Rurki z kremem

Rurki z kremem

by

w przepisy na:

Rurki z kremem

Kiedy zobaczyłam te rurki w internecie, przypomniała mi się moja Babcia. Była bardzo dobrą kucharką i piekła świetne ciasta. I to u Niej właśnie zajadaliśmy się tymi rurkami jako dzieciaki. Jedyna różnica jest tylko taka, że krem jaki do nich robiła, był ciężki i tłusty. Ale właśnie takie kremy się wtedy robiło. Ja wolę lżejsze, dlatego do moich rurek zrobiłam krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Rurki są wyborne. Kruche i chrupiące. Smakują zarówno małym jak i dużym smakoszom. A najlepiej o tym świadczy fakt, że nie wiadomo kiedy znikają ze stołu. Przepis wyszperałam w Galerii Potraw. Polecam!

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na 1godz. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować bardzo cieniutko – tak na grubość 1mm. Pokroić na długie pasy o szerokości ok. 1,5cm. Rurkę – foremkę posmarować masłem. Zaczynając od węższej części nawijać pasy ciasta na rurkę. Obtoczyć rurkę w cukrze i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania jasnozłotego koloru. Po ostudzeniu nabijać kremem.

Rurka z cukrem przed upieczeniem

Krem:

  • 350g mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 60g cukru pudru

Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i ubić razem na puszystą masę.
Z podanego przepisu wyszło mi ok. 40 rurek o długości 9cm.

Rurka z cukrem przed nadziewaniem

Zuzia nadziewa rurki kremem

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

22 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
gosia
gosia
8 lat temu

przepyszne 🙂 zrobiłam w weekend, wyszło mi 45 rurek;) moja przyszła teściowa zachwycona a to sukces:)

Gabriela
9 lat temu

pomyslalam zeby rurki zrobic na wielkanoc.Mozna same rurki zrobic pare dni wczesniej i przechowywac w szczelnym naczyniu ,np jak ciasteczka kruche?

teresa
teresa
10 lat temu

Mieszkam w Wiedniu i QimiQ jest dostępny w każdym sklepie spożywczym,teraz sprawdziłam i w Polsce nie jest dostępny.Wysyłam linka z opisem QimiQ-a,pozdrawiam!!

teresa
teresa
10 lat temu

Czy używasz do mas QimiQ,jeśli tak to napisz jak to robisz.

teresa
teresa
10 lat temu

PROSZĘ NAPISZ JAK DŁUGO TAKI KREM WYTRZYMA ???
CZY RURKI NIE ROZMOKNĄ???
DO TEJ PORY ZAWSZE ROBIŁAM Z KREMEM BUDYNIOWYM ALE TEN JEST DUŻO LŻEJSZY.PODZIWIAM KOBIETY KTÓRE SAME WYMYŚLĄ JAKIŚ PRZEPIS,JA UPIEKĘ WSZYSTKO ALE MUSZĘ MIEĆ PRZEPIS!!!
DZIĘKI ZA WSPANIAŁE WSKAZÓWKI.

marle
marle
10 lat temu

mi wyszlo 60;) super przepis;)

zauberi
11 lat temu

Babeczko pamiętasz może ile rurek wychodziło z tego przepisu?

teresa
teresa
10 lat temu
Reply to  Asiek

Używasz może QimiQ do kremów,jeśli tak to jak to robisz??

jola
jola
12 lat temu

A ja bym chciala je zrobic tylko nie mam tych rurek 🙁 I tutaj nigdzie nie moge ich kupic buuuu

Iza
12 lat temu

uwielbiam te rurki….;))) są boskie

moje pasje
12 lat temu

uwielbiam 🙂 Przypomniałas mi jak dawno ich nie piekłam 🙂 Pozdrawiam 🙂

mamabartka
12 lat temu

mniamuśne!

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Cudne! Nie pamiętam kiedy jadłam dobrą rurkę z kremem… Chociaż sobie popatrzę na Twoje:)

martex.82
12 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu, upiekłam rurki z Twojego przepisu na urodziny i wiem już, że mają jedną duuużą wadę… za szybko znikają 🙂 , poza tym same zalety, cudownie kruchutkie ciasto, które wcale nie tak trudno zakręcić na rurkę jak myślałam, no i ten krem rewelacja, jadłam rurki z kremem budyniowym, ale do tego się nie umywa, śmietankowy, nie tłusty, idealny. Dzięki za przepis, jest super.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

martex.82
12 lat temu

No nareszcie wypróbuję swoje foremki na rurki, nabyłam je jakiś czas temu, ale nie miałam sprawdzonego przepisu, a tu proszę takie pyszności u Ciebie, skoro tak szybko zniknęły to musiały być smakowite, chętnie wykorzystam Twoją recepturę, tylko nie wiem czy wyjdą mi takie zgrabniutkie jak Twoje 🙂