A dziś dla odmiany coś mniej strasznego. Kapelusiki czarownicy mogą być fajną ozdobą na Halloweenowym przyjęciu, ale myślę, że doskonale sprawdzą się również np. na Andrzejki czy Sylwestra. Do ich wykonania będziecie potrzebować jedynie rożków od lodów, polewy czekoladowej i całego mnóstwa cierpliwości:) Bo czasem rzeczy banalnie proste mogą sprawić nam wiele kłopotu. Tak było w moim przypadku. Korzystając z kilku wskazówek możecie ustrzec się moich błędów. Efekt wart jest jednak naszej pracy, więc polecam Wam bardzo!
Inspirację znalazłam na stronie taste.com
Składniki na kapelusze:
- rożki od lodów w ilości odpowiadającej ilości kapeluszy (u mnie 20)
- czekolada gorzka lub mleczna* (na 20 kapeluszy około 400g czekolady)
- nutella, krem toffi, kokosowy lub dowolny inny do którego mamy dostęp
- okrągłe ciastka – możecie upiec samemu tak jak ja, lub kupić dowolne czekoladowe ciastka
- małe m&m’s lub inne draże (u mnie cukrowe confetti)
Składniki na ciastka czekoladowe:
- 1 i 1/2 szklanki** mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- jajko
- 60g gorzkiej czekolady
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czekoladę połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i dalej ubijać, do połączenia się składników. Następnie dodać roztopioną czekoladę i zmiksować, na koniec wmieszać do masy wszystkie suche składniki i dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 13-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotowanie kapeluszy:
Rożki od lodów przyciąć na odpowiednią wysokość, w zależności od średnicy ciastka (tak, żeby proporcje były zachowane). Nadziać je (jeśli ktoś nie chce, nie musi, ale są smaczniejsze nadziane) dowolną masą.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przelać ja do kubka na tyle wysokiego, żeby zmieścił się w nim na wysokość cały stożek od kapelusza. Polecam Wam trzymanie kubka z roztopioną czekoladą w innym naczyniu z gorącą wodą, ponieważ gdy czekolada będzie stygła zrobi się gęsta i bardzo utrudni Wam to dalszą pracę.
Ciastka zanurzać w czekoladzie, chwilę odczekać aż czekolada ścieknie i układać na kratce. Następnie zanurzać kapelusze, strząsnąć nadmiar czekolady i ustawiać na ciastkach. Na koniec ozdobić stożki kapeluszy kolorowymi małymi cukierkami. Gotowe kapelusze schłodzić w lodówce.
* Ja swoje rożki zrobiłam w gorzkiej i mlecznej polewie, na gorzką polewę użyłam sprawdzonej polewy z mojego murzynka, powiększonej dwukrotnie.
** szklanka = 250ml
Powodzenia!
Witam A jakim kremem można nadziać? Jakiś przepis??
Asiu, chyba moje pytanie nie doszło 🙁 na co proponujesz zużyć resztę wafelków? będę robić karteczki z wróżbami w kapeluszach i zostanie mi bardzo dużo wafelków….
oj, teraz dopiero zauważyłam że jest odpowiedź 🙂 dziękuje!
Asiu, podpowiedz do czego zużyłaś resztę wafelka? Planuję do kapelusików włożyć wróżby na Andrzejki i zastanawiam się jaki deser zrobić dodatkowo z pokruszonych wafelków…
Resztę wafelków zjadł mój mąż:)
Chyba jedne z bardziej uroczych słodkości na Halloween jakie widziałam!
Dziękuję:) mi też się bardzo podobają te kapelusiki:)
Dziękuję wszystkim za słowa uznania:)
Asiu, one są urocze!! Podziwiam 🙂
Rewelacyjne!!! Świetne wykonanie:)
Cudne te kapelusze i cudny pomysł 🙂
Świetne są;) Zjadłabym od razu kilka;D
Jakie cudne 🙂 !
Piękne kapelusze 🙂
Asiu…ale czarujesz 🙂
bombowe ciacha! moja córka aż zapiszczała na ich widok:)
Zachwycające! Podziwiam cierpliwość 🙂
czy rożki stabilnie trzymają się na ciasteczkach?
Tak, bardzo. Ta czekolada która trochę ścieknie z rożków na ciastka scala całość.