Dziś wpis równie wyjątkowy jak poprzedni, a może nawet bardziej… Dziś są 7 urodziny mojego największego skarbu na świecie – mojej córci Zuzi. Wyjątkowa okazja, więc wyjątkowy tort, który po rozkrojeniu wywołał wielki uśmiech na twarzach wszystkich dzieci a w szczególności jubilatki:) Pyszny miękki biszkopt przełożony ulubionym kremem Zuzi czyli z serka mascarpone. Sto lat Zuzieńko!
Inspiracja Just My Delicious
Składniki na biszkopt: (na dwa spody o średnicy 20 cm, na ten tort potrzebnych jest 6 takich blatów)
- 3 jajka
- pół szklanki drobnego cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).
Ciasto podzielić na pół. Do każdej części dodać wybrany barwnik.
Wyłożyć dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Przełożyć do nich przygotowaną masę.
Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić 5 minut w tortownicy następnie delikatnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Masa do przełożenia:
- 4 serki mascarpone po 250g każdy
- 350 ml śmietanki kremówki
- 100g cukru pudru (jak ktoś lubi słodkie masy to może dać więcej)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodać cukier puder, następnie dodać mascarpone i ubić razem na puszystą masę (ja ubijam od razu wszystko razem).
Gotowym kremem przekładać niezbyt grubo kolejne warstwy biszkoptu. Ozdobić górę tortu i boki.
Smacznego!
Akcja: “Festiwal mascarpone 2011”
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Hejka. Jest jakiś sposób na domowe przyrządzenie barwników. Z czego je robiłaś ? 🙂
Moje barwniki są sztuczne, tak jak podałam w przepisie – w żelu, firmy Wilton. Wg mnie nie uzyska się tak intensywnych kolorów przy naturalnych barwnikach.
Pozdrawiam:)
Czy mogę użyć tych samych proporcji jeśli mam blaszkę o średnicy 22 cm? innej po prostu nei potrafiłam znaleźć..;<
Moje biszkopty były dość wysokie, więc myślę, że spokojnie możesz zrobić w tej formie, będę po prostu troszkę cieńsze, a tort jest i tak bardzo wysoki, więc nic mu to nie zaszkodzi.
Pozdrawiam!
a czy tym kremem mozna ubrac tort….tzn to ma byc tort na roczek syna i chcialabym mu cos tam napisac. no i nie wiem czy moge to zrobic dzien wczesniej czy lepiej a dniu imprezy?
Ja nie raz robiłam dzień wcześniej, jest sztywny i bardzo dobrze trzyma ‘fason’.
Dziękuję i pozdrawiam:)
Witam 😉 a ja mam takie pytanie…gdzie oge kupic barwniki bo szukalam w marketach ale nie ma niestety ;( a z internetu nie wiem z jakiej strony zamowic zeby byly dobre i jakie w zelu czy w proszku…Prosze o rade…Pozdrawiam :))
Ja swoje barwniki kupowałam na allegro, to są barwniki Wiltona w żelu. Możesz też je kupić w sklepie aledobre.pl lub w kuchniach świata.
Tort piękny i bajeczny! Było z niego dużo radości, jak czytam… 🙂
Ale Asiu, powiem Ci – krem to mistrzostwo świata, lekki i delikatny, a do tego nie tłusty, bo nie ma ani grama masła 🙂
Pyszny, dziękuję za przepis 🙂
No radość z takiego tortu jest wielka:)
A robiłaś cały tort czy wykorzystałaś tylko krem? Ja też uwielbiam ten krem, ale muszę Cię zmartwić, bo on jednak jest dość tłusty, pomimo tego, że wydaje się być lekki. Kremówka to 30% tłuszczu a mascarpone to chyba 46… więc sama widzisz:( Ale tak czy siak, to mój ulubiony krem!
Pozdrawiam!
Dzieki 🙂
a na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis? 🙂
Rozmiar jest podany. Tortownica o średnicy 20cm.
Pozdrawiam:)
a no tak….gapa ze mnie! 🙂 a na tortownice 25cm to chyba z 1,5 porcji trzeba zrobic ciasto?
a dokładnie o 1,56:) Ale 1,5 porcji będzie ok. Tylko pamiętaj, że w takiej tortownicy tort będzie bardzo duży, to jest wysoki:)
Pozdrawiam:)
mysle nad wiekszym tortem bo bede miala 20 osob na roczku synka w tym 6 dzieci….to 20cm tort chyba nie wystarczy…sama nie wiem. a chce kupic te jednorazowe blaszki.widzialam na ebay.uk 9inch =22.5cm albo 10inch=25.4cm . no i tu mam problem 🙂
No na taką liczbę ludzi, to tort 20cm będzie stanowczo za mały. Kupiłabym te większe foremki (25,4)
chciałam zrobić tort dla przyjaciółki, która uwielbia zielony kolor:) zastanawiam się, czy jeśli krem przeznaczony na zewnętrzną część ciasta będzie w tak żywym kolorze, tort będzie robił równie niesamowite wrażenie jak w przypadku białego kremu. Czy potrafiłaby mi Pani poradzić? a może lepiej na biały krem dodaać tylko zielone dekoracje?
