Tort tęczowy

4.68 avg. rating (93% score) - 19 votes

Dziś wpis równie wyjątkowy jak poprzedni, a może nawet bardziej… Dziś są 7 urodziny mojego największego skarbu na świecie – mojej córci Zuzi. Wyjątkowa okazja, więc wyjątkowy tort, który po rozkrojeniu wywołał wielki uśmiech na twarzach wszystkich dzieci a w szczególności jubilatki:) Pyszny miękki biszkopt przełożony ulubionym kremem Zuzi czyli z serka mascarpone. Sto lat Zuzieńko!

Inspiracja Just My Delicious

Tort tęczowy (rainbow cake)

Składniki na biszkopt: (na dwa spody o średnicy 20 cm, na ten tort potrzebnych jest 6 takich blatów)

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).

Ciasto podzielić na pół. Do każdej części dodać wybrany barwnik.

Wyłożyć dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Przełożyć do nich przygotowaną masę.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić 5 minut w tortownicy następnie delikatnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Masa do przełożenia:

  • 4 serki mascarpone po 250g każdy
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru pudru (jak ktoś lubi słodkie masy to może dać więcej)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodać cukier puder, następnie dodać mascarpone i ubić razem na puszystą masę (ja ubijam od razu wszystko razem).

Gotowym kremem przekładać niezbyt grubo kolejne warstwy biszkoptu. Ozdobić górę tortu i boki.

Tort tęczowy (rainbow cake)Tort tęczowy (rainbow cake)

Smacznego!


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

127 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Madi6613
Madi6613
4 lat temu

Tort jest super! Wczoraj upiekłam blaty-tylko czerwony wyszedł ciemny ale różowy. Chce go ozdobić bita śmietana z mascarpone. Czy 3 serki i jedna śmietana wystarcza?

Madi6613
Madi6613
4 lat temu
Reply to  Asiek

Tak na krem do środka. A mi chodzi ze chce zrobić tort boki i na wierzchu np różyczki czy łezki i nie wiem jaka ilość kremu jest potrzebna na to. Dziekuje

Madi6613
Madi6613
4 lat temu
Reply to  Asiek

Dokładniej to wzór łuski 🙂

Madi6613
Madi6613
4 lat temu
Reply to  Asiek

Poprzedni komentarz mi gdzies zniknął. Ja rozumiem ze sa podane proporcje na krem do środka. Ale ja sie zapytałam o dekoracje np łuski lub róże na boki tortu. I dlatego chciałam sie dowiedzieć czy dodatkowa śmietana i 3 serki bedą wystarczające. Dziekuje

Ola
Ola
5 lat temu

Witam serdecznie,
robiłam tort na 4 urodziny mojej najukochańszej chrześnicy 🙂 Wyszedł fantastyczny 🙂 Zrobiłam go w tortownicy 24 cm, więc biszkopt kręciłam z przepisu na tort milky way, ale wyszedł super 🙂 Zamówiłam barwniki wiltona, tak jak wszyscy polecali i generalnie muszę powiedzieć, że kolory wyszły całkiem ok. Zobaczymy jak będzie mi się pracowało z nimi na pozostałych cukierniczych masach (lukry i kremy). Krem również jest nieskomplikowany, ogólnie całość wyszła naprawdę spektakularnie 🙂 A uśmiech dziecka na widok tortu był najwspanialszą nagrodą. W chwili wolnego czasu wrzucę zdjęcie tortu na fb. Pozdrawiam.

cytrynowa
cytrynowa
5 lat temu

Znalazlam ten przepis szukając tortu na mogje urodziny. Lubię piec i wszyscy o Tim wiedza więc potrzebowalam czegoś ohh ahh szokujacego. Pomyślałam o tęczy. Wszędzie blaty były z jakiegoś ucieranego ciasta które wydawało mi się dość ciężkie a my lubimy coś lżejszego. Trafiając tutaj znalazłam idealny tort dla mnie. Nawet nie myslalam że biszkopt można też wykorzystac. Zastanawiałam się tylko czy nie użyć proszku do pieczenia. Pierwsze blaty upiekłam z przepisu. Drugie już z proszkiem. Czekam aż przestygna i będę patrzeć które lepsze. No i do drugich dodalam olejek pomaranczowy. Do trzecich dodam olejek migdalowy. Bo uwielbiam olejki w ciastach… Czytaj więcej »

Alicja
Alicja
6 lat temu

Poszperałam w necie, Piątnica takie serki produkuje, po swiętach będzie trzeba upolować. Dziękuję serdecznie. I przy okazji zdrowych i ciepłych świąt z Narodzonym Jezusem 🙂

Alicja
Alicja
6 lat temu

Co to jest ten serek mascarpone, on się tak nazywa i kupie go w każdym sklepie spożywczym?

