Sernik Black Forest

5.00 avg. rating (98% score) - 8 votes

Sernik Black ForestPodobno gust smakowy człowieka zmienia się co kilka lat. Na szczęście, bo w przeciwnym razie nigdy nie byłoby mi dane jeść sernik. Było jedno z tych ciast, które nie przechodziło mi przez gardło. Zupełnie inaczej jest teraz. Uwielbiam serniki. Wszystkie… no, może prawie wszystkie.

Dzisiejsza propozycja została zaczerpnięta z mojego ulubionego bloga ’Moje Wypieki’’. Szczerze polecam!

Składniki na spód ciasteczkowy:Ciastka na spód sernika

  • 200g ciastek digestive w czekoladzie
  • 70g roztopionego masła

 

Ciastka pokruszyć w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem na drobny piasek. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wcisnąć masę ciasteczkową w spód  i boki tortownicy. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 700g sera półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie(użyłam wiaderkowego z Piątnicy, który polecam)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 200g wiśni (mogą być mrożone, nie ma potrzeby wcześniej rozmrażać)
  • 100g gorzkiej czekolady, startej na tarce (70g do sernika, 30g do dekoracji)  – ja użyłam gotowych wiórek czekoladowych.

Wszystkie składniki oprócz czekolady i wiśni wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie sprawi, że sernik podczas pieczenia urośnie a potem opadnie i popęka.

Na ciasteczkowy spód wylać  1/4 masy serowej, na to wyłożyć część  wiśni i posypać czekoladą.  Powtarzać to, aż do wyczerpania masy serowej, zwracając uwagę, by czekolada nie była ostatnią warstwą. Mogą nią być wiśnie.

Mrożone wiśnie

Sernik piec w temperaturze 180°C  przez ok. 1h 25 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać pozostałą czekoladą.

Sernik Black Forest
Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
6 lat temu

Bardzo smaczny sernik, wszystkim smakował. Bardzo efektownie wyglądają warstwy czekolady po rozkrojeniu.

BASIA
BASIA
7 lat temu

dzieki za przepis na sernik najlepszy na swiecie wyprobowalam jest pychaaa

moje pasje
8 lat temu

piękny!!!! I te wisienki 🙂 mniaaaam 🙂