Sezon truskawkowy w pełni, więc dziś kolejna propozycja z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Oczywiście truskawki można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami, a poza sezonem na świeże, możemy użyć mrożonych. Kruche ciasto, słodki budyń i warstwa owoców przykryta kruszonką. Szybkie, proste i bardzo, bardzo smaczne. Polecam Wam bardzo!
Przepis znaleziony na Kotlet.tv.
Składniki na kruche ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zimne masło pokroić na kawałki i posiekać z mąką. Dodać cukier, jajka i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta oderwać 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Formę o wymiarach 25×25 m wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć ciastem.
Dodatkowo:
- 2 budynie (u mnie waniliowe, ale mogą być też np. śmietankowe lub malinowe)
- 3/4 litra mleka
- ok. 500g truskawek lub dowolnych owoców
Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy przełożyć na ciasto (nie musi być zimny). Owoce umyć i wyłożyć na budyń. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (wierzch ciasta powinien być ładnie zarumieniony). Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli wyszło za dużo wody z owoców to pewnie się nie uda 😣
Zapomniałam dodać cukru pudru do kruchego ciasta czy mogę to jeszcze gdzieś dodać?
wczoraj zrobilam 🙂 wyszedl piekny i pyyyszny !!!!! zrobilam z malinami bo mialam zamrozone ,jedynie co to bydyn zrobolam z 4 paczekbo jakos malo mi sie wydawalo 😛 dziekuje za przepis !!
Wszystko zrobione według przepisu, odmierzone, wyliczone, a budyń płyyyyyyynie niczym rzeka. Nie polecam, zmarnowane produkty.
U mnie nigdy nie płynie 🙂 Polecam 🙂
Czy budyn po upieczeniu sie nie rozleje?
Dziekuje za przepis. Ciasto wyszlo b. smacznego. Uzylam blachy 25 x 30cm i poprostu prawie cale ciasto uzylam na spod a dodatkowo zrobilam osobna kruszonke bo u mnie im wiecej tym lepiej 🙂 pyszne. Aczkolwiek nastepnym razem zrobie na spodzie pol kruchym bo wydaje mi sie ze bedzie jeszcze smaczniejsze. w kazdym razie przepis super, jutro znow rbie :)pozdrawiam
Ciasto wygląda pysznie. Dziś je zrobię. Będzie biało – czerwone do meczu 🙂
Tylko skąd ja taką formę wezmę? 25×25 m? 😉
Witam, robiłam wczoraj ciasto z tego przepisu z drobnymi modyfikacjami. Mąki użyłam krupczatki i dodałam kakao . Reszta dokładnie jak w przepisie twoim. Wyszło super. Kakaowe ciasto super się zgrało z waniliowym budyniem i truskawkami 😋 polecam 🍴 🍰
Czekoladowy spód musi idealnie smakować z truskawkami! Muszę sama tak zrobić 🙂
Pozdrawiam!
ciasto super, ja dodałam więcej cukru, bo przy kwaskowatych owocach, mało słodkie, polecam
Cieszę się, że ciasto się udało.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Asiek w przepisie podane jest : 2 budynie , 3/4 l mleka a pod spodem pisze, aby ugotować budyń wg wskazówek na opakowaniu. Twój wychodzi twardy, więc trzeba zmniejszyć tę ilość mleka z 1 litra na 0,75l , tak?
Ugotować wg wskazówek ale nie wg przepisu. Ilości masz podane we wpisie, a postępujesz jak każdym przypadku gotując budyń, tyle, że tymi ilościami co ja podałam.
chcialabym upiec to ciasto w wiekszej formie, powinnam ją mierzyc przy dnie czy w najszerszym miejscu?? bardzo prosze o odpowiedz
Należy mierzyć przy dnie.
