Dziś wpis równie wyjątkowy jak poprzedni, a może nawet bardziej… Dziś są 7 urodziny mojego największego skarbu na świecie – mojej córci Zuzi. Wyjątkowa okazja, więc wyjątkowy tort, który po rozkrojeniu wywołał wielki uśmiech na twarzach wszystkich dzieci a w szczególności jubilatki:) Pyszny miękki biszkopt przełożony ulubionym kremem Zuzi czyli z serka mascarpone. Sto lat Zuzieńko!
Inspiracja Just My Delicious
Składniki na biszkopt: (na dwa spody o średnicy 20 cm, na ten tort potrzebnych jest 6 takich blatów)
- 3 jajka
- pół szklanki drobnego cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).
Ciasto podzielić na pół. Do każdej części dodać wybrany barwnik.
Wyłożyć dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Przełożyć do nich przygotowaną masę.
Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić 5 minut w tortownicy następnie delikatnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Masa do przełożenia:
- 4 serki mascarpone po 250g każdy
- 350 ml śmietanki kremówki
- 100g cukru pudru (jak ktoś lubi słodkie masy to może dać więcej)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodać cukier puder, następnie dodać mascarpone i ubić razem na puszystą masę (ja ubijam od razu wszystko razem).
Gotowym kremem przekładać niezbyt grubo kolejne warstwy biszkoptu. Ozdobić górę tortu i boki.
Smacznego!
Akcja: “Festiwal mascarpone 2011”
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Tort jest super! Wczoraj upiekłam blaty-tylko czerwony wyszedł ciemny ale różowy. Chce go ozdobić bita śmietana z mascarpone. Czy 3 serki i jedna śmietana wystarcza?
We wpisie są podane proporcje na krem.
Tak na krem do środka. A mi chodzi ze chce zrobić tort boki i na wierzchu np różyczki czy łezki i nie wiem jaka ilość kremu jest potrzebna na to. Dziekuje
A, no to teraz jest jaśniejsze pytanie, bo w poprzednim nie było nic mowy, że to na dekoracje. Ale szczerze powiem, że nie mam pojęcia, czy taka ilość wystarczy na tą dekorację, bo nie robiłam. Wydaje mi się, że powinna, ale pewności nie mam.
Dokładniej to wzór łuski 🙂
Poprzedni komentarz mi gdzies zniknął. Ja rozumiem ze sa podane proporcje na krem do środka. Ale ja sie zapytałam o dekoracje np łuski lub róże na boki tortu. I dlatego chciałam sie dowiedzieć czy dodatkowa śmietana i 3 serki bedą wystarczające. Dziekuje
Komentarze są moderowane, więc nic nie uciekło 🙂 Odpowiedziałam w poprzednim 🙂
Witam serdecznie,
robiłam tort na 4 urodziny mojej najukochańszej chrześnicy 🙂 Wyszedł fantastyczny 🙂 Zrobiłam go w tortownicy 24 cm, więc biszkopt kręciłam z przepisu na tort milky way, ale wyszedł super 🙂 Zamówiłam barwniki wiltona, tak jak wszyscy polecali i generalnie muszę powiedzieć, że kolory wyszły całkiem ok. Zobaczymy jak będzie mi się pracowało z nimi na pozostałych cukierniczych masach (lukry i kremy). Krem również jest nieskomplikowany, ogólnie całość wyszła naprawdę spektakularnie 🙂 A uśmiech dziecka na widok tortu był najwspanialszą nagrodą. W chwili wolnego czasu wrzucę zdjęcie tortu na fb. Pozdrawiam.
Bardzo mi miło się czyta takie komentarze, wtedy wiem, że przepisy się przydają.
Czekam na zdjęcie i pozdrawiam!