Wg mnie, skoro tak bardzo lubi zielony kolor, to czemu nie:) Będzie wyglądał na pewno bardzo ładnie i na bank zrobi wrażenie. Biały jest taki bardziej hmmm… dostojny? Jeśli nie masz do końca przekonania do całego zielonego, to zrób biały i zielone dekoracje, tak jak piszesz. Ale ja bym zaryzykowała z tym zielonym:) Daj znać co zdecydowałaś i jak wyszło:)
Pozdrawiam i dziękuję:)
Jeśli mogę wtrącić słówko, to polecam zielony torcik, na który czaję się od dłuższego czasu, ale nie miałam okazji jeszcze go piec. Może na wiosnę. Nazywa się Torcik Żabiego Króla. link: http://przykubkukawy.blox.pl/2011/08/Tort-zabiego-krola.html
A widziałam go, fajny jest:)
A może zrób zieloną wersję tego tortu…warstwy w kilku odcieniach zieleni od ciemnej do jasnej ukryte pod białym kremem. Dekoracje też zielone. Może być super 🙂
Bardzo fajny pomysł, może świetnie wyglądać!
chyba zostanę przy kolorowej wersji z zielonym kremem na zewnątrz i białym w środku;) już się nie mogę doczekać, ale niestety tort będę robiła dopiero pod koniec maja :< mam jeszcze jedno pytanie. czy ciacho będzie smaczne (i nie rozpadnie się) jeśli na jedną warstwę kremu dodam warstwę plasterków z kiwi(np. pod zielony biszkopt) może siasto będzie miało wtedy trochę ciekawszy smak:) boję się tylko, ze zepsuję torcik, dlatego prosiłabym o opinię 😀
Wg mnie nie zepsujesz tortu, bo krem jest na tyle zwarty, że nie powinno mieć to żadnego znaczenia. O walorach smakowych trudno mi powiedzieć, bo ja nie przepadam za kiwi w ciastach:( ale jak ktoś lubi, to myślę, że będzie jak najbardziej ok:)
Pozdrawiam:)
Czy ten tort można zrobić dzień wcześniej? Zwykle robię torty z bitą śmietaną i one na drugi dzień nie są już tak super jak po godzinie, dwóch od zrobienia. Nie łączyłam jeszcze śmietany z serkiem mascarpone dlatego ciekawi mnie jak masa wygląda na drugi dzień? Nie straci na wyglądzie (w sensie nie zniknie, nie klapnie)?
Bez obaw możesz zrobić ten tort dzień wcześniej. Mascarpone z bitą śmietaną nie straci nic ani na wyglądzie ani na konsystencji. Masa jest zwarta i po schłodzeniu w lodówce bardzo dobrze zachowuje się kolejnego i kolejnego dnia:)Zresztą, ja swój ort robiłam właśnie dzień wcześniej:) Daj znać jak zdecydujesz się i zrobisz, w razie jeszcze jakichkolwiek pytań – śmiało:)
Pozdrawiam i dziękuję:)
wyszło super, masa spokojnie wytrzymała kilka dni 🙂 był bardzo sycący wiec trochę zajęło zjedzenie…
Bardzo się cieszę, że się udał a co ważniejsze, że smakował:) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)
A wiec racuchy nie za bardzo mi wyszły 😛
Jasne ! Na pewno napiszę jak zrobię torcik !
Dzięki za rady…. !
Jestes wielka ! 😀
wyśle ci kawałek pocztą! 🙂
Pozdrawiam!
Oj, bez przesady z tym wielka:) ale dziękuję!
