Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

4.12 avg. rating (82% score) - 41 votes

Sezon truskawkowy w pełni, więc dziś kolejna propozycja z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Oczywiście truskawki można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami, a poza sezonem na świeże, możemy użyć mrożonych. Kruche ciasto, słodki budyń i warstwa owoców przykryta kruszonką. Szybkie, proste i bardzo, bardzo smaczne. Polecam Wam bardzo!

Przepis znaleziony na Kotlet.tv.

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami / Pudding cake with strawberries

Składniki na kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zimne masło pokroić na kawałki i posiekać z mąką. Dodać cukier, jajka i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta oderwać 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Formę o wymiarach 25×25 m wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć ciastem.

Dodatkowo:

  • 2 budynie (u mnie waniliowe, ale mogą być też np. śmietankowe lub malinowe)
  • 3/4 litra mleka
  • ok. 500g truskawek lub dowolnych owoców

Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy przełożyć na ciasto (nie musi być zimny). Owoce umyć i wyłożyć na budyń. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (wierzch ciasta powinien być ładnie zarumieniony). Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami / Pudding cake with strawberries

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami / Pudding cake with strawberries

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami / Pudding cake with strawberries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, z owocami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

64 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kadia
Kadia
1 rok temu

Jeśli wyszło za dużo wody z owoców to pewnie się nie uda 😣

Kadia
Kadia
1 rok temu

Zapomniałam dodać cukru pudru do kruchego ciasta czy mogę to jeszcze gdzieś dodać?

5999
5999
2 lat temu

wczoraj zrobilam 🙂 wyszedl piekny i pyyyszny !!!!! zrobilam z malinami bo mialam zamrozone ,jedynie co to bydyn zrobolam z 4 paczekbo jakos malo mi sie wydawalo 😛 dziekuje za przepis !!

Ania
Ania
3 lat temu

Wszystko zrobione według przepisu, odmierzone, wyliczone, a budyń płyyyyyyynie niczym rzeka. Nie polecam, zmarnowane produkty.

karola
karola
3 lat temu

Czy budyn po upieczeniu sie nie rozleje?

Kasia
Kasia
4 lat temu

Dziekuje za przepis. Ciasto wyszlo b. smacznego. Uzylam blachy 25 x 30cm i poprostu prawie cale ciasto uzylam na spod a dodatkowo zrobilam osobna kruszonke bo u mnie im wiecej tym lepiej 🙂 pyszne. Aczkolwiek nastepnym razem zrobie na spodzie pol kruchym bo wydaje mi sie ze bedzie jeszcze smaczniejsze. w kazdym razie przepis super, jutro znow rbie :)pozdrawiam

sadowy
sadowy
4 lat temu

Ciasto wygląda pysznie. Dziś je zrobię. Będzie biało – czerwone do meczu 🙂
Tylko skąd ja taką formę wezmę? 25×25 m? 😉

Caro1901
Caro1901
4 lat temu

Witam, robiłam wczoraj ciasto z tego przepisu z drobnymi modyfikacjami. Mąki użyłam krupczatki i dodałam kakao . Reszta dokładnie jak w przepisie twoim. Wyszło super. Kakaowe ciasto super się zgrało z waniliowym budyniem i truskawkami 😋 polecam 🍴 🍰

Iwona
Iwona
5 lat temu

ciasto super, ja dodałam więcej cukru, bo przy kwaskowatych owocach, mało słodkie, polecam

góralka
góralka
5 lat temu

Asiek w przepisie podane jest : 2 budynie , 3/4 l mleka a pod spodem pisze, aby ugotować budyń wg wskazówek na opakowaniu. Twój wychodzi twardy, więc trzeba zmniejszyć tę ilość mleka z 1 litra na 0,75l , tak?

