Ciasto orzechowo-bananowe

Pełnoziarnisty chlebek orzechowo – bananowy

by

w przepisy na:

Jak do tej pory tylko oglądałam na różnych blogach czy stronach ciasta z dodatkiem bananów. Dziś przyszła kolej i na mnie. Wilgotne, ciężkie i pachnące bananami. Tak w tych kilku słowach można określić to ciasto. A! I jeszcze zapomniałam o orzechach.. Trochę zdrowsze, bo z dodatkiem cukru brązowego i na mące razowej. Smaczne. Przekonajcie się sami.

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Ciasto orzechowo-bananowe

 

Składniki:

  • 150g margaryny (dałam masło)
  • 160g brązowego cukru (dałam ciemny muscovado)
  • 3 jajka
  • 3 – 4 dojrzałe banany
  • 1/2 laski wanilii (zastąpiłam łyżeczką esencji waniliowej)
  • 350g mąki pszennej razowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 125ml mleka

Utrzeć margarynę na puszysta, jasną masę. stopniowo dodawać cukier a następnie jajka. Banany obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem lub przetrzeć przez sito (ja to zrobiłam blenderem). Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyjąc miąższ. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą, orzechami i wanilią. Do masy bananowej dodawać po łyżce mąki na przemian z mlekiem. Dokładnie wymieszać.

Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez ok 50 minut. Po tym czasie wyjąc z piekarnika, przestudzić a następnie wyjąć z form i wystudzić na kratce.

Ciasto orzechowo-bananoweCiasto orzechowo-bananowe

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
12 lat temu

Mmm uwielbiam połączenie czekolady i bananów a zdecydowanie za rzadko gości u mnie w kuchni.
Piękne zdjęcia masz!

Domi z kuchni
12 lat temu

Robiłam już bananowo-orzechowe muffinki, więc jestem pewna, że w takim slicznym chlebku połączenie tych składników smakuje wspaniale 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Asiu zdjęcia wyglądają tak jakby to ciasto stało na moim stoliku:) Pysznie wygląda .Pozdrawiam:)

moje pasje
12 lat temu

pyszności 🙂 amatorów na banany u mnie nie brakuje 🙂

Prezydentowa
12 lat temu

Bardzo ciekawy ten przepis, a zdjęcia fantastyczne! Ale z chlebkiem to ma chyba tylko nazwę wspólną…? 😉 Ciągle się zastanawiam, czy to takie ciasto, czy rzeczywiście chleb…! 😀

Kaś
12 lat temu

Asiek, kolejny cudowny przepis opatrzonymi kuszącymi zdjęciami!

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę

zauberi
12 lat temu

ale pyszny musi być, już czuję ten roznoszący się wszędzie zapach 🙂

mamabartka
12 lat temu

Pyszny chlebek 🙂