuję że nie zrobiłam tych dzisiaj za miast swoich…oj, żałuję:)
Oj tam, Twoje na pewno też były pyszne, a te możesz zrobić następnym razem:):)
ojeja, ślicznie się prezentują.
u mnie dawno nie było muffinek.
chyba czas to zmienić:)
Pyszności ,ja kochać czekolada:) Dziś tez patrzyłam na moje foremki mufinkowe i się tak zastanawiałam jakie? ,może i upiekę z czekoladą:)
Aaa, to takie muffinki czekoladowe 🙂 A dlaczego opuściła Cię wena…?
Ja na razie zrezygnowałam z jedzenia słodkości, jeśli, to pozwolę sobie w weekend, jak coś upiekę skosztować, ale tak tylko symbolicznie 🙂
Ładne zdjęcia 🙂
Pozdrawiam Wam serdecznie 🙂
Witam,przed chwilką upiekłam babeczki, mniamm!
Ale jak dla moich dzieci musiałam posypać je cukrem pudrem:-)
Następnym razem piekę z serem!
przyjemności:-)
Gratuluję tempa!! Cieszę się, że smakowały:) Faktycznie, one nie są zbyt słodkie, można zastąpić czekoladę gorzka mleczną, wtedy będą słodsze:) Puder lub jakiś smaczny krem to też dobre rozwiązanie. A z serem to doskonały pomysł!
Pozdrawiam serdecznie!
porywam jedną do herbatki :), mniam
Babeczki z kawałkami czekolady są chyba najlepsze;) twoje naprawdę wyglądają pysznie.
Pozdrawiam 😉
O, prawie jak moje, tylko ja jeszcze wcisnęłam czekoladę w proszku i posiekałam trufle… podobno były pyszne 🙂
Twoje wyglądają cudnie… lubię patrzeć na czekoladowe wypieki, ale jeść to już nie bardzo 🙂
Przejrzałam cztery książki o muffinkach, jakie posiadam, żeby zobaczyc, w której przegapiłam takie wspaniałe muffinki, ale udało mi się znaleźć 🙂
Mega apetyczne!
:):)
po co szukać po książkach jak masz tutaj podane? 🙂
Po to, żeby zobaczyć, jak wielką gapą jestem 🙂
hahahaha:):) gapciu:)
czekoladowe to chyba wszyscy lubią 🙂
cudne 🙂 trafiłysmy dzisiaj 🙂
Muszę sobie zrobić takie! 😉 Tylko z białą czekoladką! 😉
wyglądają pysznie że chętnie bym porwała teraz jedną. Mnie też coś odeszła wena…;))) a jak już mam ochotę coś zrobić to sie okazuje że brakuje mi jakiegoś składnika i dodaje przepis do długieeeeej kolejki ulubionych…Pozdrawiam
Pyszne! Wzięłabym je ze sobą jutro na uczelnie:) Pozdrawiam!
Bierz i smacznego!!