Muffiny z owocami i kruszonką

4.91 avg. rating (97% score) - 11 votes

Dzisiejsze muffiny powstały z potrzeby chwili. Musiałam szybko upiec ciasto a czasu nie miałam zbyt dużo. W takiej sytuacji wybór pada zawsze na niezawodne muffinki. I tym razem też mnie nie zawiodły. Pyszne, wilgotne i sprężyste w środku, pachnące latem a na wierzchu chrupiąca kruszonka. Czy może być coś lepszego? Polecam!

Przepis pochodzi z książki ‚Muffinki’.

Muffinki owocowe z kruszonką

Składniki na 16 muffinek:

  • 250g mąki pszennej
  • 120g roztopionego masła
  • 120g cukru
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • jajko
  • 300g kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)
  • 200g dowolnych owoców (u mnie maliny i borówka amerykańska)

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól. W drugim wszystkie mokre: śmietanę, jajko, roztopione masło. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, aby wszystkie składniki były wilgotne. Nie należy mieszać zbyt długo i dokładnie, gdyż muffiny po upieczeniu opadną. Na koniec wmieszać delikatnie owoce.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 60g roztopionego masła

Wszystkie składniki wyrobić ze sobą między palcami, tak, by powstała kruszonka.

Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut. Pozostawić do przestudzenia na 5 minut, następnie wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

Muffinki owocowe z kruszonkąMuffinki owocowe z kruszonką

 

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „Muffiny z owocami i kruszonką

  1. avatar Natalia pisze:

    Czy muffinki z mrozonymi owocami piecze się dłużej? I piec z termoobiegiem czy bez?

  2. avatar Natalia pisze:

    Czy muffinki z mrożonymi owocami piecze się dłużej ?
    I piekarnik z termoobiegiem czy bez?

  3. avatar Klaaudia pisze:

    Dzień dobry, chciałam zapytać, czy jest możliwość upieczenia babeczek bez papilotek? Wystarczy foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą? Nie przykleją się, wyjdą z foremki bez problemu?

  4. avatar Ewa pisze:

    Asiu, czy owoce mogą być mrożone, to znaczy czy mogą być takie z zamrażlanika czy powinnam je rozmrozić (maliny)?

  5. avatar jolas pisze:

    Wszyscy sie zachwycaja, ale nikt nie pisze jak smakuja. Wyprobowalam i musze przyznac, ze sa pyszne, robi sie je szybko i zawsze wychodza (zrobilam 6 razy). Zrobilam z jagodami, malinami i raz mialam resztke brzoskwin z puszki i tez byly bardzo dobre. Przepis godny polecenia dla wszystkich poczatkujacych w pieczeniu. pozdrawiam

  6. avatar Asia pisze:

    Uielbiam takie muffiny :-)

  7. avatar Kuchareczka pisze:

    Nie ma nic lepszego niż muffinki z kruszonką :)

  8. avatar co by tu zjeść pisze:

    Uwielbiam takie chwile dla potrzeby i dla potrzeby chwili też:) są tak pysznie wyglądające ,że nie zasnę dziś a nie jestem w stanie już iść i piec,ale jutro …jutro będę miała swoją potrzebę chwili:))

  9. avatar Asiek pisze:

    Dziękuję Wam za miłe słowa!!

  10. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Muffinki z owocami, to zdecydowanie moje ulubione. Wyglądają cudnie, a kruszonka tylko dodaje im uroku.
    Musiały być pyszne.

  11. avatar karmel-itka pisze:

    śliczniutkie !

  12. avatar kornik pisze:

    Ach, jakie one ładne! poproszę tego z największą ilością kruszonki i owoców! Albo dwa:)

  13. avatar beatka03 pisze:

    wyglądają smakowicie:)

  14. avatar leonkot pisze:

    wyglądają genialnie :)

  15. avatar wypiekibeaty pisze:

    Wyglądają cudnie. Gdzie kupiłaś takie ładne papilotki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *