Dziś będzie krótko. Mam dla Was słodki tort bezowy, przełożony pysznym kremem czekoladowym. Krem dodatkowo ma kawałki czekolady, co powoduje fajne chrupanie podczas jedzenia. Tort, jak przystało na bezę jest słodki i zaspokoi zapotrzebowanie na cukier na dłuższy czas:) Wszyscy czujcie się gośćmi w dniu moich urodzin i częstuje się!
Przepis na kem czekoladowy zaczerpnęłam z bloga Gruszka z fartuszka (z moimi lekkimi zmianami) a beza zrobiona na bazie tortu Dacquoise
Składniki na 2 krążki bezowe:
- 250g drobnego cukru
- 5 białek
- łyżeczka octu winnego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na obu narysować okrąg o średnicy 22 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C.*
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Beza powinna być sztywna i szklista. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i ocet i chwilkę zmiksować. Gotową masę podzielić na dwie równe części i wyłożyć na przygotowane blaszki.
Włożyć bezy do piekarnika i piec przez 5 minut 180°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 90 minut, aż bezy będą delikatnie przyrumieniona i lekko popękane na wierzchu. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na kilka godzin.
Krem czekoladowy:
- kostka miękkiego masła (200g)
- 2 jajka
- 100g drobnego cukru
- kieliszek wódki ( nie miałam dałam rum)
- 50g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka cukru waniliowego (dałam cukier z prawdziwą wanilią)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- ok. 30g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady
W garnku zagotować wodę, ustawić na nim miskę tak, by nie dotykała wody. Do miski wbić jajka i zmiksować na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się gęsta i potroi swoją objętość. Odstawić do przestudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło ubić na puszystą i jasną masę, dodać cukier i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować razem, następnie dodać masę jajeczną, cały czas miksując a na koniec wlać ekstrakt waniliowy i wódkę (rum). Zmiksować. Do gotowego kremu dodać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.
Na jeden blat bezowy wyłożyć krem, przykryć drugim. Ozdobić rozpuszczoną gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce aż krem stężeje.
* Piekłam z termoobiegiem dwie bezy na raz. Jeśli pieczecie grzałka góra – dół, musicie bezę zrobić ‘na raty’. Gotowa masa bezowa nie może czekać.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Czy jajka na masę nie powinno się unikać z cukrem? Wsypalam cukier do ubitego masła zgodnie z przepisem i teraz czuć grudki cukru.
Możesz ubić cukier z masłem
Czy jest jakiś specjalny sposób na wykładanie tych bezów na blachę???
Nie do końca rozumiem pytanie… 🙁 Bezę wykładasz normalnie łyżą na blachę. Rysujesz sobie okrąg i wykładasz przygotowaną pianę. Zresztą jest to napisane we wpisie.
Witaj Asiu, chciałam zapytać czy dobrze interpretuję: składniki na bezę w podanych przez Ciebie ilościach dotyczą jednego krążka?
Nie, składniki dotyczą dwóch krążków. Już to dopisałam, żeby więcej nikogo nie wprowadzać w błąd.
Czy beze można piec w foremce sylikonowej ?
Oj nie, bezy nie pieczemy w żadnej formie, tylko prosto na blaszce, tej piekarnikowej.
obśliniłam monitor 🙂 uwielbiam tort bezowy….podpowiem że ulubiony mój to z kremem z bitej śmietany i mascarpone z orzechami włoskimi i żurawiną…mmmmm….. chyba zafunduję sobie na walentynki 🙂 pozdrawiam -jestem Twoją fanką na fb 🙂
witam! mam pytanie – po co się maluje ten okrąg na blaszce, nie można po prostu upiec na okrągłej blaszce np. ze szkła żaroodpornego do tarty, lub w tortownicy?? może pytanie głupie ale ja się nie znam dlatego pytam :)) pozdrawiam
Nie można bezy upiec w tortownicy, ani żadnej innej blaszce, bo się jej po prostu nie wyciągnie. Dlatego rysuje się okrąg, żeby ładnie je uformować bez blaszki:
Pozdrawiam.
P.S. Nie ma głupich pytań:)
Witam. Wspaniałe te torty bezowe robisz ale mam pewną nieścisłość. Chciałabym zrobić taki, tylko nie wiem jak z tą bezą.
