Dzisiejsze muffiny powstały z potrzeby chwili. Musiałam szybko upiec ciasto a czasu nie miałam zbyt dużo. W takiej sytuacji wybór pada zawsze na niezawodne muffinki. I tym razem też mnie nie zawiodły. Pyszne, wilgotne i sprężyste w środku, pachnące latem a na wierzchu chrupiąca kruszonka. Czy może być coś lepszego? Polecam!
Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.
Składniki na 16 muffinek:
- 250g mąki pszennej
- 120g roztopionego masła
- 120g cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- jajko
- 300g kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)
- 200g dowolnych owoców (u mnie maliny i borówka amerykańska)
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól. W drugim wszystkie mokre: śmietanę, jajko, roztopione masło. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, aby wszystkie składniki były wilgotne. Nie należy mieszać zbyt długo i dokładnie, gdyż muffiny po upieczeniu opadną. Na koniec wmieszać delikatnie owoce.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 100g mąki pszennej
- 80g cukru
- 60g roztopionego masła
Wszystkie składniki wyrobić ze sobą między palcami, tak, by powstała kruszonka.
Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut. Pozostawić do przestudzenia na 5 minut, następnie wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Czy muffinki z mrozonymi owocami piecze się dłużej? I piec z termoobiegiem czy bez?
Piecze się tyle samo. Opcja góra-dół, jeśli jest inaczej, zawsze zaznaczam to w przepisie.
Czy muffinki z mrożonymi owocami piecze się dłużej ?
I piekarnik z termoobiegiem czy bez?
Dzień dobry, chciałam zapytać, czy jest możliwość upieczenia babeczek bez papilotek? Wystarczy foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą? Nie przykleją się, wyjdą z foremki bez problemu?
Tak, jak najbardziej. Tak jak piszesz, foremki należy dobrze natłuścić i wysypać bułką tartą. Silikonowych nie ma potrzeby natłuszczać.
Pozdrawiam:)
Dziękuję 🙂
Asiu, czy owoce mogą być mrożone, to znaczy czy mogą być takie z zamrażlanika czy powinnam je rozmrozić (maliny)?
Mogą być mrożone owoce, nie trzeba ich rozmrażać:)
🙂 bardzo dziękuję
Wszyscy sie zachwycaja, ale nikt nie pisze jak smakuja. Wyprobowalam i musze przyznac, ze sa pyszne, robi sie je szybko i zawsze wychodza (zrobilam 6 razy). Zrobilam z jagodami, malinami i raz mialam resztke brzoskwin z puszki i tez byly bardzo dobre. Przepis godny polecenia dla wszystkich poczatkujacych w pieczeniu. pozdrawiam
Bardzo dziękuję za ten komentarz! Cieszę, że muffinki podpasowały i przepis się sprawdził.
Pozdrawiam serdecznie:)
Moja kruszonka… 🙂
Uielbiam takie muffiny 🙂
Nie ma nic lepszego niż muffinki z kruszonką 🙂
Uwielbiam takie chwile dla potrzeby i dla potrzeby chwili też:) są tak pysznie wyglądające ,że nie zasnę dziś a nie jestem w stanie już iść i piec,ale jutro …jutro będę miała swoją potrzebę chwili:))
Dziękuję Wam za miłe słowa!!
Muffinki z owocami, to zdecydowanie moje ulubione. Wyglądają cudnie, a kruszonka tylko dodaje im uroku.
Musiały być pyszne.
śliczniutkie !
Ach, jakie one ładne! poproszę tego z największą ilością kruszonki i owoców! Albo dwa:)
wyglądają smakowicie:)
wyglądają genialnie 🙂
Wyglądają cudnie. Gdzie kupiłaś takie ładne papilotki?
Dziękuję:) a papilotki kupił mi mężuś chyba w przydasiowni:)