Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

by

w przepisy na:

To ciasto już bardzo dawno widziałam na różnych blogach. Zaglądałam na nie, przyglądałam się i choć bardzo mnie ciekawiło, to jakoś nie miałam pewności, że jest dobre. Bo tak jak mocno mnie intrygował ten dodatek cukinii to równie mocno mnie niepokoił… No taka już jestem… Ale po zapewnieniach Kasi, że warto spróbować w końcu się zdecydowałam i upiekłam. Teraz wiem, że za długo zwlekałam:). Ciasto pochodzi z książki „Chocolate & Zucchini” C. Dusoulier, znalezione u Kasi. Spróbujcie i przekonajcie się sami. Polecam!

Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

  • 350g cukinii ze skórką
  • 240g mąki
  • 200g cukru (zastąpiłam brązowym)
  • 60g kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 120 ml oleju
  • 4 jajka

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Przesianą mąkę wymieszać z kakao, kawą, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodawać powoli olej cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i dodać 2/3 suchych składników. Wymieszać do połączenia się składników. Pozostałą część suchych składników wymieszać z cukinią i następnie dodać do ciasta. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.

Formę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. U mnie była to forma 24 cm z kominem. Wyłożyć do niej masę.

Piec w temperaturze 180°C przez ok 50 – 60 minut.

Ciasto czekoladowe z cukiniąCiasto czekoladowe z cukinią

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:”Cukinia 2011″

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
10 lat temu

Świetny przepis, ale litości z tym ograniczeniem kopiowania! Chcąc wydrukować przepis, musiałam od razu kliknąć “wydrukuj ten przepis” przez co wydrukowało się wszystko, cały post, zdjęcia, komentarze, łącznie 5 stron. Niepotrzebne mi to do niczego, a dodatkowo bez sensu i nieekologicznie tracimy papier i tusz. Jak ktoś zechce ukraść to i tak przepisze, a jak ktoś potrzebuje sobie szybko przygotować w wordzie dokument do druku (żeby nie zapaskudzić czekoladą laptopa :)), to nie da rady. Pozdrawiam i polecam przemyśleć 🙂

allensey
allensey
12 lat temu

Babeczka wygląda pięknie! Wczoraj upiekłam ją u siebie z Pani przepisu i powiem szczerze, że jestem bardzo mile zaskoczona! Łatwe do zrobienia i przepyszne!
Pozdrawiam!

tastefully
12 lat temu

Kupiłam wczoraj gazetę z przepisami i tam jest przepis na ciasto z cukinią. Trochę wykrzywiłam się na myśl o warzywie w cieście, ale widząc Twoje zdjęcia i to, jak zachęcasz, to możliwe, że skuszę się i zrobię je 🙂

A zdjęcia jak zwykle śliczne…

Pozdrawiam 🙂

wypiekibeaty
12 lat temu

Asiek, polecam Ci ciasta z dodatkiem warzywy – cukinia, marchew, dynia czy nawet buraczki. Ciasta są wtedy bardzo dobre i wilgotne 🙂 Twoje właśnie tak wygląda.
Pozdrawiam

karmel-itka
karmel-itka
12 lat temu

kuszące ;]
i ja je piekłam. zeszłego roku.
zniknęło tak ekspresowo, jak tylko się pojawiło na stole!

http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Ja tak podchodziłam do marchewkowego ciasta jakoś nie mogłam sobie wyobrazić warzywa w cieście ale odkąd upiekłam kilka lat temu ta miłość trwa do dziś.

kuchareczka
12 lat temu

Obłędnie apetycznie wygląda! 🙂

Nemi
12 lat temu

Póki co podchodzę do przepisu jak pies do jeża – obserwuję i czytam. Może się zdecyduję upiec, bo same superlatywy o nim słyszę:) Ta polewa czekoladowa coraz bardziej mnie przekonuje;)

Kaś
12 lat temu

wczoraj też upiekłam to ciasto (choć z innego bloga). dziś już nie ma 🙂

zauberi
12 lat temu

pyszności, bardzo lubię takie ciacha z cukinią

Łyżka
12 lat temu

wygląda pięknie! 😉

Izaa
12 lat temu

cudnie wygląda…lubię takie wilgotne ciacha;)

margoja
margoja
12 lat temu

Ależ apetycznie wygląda!! Ja tez się na nie zamierzam już od jakiegos czasu i po raz kolejny widzę ze chyba warto zrobic:)
pozdrawiam!