Muffinki marmurkowe

4.18 avg. rating (83% score) - 17 votes

Kolejne pyszne muffinki, które podbiły serca tym razem dzieciaków z przedszkola mojej córci. Pieczone specjalnie dla nich, na zorganizowaną pożegnalną “zieloną noc’ w przedszkolu. Są niezbyt słodkie i przypominają babkę w wersji mini. Przepis  znaleziony u Dorotuś. Polecam wszystkim, którzy nie lubią spędzać w kuchni całego dnia:)

Muffinki marmurkowe

Składniki na 12 muffin:

  • 280 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Zawartość obu naczyń wymieszać razem, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na przemian po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe - Wrocław!

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
3 lat temu

Dziękuję za przepis, wyszły cudowne (robiłam z opcją masła). Wilgotne , nie suche. W sam raz! Tylko ja piekłam15 min tj do suchego patyczka w 180°C z termoobiegiem, bo nie mam nowego piekarnika i wolałam potem nie szukać winnych 😀
Pozdrawiam 😉

Ciszewska
Ciszewska
4 lat temu

Wyszłyżki genialne ale ja użyłam dobrego masła zamiast oleju

Renia
Renia
4 lat temu

Ja rozpuścić masło Wyszły genialne 🙂

Aleksandra
Aleksandra
5 lat temu

A co z cukrem który ma być tylko wymieszany? Czy mamy to wszystko ubić?

Aneta
Aneta
6 lat temu

Tak, tak właśnie o taki gotowany mi chodzi 🙂 wtedy zamiast 0,5l mleka muszę dać ok 0,35/0,4 l? No chyba, że taki budyń na kubek też się nada? To by było jeszcze prościej 🙂

Aneta
Aneta
6 lat temu

Jeszcze mam jedno pytanko, czy można do tych babeczek dodać po łyżeczce budyniu? Jaki wtedy musiałby być gęsty? Czy wtedy też tak ładne wyrosną?

Aneta
Aneta
6 lat temu

Musi być olej słonecznikowy? Czy babeczki wyjdą, jeśli dodam rzepakowy?

Kinga
Kinga
6 lat temu

pychaaaa…

zanetttttt
zanetttttt
7 lat temu

Bardzo dobre muffinki 🙂 Polecam

Mary
Mary
8 lat temu

właśnie je upiekłam. są super! ale niestety jakieś lipne papilotki kupiłam, bo się z niektórych powylewało ciasto 🙁 przepis super. dziękuję bardzo!

Mary
Mary
8 lat temu

a ile ich wychodzi z tego przepisu?

Mary
Mary
8 lat temu
Reply to  Asiek

aaa. nie zauważyłam 🙂

dagusia
8 lat temu

mmmmmmmmmmmm pyszne

fankawypieków
fankawypieków
8 lat temu

Przepis trochę jak na zebrę, ale wyglądają pysznie 😉
Lecę je piec 🙂

tortowekreacje
9 lat temu

Na jutro mam zamówienie na muffiny. Przepis na pewno się przyda 🙂

Russkaya
9 lat temu

Zgadzam się, wyglądają tak apetycznie że aż ślinka kapie mi na klawiaturę…kap kap… i co teraz? Oj chyba musisz mi podarować jedną muffinkę 😉

tastefully
9 lat temu

Muffinki wyglądają obłędnie…

moje pasje
9 lat temu

uwielbiam muffinki. Takich jeszcze nie robiłam 😉

Nieśka
9 lat temu

To jest to, na chłody i mrozy:D Ja chcę muffinkę – marmurkę!!! Pozdrawiam