Cieszę się, ze znalazłam twój blog! A ten przepis na pewno wykorzystam:)
Też się cieszę, że do mnie trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂
Dzisiaj będzie 🙂
Wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Przepis jest super.! Ciasto z truskawkami i malinami probowalismy juz na cieplo 🙂 Wyszlo idealnie. Chyba najlepsze jakie upieklam w zyciu :))))dzieki
Zamiast normalnego budyniu zrobiłam taki na bazie mąki ziemniaczanej 🙂 właśnie próbowałam, wszystko się udało, następnym razem dam jedynie więcej owoców.
czemu budyn wyszedl rzadki? 🙁 zrobilam wszystko tak jak trzeba było 🙁
Nie wiem, nie powinien wyjść rzadki.
witam:) właśnie przeczytałam Twój problem z budyniem-podpowiem; jeśli na opakowaniu jest podane,że “z 1/2 l.mleka odlać trochę na rozrobienie itd…”,ja zawsze zmniejszam mleko z 5oo ml.,do 400ml i do gotujacego się mleka dodaję trochę masła i jak trzeba to cukru,zawszae mi wychodzi.Życzę powodzenia.Pozdrawiam Cię Polu ze słonecznego Wrocka:)
A jeśli chce upie w tortownicy 24cm to składniki sie jakoś zmniejszają?
Musisz przeliczyć proporcje, tych składników będzie trochę za dużo na taką tortownicę. Tu masz lin do przeliczarki:
http://przeliczarka.heroku.com/
Ja to będę się chyba co tydzień na Twoim blogu wpisywać, bo co tydzień piekę coś z Twoich przepisów. W tę sobotę padło na to akurat ciasto. Wyszło książkowo. Podpiekłam najpierw sam spód, bo bałam się, że sie nie dopiecze. Robiłam z mrożonymi truskawkami, nastepnym razem zrobię z wiśniami. I zaczynam się zastanawiać który by tu wybrać przepis na przyszłą sobotę 🙂
Jak dla mnie, możesz się wpisywać nawet codziennie:) Cieszę się, że ciasto smakowało!
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
mi ciasto wyszlo twarde ;(
Wlasnie pieke. Ale zapach:-)
Czy jak dodaje owoce mrożone do tego ciasta czy do innego Pani z owocami to muszę uprzednio razmrazać owoce?
Ja ich nigdy nie rozmrażam, ale możesz wysypać trochę bułki tartej na kruche ciasto, wpije ona ewentualny nadmiar wody z owoców.
Witam ciasto wygląda bardzo apetycznie 😉
Ja robię podobnie z tym, że najpierw piekę sam spód z ciasta około 20-30 min potem daję na to budyń i resztę tak jak u Ciebie i nigdy nie mam zakalca 😉 ja po prostu zmodyfikowałam heheh pozdrawiam
Kurcze jakie fajowe te ciacho, jak w kecie bedą truskawki to od razu je robię super przepis dzięki :*
Maz mnie codziennie prosi o upieczenie tego ciasta juz zrobilam okolo 5 srednio jedno dziennie 🙂 dzis probuje z jagodami 🙂
Witam 🙂 to najlepsze ciasto jakie mi sie udalo upiec 🙂 polecam rewelacja 🙂 ja robilam z mrozonymi malinami wyszlo boskie:)
Bardzo mi miło czytać taki komentarz:) Cieszę się, że ciasto smakowało:)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Cholera mi tez nie wyszlo 🙁 Pieke o wiele trudniejsze ciasta bez problemow i mysle sobie zrobie to szybko bo nie mam wiecej czasu na inne i dupa… Straszny zakalec (pieklam 60min) budyn po upieczeniu leje sie jak woda (dalam 2,5 paczki na 600ml zapobiegawczo) mysle ze sie ten budyn poprostu nie daje do tego i ze wzgledu na jego rzadkosc zrobil zakalec… a za pol godziny mam gosci 🙂 rewelka
Bardzo mi przykro, nie wiem dlaczego tak się stało. Przy takiej ilości mleka w stosunku do budyniu nie powinien się lać, mój był tak sztywny, że nawet ciepły można było spokojnie kroić. Myślę, że to przez ten budyń wyszedł zakalec w cieście. A co do samego ciasta, to tak jak napisałam, zaczerpnęłam je z Kotlet.tv, po przeczytaniu wielu pozytywnych komentarzy. Inaczej bym się nie zdecydowała, żeby samej zrobić. I mi wszystko wyszło jak powinno… Naprawdę nie wiem, co mogło pójść nie tak..:(
Wspaniałe ciasto!!! właśnie stygnie i nie mogę się już doczekać razem z córami:) mąż zapewne rzuci się na nie jak tylko wróci z pracy;) przepis super, chyba nie można go zepsuć:) wyszło wizualnie tak jak u Ciebie Asiu. dziękuje i polecam wszystkim!