Znalazlam ten przepis szukając tortu na mogje urodziny. Lubię piec i wszyscy o Tim wiedza więc potrzebowalam czegoś ohh ahh szokujacego. Pomyślałam o tęczy. Wszędzie blaty były z jakiegoś ucieranego ciasta które wydawało mi się dość ciężkie a my lubimy coś lżejszego. Trafiając tutaj znalazłam idealny tort dla mnie. Nawet nie myslalam że biszkopt można też wykorzystac. Zastanawiałam się tylko czy nie użyć proszku do pieczenia. Pierwsze blaty upiekłam z przepisu. Drugie już z proszkiem. Czekam aż przestygna i będę patrzeć które lepsze. No i do drugich dodalam olejek pomaranczowy. Do trzecich dodam olejek migdalowy. Bo uwielbiam olejki w ciastach… Czytaj więcej »
Poszperałam w necie, Piątnica takie serki produkuje, po swiętach będzie trzeba upolować. Dziękuję serdecznie. I przy okazji zdrowych i ciepłych świąt z Narodzonym Jezusem 🙂
Co to jest ten serek mascarpone, on się tak nazywa i kupie go w każdym sklepie spożywczym?
Mascarpone to rodzaj sera, bardzo tłustego, robi się z niego np. Tiramisu. Dostępny chyba wszędzie.
Witam ponownie :), bardzo chodzi za mną pomysł zrobienia tęczowego tortu na urodziny moje i brata:) i szukałam wczoraj przepisu w internecie, a dziś pomyślałam, że zajrzę do mojego nowego ulubionego blogu i niespodzianka, przepis jest właśnie tu – DZIĘKUJĘ!:) Mam natomiast jedno kilka pytań:), pewnie będą one bardzo głupie, ale wolę zapytać niż popełnić błąd:( Po pierwsze, czy muszę robić 6 tych blatów? W sensie, torcik wychodzi bardzo wysoki i się zastanawiam czy ma to sens na 4 osoby 🙂 Po drugie, w jakich proporcjach mam dodawać te barwniki ? Czy to po prostu jest napisane na barwnikach ?… Czytaj więcej »
Nie musisz robić sześciu blatów. Wybierz kolory jakie chcesz mieć w torcie i upiecz tyle kolorów ile Ci odpowiada. Faktycznie z 6 blatów tort jest dość wysoki. Barwniki dodaje się “na oko”. Po prostu dodajesz do momentu, aż wyda Ci się, że już Cię kolor zadowala. Pamiętaj też o tym, że po upieczeniu ciasto jest zawsze odrobinę ciemniejsze. Polecam Ci barwniki w żelu Wiltona, ja takich używam. Można kupić na allegro i w wielu sklepach internetowych. Podane składniki są na dwa blaty biszkoptowe, ale musisz je upiec naraz w osobnych foremkach. Czyli robisz ciasto, dzielisz na pół i do każdej… Czytaj więcej »
Super, bardzo dziękuję za odpowiedź i do tego taką wyczerpującą:)
Poszukam tych barwników i kupię takie jakie Pani sugeruje:)
A tort chyba zrobię w takim razie z 3 blatów, bo wydaje mi się ta wysokość najbardziej znormalizowana, albo z 4 skoro i tak wejdą mi chyba dwie tortownice naraz do piekarnika:) i analogicznie do tego zmniejszę ilość składników potrzebnych na krem itd.
Bardzo jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!:)
Daj znać czy się udało!
Na pewno dam znać 🙂 A właśnie dobrze, że Pani napisała, bo dotarłam do domu i mam już absolutnie ostatnie pytanie:)
Okazało się, że tortownicę mam tylko o średnicy 23 cm, czy wobec tego mogę zachować podane proporcje? W przepisie proporcje uwzględnione są na 20- centymetrową średnicę, a ponieważ tak jak pisałam, jestem zupełnie początkująca, to nie wiem czy mam wykorzystać podane proporcje i po prostu wiedzieć, że blat będzie znacznie niższy, czy sugerowałaby Pani zwiększenie składników, a jeśli tak, to o ile, jakie ?
Obiecuję, to było ostatnie pytanie 🙂
Pozdrawiam
Powiem tak, jeśli będziesz piekła tylko 3 blaty, to upiekłabym każdy blat osobno, ale nie zwiększałabym proporcji. Po prostu z podanych składników upiekłabym 3 razy biszkopt.
Jeśli natomiast będziesz piec po dwa naraz, i dzielić ciasto na dwie porcje, to zwiększ proporcje do 4 jajek. Wtedy daj trochę mniej jak 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej i uzupełnij do pełna mąką ziemniaczaną. Na krem powinno wystarczyć 500g mascarpone i 300ml kremówki, cukier do smaku.
