Muffiny jagodowe

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Do pieczenia muffinek nikt mnie nie musi zbytnio namawiać. Wystarczy chwilka i już gotowe. Dzisiaj zapraszam na muffiny z jagodami. Bardzo smaczne, pulchne i pachnące. Czego chcieć więcej? W sam raz na letnie dni. Przepis wyszperany u Dorotuś a pochodzi z ‘The Australian Women’s Weekly ‚Everyday cakes & cookies’.

Muffinki z jagodami

Składniki na 8 muffinek:

  • 300 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miałkiego brązowego cukru
  • 150 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 roztrzepane jajko
  • 180 ml maślanki*
  • 125 ml oleju

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier) a w drugim mokre (jajko, olej, maślanka). Połączyć zawartość obu naczyń i wmieszać jagody. Wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25-30 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Muffinki z jagodami

*Ja nie miałam maślanki więc dodałam jogurt. Ciasto było bardzo gęste, musiałam dodać o połowę więcej jogurtu. Dzięki temu wyszło mi 15 muffinek.

Muffinka z jagodami

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

12 odpowiedzi na „Muffiny jagodowe

  1. avatar Nicole pisze:

    Witam , jakiego typu mąkę najlepiej dodać do przepisu>? nigdy nie wiem jakie mąki są najlepsze do jakich wypieków . Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedź bo jadę właśnie kupić składniki:))

  2. avatar Nicole pisze:

    Witam jaką dokładnie mąkę najlepiej kupić??

  3. avatar Edytka pisze:

    Właśnie zrobiłam muffinki, bo w zamrażarce miałam jeszcze mrożone jagody. Wyrosły pięknie, smakują przepysznie. Rewelacyjny przepis.

  4. avatar muffinlover pisze:

    Przepis wypróbowałam i troszkę przy kolejnym pieczeniu zmodyfikowałam wg własnego gustu. Maślanki na taką ilość mąki daję 220 ml, piekę w piekarniku z termo-obiegiem ok 16 minut i zamiast jagód daję własnej roboty niskosłodzoną konfiturę z wiśni. W ulubionej wersji czekoladowej dodaję do ciasta 3 łyżki stołowe zwykłego kakao oraz zwiększam ilość cukru do 100 g. Dziękuję za przepis bazowy :-) Polecam wszystkim mufiny na maślance i eksperymentowanie z przepisami :-)

  5. avatar Sitowa pisze:

    A ja też wygrzebałam i zrobiłam. Proporcje zachowałam te same ale dałam 200 g malin i 3 łyżki jagód. Kwasi mordkę ładnie, ale posypałam cukrem pudrem :) Wyszło mi 15 sporych babeczek :) Mm! Ależ będzie uczta :) Dziękuję :)

  6. avatar marcia12345 pisze:

    Absolutna rewelacja! Muffinki są przepyszne. O niebo lepsze niż te które piekłam do tej pory. Dziękuję za przepis :)

  7. avatar Pelagia pisze:

    Te muffiny są przepyszne, polecam

  8. avatar tastefully pisze:

    Uwielbiam muffinki, a te wyglądają ślicznie i na pewno są pyszne :))

  9. avatar Andzia pisze:

    Aż chce się piec:) a już na pewno je zjeść!!!
    Wyglądają smakowicie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *