Brownies z malinami

4.84 avg. rating (96% score) - 32 votes

Maliny i czekolada to połączenie idealne i chyba nikogo nie trzeba zbytnio do tego przekonywać. Dlatego dziś ekstremalnie czekoladowe, niezbyt słodkie, przełamane malinami –  brownies. Kto jeszcze nie miał okazji jeść tego rodzaju ciasta, musi koniecznie spróbować. Ciężkie, lepkie, uzależniające. Ale za razem zaspokajające potrzebę czekolady na długi czas. Wielką zaletą jest to, że robi się je naprawdę bardzo szybciutko. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony na przesłodkim i pięknym blogu Cake Time, z moimi drobnymi zmianami.

Brownies z malinami / Brownies with raspberries

Składniki:

  • 200g masła
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 25g kakao
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 110g mąki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 300g malin

W rondelku rozpuścić masło z połamaną na małe kawałki gorzką czekoladą. odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać czekoladę i zmiksować. Następnie dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, kawę i dokładnie  wszystko zmiksować.

Formę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej masę czekoladową. Na wierz wyłożyć maliny, lekko dociskając.

Piec w temperaturze 170°C przez 45 minut lub do czasu, gdy na wbitym patyczku pozostaną jedynie wilgotne okruszki (ciasto jest wilgotne, więc patyczek nigdy nie będzie suchy, ale nie może być oblepiony surowym ciastem). Wyjąć z piekarnika, ostudzić, przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Przechowywać w lodówce. Wyjąć na 10 – 15 minut przed podaniem.

Brownies z malinami / Brownies with raspberries

Brownies z malinami / Brownies with raspberries

Brownies z malinami / Brownies with raspberries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

20 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
ania
ania
5 lat temu

Witam. Czy mogłabym użyć malin mrożonych i czy piec brownies wtedy dłużej? Pozdrawiam

Kiriya
Kiriya
7 lat temu

Można tez użyć borówek amerykańskich przekładane z malinami . Borówki są bardziej kwaskowate więc kontrast jest nieziemski 🙂

kasik
kasik
7 lat temu

wyśmienite cistao smakuje bajecznie w przeciągu 3 dni zrobiłam już 2 razy 🙂

KucharzyTrzech
8 lat temu

Pysznie to ciasto się prezentuje!! Moj mąż spałaszowałby pół blachy 🙂

Smaczny Kąsek
8 lat temu

O rany! Lepiej być nie mogło! Maliny, brownies… ale mi narobiłaś smaka! 🙂 A zdjęcia jak zwykle pierwsza klasa 😉

kasia, slodkiefantazje

Asiu, też niedawno miałam brownies… ale jego nigdy dość 🙂 a patrząc na Twoje zdjęcia znów mi się go zachciało 🙂 wyglada pysznie! 🙂

Majana
8 lat temu

Wygląda znakomicie! Brownies jest pyszne, robiłam z malinami, wiśniami, brzoskwiniami, nawet z porzeczkami i truskawkami. Wspaniała sprawa 🙂

burczymiwbrzuchu
8 lat temu

Właśnie na coś takiego teraz mam ochotę, bo mimo, że staram się cieszyć sezonowymi owocami to jednak jestem maniaczką czekolady, więc połączenie idealne dla mnie:)

zufik
8 lat temu

Bajkowe!

zauberi
8 lat temu

mega apetyczne!! 🙂

Anahitka9
8 lat temu

Wspaniale Ci wyszło, też muszę spróbować z malinami:)
Widzę, że dziś u nas wymiana przepisów, bo u mnie na blogu są Twoje precelki:)

kornik
8 lat temu

uwieeeelbiam:)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Cudne! Kolejne brownie do zrobienia – ale, które pierwsze…. bo nie piekłam nigdy;(

kuchenny bałagan
8 lat temu

Bardzo lubię połączenie czekolady z malinami, pycha!

iza
8 lat temu

to coś w sam raz dla mnie! lubię takie wilgotne ciacha

Mienta
8 lat temu

zjadłabym takie nawet o tej porze ;p także uważam, że maliny i czekolada to idealne połączenie 😀