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało!:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
przygotowywałam ciasto według przepisu, a niestety nie udało się. wyszedł zakalec.
Przykro mi:( A zarazem jestem troszkę zdziwiona, bo z tego ciasta raczej nie powinien wyjść zakalec. Może trochę za krótko piekłaś?
To znowu ja 🙂 Ciasto z wyglądu pychota, aczkolwiek chyba za dużo mleka dodałam do budyniu (900ml) bo wyszedł mi jakiś rzadki i troche rozlewał się w cieście. Dałam smak śmietankowy, który był chyba zbyt mdły jak do tego ciasta, poprostu następnym razem dam malinowy, tak jak radziłaś 🙂 A i zrobiłam w blaszcze 25×30 i również wyszło odpowiedniej wielkości. Pozdrawiam i czekam na więcej tak łatwych w wykonaniu i pysznych w smaku ciast 🙂
Tak, stanowczo za dużo mleka, 3/4 litra, to 750 ml 🙂 wtedy budyń jest twardy. Tak czy siak, cieszę, się, że smakowało:)
Pozdrawiam
Swietnie u Ciebie wygląda to ciacho, dlatego się skusiłam i dzisiaj je upiekłam. Pół godziny temu wyjęłam z piekarnika i już się nie moge doczekać, aż dobrze ostygnie i będę mogła spróbować. Później napiszę coś więcej o smaku 🙂
Witam 🙂 dziś zrobiłam ale truskawki malinami zastąpiłam i również wyszło smacznie i lekko kwaskowato 😉 dzięki
Proszę bardzo:) Cieszę się, że ciasto smakowało:)
Pozdrawiam!
wygląda świetnie!!!! ja ostatnio robiłam też właśnie z budyniem i piekładm czałość ale z czereśniami. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to żeby budyń piec 😉 Z truskawkami to musi być pychota!!!! Pozdrawiam 😀
Ciasto pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Skoro sezon na truskawki w pełni korzystajmy z tego. Później można użyć mrożonych owoców lub po prostu zastąpić je innymi. Już nie mogę się doczekać, aż spróbuje ciasta z jagodami. Na pewno będzie znakomite!
Wspaniałe, apetyczne zdjęcia. uwielbiam takie ciasta.
Pychota !
Pozdrowienia 🙂
Widzę, że u Ciebie Asiu nadal królują truskawki 🙂 Zaciekawił mnie ten budyń pieczony razem z ciastem. Nigdy tak nie robiłam, co więcej, nie przypuszczałam, że tak można…
A ciacho na pewno smaczne 🙂
Pozdrawiam 🙂
Budyń pieczony razem z ciastem bardzo dobrze się sprawdza. Pyszna jest np. szarlotka z budyniem. Musisz kiedyś skosztować:)
Pozdrawiam Cię cieplutko!:)
Moja mama często robi takie połączenie truskawek i budyniu, ja trochę rzadziej, ale zazwyczaj mi smakuje;) Twoje wygląda bardzo apetycznie;)
Podsunęłaś mi pomysł jak wykorzystać nadmiar owoców:) Ciasto z budyniem! na to właśnie miałam ochotę:) Dzięki!!:)
Ostatnie 3 dni mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!
kruche ciasta z owocami zawsze zachwycają.. prostotą i pysznym smakiem.
Wygląda fantastycznie! 🙂
takie połączenie to jest to!!
Przepyszne połączenie smaków. Uwielbiam tą porę roku, te sezonowe owoce, żyć i zajadać;) Pyszne i piękne ciasto!
Asiu, piękne, bardzo je lubię. Robię takie z jabłkami, ale na truskawki nie wpadłam – muszę to jeszcze nadrobić 🙂
Ja też robię z jabłkami, ale i ta wersja jest super smaczna! Ciszę się, że Ci się podoba:)
pysznościowe ciasto, a sezon na truskawki niestety się powoli kończy….
Olu, jeszcze ze dwa tygodnie jak nic, więc zdążymy się nimi nacieszyć:) Wczoraj pani w warzywniaku powiedziała, że teraz powinny być najlepsze truskawki:)