Chleb schwarzwaldzki

4.75 avg. rating (94% score) - 12 votes

Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Za przepis dziękuję Eli z kartoflanego pola a wszystkim bardzo polecam ten chlebek!

chleb schwarzwaldzki

Składniki na dwa bochenki:

Zakwas (przygotowany wieczór przed pieczeniem):

  • 116g maki żytniej
  • 116g wody
  • 10g zakwasu podstawowego

Zaczyn:

  • 388g maki chlebowej pszennej
  • 1g świeżych drożdży
  • 1g soli
  • 270 ml wody

Ciasto właściwe:

  • cały zakwas
  • cały zaczyn
  • 388g maki pszennej chlebowej
  • 78g maki żytniej
  • 10g smalcu wieprzowego
  • 10g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 21g soli

Dzień przed pieczeniem przygotować zakwas i odstawić na ok. 18 godzin w temperaturze pokojowej.

W tym samym czasie zrobić zaczyn: wszystkie składniki połączyć razem i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej a następnie wsadzić do lodówki na 16 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać w misce obie mąki, dodać smalec, zakwas i zaczyn. Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić przez ok 8 minut. Następnie dosypać sól i wyrabiać przez kolejne 4 minuty. Ciasto powinno być gładkie i odstawać od miski. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, odgazować i złożyć i wsadzić ponownie do miski na 15 minut.

Podzielić ciasto na 2 części i uformować dwa bochenki. Wsadzić chleby do wysypanych mąką koszy do wyrastania, złączeniem do góry.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość).

Na najniższą półkę piekarnika postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik do 240°C. Wsadzić chleb i piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 40 minut. W połowie pieczenia uchylić na chwilę drzwiczki, aby wypuścić parę. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Upieczony chleb powinien mieć rumianą skórkę a postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk.

chleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzki

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

20 odpowiedzi na „Chleb schwarzwaldzki

  1. avatar evita0007 pisze:

    Jaki wspaniały chlebuś,poproszę o chrupiącą pietkę :-)

  2. avatar chleb pisze:

    Chlebek wygląda rewelacyjnie – gratulacje :)

  3. avatar tastefully pisze:

    Jaki ten chlebuś pracochłonny, ale z tego co widzę i czytam, to warto.
    A co to znaczy „odgazować”? Chodzi o uderzanie ciastem o blat?

  4. avatar Kaś pisze:

    piękny bochenek. bardzo apetyczny miąższ

  5. avatar moje pasje pisze:

    haaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! A ja właśnie dziś go zrobiłam i był pyyyyyysznyyy!!!! Z pełną świadomością piszę „był” bo została tylko piętka 😉 Jeden poszedł do rodziców, a po drugim tylko zapach i okruszki na desce zostały 😀

  6. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu piękny chlebek.Ja następnym razem też taki upiekę bo bardzo apetycznie mi ten chlebek wygląda

  7. avatar monami pisze:

    kusi. Ale ja nadal nie mogę się zebrać na zakwas…

  8. avatar Anahitka9 pisze:

    Piekny chlebek i piekne zdjecia. Az chcialoby sie porwac kromeczke:)

  9. avatar moje pasje pisze:

    😀 a ja właśnie wertowałam mój segregatorek z przepisami na chleb jutrzejszy :) I bach drugim okiem wypatrzyłam u Ciebie :) Zatem jutro będzie i u mnie (choć na śniadanie nie zdążę) 😀 Pozdrawiam :)

  10. avatar karto_flana pisze:

    Super, ze skoruystalas z przepisu, i ze sie spodobal :)

  11. avatar Prezydentowa pisze:

    O, to ten będzie następny w moim chlebowym życiorysie. 😉 Idealnie Ci się udał! :)

  12. avatar zauberi pisze:

    pięknie wygląda, taki jak lubię :), posmarowany masełkiem mniam

  13. avatar Klaudia pisze:

    wygląda przepysznie

  14. avatar Nemi pisze:

    O rany czuję jego zapach:) Bardzo apetyczne zdjęcia! Ach, i ta chrupiąca skórka…działa na wyobraźnię:)

  15. avatar SmacznaPyza pisze:

    niehumanitarne jest pokazywanie takiego chleba jak ja jeszcze bez śniadania! wygląda wspaniale :-)

  16. avatar mamabartka pisze:

    wygląda przecudnie i przepysznie!!
    porywam kromeczkę na śniadanko :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *