Babeczki z żurawiną

Waniliowe babeczki z żurawiną

Jeszcze do niedawna żurawina była mi zupełnie obca, ale kiedy pierwszy raz ją spróbowałam, to się w niej zakochałam. Więc gdy znalazłam przepis na te babeczki, wiedziałam, że prędzej czy później zagoszczą w moim domu. I dziś właśnie jest ta chwila. Babeczki są pyszne, pachnące wanilią z kwaskowatą nutką żurawiny. Miękkie i bardzo wciągające:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’ (z moimi malutkimi zmianami).

Babeczki z żurawiną


Składnik na 12 sztuk:

  • 180g żurawin (mogą być mrożone, suszone lub świeże)
  • 2 laski wanilii
  • 100g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka

Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Do utartego masła dodać jajka, miąższ waniliowy i szczyptę soli. Zmiksować razem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać na zmianę z mlekiem do masy jajecznej. Na koniec wmieszać do ciasto żurawiny.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Babeczki powinny mieć złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut a następnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.

Babeczki z żurawinąBabeczki z żurawiną

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

15 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
ellisza
ellisza
13 lata temu

Dziękuję za odpowiedz. Testuje różne metody, ale muffinki i tak zawsze chociaż trochę opadają.

ellisza
ellisza
13 lata temu

Mmmmm znowu zapowiadają sie pyszne muffinki 🙂
Ps. Czy masz jakiś patent, zeby po upieczeniu muffiny nie opadły?

Domi z kuchni
13 lata temu

Nigdy nie robiłam muffinek z żurawiną, ale jej smak znam bardzo dobrze 🙂 slicznie wyglądają!

slodkiefantazje
slodkiefantazje
13 lata temu

Asiu śliczne te Twoje babeczki! i piękne zdjęcia! 🙂 ps. a ja upiekłam dziś coś z przepisu Twojego autorstwa, jutro będzie na blogu 🙂 a na razie powiem tyle, że wyszło pycha! 🙂 pozdrawiam serdecznie, Kasia

kachna
13 lata temu

jakie puszyste babeczki… i te żurawiny… pyszności

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

aga
13 lata temu

sa takie sliczne, ze porywam kilka:)

Izaa
13 lata temu

fajne te muffinki:)) chyba w końcu sie skusze i kupię blachę do muffinek

co by tu zjeść
co by tu zjeść
13 lata temu

Asiu jakie cudo te babeczki a żurawinkę bardzo lubię:) I takie zdjęcia piękne 🙂

moje pasje
13 lata temu

pięknie sie prezentują 🙂 Takich jeszcze nie jadłam :)Pozdrawiam 🙂

karto_flana
13 lata temu

Mniam, mniam. Uwielbiam waniliowe wypieki. Polaczenie z zurawinoa, jest mi niezanane,a le pewnie pyszne 🙂

mamabartka
13 lata temu

ale już świątecznie u Ciebie 🙂

zauberi
13 lata temu

lubię ciastka z żurawiną, daje im specyficznej kwaskowości :), fajne muffinki