Mam nadzieję, że nie namieszałam zbytnio 🙂
Nie, myślę, że wszystko rozumiem :))
Dziękuję jeszcze raz:)
Odpowiadam z tego wątku, bo tam nie wiem czemu nie było opcji ” odpowiedz” –> w tym ostatnim 🙂
Dziękuję i dam znać koło 29.09 jak wyszło – 26 są nasze urodziny 🙂
Witam ponownie 🙂 Tort już zrobiony, zaprezentowany i spróbowany. A teraz wrażenia:) Zatem tak, odrobinkę zmodyfikowałam przepis i dałam na blaty dżem z czarnej porzeczki, a potem masę z mascarpone i śmietanki 🙂 Co do barwników, kupiłam takie w proszku, do pierwszego blatu, dodałam go nie dużo, ale niestety wyszło kiepsko – mało intensywny kolor. Do kolejnych dodałam więcej i już lepiej, chociaż nie wiem czy się tak zawsze dzieje, ale w środku kolor był intensywniejszy, a wierzch każdego blatu był jak po 10 praniach :)) ( czy tak się zawsze dzieje ? :)) I teraz kwestia smaku. Ogólnie tort… Czytaj więcej »
Co do barwników, nigdy nie miałam takiego problemu, że ciasto było nierównomiernie zabarwione. Może po prostu niedokładnie wymieszałaś barwnik? Strasznie mi jest przykro, że wszyscy się bali jeść ten tort 🙁 Trochę to dla mnie niezrozumiałe, bo gdyby się zastanowili, ile chemii zjadają na co dzień… No ale trudno kogoś zmusić, jak sam nie chce… Ja się na szczęście nie spotkałam z takim odrzuceniem tortu, nawet, wśród przeciwników sztucznych barwników. To tylko jeden mały kawałek ciast. Nikomu krzywdy nie zrobi. Bardzo mi przykro, że nie docenili Twojej pracy. Ale cieszę się, że sobie poradziłaś i mam wielką nadzieję, że się… Czytaj więcej »
Nie wyświetliło mi się tam “odpowiedz ” – to piszę tutaj 🙂
Bardzo dziękuję za poprzedni komentarz ( odpowiedź do mojego).
Zrobiło mi się duuuużo lepiej na serduchu, a co do pieczenia, to na pewno jeszcze nie raz coś upiekę i to oczywiście z Panią:)
Pozdrawiam
Pani Asiu mam pytanie.Chciałabym upiec ten tort na pierwsze urodzinki synka.Gości będzie ok.30 więc pomyślałam,że biszkopty upiekę w dużej prostokątnej obręczy (żeby dla każdego starczyło) i właśnie:czy wtedy powinnam na jeden blat biszkoptowy przeznaczyć taką ilość składników jak na 2 blaty okrągłe?Czyli 3 jajka i reszta na 1 blat?Jak to przeliczyć kiedy zmienia się wielkość formy?
Z góry dziękuję za odpowiedź.Jest Pani mistrzynią wypieków!
Ewa.
Musisz znać wymiary blaszki i wg nich obliczyć z jakich proporcj musisz zrobić biszkopt.
Pozdrawiam.
ja piekę z przepisu na dwa blaty jeden blat w prostokątnej blasze blaty n ie wychodza za wysokie tylko mam problem z kolorami nie wychodzą tak żywe….
Intensywność kolorów zależy od jakości użytych barwników.
tak wiem 😉 mam barwniki w proszku bo takie sa dostępne u mnie w sklepie cukierniczym. poprostu bałam się dac za dużo czerwonego i wyszło różowe… ;-(
Z czerwonym barwnikiem to zawsze same problemy.
Babeczko kolejny tort jaki bede robila to bedzie ten teczowy 🙂
Powiedz mi prosze czy jezeli bede pokrywala tego torta z wierzchu masa cukrowa to o ile zmniejszyc skladniki na ten krem z serkiem mascarpone? A nastepne pytanie 🙂 To czy moge za jednym razem zrobic mase nabiszkopta z 9 jaj i rozlac go do 6 malych miseczek i do kazdego dodac barwnik? upiec trzy a nastepne trzy porcje pozniej? czy lepiej zrobic ta mase na biszkopta przed samym pieczeniem?
