Pełnoziarnisty chlebek orzechowo – bananowy

5.00 avg. rating (99% score) - 9 votes

Jak do tej pory tylko oglądałam na różnych blogach czy stronach ciasta z dodatkiem bananów. Dziś przyszła kolej i na mnie. Wilgotne, ciężkie i pachnące bananami. Tak w tych kilku słowach można określić to ciasto. A! I jeszcze zapomniałam o orzechach.. Trochę zdrowsze, bo z dodatkiem cukru brązowego i na mące razowej. Smaczne. Przekonajcie się sami.

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Ciasto orzechowo-bananowe

 

Składniki:

  • 150g margaryny (dałam masło)
  • 160g brązowego cukru (dałam ciemny muscovado)
  • 3 jajka
  • 3 – 4 dojrzałe banany
  • 1/2 laski wanilii (zastąpiłam łyżeczką esencji waniliowej)
  • 350g mąki pszennej razowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 125ml mleka

Utrzeć margarynę na puszysta, jasną masę. stopniowo dodawać cukier a następnie jajka. Banany obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem lub przetrzeć przez sito (ja to zrobiłam blenderem). Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyjąc miąższ. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą, orzechami i wanilią. Do masy bananowej dodawać po łyżce mąki na przemian z mlekiem. Dokładnie wymieszać.

Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez ok 50 minut. Po tym czasie wyjąc z piekarnika, przestudzić a następnie wyjąć z form i wystudzić na kratce.

Ciasto orzechowo-bananoweCiasto orzechowo-bananowe

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
8 lat temu

Mmm uwielbiam połączenie czekolady i bananów a zdecydowanie za rzadko gości u mnie w kuchni.
Piękne zdjęcia masz!

Domi z kuchni
8 lat temu

Robiłam już bananowo-orzechowe muffinki, więc jestem pewna, że w takim slicznym chlebku połączenie tych składników smakuje wspaniale 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
8 lat temu

Asiu zdjęcia wyglądają tak jakby to ciasto stało na moim stoliku:) Pysznie wygląda .Pozdrawiam:)

moje pasje
8 lat temu

pyszności 🙂 amatorów na banany u mnie nie brakuje 🙂

Prezydentowa
Prezydentowa
8 lat temu

Bardzo ciekawy ten przepis, a zdjęcia fantastyczne! Ale z chlebkiem to ma chyba tylko nazwę wspólną…? 😉 Ciągle się zastanawiam, czy to takie ciasto, czy rzeczywiście chleb…! 😀

Kaś
8 lat temu

Asiek, kolejny cudowny przepis opatrzonymi kuszącymi zdjęciami!

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
8 lat temu

wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę

zauberi
8 lat temu

ale pyszny musi być, już czuję ten roznoszący się wszędzie zapach 🙂

mamabartka
8 lat temu

Pyszny chlebek 🙂