* Piekłam z termoobiegiem dwie bezy na raz. Jeśli pieczecie grzałka góra – dół, musicie bezę zrobić ‘na raty’. Gotowa masa bezowa nie może czekać.-tak napisałaś pod przepisem z 25 maja!
Pod drugim tortem bezowym 24 maja! napisałaś- Piekłam góra dół na środkowym poziomie.
To jak w końcu pieczesz bo już nie wiem a to chyba dosyć ważne , zwłaszcze dla owej bezy:)
Pozdrawiam.
Jest dokładnie jak napisałam. Te bezy piekłam na dwóch osobnych blaszkach, jedna pod drugą z termoobiegiem, natomiast bezy do tortu dacquoise piekłam na jednej blaszce dwie na raz, pisałam o tym w komentarzach (bezy były ciut mniejsze, a ja miałam większy piekarnik, więc bez problemu zmieściły się dwie).
Dopisałam uwagę przy torcie dacquoise i mam nadzieję, że teraz nikt nie będzie miał wątpliwości:)
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)
Pyyyychotka!
🙂
Tort wygląda przepysznie. Mam pytanie – kilka razy próbowałam zrobić bezę ze słodzikiem (zamiast cukru) i jeszcze nigdy mi się nie udało. Czy beza z założenia musi być z cukrem czy robię coś nie tak?
Nie mam pojęcia, czy da się zrobić bezę ze słodzikiem, ale wg mnie nie. Nie te proporcje, nie ta struktura… Kiedyś moja mama próbowała zrobić bezę na ciasto właśnie ze słodzikiem (nie do takiego tortu), i o ile beza się ubiła, tak po upieczeniu nie była bezą tylko jakąś mazistą ciapą. Dałabym sobie spokój z tym słodzikiem w bezie…
Pozdrawiam!
Spóźnione, ale ze szczerego serducha – wszystkiego najlepszego :))
Mój Mati tez ma urodziny 25 maja :)))
Pozdrawiam
Dziękuję Ci bardzo:) I życzenia dla Mateusza:) Ładną ma datę urodzin:):)
Pozdrawiam cieplutko!
O kurczę ! Przecudnej urody torcik, bardzo lubię takie bezowe słodkości !
Życzę Ci Babeczko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin,
samych miłych i słodkich chwil !!! :))
Krótko, ale na temat. Super tort!
Dzięki:)
tort prezentuje się pięknie 🙂 wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
Dziękuję ślicznie:)
bardzo elegancki ….. nie umiałabym się mu oprzeć:)
Dziękuję wszystkim za życzenia i miłe słowa. Cieszę się bardzo, że jesteście:)
Pozdrawiam serdecznie!
boski torcik 🙂 wszystkiego najlepszego!!
Asiu, przepiękny tort! A Tobie życzę samych słodkich i pięknych chwil jak ten tort! 🙂
Całuję mocno :-*
Babeczko, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
A tort przygotowałaś fantastyczny! Idealny, chrupki i z czekoladą, uwielbiam takie 🙂
Pozdrawiam:)
Z daleka myślałam, że to baardzo duże chocolate crinkle cookie 😉
Patrzę bliżej a tu taka przepyszna beza…żal, że nie można spróbować 😉
Asiu życzę Tobie wszystkiego najlepszego i spełnienia wszystkich marzeń. Pozdrawiam ciepło 🙂
Asiu 100 lat w miłości, radości i szczęściu. No i oczywiście samych słodkich słodkości 🙂
Najlepsze życzenia! 🙂 Cieszę się, że krem smakował 🙂
Asiu jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego!!! A tort wygląda genialnie. Kocham bezowe torty a jeszcze z taka masą….mmmmm….poezja 🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂
Asiu, jeszcze raz najlepszego. A tort przecudny, ten krem idealny dla Darka 🙂
cudowna! napatrzeć się nie mogę:)
Dziękuję:)
Alez on elegancko wyglada! Gdyby ktos mi taki upiekl na urodziny, bylabym w siodmym niebie 🙂
Wszystkiego naj naj i żeby życie było tak piękne jak ten tort 🙂
Bardzo dziękuję:)
Asiu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin buziakiiiiii…cudnie wygląda tez zapisałam sobie ten tort do zrobienia i chyba szybko go zrobię
Dziękuję pięknie za życzenia:)