Do pieczenia muffinek nikt mnie nie musi zbytnio namawiać. Wystarczy chwilka i już gotowe. Dzisiaj zapraszam na muffiny z jagodami. Bardzo smaczne, pulchne i pachnące. Czego chcieć więcej? W sam raz na letnie dni. Przepis wyszperany u Dorotuś a pochodzi z ‘The Australian Women’s Weekly ‘Everyday cakes & cookies’.
Składniki na 8 muffinek:
- 300 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g miałkiego brązowego cukru
- 150 g świeżych lub mrożonych jagód
- 1 roztrzepane jajko
- 180 ml maślanki*
- 125 ml oleju
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier) a w drugim mokre (jajko, olej, maślanka). Połączyć zawartość obu naczyń i wmieszać jagody. Wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25-30 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce.
*Ja nie miałam maślanki więc dodałam jogurt. Ciasto było bardzo gęste, musiałam dodać o połowę więcej jogurtu. Dzięki temu wyszło mi 15 muffinek.
Smacznego!
Witam , jakiego typu mąkę najlepiej dodać do przepisu>? nigdy nie wiem jakie mąki są najlepsze do jakich wypieków . Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedź bo jadę właśnie kupić składniki:))
Do muffinek używam mąki pszennej zwykłej lub tortowej.
Witam jaką dokładnie mąkę najlepiej kupić??
Mąka pszenna zwykła, lub tortowa.
Właśnie zrobiłam muffinki, bo w zamrażarce miałam jeszcze mrożone jagody. Wyrosły pięknie, smakują przepysznie. Rewelacyjny przepis.
Przepis wypróbowałam i troszkę przy kolejnym pieczeniu zmodyfikowałam wg własnego gustu. Maślanki na taką ilość mąki daję 220 ml, piekę w piekarniku z termo-obiegiem ok 16 minut i zamiast jagód daję własnej roboty niskosłodzoną konfiturę z wiśni. W ulubionej wersji czekoladowej dodaję do ciasta 3 łyżki stołowe zwykłego kakao oraz zwiększam ilość cukru do 100 g. Dziękuję za przepis bazowy 🙂 Polecam wszystkim mufiny na maślance i eksperymentowanie z przepisami 🙂
A ja też wygrzebałam i zrobiłam. Proporcje zachowałam te same ale dałam 200 g malin i 3 łyżki jagód. Kwasi mordkę ładnie, ale posypałam cukrem pudrem 🙂 Wyszło mi 15 sporych babeczek 🙂 Mm! Ależ będzie uczta 🙂 Dziękuję 🙂
Absolutna rewelacja! Muffinki są przepyszne. O niebo lepsze niż te które piekłam do tej pory. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo mnie cieszą takie komentarze!:) Super, że przepis się sprawdził.
Dziękuję i pozdrawiam!
Te muffiny są przepyszne, polecam
Uwielbiam muffinki, a te wyglądają ślicznie i na pewno są pyszne :))
Aż chce się piec:) a już na pewno je zjeść!!!
Wyglądają smakowicie:)