Cornellie
Cornellie
6 lat temu

Witam ponownie :), bardzo chodzi za mną pomysł zrobienia tęczowego tortu na urodziny moje i brata:) i szukałam wczoraj przepisu w internecie, a dziś pomyślałam, że zajrzę do mojego nowego ulubionego blogu i niespodzianka, przepis jest właśnie tu – DZIĘKUJĘ!:) Mam natomiast jedno kilka pytań:), pewnie będą one bardzo głupie, ale wolę zapytać niż popełnić błąd:( Po pierwsze, czy muszę robić 6 tych blatów? W sensie, torcik wychodzi bardzo wysoki i się zastanawiam czy ma to sens na 4 osoby 🙂 Po drugie, w jakich proporcjach mam dodawać te barwniki ? Czy to po prostu jest napisane na barwnikach ?… Czytaj więcej »

Cornellie
Cornellie
6 lat temu
Reply to  Asiek

Super, bardzo dziękuję za odpowiedź i do tego taką wyczerpującą:)
Poszukam tych barwników i kupię takie jakie Pani sugeruje:)
A tort chyba zrobię w takim razie z 3 blatów, bo wydaje mi się ta wysokość najbardziej znormalizowana, albo z 4 skoro i tak wejdą mi chyba dwie tortownice naraz do piekarnika:) i analogicznie do tego zmniejszę ilość składników potrzebnych na krem itd.
Bardzo jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!:)

Cornellie
Cornellie
6 lat temu
Reply to  Asiek

Na pewno dam znać 🙂 A właśnie dobrze, że Pani napisała, bo dotarłam do domu i mam już absolutnie ostatnie pytanie:)
Okazało się, że tortownicę mam tylko o średnicy 23 cm, czy wobec tego mogę zachować podane proporcje? W przepisie proporcje uwzględnione są na 20- centymetrową średnicę, a ponieważ tak jak pisałam, jestem zupełnie początkująca, to nie wiem czy mam wykorzystać podane proporcje i po prostu wiedzieć, że blat będzie znacznie niższy, czy sugerowałaby Pani zwiększenie składników, a jeśli tak, to o ile, jakie ?
Obiecuję, to było ostatnie pytanie 🙂
Pozdrawiam

Cornellie
Cornellie
6 lat temu
Reply to  Asiek

Nie, myślę, że wszystko rozumiem :))
Dziękuję jeszcze raz:)
Odpowiadam z tego wątku, bo tam nie wiem czemu nie było opcji ” odpowiedz” –> w tym ostatnim 🙂
Dziękuję i dam znać koło 29.09 jak wyszło – 26 są nasze urodziny 🙂

Cornellie
Cornellie
6 lat temu
Reply to  Cornellie

Witam ponownie 🙂 Tort już zrobiony, zaprezentowany i spróbowany. A teraz wrażenia:) Zatem tak, odrobinkę zmodyfikowałam przepis i dałam na blaty dżem z czarnej porzeczki, a potem masę z mascarpone i śmietanki 🙂 Co do barwników, kupiłam takie w proszku, do pierwszego blatu, dodałam go nie dużo, ale niestety wyszło kiepsko – mało intensywny kolor. Do kolejnych dodałam więcej i już lepiej, chociaż nie wiem czy się tak zawsze dzieje, ale w środku kolor był intensywniejszy, a wierzch każdego blatu był jak po 10 praniach :)) ( czy tak się zawsze dzieje ? :)) I teraz kwestia smaku. Ogólnie tort… Czytaj więcej »

Cornellie
Cornellie
6 lat temu
Reply to  Cornellie

Nie wyświetliło mi się tam “odpowiedz ” – to piszę tutaj 🙂

Bardzo dziękuję za poprzedni komentarz ( odpowiedź do mojego).

