To ciasto powstało w mojej głowie przez zupełny przypadek, a w zasadzie przez potrzebę zutylizowania biszkoptu, który miał być na tort. Ktoś się jednak rozmyślił i zapomniał mi o tym powiedzieć 🙂 Ale może to i dobrze, bo dzięki temu powstało pyszne ciasto, idealne na upalne dni. Bardzo proste do zrobienia, a przy tym pięknie się prezentujące.
Delikatny mus truskawkowy na puszystym biszkopcie, otulony lekkim waniliowym sernikiem. Wiele razy wspomniałam już, że nie przepadam za sernikami na zimno, ale ten zjadłam z ogromną przyjemnością. Zniknął w mgnieniu oka, i niech to będzie dla Was największą zachętą do zrobienia go. Polecam bardzo!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- pół szklanki* drobnego cukru + 1 cukier wanilinowy
- pół szklanki mąki pszennej +2 łyżki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na dwa blaty (jeden zamrozić i wykorzystać do kolejnego wypieku lub zjeść 🙂 ).
Składniki na mus truskawkowy:
- około 1 kg truskawek
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, lub zwykłego (ilość cukru dopasować do słodkości truskawek i własnych upodobań)
Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować na mus, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodać do niej kilka łyżek musu truskawkowego i wymieszać (zapobiegnie to powstawaniu grudek podczas mieszania żelatyny z pozostałym musem). W misie miksera umieścić mus truskawkowy i wlać miksując, wlewać powoli całą żelatynę.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Przelać gotowy mus i schłodzić w lodówce do stężenia (kilka godzin, lub całą noc)
Sernik waniliowy:
- 500g twarogu (może być wiaderkowy, ale musi być twaróg, a nie produkt seropodobny, ja używam sera “Mój ulubiony”)
- 360g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- ziarenka z laski wanilii
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (ilość cukru wg własnych upodobań smakowych)
Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i wymieszać. Następnie powoli wlewać żelatynę do pozostałej masy serowej, cały czas miksując (gdyby zdarzyło Wam się tak, że mimo to zrobią się grudki z żelatyny, to należy całość podgrzać do rozpuszczenia się grudek, przetestowałam działa 🙂 ).
Składanie całości:
Mus truskawkowy wyjąć z lodówki, zdjąć, oddzielić od tortownicy i zdjąć folię spożywczą.
Blat biszkoptu umieścić ponownie w tortownicy (mój się jakoś skurczył, więc wsadziłam go do tortownicy o średnicy 23 cm), na środku ułożyć mus truskawkowy tak, żeby po bokach był margines. Na wierzch wylać przygotowaną masę serową.
Całość wsadzić do lodówki, schłodzić przez kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dowolnie udekorować (np. bitą śmietaną i truskawkami). Przechowywać w lodówce.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Pyszny!
Wygląda obłędnie! Wprawdzie miałam inne plany na weekend, ale jak uda mi się tylko kupić truskawki to zrobię to cudo. Dam znać na pewno. Pozdrawiam serdecznie 🙂 Agata
Zrobiłam ten sernik w niedzielę i wyszedł pyszny !!! Bardzo efektownie wygląda 🙂 Jednak ja zrobiłam w tortownicy 26 cm i dobrze, bo i tak ledwie mi się zmieścił. Biszkopt upiekłam swój sprawdzony z dwóch jajek. Mus truskawkowy musiałam ratować galaretką bo na dwóch łyżkach żelatyny nie chciał mi dobrze stężeć. Mimo małego kłopotu wyszedł pyszny!!! Polecam. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Cieszę się, że koniec końców wszystko się udało.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Czy zamiast żelatyny można dodać galaretkę? 😉
Myślę, że tak, ale ne wiem ile, żeby konsystencja była taka zwarta jak jest…
Witam.Jutro zabieram się za robienie tego apetycznego serniczka,ale czy ciasto jest dobre bez proszku do pieczenia? Pozdrawiam
Do sernika nie dodaje się proszku do pieczenia.
Pozdrawiam.
Przepiękne są te ciasta i torty! Na Boże Narodzenie obiecałam sobie kupić wreszcie piekarnik. W starym mieszkaniu nie było miejsca, a w nowym jest masa potrzebniejszych rzeczy do kupienia. Jak się do niego dorwę w końcu!!! Będę piekła i piekła. Nie ważne czy będzie komu jeść 😛
Witam, mus mam już od 5 h w lodówce i konsystencja jest luźna, a powinna być galaretowata tak ?. Czy mogę to rozmiksować i dodać jeszcze żelatyny ?
Po 5 godzinach mus powinien być zwarty i dać się kroić… Spróbowałabym to ratować żelatyną. Ale pewnie już sobie poradziłaś?
Tak 🙂 dodałam żelatyny i udało się 🙂 dziękuję za odpowiedź 🙂 pozdrawiam 🙂
Oj, to cieszę się bardzo, bo zastanawiałam się, czy się udało!
Pozdrawiam
Truskawki mogą być mrożone? A biszkopt piecze pani z termoobiegiem czy bez?
Mogą być mrożone. Biszkopt piekę na grzałce góra-dół, zawsze.
Witaj Słodka Babeczko,
od roku śledzę Twoje wypieki. To mój pierwszy wpis. Wiele przepisów wypróbowałam i za każdym razem wszystkie ciasto wychodzą idealnie 🙂 Bardzo się cieszę, że prowadzisz tego bloga. Nieraz skorzystam z przepisów. Pozdrawiam, serdecznie!
Miło mi Cię powitać u mnie! Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów i co więcej, że się sprawdzają! Dzięki takim komentarzom chce mi się działać 🙂
Pozdrawiam!
Ciasto wygląda obłędnie. Napewno wypróbuję, ale … jak Pani to zrobiła, że mus został w środku (taki równiutki), a ser jest po bokach?:)
Wszystko jest w opisane we wpisie najlepiej jak umiałam.
Uwielbiam Pani ciasta ! 🙂 a najbardziej sernik karmelowy 😉 jako początkująca, natrafiłam właśnie na Pani przepisy i póki co wszystkie się udały i są przepyszne co zachęciło do dalszego pieczenia 😉 tego również mam zamiar spróbować, wygląda smakowicie. Mam nadzieję, że jak zawsze się uda, bo chciałam dodać do prezentu urodzinowego 🙂 Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że moje przepisy się sprawdzają 🙂 Mam nadzieję, że się na nich nie zawiedziesz.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
super wygląda!
Jak dla mnie bomba! Śliczny wizualnie – podobno przepyszny (ja nie jadam bo nieznoszę truskawek). I te pytania ” a jak to zrobiłaś…” Mi nie wyszedł taki ładny – troche się mus rozszedł ale drugim razem dam więcej żelatyny…
POLECAM i dziękuję za kolejny przepis
Cieszę się, że tym co lubią truskawki smakował 🙂
Pozdrawiam!
Świetny 🙂
Czy mus truskawkowy dobrze trzyma się na biszkopcie/ nie oddziela się?
Nie oddziela się, nawet bym powiedziała, że biszkopt fajnie namaka od musu i ładnie się przez to łączą te dwie warstwy.
Dziękuję za odpowiedź.
Wygląda perfekcyjnie i na pewno tak smakuje:)
A ten środek jaki zaskakujący! Super sernik!
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com