To, że lubię serniki pisałam już wielokrotnie. Ale TEN sernik to mistrzostwo świata! Kremowy, delikatny i cudowny w smaku. Kawałki mango na spodzie i dodatek do masy serowej sprawia, że sernik jest lekko cytrusowy w smaku, a co za tym idzie fajnie orzeźwiający. I jest to wyjątkowy dla mnie sernik, ponieważ mimo wielu wcześniejszych prób i starań, zawsze mi po wystudzeniu lekko pękał. Ten wyszedł idealnie, tak jak sobie wymarzyłam:). Jest z nim trochę roboty, ale zapewniam, że warto!!
Miłośnikom owocowych serników polecam też sernik z brzoskwiniami (a dokładnie z musem brzoskwiniowym). Pycha! 🙂
Przepis Anny Olsen.
Składniki na spód:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 100g stopionego masła
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać tak, by powstał ‘mokry piasek’.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem. Owinąć tortownicę od zewnątrz folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Składniki na masę serową:
- 700g sera białego trzykrotnie mielonego (użyłam wiaderkowego Piątnicy)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)
- pół szklanki musu z mango
W misie miksera umieścić ser, dodać sól, mąkę, esencję waniliową, sok z cytryny, cukier, śmietanę i mus z mango. Zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać po jednym jajku miksując po każdym. Po dodaniu jajek nie należy długo miksować masy serowej, aby podczas pieczenia sernik nie popękał.
Dodatkowo:
- 2 mango
- 2 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżka soku z cytryny
Mango obrać i wykroić pestkę. Jedno mango pokroić w paski i podsmażyć na patelni z 2 łyżkami masła, sokiem z cytryny i przyprawami aż do zeszklenia. Przestudzone kawałki mango wyłożyć na podpieczony spód.
Drugie mango pokroić na kawałki i zmiksować blenderem na mus.
Wylać masę serową na przygotowany spód. Na wierzch łyżeczką wyłożyć mus z mango i cienki patyczkiem zrobić ósemki tak, aby powstał wzorek. Wsadzić tortownicę do większej blaszki. Wlać wrzątek do 3/4 wysokości tortownicy.
Piec w temperaturze 150°C przez 1,5 do 2 godzin. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjąć i całkiem wystudzić. Wsadzić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Ile owoców mango w sumie potrzeba do sernika? Napisane jest, że 2, ale jedno trzeba podpiec i wyłożyć na spód, a drugie zmiksować na mus i wyłożyć na masę serową; jednak pół szkl.musu z mango trzeba również dodać do samej masy serowej, a wiadomo jak mało musu jest z jednego owocu…
Potrzebne są dwa owoce. Jedno mango na spód, a z drugiego robimy mus. Kilka łyżeczek odkładamy na wierzch (do tego nie trzeba dużo musu), pozostały dodajemy do masy serowej.
ok, dziękuję za podpowiedź. Jak już go upiekę dam znać jak smakował, ale nie mam żadnych obaw, że wszyscy będą wylizywać talerze z okruszków, gdyż to już moje n-te ciasto od Ciebie z przepisów i WSZYSTKIE były wyśmienite. Kiedyś szukałam przepisów na różnych blogach, od ponad roku korzystam już wyłącznie z Twojego. Można powiedzieć, że w końcu przestałam się bać piec ciasta (kiedyś wychodziły mi same zakalce) i nawet kilka z Twoich ciast mam już “w głowie” i piekę bez patrzenia 🙂 i zawsze są pyszne!! dzięki Asiu!!!
Cieszę się, że mnie znalazłaś i mój blog Ci się podoba 🙂 Fajnie jest wiedzieć, że to, co się robi komuś jednak służy.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Zrobiłam i jestem rozczarowana, czekaliśmy z mężem na poezje smaku a tu taki bardzo przeciętny sernik,aż się boję czy dzisiejszym gościom będzie smakował:(
Przykro mi bardzo, dla mnie ten sernik jest wyjątkowy w smaku, zupełnie inny od wszystkich, ale ja wiem, że gusta są różne… Mam nadzieję, że goście mimo wszystko będą zadowoleni:)
Pozdrawiam.
boszszszszsze, jaki piękny! ja też taki chcę!!!
Piekny serniczek, taki nietypowy:) A gdyby tak pokombinować i zrobić go z brzoskwiniami w zalewie ? Wyjdzie?
Z brzoskwiniami będzie równie pyszny!
Pozdrawiam:)
pieknie wygląda serniki uwielbiam i mango też:)))
Super serniczek. Ciekawe jak smakuje…
Przepiękny jest ten serniczek i ten pomarańczowy kolor, cudo!
Mmmm, pyszności!Dziękujemy za zdjęcie!
Piękny ,już sobie wyobrażam ten smak:) a te paseczki na około to jak to zrobiłaś? pięknie połączyłaś smaki .Pozdrawiam.
Kasiu, te paseczki to wstążeczka:)
Pozdrawiam!
Ależ kusisz… sernik wygląda pięknie… a ten ornamencik na wierzchu… cudo 🙂 a z mango jeszcze nie jadłam, zapisuję sobie koniecznie do wypróbowania. 🙂
o rany!!! Wygląda rewelacyjnie! … i z kokosem 😉 Zapisuję do ulubionych 😉 Muszę koniecznie upiec 🙂 i ten wierzch taki śliczny! Cudny!
takiego jeszcze nie jadłam 🙂 ale kusisz
Dziękuję Wam za te miłe komentarze, zachęcam do wypróbowania sernika, jest na prawdę fantastyczny!
Przepięknie się prezentuje 🙂
początkowo myślałam, że jest przekładany 😀 świetny!
Yummy & Tasty
Idealny! Pięknie Ci wyszedł!
Wow! Super wygląda, zwłaszcza ten wzorek pięknie się prezentuje:)
Wow..wygląda rewelacyjnie 🙂 Ciekawa jestem jak smakuje 🙂
Smakuje obłędnie!! Dziękuję i pozdrawiam!
Prezentuje się bardzo elegancko 🙂
Wygląda obłędnie! Zapisuję do zrobienia:)
Asiek, on wygląda perfekcyjnie!!!
wygląda wspaniale!
Widząc miniaturę zastanawiałam się jak udało Ci się zrobić ciasto w tak idealnie równe paski 😀
Wspaniały – uwielbiam mango, kocham serniki, a nade wszystko – piękne jedzenie, a ten sernik spełnia wszystkie trzy kryteria 🙂
Dziękuję za słowa uznania:)
Pozdrawiam!
Wspaniała propozycja sernikowa. Wygląda niezwykle elegancko!:)
Jejku ty mnie w kompleksy wpędzisz 🙂 piękny ten twój serniczek i prawie czuję jak cudownie pachnie 🙂
Oj tam, oj tam z tym i kompleksami!! Nie zawstydzaj mnie…
Ale fakt, pachniał przepięknie:)