Zrobiło mi się duuuużo lepiej na serduchu, a co do pieczenia, to na pewno jeszcze nie raz coś upiekę i to oczywiście z Panią:)

Pozdrawiam

Ewa
Ewa
7 lat temu

Pani Asiu mam pytanie.Chciałabym upiec ten tort na pierwsze urodzinki synka.Gości będzie ok.30 więc pomyślałam,że biszkopty upiekę w dużej prostokątnej obręczy (żeby dla każdego starczyło) i właśnie:czy wtedy powinnam na jeden blat biszkoptowy przeznaczyć taką ilość składników jak na 2 blaty okrągłe?Czyli 3 jajka i reszta na 1 blat?Jak to przeliczyć kiedy zmienia się wielkość formy?
Z góry dziękuję za odpowiedź.Jest Pani mistrzynią wypieków!
Ewa.

Małgorzata
Małgorzata
7 lat temu
Reply to  Ewa

ja piekę z przepisu na dwa blaty jeden blat w prostokątnej blasze blaty n ie wychodza za wysokie tylko mam problem z kolorami nie wychodzą tak żywe….

Małgorzata
Małgorzata
7 lat temu
Reply to  Asiek

tak wiem 😉 mam barwniki w proszku bo takie sa dostępne u mnie w sklepie cukierniczym. poprostu bałam się dac za dużo czerwonego i wyszło różowe… ;-(

zabazaby
zabazaby
7 lat temu

Babeczko kolejny tort jaki bede robila to bedzie ten teczowy 🙂

Powiedz mi prosze czy jezeli bede pokrywala tego torta z wierzchu masa cukrowa to o ile zmniejszyc skladniki na ten krem z serkiem mascarpone? A nastepne pytanie 🙂 To czy moge za jednym razem zrobic mase nabiszkopta z 9 jaj i rozlac go do 6 malych miseczek i do kazdego dodac barwnik? upiec trzy a nastepne trzy porcje pozniej? czy lepiej zrobic ta mase na biszkopta przed samym pieczeniem?

zabazaby
zabazaby
7 lat temu
Reply to  Asiek

ok dziekuje 🙂

Ola
Ola
7 lat temu

Witam!
Czy mozna na bita smietane poukladac drobno pokrojone w plasterki owoce, jak na przyklad truskawki?
Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Ola
Ola
7 lat temu
Reply to  Asiek

Pewnie nie wyraziłam się zbyt jasno, chodziło mi o to czy mogę te owoce włożyć do środka tortu, pomiędzy kolejne warstwy? 🙂
Uwielbiam Twoje przepisy !

Ania
Ania
7 lat temu

Super torcik 🙂 chcę taki zrobić na roczek mojego synka. Czy można tort przełożyć Twoim kremem, a cały tort przykryć lukrem plastycznym? Czy nic się nie zepsuje?
Pozdrawiam bajecznie 🙂

ania
ania
7 lat temu

a ja mam pytanko odnośnie biszkoptów czy one troszke nawilgną tą masą bo nie chciałabym zeby były zbyt suche ? i czy można ten torcik przygotować dzień wcześniej czy lepiej w dzien podania go na stół?

ania
ania
7 lat temu
Reply to  Asiek

super;) bardzo dziękuje za odp. pozdrawiam;)

dharma84
dharma84
8 lat temu

hejka jestem w trakcie robienia tego torciku pierwszy raz ;biszkopty super kolory bombowe a mialam zwykle barwniki z marketu -masa pierwszy raz wyszla tak sztywna i idealna do udekorowania jednym slowem SUPER dziekuje za przepis 🙂

zabazaby
zabazaby
8 lat temu

Babeczko za duzo tych komentarzy i nie wiem czy moje pytanie padlo wczesniej ale naprawde nie chce mi sie ich wszystkich czytac – wybacz 🙂
Czy na ta mase ze smietany i serka mascarpone nadaje sie masa plastyczna?
I czy barwniki Wiltona takie kolory jak Royal Blue – azul real, Golden Yellow – amarillo darado, Red Red – rojo inteso sie nadaja? Wyjda takie kolory jakie Tobie wyszly? I ile sie ich daje zeby byly takie intensywne kolory?