Natalia
Natalia
5 lat temu

chcialabym upiec to ciasto w wiekszej formie, powinnam ją mierzyc przy dnie czy w najszerszym miejscu?? bardzo prosze o odpowiedz

Iwona
Iwona
5 lat temu

Cieszę się, ze znalazłam twój blog! A ten przepis na pewno wykorzystam:)

Niepieprz
5 lat temu

Dzisiaj będzie 🙂
Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

darcia
darcia
5 lat temu

Przepis jest super.! Ciasto z truskawkami i malinami probowalismy juz na cieplo 🙂 Wyszlo idealnie. Chyba najlepsze jakie upieklam w zyciu :))))dzieki

Aagaata
Aagaata
6 lat temu

Zamiast normalnego budyniu zrobiłam taki na bazie mąki ziemniaczanej 🙂 właśnie próbowałam, wszystko się udało, następnym razem dam jedynie więcej owoców.

pulka
pulka
6 lat temu

czemu budyn wyszedl rzadki? 🙁 zrobilam wszystko tak jak trzeba było 🙁

Basieńka
Basieńka
4 lat temu
Reply to  pulka

witam:) właśnie przeczytałam Twój problem z budyniem-podpowiem; jeśli na opakowaniu jest podane,że “z 1/2 l.mleka odlać trochę na rozrobienie itd…”,ja zawsze zmniejszam mleko z 5oo ml.,do 400ml i do gotujacego się mleka dodaję trochę masła i jak trzeba to cukru,zawszae mi wychodzi.Życzę powodzenia.Pozdrawiam Cię Polu ze słonecznego Wrocka:)

Antek1993
Antek1993
6 lat temu

A jeśli chce upie w tortownicy 24cm to składniki sie jakoś zmniejszają?

AsiaW
AsiaW
6 lat temu

Ja to będę się chyba co tydzień na Twoim blogu wpisywać, bo co tydzień piekę coś z Twoich przepisów. W tę sobotę padło na to akurat ciasto. Wyszło książkowo. Podpiekłam najpierw sam spód, bo bałam się, że sie nie dopiecze. Robiłam z mrożonymi truskawkami, nastepnym razem zrobię z wiśniami. I zaczynam się zastanawiać który by tu wybrać przepis na przyszłą sobotę 🙂

malenka
malenka
7 lat temu

mi ciasto wyszlo twarde ;(

agabi
7 lat temu

Wlasnie pieke. Ale zapach:-)

Karolina
Karolina
7 lat temu

Czy jak dodaje owoce mrożone do tego ciasta czy do innego Pani z owocami to muszę uprzednio razmrazać owoce?

czarnulllka
czarnulllka
7 lat temu

Witam ciasto wygląda bardzo apetycznie 😉
Ja robię podobnie z tym, że najpierw piekę sam spód z ciasta około 20-30 min potem daję na to budyń i resztę tak jak u Ciebie i nigdy nie mam zakalca 😉 ja po prostu zmodyfikowałam heheh pozdrawiam

http://kuchareczkamala.blogspot.com
http://kuchareczkamala.blogspot.com
7 lat temu

Kurcze jakie fajowe te ciacho, jak w kecie bedą truskawki to od razu je robię super przepis dzięki :*

Marta
Marta
7 lat temu

Maz mnie codziennie prosi o upieczenie tego ciasta juz zrobilam okolo 5 srednio jedno dziennie 🙂 dzis probuje z jagodami 🙂

Marta
Marta
7 lat temu

Witam 🙂 to najlepsze ciasto jakie mi sie udalo upiec 🙂 polecam rewelacja 🙂 ja robilam z mrozonymi malinami wyszlo boskie:)

Agnes
Agnes
8 lat temu

Cholera mi tez nie wyszlo 🙁 Pieke o wiele trudniejsze ciasta bez problemow i mysle sobie zrobie to szybko bo nie mam wiecej czasu na inne i dupa… Straszny zakalec (pieklam 60min) budyn po upieczeniu leje sie jak woda (dalam 2,5 paczki na 600ml zapobiegawczo) mysle ze sie ten budyn poprostu nie daje do tego i ze wzgledu na jego rzadkosc zrobil zakalec… a za pol godziny mam gosci 🙂 rewelka

Tynka
Tynka
8 lat temu

Wspaniałe ciasto!!! właśnie stygnie i nie mogę się już doczekać razem z córami:) mąż zapewne rzuci się na nie jak tylko wróci z pracy;) przepis super, chyba nie można go zepsuć:) wyszło wizualnie tak jak u Ciebie Asiu. dziękuje i polecam wszystkim!

lawri
lawri
8 lat temu

przygotowywałam ciasto według przepisu, a niestety nie udało się. wyszedł zakalec.

karo
karo
8 lat temu

To znowu ja 🙂 Ciasto z wyglądu pychota, aczkolwiek chyba za dużo mleka dodałam do budyniu (900ml) bo wyszedł mi jakiś rzadki i troche rozlewał się w cieście. Dałam smak śmietankowy, który był chyba zbyt mdły jak do tego ciasta, poprostu następnym razem dam malinowy, tak jak radziłaś 🙂 A i zrobiłam w blaszcze 25×30 i również wyszło odpowiedniej wielkości. Pozdrawiam i czekam na więcej tak łatwych w wykonaniu i pysznych w smaku ciast 🙂

karo
karo
8 lat temu

Swietnie u Ciebie wygląda to ciacho, dlatego się skusiłam i dzisiaj je upiekłam. Pół godziny temu wyjęłam z piekarnika i już się nie moge doczekać, aż dobrze ostygnie i będę mogła spróbować. Później napiszę coś więcej o smaku 🙂

Monika Ł.
Monika Ł.
8 lat temu

Witam 🙂 dziś zrobiłam ale truskawki malinami zastąpiłam i również wyszło smacznie i lekko kwaskowato 😉 dzięki

moje pasje
8 lat temu

wygląda świetnie!!!! ja ostatnio robiłam też właśnie z budyniem i piekładm czałość ale z czereśniami. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to żeby budyń piec 😉 Z truskawkami to musi być pychota!!!! Pozdrawiam 😀

Kaja Wieczorek
8 lat temu

Ciasto pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Skoro sezon na truskawki w pełni korzystajmy z tego. Później można użyć mrożonych owoców lub po prostu zastąpić je innymi. Już nie mogę się doczekać, aż spróbuje ciasta z jagodami. Na pewno będzie znakomite!

Majana
8 lat temu

Wspaniałe, apetyczne zdjęcia. uwielbiam takie ciasta.
Pychota !
Pozdrowienia 🙂

tastefully
8 lat temu

Widzę, że u Ciebie Asiu nadal królują truskawki 🙂 Zaciekawił mnie ten budyń pieczony razem z ciastem. Nigdy tak nie robiłam, co więcej, nie przypuszczałam, że tak można…
A ciacho na pewno smaczne 🙂
Pozdrawiam 🙂

DarkANGELika
8 lat temu

Moja mama często robi takie połączenie truskawek i budyniu, ja trochę rzadziej, ale zazwyczaj mi smakuje;) Twoje wygląda bardzo apetycznie;)

anahitka9
8 lat temu

Podsunęłaś mi pomysł jak wykorzystać nadmiar owoców:) Ciasto z budyniem! na to właśnie miałam ochotę:) Dzięki!!:)

Nietylkopasta
8 lat temu

Ostatnie 3 dni mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

asieja
8 lat temu

kruche ciasta z owocami zawsze zachwycają.. prostotą i pysznym smakiem.

justka2712
8 lat temu

Wygląda fantastycznie! 🙂

Iza
8 lat temu

takie połączenie to jest to!!

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Przepyszne połączenie smaków. Uwielbiam tą porę roku, te sezonowe owoce, żyć i zajadać;) Pyszne i piękne ciasto!

Margarytka
8 lat temu

Asiu, piękne, bardzo je lubię. Robię takie z jabłkami, ale na truskawki nie wpadłam – muszę to jeszcze nadrobić 🙂

Aleksandra
8 lat temu

pysznościowe ciasto, a sezon na truskawki niestety się powoli kończy….