Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Tort ferrero rocher

by

w przepisy na:

Dziś będzie trochę prywaty, bo to wyjątkowy dzień. A jak wyjątkowy dzień, to i wyjątkowy tort. Nie tylko ze względu na jego smak, ale głównie ze względu na to, że jest dla wyjątkowej osoby. Dziś mój Mąż ma swoje święto. I choć nie przepada (wierzcie lub nie) za ciastami, postanowiłam zrobić mu niespodziankę w postaci tego oto tortu. A, że jest wielbicielem czekolady, orzechy też lubi, to wybór padł na ten właśnie tort. Robi się go szybko i łatwo, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Jeśli lubicie praliny ferrero rocher, to i Wam będzie smakował. Polecam bardzo!

Kochanie, sto lat, i dziękuję, że jesteś!:)

Przepis znaleziony u Izy z bloga Mniam-mniam, a pochodzi z tej strony. Dziewczyny, dziękuję za super przepis!

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek drobnego cukru o wypieków
  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z mielonymi orzechami i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać wierzch.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Masa:

  • 200g miękkiego masła
  • 2oog gorzkiej czekolady
  • 5 kopiastych łyżek nutelli
  • 4 wafelki orzechowe „Góralki”

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło ubić na jasną masę, dodać nutellę, czekoladę i dokładnie zmiksować. Wafelki pokroić na małe kawałki i dodać do masy. Wymieszać razem.

Ciasto przekroić a dwa blaty. Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat i równo rozsmarować, przykryć drugim blatem. Na wierzch i boki rozsmarować pozostałą masę. Ja wierzch tortu udekorowałam pralinami ferrero roche a boki obsypałam uprażonymi orzechami laskowymi.

Chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki, żeby masa troszeczkę zmiękła.

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

165 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danna
Danna
4 lat temu

ciasto wygląda smakowicie , że ślinka cieknie. Jestem na diecie odchudzającej ale zrobię tort i pewnie spróbuję. Skład jest chyba dość kaloryczny np. nutella. Jak jest z kaloriami, przeważnie masy maślane zastępuję śmietaną. Pozdrawiam.

Tuśka
Tuśka
6 lat temu

Witam serdecznie 🙂
Już kiedyś zrobiłam ten tort z Pani przepisu – podbił on nasze serca. Jest pyszny!
Chciałabym zrobić ten tort w prostokątnej formie i podać go w formie “ciacha do kawy” na przyjęciu urodzinowym. Czy składniki w podanych przez Panią proporcjach wystarczą na blachę 20×30 cm? Bardzo proszę o podpowiedź
Pozdrawiam

Magdalena
Magdalena
7 lat temu

Chciałabym udekorować tort kremem na bezie szwajcarskiej. Czym posmarować tort żeby to się wszystko ładnie trzymało? Czy muszę go schłodzić przed ozdabianie? Pozdrawiam:-)

Nata
Nata
7 lat temu

Mam pytanie odnośnie zmielonych orzechów. Czy 200 g ma być przed zmieleniem czy po zmieleniu gramatura orzechów powinna wynosić 200 g? 🙂

Doda
Doda
7 lat temu

witam jestem analfabetką kulinarną dlatego pozwolę sobie zapytać czy zmielone orzechy to znaczy na pył jak mąka czy może na takie okruszki jak do posypania boków tortu?

Ola
Ola
7 lat temu

witam
jesli chodzi o sam biszkopt to mam ubic cale jajka ? czy najpierw białka na sztywna piane, cukier i wtedy stopniowo zoltka ?
prosze o odpowiedz 😉

Tuśka
Tuśka
7 lat temu

Witam,
Czy trzeba papier do pieczenia jeszcze smarować tłuszczem i bułką tartą? sam papier nie wystarczy?

Pozdrawiam

ag
ag
8 lat temu

Jejku, ale ze mnie gapa! Faktycznie, że 200 g masła…. Żyłam myślą, że trzeba 2 kostki. I byłam trochę w szoku, że będzie w masie prawie pół kilo masła 🙂 Nie wiem skąd mi się to wzięło. Ale dobrze, że napisałam bo walnęłabym dwie kostki i bym się zdziwiła, że mi nie wychodzi :))) Pozdrawiam i dziękuję za oświecenie. Pewnie przez to, że czytałam mnóstwo przepisów na torty zanim zdecydowałam się na Pani. Jeszcze raz dziękuję.

ag
ag
8 lat temu

Czy kostka masła ma u Pani 200 czy 250g?

Kasia
Kasia
8 lat temu

Witam mam pytanie czy na ten krem mogę położyć masę z lukru plastycznego czy musze jednak ronić inny maślany

Kasia
Kasia
8 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję za odpowiedź tak też myślałam ale wolałam się upewnić

malutka
malutka
8 lat temu

witam , nie wyświetlają mi się składniki jedynie opis ;p czy ktoś moze mi je podać

Wiktoria
Wiktoria
8 lat temu

Witam! Duży jest ten torcik?

Wiktoria
Wiktoria
8 lat temu

Witam! Czy duży jest ten torcik?

paulina
paulina
8 lat temu

Super , tort pycha dzięki za przepis. 🙂

OlkaK
8 lat temu

Jutro znowu koniec roku szkolnego, a ja siegam po ten przepis poniewaz moje dzieci okrzyknely go tortem 6.0. Swoja nazwe w moim domu zawdziecza corce, ktora zakonczyla ubiegly rok szkolny wlasnie z takim wynikiem. W tym roku powtorzyla sukces w zwiazku z tym zabieram sie do pieczenia. Dzieki Tobie Asiu moglam rowniez spisac sie na taka ocene 😉 Dziekuje !

Karolajna
Karolajna
9 lat temu

mam pytanie 🙂 czy po wystudzeniu ten krem będzie taki spójny czy jednak bedzie miękki ?

miremirc
9 lat temu

Thx for the recipe ! 🙂
miremirc.ro/2015/02/02/tort ferrero rocher/

Antosia
Antosia
9 lat temu

Witam,
dziękuję za cudowny przepis 🙂 Tort jest rewelacyjny !!!

martyna
martyna
9 lat temu

Witam czy biszkopty warto czymś nasaczyc? nie bardzo lubie suchych tortow (biszkoptow)

martyna
martyna
9 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuje za odpowiedz
za kilka dni będę go robić na moje urodziny napisze jak wyszło 🙂

Dorota K.
Dorota K.
9 lat temu

Jutro piekę to ciacho po raz kolejny, uwielbiamy je 🙂

Ola
Ola
9 lat temu

Robiłam torcik na moje urodziny. Ciasto orzechowe niestety mi nie wyrosło, ale też nie wyszedł z tego jakiś zakalec czy coś. Po prostu było bardzo płaskie, więc zamiast męczyć się z przecinaniem na dwie części, dopiekłam jasny biszkopt i nasączyłam go nieco wodą wymieszaną z whiskey. Smak ciast orzechowego jest wspaniały, pachniało orzechami w całym domu, gdy je piekłam. Krem przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tylko go trochę zmodyfikowałam (bo moi goście i rodzina to ogromne łasuchy) i zamiast dwóch gorzkich czekolad, rozpuściłam pół na pół – mleczna i gorzka. Krem był bardzo dobry w smaku – dzieciakom aż się uszy… Czytaj więcej »

Dorota K.
Dorota K.
9 lat temu

Cudo 🙂 w sobotę robię 🙂

OlkaK
9 lat temu

Biszkopcik już upieczony i czeka na wystygnięcie. Krem jest nieziemski 🙂 Moje dzieci oszaleją jutro ze szczęścia 🙂 Dziękuję :)))

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
10 lat temu

Ja zamiast mielonych orzechów laskowych dodałam mielone migdały (tylko to znalazłam w lokalnym sklepie). Nie miałam problemu z wyrośnięciem ciasta, był na tyle wysoki, aby przekroić go na dwie części. Tort wyszedł pyszny – przepis godny uwagi 🙂

magda
magda
10 lat temu

gdzie mozna kupic mielone orzechy? czy jak dodam zwykly cukier to popsuje?

agata
agata
10 lat temu

Jak długo tort musi stać w lodówce przed podaniem?

Sandra
Sandra
10 lat temu

Mi pierwszy biszkopt nie wyszedł. Zrobiłam drugi ze znacznie mniejsza ilością orzechów.

Aneta
Aneta
10 lat temu

Jestem w trakcie robienia tego tortu i chyba już widzę, że biszkopt nie wyrośnie taki jaki powinien. Brakuje zdjęć z etapów robienia tortu. Robiłam wszystko według wskazówek przepisu. Jednak mam nadzieję, że i tak ciasto wyjdzie pyszne 🙂

Sandra
Sandra
10 lat temu

Polecam popruszyć orzechy odrobiną mąki,zanim dodamy je do masy biszkoptowej.Orzechy wtedy nie opadną na dno.

ola
ola
10 lat temu

Ciasto pycha, wlasnie sie piecze. Szkoda, ze po raz drugi mi nie wyroslo 🙁 :'(

Sandra
Sandra
10 lat temu
Reply to  ola

Hej.Mi też nie wyrosło:/
Robię teraz drugie podejście, mam nadzieję,że się uda,mąż ma dziś urodziny i bardzo chciałam zrobić taki tort dla niego.
Za pierwszym razem ciasto nie wyrosło i orzechy opadły mi na dno…w drugim podejściu posypałam orzechy mąką,żeby nie opadły drugi raz.

Sandra
Sandra
10 lat temu
Reply to  Asiek

Nie używam ” zwietrzalych” proszkow:)

aga
aga
10 lat temu

Hej:) p.s czy jesli bialka ubije z cukrem a potem dodam żółtka a na koncu orzechy i mąke czy to coś zmieni?

Daria
Daria
10 lat temu

Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie:) Upiekę go na imieniny mojego chłopaka:) Mam parę pytań odnośnie ciasta;) Jeżeli chodzi o jajka to czy w całości ubijasz masę czy oddzielnie robisz białka i żółtka?? Czy do pieczenia ciasta używasz termoobiegu czy na zwykły piec to robisz??

elamorela
10 lat temu

Ten tort wygląda przesmacznie! Aż nie mogę się doczekać okazji żeby go wypróbować, bo sama mam ochotę pochłonąć więcej niż jeden taki kawałek 🙂

Aga
Aga
10 lat temu

Czy do masy może być mleczna czekolada? czy koniecznie gorzka? za która nie przepadam 🙂

Kicia
Kicia
10 lat temu

Ile cm średnicy ma tortownica, w której piekłaś??

mica
mica
11 lat temu

Co masz na myśli mówiąc o waflach? Czy są to wafle ciasteczkowe czy tylko wafelki? I jaki muszą mieć rozmiar?

Anka
Anka
11 lat temu

Hej, bardzo chciałabym zrobić ten torcik, ale nie wiem w jaki sposób mam ubić masło? Na czym to polega? Proszę o pomoc;)

Pozdrawiam

Anka
Anka
11 lat temu
Reply to  Asiek

OK, dziękuje, czyli masło musi być miękkie żeby móc je ubić?

Przemo007
Przemo007
11 lat temu

Torcik zrobiony ! Mogę powiedzieć tylko, że jest pyszny oraz, że jest pyszny. Dodam jeszcze , że jest pyszny. Dziękuję

Sylka
Sylka
11 lat temu

Witam, czy w przepisie mają być tylko 2 łyżki mąki czy może 2 szklanki..? 2 łyżki wydaje mi się troszkę mało.

Sylka
Sylka
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki śliczne, dzisiaj się zabieram za pieczenie tego cudeńka. Proszę trzymać kciuki 😉

luuiza
luuiza
11 lat temu

Mam takie pytanie, jak ‘obsypać’ orzechami boki tortu?
Pozdrawiam gorąco.

Nada
Nada
11 lat temu

Ciasto wyglada swietnie

Mam pytanko

Czy te waffle w ciescie nie zmiekkna I zamienia sie w wyczuwalna pape?

Jak dlugo mozna je przechowywac?

Robie ciasta mezowi do pracy,on sprzedaje je na kawalki lub w calosci;)
Najpierw je lekko przymraza by latwiej je pociac(czy to nie problem)

Agata
Agata
11 lat temu

wspaniale wyglada 🙂 jutro robie ten tort czy mozna orzech laskowy zamiast włoskich (na blaty)?

Magda
Magda
11 lat temu

Witam,
czy ciasto można zrobić dzień wcześniej czy lepiej w dniu serwowania?

Vikki
Vikki
11 lat temu

Azjatycki, przepis wygląda smakowicie, ale nie jestem pewien co “wafle orzechowe” Czy . Być może nie jest to zbyt dobrze przetłumaczone na angielski. Możesz pokazać zdjęcie jak to wygląda ? Wielkie dzięki, Vikki

Vikki
Vikki
11 lat temu
Reply to  Asiek

Many thanks Asiek. I am not sure that we have that kind of wafers in Australia, but I will look. Thanks again, Vikki

Vikki
Vikki
11 lat temu
Reply to  Vikki

Thank You ! We found these peanut wafers in specialist Chinese grocery store. Now we can try your recipe 🙂

tusia
tusia
11 lat temu

Właśnie robiłam ten torcik i wyszedł przepyszny. Fajny przepis…. piekłam drugi raz w życiu ciasto i chyba sie udało całkiem dobrze:) Nie był tak piękny jak u Ciebie ale i tak się podobał. Dziękuję i pozdrawiam

alabastrowy
alabastrowy
11 lat temu

nie udało mi się kupić orzechów zmielonych, kupiłam całe czy mogę je posiekać czy koniecznie jakoś zmielić?

doris
doris
11 lat temu

Witam, wypróbowałam to ciasto. Wyglądało ciekawie, ale smakuje tak sobie, chyba nie tylko mnie, bo po świętach tylko ono pozostało. Zdecydowanie nie dodam go do “moich ulubionych”.

Anita
Anita
11 lat temu

Witam,
zrobiłam teraz na Święta, ale niestety nie wyszło mi tak jak powinno… ciasto czekoladowe wyszło mi tak wysokie jak jedno Twoje po przekrajaniu… robiłam wszystko wg przepisu ale nie chciało urosnąć 🙁 Wiesz może co mogło być przyczyną ?:)

Pozdrawiam serdecznie

Dziękuje za przepis na bułęczki czosnkowo-ziołowe- PYCHA!

Beata
Beata
11 lat temu

Witam,
czy mogę zamiast orzechów laskowych dać włoskie?