Babka ziemniaczana

5.00 avg. rating (99% score) - 12 votes

Dziś kolejna odsłona wspólnego gotowania do którego po raz drugi ‘zagoniła’ nas Ola. Pyszna, pochodząca z Podlasia babka, to moje wspomnienie z rodzinnego domu. Choć nie mieszkam na Podlasiu, często się ją u mnie robiło. A w zasadzie, to robił ją mój Tato. Bardzo dobrze gotował – miał to chyba po swojej mamie, kucharce. I tylko w jego wykonaniu tak dobrze smakowała. Dziś została mi tęsknota za Tatem i nadzieja, że gdyby widział moje kulinarne poczynania, byłby ze mnie dumny… Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, babka jest bardzo soczysta, miękka i smaczna. Taka, jak ją sobie zapamiętałam…

Za zaproszenie do wspólnego gotowania serdecznie dziękuję Oli. A tym razem gotowały: Ola, Psotka, Basia, Bożena, Kasia Prezydentowa, Kasia i Iza. Serdecznie dziękuję za wspólną zabawę!

Babka ziemniaczana

 

Składniki na 4 osoby*:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 300-350g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • sól, pieprz, wg uznania gałka/majeranek/tymianek

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W misce wymieszać razem ziemniaki, mąkę i jajka. Dodać boczek z cebulą i połączyć razem.

Foremkę ( u mnie keksówka) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Babka powinna mieć złocisty kolor.

*Ja robiłam z połowy porcji, w małej keksówce. Zamiast mąki dodałam kaszę manną, cebule starłam razem z ziemniakami, bo tak wolę i ubiłam na sztywną pianę białka. Babka będzie wtedy – wg mnie mniej zbita.

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wytrawne i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
Marzena
4 lat temu

Witam, czy zamiast mąki pszennej mogę zastąpić mąką bezglutenową np. ryżową, gryczaną lub jaglaną?
pozdrawiam!

Zuza
Zuza
6 lat temu

To jest tarciuch 🙂 przynajmniej taki robi moja babcia pod Zamosciem na duzych blachach, w prawdziwym piecu. Smak dziecinstwa, zawsze go dla nas babcia robila, gdy jechalismy do niej na wakacje. Najlepszy na drugi dzien, pokrojony w kostke i posmazany na masle na zloto-brazowy kolor, jedzony z kwasna smietana Mmmmmmmmmmmmmmmmm <3

Tysia
Tysia
8 lat temu

Babka jest super! U mnie w domu, widnieje pod nazwą “kartoflak”.
Świetny pomysl z ubiciem białek – ja dawałam całe jaja. Ostatnio sprawdziłam Twoją radę i jest znacznie lepiej.

Dziękuje, Tysia! :))

Prezydentowa
8 lat temu

Asiu, kolejny raz dałaś dowód, że nie tylko słodkości potrafisz zrobić perfekcyjnie. 😉 Wzruszająco opisałaś historię babki w swoim domu, bardzo przyjemnie mi się czytało, dziękuję za kolejne wspólne gotowanie! 😉

Iza
8 lat temu

fajnie wyglada:)) jeszcze nie jadlam takiej “babki” :)))

Paulina
8 lat temu

mmm
mój K. z chęcią by taką zjadł, na pewno!:)
obiecuję kiedyś zrobić:)

pozdrawiam!

zauberi
8 lat temu

na pewno byłby dumny :), pyyyszna babka

od-kuchni
8 lat temu

Oj tak! Babka ziemniaczana to coś co zdecydowanie kojarzy mi się z maminym gotowaniem (chociaż również z Podlasia nie jestem). Smakowała zawsze pysznie, szczególnie odsmażana na patelni, na drugi dzień.

Psotka
8 lat temu

A ja zupełnie zapomniałam o kaszy mannie.
Ją właśnie zwykle dodawałam do babki.
Dziękuję za wspólne gotowanie i pozdrawiam serdecznie 🙂

Margarytka
8 lat temu

Żałuję, że nie mogłam do Was dołączyć. Co prawda mam już babkę ziemniaczaną na blogu, ale pogotowałabym z Wami. Niestety, taki miałam piątek zaganiany, że nie dałabym rady 🙂 Babka super. Pozdrawiam.

jedynka
8 lat temu

Uwielbiam taką babę! Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie.
pozdrawiam

moje pasje
8 lat temu

oooo a ja takiej babki nie znam 🙂 Zapowiada się fajnie 🙂 Pozdrawiam 🙂

MamaBartka
8 lat temu

Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

slodkiefantazje
slodkiefantazje
8 lat temu

Genialnie wygląda… ja babę ziemniaczaną spróbowałam pierwszy raz dopiero w domu mojego męża, teściowa robi wyśmienitą, sama jeszcze jej nie robiłam, więc chyba najwyższy czas to nadrobić. 🙂

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
8 lat temu

dzięki za wspólną zabawę, było pysznie jak zwykle 🙂

cobytuzjesc
cobytuzjesc
8 lat temu

Hej Asiu jak smakowała babka?:) Mnie bardzo .Dzięki za wirtualną obecność:))

tastefully
8 lat temu

Ta babka czeka w kolejce do zrobienia, bo słyszałam, że jest właśnie bardzo smaczna.
Pozdrawiam.

dawny_basik
8 lat temu

No proszę a ja myślałam, że kaszę mannę do baby dodaję tylko ja 😉 Też jestem zdania, że jej dodatek zamiast mąki poprawia konsystencję babki, która dzieki temu jest delikatniejsza.
Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawaiam cieplutko