Ciasteczka mleczne

Mleczne ciasteczka

by

w przepisy na:

To ulubione ciastka mojej Córki. Kiedy tylko wyjmuję z szafki mleko w proszku, zawsze już jest koło mnie i pyta, czy dziś pieczemy jej ulubione ciastka. Są bardzo smaczne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Mają cudowny mleczny smak. A ten dodatek białej czekolady… Po prostu idealne! Przepis pochodzi z tej strony. Polecam bardzo!

Ciasteczka mleczne

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g białej czekolady, posiekanej

Ubić na puszystą masę masło z cukrem. Roztrzepać jajka i pomału dodawać do masy maślanej. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, masa może się zwarzyć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko razem. Na końcu dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kulki można lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Studzić na kratce.

Ciasteczka mleczne

Ciasteczka mleczne

Smacznego!

 

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

19 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
qwerty
qwerty
8 lata temu

można dodać więcej mleka w proszku kosztem mąki? jeżeli tak to o ile?

Ewa
Ewa
11 lata temu

Asiu, ciasteczka są przepyszne 🙂 dodatkowo powiem, że bardzo podoba mi się konsystencja surowego ciasta, wdzięcznie się z nimi pracowało 😉

Agniś
Agniś
11 lata temu

Pytania mam. Czy to mleko w proszku ma być takie granulowane, w proszku, czy to “tłustsze”, gęste w “pyłku” ? 🙂 (nie wiem, jak nazwać, ale pewnie wiadomo o co chodzi). Mam tylko to w proszku. I czy ciasto wyjdzie dobre, gdy np. zmniejszę ilość cukru ? Są uwagi, że ciastka wychodzą bardzo słodkie, do tego ta biała czekolada…. Zatem ?

Agata
Agata
12 lata temu

Właśnie je upiekłam 10 min temu. Ale przepis miałam skądś inąd i bez białej czekolady. Słodkie jak diabli, nic dziwnego, że córka się nimi zajada 🙂

Kaśka
Kaśka
12 lata temu

Pycha, pycha, pycha ! Najprostsze ciastka jakie robiłam!

M.
M.
12 lata temu

Ciasteczka są cudne! Podczas tego weekendu musiałam piec je dwa razy, bo byłam w domku i jakoś je wymiotło.
Dzisiaj robię je na studiach jako przysmak “odstresowujący” na sesję 🙂
Pozdrawiam cieplutko!

Joasia
13 lata temu

Mniam, też są to jedne z moich ulubionych ciasteczek:)

moje pasje
13 lata temu

super 🙂 Nie znałam ich 🙂 Zapisane 🙂 a mleko akurat mam 😀

boregi
14 lata temu

Wyglądają przepysznie, a sądząc po składnikach tak też muszą smakować 😉 Uwielbiam mleko w proszku !
Pozdrawiam 🙂

Arven
14 lata temu

O, ja też pierwsze co pomyślałam, że to biszkopciki 😉
Ale to coś znacznie lepszego…zapowiadają się pysznie!

kuchennefascynacje
14 lata temu

Prześliczne wyszły, mam też ten przepis i nie zawaham się go użyć w chwili słabości 😉

tastefully
14 lata temu

Jak jeszcze zostały, to ja poproszę :))))

przepisy wegetariańskie

Pierwsze patrząc na zdjęcie myślałem że są to biszkopciki 🙂 Bardzo ciekawy przepis.