Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe

by

w przepisy na:

Kolejne pyszne muffinki, które podbiły serca tym razem dzieciaków z przedszkola mojej córci. Pieczone specjalnie dla nich, na zorganizowaną pożegnalną “zieloną noc’ w przedszkolu. Są niezbyt słodkie i przypominają babkę w wersji mini. Przepis znaleziony u Dorotuś. Polecam wszystkim, którzy nie lubią spędzać w kuchni całego dnia:)

Muffinki marmurkowe

Składniki na 12 muffin:

  • 280 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Zawartość obu naczyń wymieszać razem, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na przemian po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe - Wrocław!

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
7 lat temu

Dziękuję za przepis, wyszły cudowne (robiłam z opcją masła). Wilgotne , nie suche. W sam raz! Tylko ja piekłam15 min tj do suchego patyczka w 180°C z termoobiegiem, bo nie mam nowego piekarnika i wolałam potem nie szukać winnych 😀
Pozdrawiam 😉

Ciszewska
Ciszewska
8 lat temu

Wyszłyżki genialne ale ja użyłam dobrego masła zamiast oleju

Renia
Renia
8 lat temu

Ja rozpuścić masło Wyszły genialne 🙂

Aleksandra
Aleksandra
9 lat temu

A co z cukrem który ma być tylko wymieszany? Czy mamy to wszystko ubić?

Aneta
Aneta
10 lat temu

Tak, tak właśnie o taki gotowany mi chodzi 🙂 wtedy zamiast 0,5l mleka muszę dać ok 0,35/0,4 l? No chyba, że taki budyń na kubek też się nada? To by było jeszcze prościej 🙂

Aneta
Aneta
10 lat temu

Jeszcze mam jedno pytanko, czy można do tych babeczek dodać po łyżeczce budyniu? Jaki wtedy musiałby być gęsty? Czy wtedy też tak ładne wyrosną?

Aneta
Aneta
10 lat temu

Musi być olej słonecznikowy? Czy babeczki wyjdą, jeśli dodam rzepakowy?

Kinga
Kinga
11 lat temu

pychaaaa…

zanetttttt
zanetttttt
12 lat temu

Bardzo dobre muffinki 🙂 Polecam

Mary
Mary
12 lat temu

właśnie je upiekłam. są super! ale niestety jakieś lipne papilotki kupiłam, bo się z niektórych powylewało ciasto 🙁 przepis super. dziękuję bardzo!

Mary
Mary
12 lat temu

a ile ich wychodzi z tego przepisu?

Mary
Mary
12 lat temu
Reply to  Asiek

aaa. nie zauważyłam 🙂

dagusia
12 lat temu

mmmmmmmmmmmm pyszne

fankawypieków
fankawypieków
12 lat temu

Przepis trochę jak na zebrę, ale wyglądają pysznie 😉
Lecę je piec 🙂

tortowekreacje
13 lat temu

Na jutro mam zamówienie na muffiny. Przepis na pewno się przyda 🙂

Russkaya
13 lat temu

Zgadzam się, wyglądają tak apetycznie że aż ślinka kapie mi na klawiaturę…kap kap… i co teraz? Oj chyba musisz mi podarować jedną muffinkę 😉

tastefully
13 lat temu

Muffinki wyglądają obłędnie…

moje pasje
13 lat temu

uwielbiam muffinki. Takich jeszcze nie robiłam 😉

Nieśka
13 lat temu

To jest to, na chłody i mrozy:D Ja chcę muffinkę – marmurkę!!! Pozdrawiam