Powiem szczerze, że nie wiem o ile zmniejszyć ilość kremu. Na wierz idzie go już niewiele… I tak patrzę na ilość w przepisie, że nie jest go jakoś bardzo dużo. Może o jeden mniej mascarpone bym dała i zamiast 350ml kremówki, dałabym 300ml.
Co do biszkoptów, to nie możesz zrobić tak jak piszesz. Musisz zrobić tyle ciasta ile na raz możesz upiec, biszkopt nie może czekać.
ok dziekuje 🙂
Witam!
Czy mozna na bita smietane poukladac drobno pokrojone w plasterki owoce, jak na przyklad truskawki?
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Oczywiście, na bitą śmietanę możesz poukładać dowolne owoce:)
Pozdrawiam!
Pewnie nie wyraziłam się zbyt jasno, chodziło mi o to czy mogę te owoce włożyć do środka tortu, pomiędzy kolejne warstwy? 🙂
Uwielbiam Twoje przepisy !
Tak, pomiędzy warstwy też możesz:) Tylko jak będziesz je układać, to trochę tak powciskaj w tą bitą śmietanę:)
Cieszę się, że moje przepisy Ci się podobają:)
Pozdrawiam serdecznie!
Super torcik 🙂 chcę taki zrobić na roczek mojego synka. Czy można tort przełożyć Twoim kremem, a cały tort przykryć lukrem plastycznym? Czy nic się nie zepsuje?
Pozdrawiam bajecznie 🙂
Niestety nie można. Masy na bazie bitej śmietany i mascarpone nie nadają się jako podkład pod lukier plastyczny. Rozpuszczają masę.
Pozdrawiam serdecznie.
a ja mam pytanko odnośnie biszkoptów czy one troszke nawilgną tą masą bo nie chciałabym zeby były zbyt suche ? i czy można ten torcik przygotować dzień wcześniej czy lepiej w dzien podania go na stół?
Moje blaty biszkoptowe były wilgotne i jeszcze wzięły wilgoć od masy. Jeśli masz obawy, oczywiście możesz lekko nasączyć blaty np wodą z cytryną i łyżeczką wanilii lub lekką herbatą z dodatkiem cytryny, albo czym lubisz. Spokojnie możesz a nawet dobrze jak zrobisz dzień wcześniej. Tort będzie się wtedy dobrze kroił.
super;) bardzo dziękuje za odp. pozdrawiam;)
hejka jestem w trakcie robienia tego torciku pierwszy raz ;biszkopty super kolory bombowe a mialam zwykle barwniki z marketu -masa pierwszy raz wyszla tak sztywna i idealna do udekorowania jednym slowem SUPER dziekuje za przepis 🙂
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że wszystko się udało.
Pozdrawiam.
Babeczko za duzo tych komentarzy i nie wiem czy moje pytanie padlo wczesniej ale naprawde nie chce mi sie ich wszystkich czytac – wybacz 🙂
Czy na ta mase ze smietany i serka mascarpone nadaje sie masa plastyczna?
I czy barwniki Wiltona takie kolory jak Royal Blue – azul real, Golden Yellow – amarillo darado, Red Red – rojo inteso sie nadaja? Wyjda takie kolory jakie Tobie wyszly? I ile sie ich daje zeby byly takie intensywne kolory?
Masa ze śmietany nie nadaje się pod masę plastyczną – podchodzi wodą. Raz jeden robiłam, i masa plastyczna wyglądała jakby się ‘pociła’. Nie polecam. Co do barwników, to używam dokładnie takich, jak napisałaś, zielony mam leaf green vert feuillage, pomarańczowy – orange naranja, i mam jeszcze fioletowy – violet violeta. Daję ich na czubek łyżeczki i mieszam i ewentualnie dodaję, jeśli wydaje mi się, że jeszcze nie jest taki, jak oczekuję. Musisz pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie ciemniejsze niż surowe, więc ostrożnie z tymi barwnikami.
Pozdrawiam.