Zanim skopiujesz

Witaj!

Prowadzę bloga aby się z Wami dzielić moimi odkryciami, dokonaniami czy porażkami kulinarnymi. Sporo czasu zajmuje mi wyszukanie przepisów lub opracowanie nowego – własnego. Dużą wagę przykładam do zdjęć i opisów wykonania, które staram się dodatkowo komentować swoimi spostrzeżeniami i uwagami…

Jest mi niezmiernie miło jeśli wypróbujesz przepisy. Wręcz liczę na to! Cieszę się z każdej uwagi i komentarza, które pomogą innym a mi dają znać, że ktoś tu jednak zagląda. Koniecznie pochwal się wynikami – zapraszam do umieszczania zdjęć na tablicy w moim profilu Facebook – razem się zachwycimy!

Jednak:

1. Jeśli prowadzisz bloga i tworzysz wpis w oparciu o mój – nie mam nic przeciwko inspiracji – zamieść jednak proszę wzmiankę skąd pochodzi przepis, wymień mój blog z nazwy.
Jeśli nie masz ochoty Tworzyć wpisu i opisu wykonania – nie kopiuj proszę mojego. Możesz przecież zamieścić link z odesłaniem. Kopiowanie „kopiuj-wklej” nie jest twórczością…

2. Szczególnie jestem związana z przepisami mojego autorstwa. Nie muszę chyba wyjaśniać dlaczego…

3. Staram się zamieścić interesujące zdjęcia… jedne wychodzą mi lepiej inne gorzej – wszystkie wymagają zaangażowania. Nie kopiuj ich bez mojej wiedzy.

Pozdrawiam,

Asiek

ps. na blogu zablokowane jest klikanie prawym klawiszem myszki i zaznaczanie… Wiem… jest to upierdliwe – sama się na tym łapię ale taką decyzję podjęłam i już. Oto parę wskazówek jak z tym żyć:

  • aby sobie przyjaźnie wydrukować przepis skorzystaj z przycisku „Wydrukuj ten przepis” na końcu wpisu;
  • aby przejść do jakiegoś linka w nowym oknie/zakładce kliknij ten link środkowym klawiszem myszki lub rolką (albo trzymaj wciśnięty klawisz Ctrl podczas klikania lewym klawiszem).

36 odpowiedzi na „Zanim skopiujesz

  1. avatar Beata pisze:

    Dzień dobry,
    zupełnie przypadkiem weszłam na pani stronę. Miałam mieć gości w piątkowe popołudnie, więc chciałam coś smacznego upiec. Skorzystałam z pani przepisu na ciasto czekoladowe. Muszę przyznać, ze ciasto wyszło obłędne i zniknęło w dość szybkim tempie. Będę tu częściej zaglądać. :)
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
    Beata

  2. avatar monika pisze:

    muszę się pochwalić:) jestem kulinarnym matołem i do kuchni zaglądam tylko po szklanke i wodę gazowaną ale zdecydowałam, że pora przejść rytuał dorosłości i kobiecości i wreszcie coś upiec – coś innego niż mrożona pizza. skorzystałam z Pani przepisu i SZOK! zrobiłam pyszny sernik:):) i było to banalnie proste:) sernik był tak pyszny, że Gessler może mnie cmoknąć. Teraz zostałam „uszczęśliwiona ” szybkowarem i mam problem – jak tego używać? co z tymi głupimi zaworkami od pary? i co można z tym garnkiem robić???? Ma Pani jakieś przepisy????
    Serdecznie pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Cieszę się, że sernik się udał. Wniosek z tego, że jednak nie jesteś takim „kulinarnym matołem’ za jakiego się uważałaś :).
      Co do szybkowaru, to mi służy do duszenia mięsa na gulasz, gotowania różnych zup. Przepisów nie mam, bo mój blog jest z samymi słodkościami. Ale w sieci na pewno jest pełno przepisów, które mogą Ci się przydać.
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

  3. avatar Elwira pisze:

    Witam jestem na etapie szukania tortu dla mojego synka ktory za 3 miesiace skonczy 2 latka. Po glowie mi chodzi zeby zrobic Tort Tomka ale czy nie jest za trudny nigdy nie pracowalam przy torcie masa cukrowa. Napewno kupie gotowa. Ile jej potrzeba na torta Tomka ? Biszkopt moze byc bialy a masa czekladowa?
    Na pani strone wszlam przez przypadek ale jestem pelna podziwu pani pracy zdjecia super i jesli tak samo smakuja tez slodkosci to MOJE WILEKIE GRATULACJE .

