Ciasto orkiszowe z owocami

Ciasto orkiszowe z owocami

by

w przepisy na: ,

Jakiś czas temu kupiłam mąkę orkiszową. I choć widziałam dużo różnych wypieków z jej dodatkiem, to jakoś sama nigdy jej nie użyłam. Aż do teraz. Ciasto z mąką orkiszową ma trochę inną strukturę niż na mące pszennej, ale jest równie smaczne. I choć jest cięższa od zwykłej mąki, to ciasto jest miękkie i puszyste. Na pewno jeszcze nie raz znajdę dla niej zastosowanie. Dzisiejsze ciasto wypatrzyłam u Izy i bardzo je polecam!!

Ciasto orkiszowe z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 1100)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 125g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek maślanki
  • owoce – ok. 1/2 kg (u mnie mieszanka owoców leśnych)

Białka ubić na sztywną pianę.

Mąkę orkiszową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem.

Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać wymieszane suche składniki. Na koniec dodać maślankę i esencje waniliową. Dokładnie zmiksować. Do powstałej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać razem.

Formę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć owoce.

Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć ciasto i ostudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Ciasto orkiszowe z owocamiCiasto orkiszowe z owocami

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

26 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Alina
Alina
7 lat temu

Zrobiłam ze śliwką, było pyszne. Szybki i prosty przepis.
Dziękuję i pozdrawiam.

Nika
Nika
11 lat temu

Czy można zastąpić w tym przepisie masło olejem roślinnym?

Nika
Nika
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki za odpowiedź 🙂 Myślę, że oleju musiałoby być trochę mniej, bo to w końcu 100% tłuszczu, a nie, jak w maśle, 82%.

Aneta
Aneta
12 lat temu

Super ciacho:)Pieklam juz kilkakrotnie ciasta na mace orkiszowej.Sa pyszne.Na Twoje tez sie skusze pewnego dnia:)

tastefully
12 lat temu

Bardzo fajne ciacho… Z mąki orkiszowej to ja jeszcze nic nie piekłam, a widzę coraz więcej takich przepisów. Trzeba będzie nadrobić zaległości 🙂

slodkiefantazje
slodkiefantazje
12 lat temu

Wypieki z maki orkiszowej są wspaniałe, do tej pory testowałam tylko pieczywo, ale w najbliższym czasie na pewno skuszę się też na jakieś ciasteczko z owocami, zwłaszcza, że Twoje tak kusi 🙂

kasandraa6
12 lat temu

jak na orkiszowej to ja poproszę

aga
12 lat temu

z orkiszowa jeszcze nie jadlam, ale Twoje ciacho tak super wyglada, ze chetnie wyprobuje:)

szarlotek
12 lat temu

Zawsze to trochę zdrowiej dodać pełnoziarnistej mąki do wypieków , szczególnie kiedy wygląd ciasta jest tak atrakcyjny 🙂

evita0007
12 lat temu

Rewelacja ciasto 🙂

Łyżka
12 lat temu

wygląda bardzo apetycznie 😉 jeszcze nie próbowałam ciast z mąką orkiszową, muszę to nadrobić 😉

Nemi
12 lat temu

Super ciasto! Z mąki orkiszowej jeszcze nie piekłam, ale mam ochotę zaszaleć:)

Asia
12 lat temu

Wygląda wspaniale! Coś mi się wydaje, ze smakowało jeszcze lepiej 🙂
Pozdrawiam serdecznie

Restauracja Domowa
12 lat temu

przepis brzmi zachęcająco a ciacho wygląda tak pysznie, ze chyba sie skuszę i zrobię je na weekend, pozdrawiam:)

Renata
12 lat temu

Mąkę orkiszową zawsze wiązałam z wypiekiem pieczywa , no a tu proszę ! Koniecznie muszę wypróbować !

SmacznaPyza
SmacznaPyza
12 lat temu

ale pyszne ciacho! chyba znowu je upiekę bo znika u mnie tak szybko….

majka
12 lat temu

Ja tez zaopatrzylam sie ostatnio w make orkiszowa z zamiarem upieczenia ciasta:) Bardzo lubie jej dodatek np. w chlebie. Twoje ciasto wygladada swietnie. Musi byc pyszne 🙂

Pozdrawiam.

margoja
12 lat temu

Asiu, ciasto wyglada bardzo apetycznie! Zastanawiam się czy uzyłas orkiszowej pełnoziarnistej czy nie, bo u mnie tylko taka, i moje ciasta z niej są jednak duzo ciemniejsze niz to Twoje….
pozdrawiam!

kasiaaaa24
12 lat temu

Ciasto wygląda pysznie. Ja ostatnio nawet poczyniłam ciasto drożdżowe na mące orkiszowej i wyszło super.
Lubię takie pełne owoców ciasta. Lato powoli się kończy, więc trzeba cieszyc się owocami, póki jeszcze mamy jakiś wybór 🙂

Miłego dnia Asiu

Olciaky
12 lat temu

Jest szybko i pysznie- czyli tak jak lubię najbardziej:)
Pozdrowienia ciepłe!