Podobno gust smakowy człowieka zmienia się co kilka lat. Na szczęście, bo w przeciwnym razie nigdy nie byłoby mi dane jeść sernik. Było jedno z tych ciast, które nie przechodziło mi przez gardło. Zupełnie inaczej jest teraz. Uwielbiam serniki. Wszystkie… no, może prawie wszystkie.
Dzisiejsza propozycja została zaczerpnięta z mojego ulubionego bloga ‘’Moje Wypieki’’. Szczerze polecam!
Składniki na spód ciasteczkowy:
- 200g ciastek digestive w czekoladzie
- 70g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem na drobny piasek. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wcisnąć masę ciasteczkową w spód i boki tortownicy. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 700g sera półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie(użyłam wiaderkowego z Piątnicy, który polecam)
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 200g wiśni (mogą być mrożone, nie ma potrzeby wcześniej rozmrażać)
- 100g gorzkiej czekolady, startej na tarce (70g do sernika, 30g do dekoracji) – ja użyłam gotowych wiórek czekoladowych.
Wszystkie składniki oprócz czekolady i wiśni wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie sprawi, że sernik podczas pieczenia urośnie a potem opadnie i popęka.
Na ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, na to wyłożyć część wiśni i posypać czekoladą. Powtarzać to, aż do wyczerpania masy serowej, zwracając uwagę, by czekolada nie była ostatnią warstwą. Mogą nią być wiśnie.
Sernik piec w temperaturze 180°C przez ok. 1h 25 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać pozostałą czekoladą.
Smacznego!
Bardzo smaczny sernik, wszystkim smakował. Bardzo efektownie wyglądają warstwy czekolady po rozkrojeniu.
Też go bardzo lubię.
Pozdrawiam!
dzieki za przepis na sernik najlepszy na swiecie wyprobowalam jest pychaaa
piękny!!!! I te wisienki 🙂 mniaaaam 🙂