    Bede tu czesto zagladac.!!!
    Pozdrawiam.Elwira.

    • avatar Asiek pisze:

      Ten tort to też był mój pierwszy raz z masą cukrową. I w ogóle pierwszy raz z takim tortem. Jest pracochłonny. Trudno mi powiedzieć, czy będzie dla Ciebie za trudny. Jeśli robiłaś jakiekolwiek tort i nie masz dwóch totalnie lewych rąk to sobie poradzisz. Instrukcja jest dokładna i pokazane krok po kroku co i jak robić. Wystarczy trochę samozaparcia i zdolności manualnych :)
      Biszkopt i masa może być dowolna, według upodobań. Zdecydowanie na pierwszy raz polecam kupić masę. Ale nie wiem ile jej potrzeba, bo ja robiłam sama. Tort jest dość spory, ale kupiłabym tak 1,5 kg? Chyba 1kg powinien wystarczyć, ale ja zawsze wolę mieć więcej :)
      Jeśli się zdecydujesz, pochwal się koniecznie efektami. A! i Cieszę się, że do mnie trafiłaś.
      Pozdrawiam!
      P.S. Moje słodkości smakują jeszcze lepiej niż wyglądają :)

  4. avatar jadwiga pisze:

    Dziekuje za tak wspaniałe przepisy.Ogladałam cały wieczór i podziwiałam.Dziękuje równiez,że dzieli sie pani ta wiedza z innymi.Pozdrawiam.

  5. avatar edyta pisze:

    Szkoda, że zablokowane jest klikanie prawym klawiszem myszki…rozumiem ale to niestety zniechęca, a szkoda bo naprawdę jest Pani dobra. Trzeba szukać innej strony :( Powodzenia!

  6. avatar Jolka pisze:

    Jestem zachwycona Twoimi przepisami, ale niemożliwe jest pieczenie wszystkiego w domu (chyba, że dom wielorodzinny…). I tak na fali sentymentów przypomniał mi się przepis na stefankę – tak kiedyś robiła to ś.p. ciotka: pieczone osobno cztery blaty ciasta (chyba na sodzie, bo musiały pare dni przeleżeć), cieniusieńkie, przekładało się gorącą masą z gotowanego sera (ser + cukier+ budyń) i całość polewana czekoladą. Było to boskie – może trafisz gdzieś na taki przepis… pozdrawiam, Jolka

  7. avatar johannaell pisze:

    szkoda że nie mogę dodac zakładki do twojej strony bo wyskakuje info o kopiowaniu ….ja nie chce nic kopiować tylko „nie zgubić” strony.

    • avatar Asiek pisze:

      ‚aby przejść do jakiegoś linka w nowym oknie/zakładce kliknij ten link środkowym klawiszem myszki lub rolką (albo trzymaj wciśnięty klawisz Ctrl podczas klikania lewym klawiszem).’ W ten sam sposób otworzysz stronę w nowym oknie. Przepraszam za utrudnienia.

  8. avatar Wierny Czytelnik pisze:

    Bardzo chciałabym drukować Twoje przepisy ale pomyśl też o ludziach, którzy nie mają drukarek…
    Nie chce wysilać się nad pisaniem bo mam tego dużo w szkole :(

  9. avatar Gosia pisze:

    Nie rozumiem jaki jest problem w tym, żeby klikać w odnośnik strony scrollem albo środkowym klawiszem w myszce? W dzisiejszych czasach większość ‚mysz’ ma takie klawisze i co to za różnica czy to prawy klawisz czy środkowy. Ja nawet nie zauważyłam, że masz ‚słodka babeczko’ na stronie ustawione blokowanie prawego klawisza 😀 z automatu klikam ‚kółkiem’. A mimo wszystko taka ochrona danych przynajmniej w jakichś procentach się sprawdza 😉 Pozdrawiam i…. UWIELBIAM TWOJE PRZEPISY 😀

    • avatar Asiek pisze:

      Za każdym razem gdy widzę komentarz pod tym wpisem, myślę, jak tym razem wytłumaczyć, dlaczego moja decyzja jest taka a nie inna. Dziękuję, Ci, za to, że dziś nie muszę:)
      Pozdrawiam serdecznie:)

  10. avatar Ana.Ng pisze:

    Bardzo dużo fajnych przepisów, z których korzystanie niestety jest zbyt upierdliwe.Nie mogę otworzyć stron w kilku kartach. Jest kilka tytułów po prawej stronie, które może by i mnie zainteresowały, ale jesli mam wciskac klawisz wstecz, szukać linku do przepisu, który zostawiłam na potem to podziękuję. Możesz na zdjęciach umieścić znaki wodne i nawet jak ktoś je skopiuje to razem z nim (nie sądzę, żeby komuś chciało się później edytować zdjęcie żeby znak wodny wywalić). W rpzepisie warto wspom,niec, że jest Twój autorski i już możesz dochodzić swojego w razie kradzieży. A blokada prawego klawisza myszy nic nie daje, bez problemu jestem w stanie zrobic printscreen. Pozdrawiam.

