Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto tak się nazywa i nie pytajcie mnie o to:). Taką nazwę ma w książce i taką pozostawiłam. Z tortem ma niewiele wspólnego, żeby nie powiedzieć, że nic. Nie zmienia to faktu, że jest bardzo, bardzo smaczne. Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jednak ma coś w sobie. Do tej pory nie robiłam tego typu ciast, dodatkowo na kruchym spodzie, a to właśnie takie jest. Do tego wilgotne i orzeźwiające przez dodatek skórki i soku z cytryny. No i wiśnie, na które ostatnio mam straszną ochotę. Musicie koniecznie spróbować. Mnie bardzo zaskoczyło swoją lekkością i smakiem. I widać w nim lato:). Polecam Wam bardzo.
Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.
Składniki na kruche ciasto:
- 100g miękkiego masła
- 60g drobnego cukru
- 150g mąki
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i połączyć z utartym masłem. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy i ponakłuwać. Piekarnik nagrzać do 200°C. Podpiec spód ciasta przez 15 minut.
Składniki na ciasto:
- 100g masła
- 200g cukru
- 6 żółtek
- 6 białek
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400g wiśni (mogą być z kompotu lub mrożone, w sezonie świeże)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Utrzeć masło z połową cukru, żółtkami, skórką cytrynową i sokiem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z masą z żółtek. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Ciasto ucierane wyłożyć na podpieczony kruchy spód i ułożyć na nim odsączone wiśnie. Piec w temperaturze 190°C przez 70 – 80 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Mmm… 😀
cudnie wygląda aż chce się zjeść
Wygląda pysznie! A jeśli jest z wiśniami nie trzeba mnie wcale namawiać. Jakoś już tak mam, że kocham wypieki z dodatkiem wiśni. 🙂
Mm… Ależ apetycznie wygląda! Poproszę jeden kawalek do kawy! 🙂
jakie cudne! ta wstążka też pieknie pasuje:)
Pysznie wygląda to ciacho:)
wysokie, pyszyste, elegancko podane… idealne
mam pytanie: w przepisie napisałaś, że na podpieczone ciasto dajemy ciasto ucierane i na to wiśnie. Wiśnie opadną w trakcie pieczenia? bo ciasto wygląda tak jakby na kruchym były poukładane wiśnie i przykryte ciastem ucieranym. Ciasto faktycznie wygląda smakowicie, a że jestem fanką wiśni chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam!
Trzeba zrobić dokładnie tak, jak napisałam, wyłożyć wiśnie na górę ucieranego. Wiśnie opadną i efekt będzie taki jak widać na zdjęciu:)
Daj znać jak zrobisz, czy smakowało:)
Pozdrawiam!
ciekawe ciasto :), prezentuje się bardzo smakowicie
Niezwykle kusząco się prezentuje:)
Piękne są Twoje wypieki.
Podziwiałam dopiero tort bezowy, a tu już to wspaniałe ciasto.
Dziękuję za miłe słowa, staram się:)
Pozdrawiam ciepło:)
Pięknie wygląda, od razu widać, że i smakuje obłędnie! 🙂
Zjadłabym,oj tak 🙂
ależ obłędny tort! :))
a jak pięknie ujęty 😀
Pięknie wyrośnięte, i z taką pyszną niespodzianką w środku;)
Może i nie jest typowym tortem, ale tak wygląda – bo jest piękne, wysokie, delikatne, tajemnicze i takie w swojej prostocie elegancie – pysznie!
ale pięknie wyrósł 🙂
Wyglada wspaniale, idealne ciasto na niedziele!
apetyczne 🙂 a ja dzisiaj walczę z dwoma tortami na jutro 🙂
Nie mogę się doczekać tych Twoich tortów! I trzymam kciuki:)
🙂 oj zjadłabym taki kawałeczek 🙂 Widać że wiosna juz za progiem – coraz bardziej tęsknimy za owocami w ciastach 🙂 Ja też dzieciom wczoraj robiłam muffiny z owocami 😉 Pysznie wygląda to ciacho 🙂 Pozdrawiam
Przepieknie wygląda!
Bardzo smaczne ciacho!
Zauważyłam,że niektóre ciasta nazywane są tortami,choć nimi wcale nie są . A dlaczego?Hmm, nie mam pojęcia :).
Twoje ciasto wygląda bardzo ładnie i smacznie:)
Pozdrowienia