Pozdrawiam:)
oj ja już od dawna szykowałam się na ten torcik hahaha kiedy zobaczyłam go po raz pierwszy też pomyślałam, że jest ,, pedalski” zamierzam kupić składniki i zrobić torcik sobie na szesnaste urodzinki. Strasznie jestem ciekawa jak smakuje i jak on na żywo wygląda i przede wszystkim czy wyjdzie mi tak ładnie jak twórczyni tego torcika tam u góry na zdjęciu 😀 szczerze nie słyszałam nawet o tym serku 😀 Jak mi ten torcik nie wyjdzie to sie załamię 😀 Wielkie brawa dla każdej osoby która zrobiła ten torcik dobrze 🙂 chociaż z drugiej strony przepis nie wygląda na skomplikowany… Czytaj więcej »
Torcik jest bardzo prosty, więc wydaje mi się, że nie powinnaś mieć problemu z jego wykonaniem. Kup sobie tylko dobre barwniki, najlepiej Wiltona, wtedy masz pewność, że kolorki będą piękne. Czy tort jest mdły? Dla mnie nie, bo nie jest zbyt słodki, ani krem, ani biszkopt ale jeśli masz obawy, to możesz go nasączyć wodą z cytryną np. Jak zrobisz to daj znać:) Będę trzymać kciuki. W razie pytań, pisz.
Pozdrawiam serdecznie
P.S. Racuchy chyba zawsze wychodzą?:)
Nie przesadzajmy. Gdyby iść tokiem Twojego rozumowania: Nie wychodzę do miasta, bo tam są spaliny. Z innej beczki, ale właściwe to na temat:) : Gdy byłam w ciąży nie mogłam jeść słodyczy ze względu na cukrzycę ciążową. Ale przyszedł czas, gdy myślałam tylko o czymś słodkim. I jęczę lekarzowi, że mam taką ochotę, a nie mogę. A on na to, że ten mój stres bardziej zaszkodzi dziecku niż cukier i kazał zjeść to, na co mam ochotę. Ten jeden raz. Jest takie powiedzenie RAZ NIE ZAWSZE:) A radocha, jaką można sprawić dzieciakom takim kolorowym torcikiem może nawet mocniej zadziałać na… Czytaj więcej »
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości:) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
ja też uważam , że raz na czas nie zaszkodzi na troszeczkę barwników.
Asiek, zrobiłam dla swojej córci, wyszedł piękny, cudnie kolorowy 🙂 ja wymyśliłam sobie jeszcze masę cukrową, dwa dni w sumie stałam nad tortem, ale opłacało się 🙂
Wstawiłam już tort do lodówki, barwniki z ciasta trochę pofarbowały krem, przez co jest różnokolorowy, ale wydaje mi się, że nie psuje to wyglądu tortu, bo jakby nie patrzeć jest to tort tęczowy. I faktycznie okazało się, że kremu jest akurat 🙂 Jak tylko krem trochę się schłodzi i stwardnieje posypię go startą gorzką czekoladą. Pozdrawiam 🙂
W takim razie czekam na opinie po konsumpcji:)
Cieszę się, że robisz tort:) Biszkopt powinien zmięknąć od masy, ale mogłaś troszkę nasączyć np. wodą z cytryną jak wydawało Ci się, że jest zbyt suchy. Ja swoich nie nasączałam, bo były bardzo puszyste i wilgotne. Góra tortu i boki też są posmarowane kremem. Dodatkowo zabarwiłam trochę kremu na różowo i zrobiłam ozdoby. Zostały mi może 4 łyżki kremu… Jeśli nie masz takich wiórków czekoladowych, to boki można ozdobić startą na grubych oczkach gorzką czekoladą. Mam nadzieję, że tort będzie smakował a koleżanka będzie zadowolona:)
Pozdrawiam serdecznie:)
właśnie skończyłam przekładać warstwy kremem, mam 5 warstw, trochę dużo mi zostało tego kremu, myślę że nie wykorzystałam połowy, niestety niektóre biszkopty mi wyszły twardawe, ale najprawdopodobniej jeszcze nasiąkną od kremu, czyż nie? 🙂 Tort, śliczny, kolorowy. Co do sztuczności tych barwników, nie chcę nawet myśleć co w nich się znajduję, na pewno nie będę powtarzać często tego wypieku, jednak myślę, że jako wymarzony tort na 18 urodziny przyjaciółki można się raz poświęcić. I zastanawiam się jeszcze jak zrobić taką ładną dekorację wierzchu i boku tortu. Czy tu na wyżej przedstawionym obrazku, jest on dookoła posmarowany również tym kremem? Napiszę… Czytaj więcej »
Rzeczywiście niespodzianka musiała być niesamowita! wygląda jak z bajki 🙂
piekny! sama sie przymierzam do zrobienia takiego cudu, barwniki juz mam i nie boje sie ich uzyc 😉 bardziej mnie przeraza ten kilogram mascarpone, ale krem planuje i tak zrobic z samej kremowki 😉
Pieknie Ci wyszedl!
A komentarz Roberta rozlozyl mnie na lopatki;)
Może to i ładnie wygląda, ale naprawdę podajecie swoim bliskim te koszmarne sztuczne i zakazane w niektórych krajach barwniki spożywcze? Nie szkoda Wam ich zdrowia?
Tak, naprawdę podajemy, raz w roku w jednym małym kawałku… 🙂 A i to nie dojedzonym do końca… 🙂 Nie wydaje mi się, żeby to mogło zaszkodzić. A co do zdrowia… cóż, te “ulepszacze” które zjadamy co dzień a ich nie widać są bezpieczniejsze?
Pozdrawiam:)
No właśnie w tym rzecz, że tych barwników pełno w żywności, więc po co jeszcze dodatkowo faszerować nimi dzieci? Tym bardziej, że są naprawdę bardzo szkodliwe. Lepiej piec inne ciasta, których masz mnóstwo fantastycznych przepisów 🙂
Pewnie trochę racji masz, ale skoro są dopuszczone do spożycia, to nie mogą być trujące:) Niemniej, jak mówię , używam ich sporadycznie, raz w roku… albo i nie…
Pozdrawiam:)
Mmm… jest taki… pedalski!
Hymmm… no ja nie mam takich skojarzeń, ale szanuję Twoją odmienność…
Tort jest cudowny!
Mogłabym sie dowiedzieć z jakiej firmy uzylas barwniki i czy są one w płynie?
Oczywiście wszystkiego najlepszego dla lubilatki ! 🙂
Barwniki Wilona, polecam! Są w żelu, bardzo wydajne i super kolorki.
Dziękuję:)
Wow! Powalił mnie od pierwszego wejrzenia! Wspaniały 🙂
Najserdeczniejsze życzenia dla Zuzi 🙂 Ja choruję na tego torta juz jakiś czas… tylko brakuje mi okazji… 😉 No chyba że sobie jakaś wymyślę 😉 Pozdrawiam 🙂
Koleżanka robiła bardzo podobny dla swojej sześciolatki, ja już mam składniki i za kilka dni moja dwulatka taki tort dostanie, 100 lat dla Zuzi 🙂
Czekam na relację jak wyszedł!! Dziękuję za życzenia!!
Śliczniutki, taki mega kolorowy 🙂
A w imieniu Zuzi dziękuję za wszystkie miłe życzenia!!
Bardzo dziękuję za te komentarze, nie spodziewałam się tylu słów uznania i podziwu:). Strasznie mi miło, że do mnie zaglądacie i z całej siły dziękuję za te motywujące mnie słowa:):)
Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie!!
Wygląda przecudnie! Wszystkiego najlepszego dla Córci! 🙂
Ja poproszę kawałek tej tęczy 🙂
śliczny 🙂 córcia na pewno była wniebowzięta!
taki kolorowy… tęczowy!
oszałamiający.
Świetny torcik, nie dziwię się, że Solenizantka była ucieszona:)
Brak słów…
Wszystkiego najlepszego dla młodej Damy 🙂
niewiarygodny!
Dla Waszego skarbeńka, ukochanej, ślicznej młodej damy cudownego uśmiechu i radości przez całe zycie życzę Ja, Dela i nasz Gumiś, a torcik jest niesamowicie piękny, wesoły i odjjjechany, buziaczki dla całej Waszej trójeczki:))
przepiękny!!! najlepszego dla córci 🙂
Wszystkiego najlepszego i samych radości dla Zuzi 🙂
A tort piękny 🙂 Mogę złożyć zamówienie na taki sam na moje urodziny? 🙂
Wiedziałam, że ktoś prędzej czy później zrobi ten tort :D. Robi wrażenie! Ciekawe czy dorosły pan ucieszyłby się z takiego ciacha :). Może zrobię tacie na urodziny? 🙂
Super !!!!!! Brawo !!!!
Tort wygląda cudnie! jak wszystkie twoje wypieki =] Wszystkiego dobrego dla córeczki z okazji urodzin!
Ojejej, ale śliczny! 🙂
wygląda bajecznie a dla Zuzi wszystkiego najlepszego!
O kurczę, ale kolorki! 😀 To chyba nie z buraka i szpinaku…? ;))
Moja córka też ma w sierpniu urodziny, tyle że 13.
Wszystkiego dobrego dla Zuzi! Samych piątek i uśmiechów!
Ciocia Kasia z Zagranicy, haha!:)
No kochana. To sie nazywa Talent !!!!! Wyglada bajecznie,smakuje pewnie również 🙂 Gratuluję .
Nie dziwię się, że jubilatce się podobał, wygląda pięknie. Wszystkiego najlepszego dla córci 🙂
Wygląda niesamowicie!
Zajebiaszczy:)
TĘCZOWY ZAWRÓT GŁOWY!!!
Pozdrawiam
Inka
Wspaniały tort dla wyjątkowej Córeczki:)
Wiedziałam że taki zrobisz!!! Wiedziałam!