  11. avatar Violka pisze:

    to jest super pomysł z zablokowaniem kopiowania!

  12. avatar Ika pisze:

    Hej:)
    robiłam niedawno po raz pierwszy tort bezowy wg Twego przepisu. Jadałąm go wielokrotnie u „Sowy” gdy jeszcze mieszkałam w Szczecinie.Ten, który upiekłam wg Twego przepisu był jeszce wspanialszy, a tym bardziej , ze robiłam go (anie zakupiłam _ i , ze na rocznicę ślubu…. bardzo dziękuję. Moja rodzina sie w nim zakochała :):) pozdrawiam serdecznie-

  13. avatar miśka pisze:

    (Co do cioć tak im smakowało, a i tak polecałam im tę stronę)

  14. avatar miśka pisze:

    Tort bezowy w ciągu tygodnia zrobiłam cztery razy, zawsze nic nie zostawało dla mnie :(
    Na sobotę mam następne dwa zamówienia od cioć

  15. avatar Teresa B pisze:

    Dzięki za szarlotkę sypaną, moja córka wyjechała z domu i apeluje o dobre przepisy a ten przepis jest DOBRY! Pozdrawiam serdecznie Teresa B

  16. avatar Mirka Lewicka pisze:

    Witam Serdecznie:-)
    Zachwycił mnie Tort Bezowy.
    Zrobię go przy najbliższej okazji.
    Jestem pod wrażeniem. Piękne Foto! Aż chce się piec i smakować.
    Pozdrawiam i życzę cudownych owoców jakże fantastycznej pasji.
    A ….jeszcze upiekę Precle bawarskie. Dziękuję za przepis:-)
    Mirka

  17. avatar Anko pisze:

    Klikanie prawym przyciskiem jest rzeczywiście upierdliwe, tym bardziej gdy chce się przeglądając przepisy przyjrzeć się kilku na dłużej w osobnej karcie. Rozumiem powody, obawiam się jednak, że ten kto chce ukraść przepis i tak go ukradnie, a uczciwym użytkownikom uprzykrza to życie.

    P.S. Wypróbowałam ciasto czekoladowe z gruszkami, trochę modyfikując przepis (wykorzystałam to co miałam pod ręką). Dodałam czerwone wino zamiast rumu, słodkie kakao (do picia) i zdecydowanie więcej gruszek (wymieszałam je niemal pół na pół, tak jak się robi racuchy z jabłkami). Wilgoć z gruszek zbiła ciasto, dzięki czemu zyskało konsystencję gęstego budyniu, z chrupiącymi kawałkami owoców. U góry dałam sam czysty budyń waniliowy (brak miksera) i posypałam go kakaem. Smakowało pysznie i wszyscy chcieli ode mnie przepis. Podałam zarówno linka jak i moje eksperymentalne udziwnienia. Pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Pewnie masz rację, ale może bardziej to zniechęci potencjalnych chętnych na kopiowanie:)
      A co do modyfikacji ciasta, musiało wyjść smakowicie:)
      Dziękuję za komentarz i zapraszam częściej:)
      Pozdrawiam!

  18. avatar karo pisze:

    Użyłam na blogu przepisu na biszkopt z tortu tęczowego i oczywiście zaznaczyłam, ze pochodzi z Pani bloga!:)

  19. avatar Tristesse pisze:

    Witam! Mam pytanie do sernika z pierniczkami – na jakiej funkcji go pieczemy? Termoobieg czy góra-dół? Dziękuję za odp.

  20. avatar przepis pisze:

    Hej:) „ukradłam” przepis na czekoladowe ciasteczka na maślance, są wyśmienite. Odrobinę zmieniłam , ale u siebie daję odnośnik do Twojego przepisu. Mam nadzieję, że to nie problem:)
    Karolka
    zaczarowanakuchnia.blogspot.com

    • avatar Asiek pisze:

      Jasne, że to nie problem!! Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, bo przecież o to w tym wszystkim chodzi:):)
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *