Lubicie shortbread? A m&m’s? Jasne, że tak:) To może skusicie się na dwa w jednym? Mam dla Was wielkie ciacho, które wywołało ogromny uśmiech na twarzy mojej Zuzi. Za jej namową upiekłam to cudo i dziś przedstawiam je Wam. Macie ochotę spróbować? Zapraszam, bo warto…
Przepis pochodzi z książki ‘Ciasteczka’.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 125g miękkiego masła
- 80g cukru
- 100g cukru brązowego (ja dałam 180g cukru brązowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 125g ciemnych chipsów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
- 50g orzechów pekan
- 50g m&m (bez orzeszków) lub lentilek ( u mnie 100g, bo nie dałam orzechów)
Ubić masło z cukrami na puszystą, jasną masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać, do połączenia się składników. Stopniowo dosypywać mąkę i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać chipsy czekoladowe, orzechy i m&m. Całość dokładnie wymieszać.
Formę do pizzy o średnicy 30cm wyłożyć papierem do pieczenia , boki wysmarować tłuszczem. Przełożyć gotowe ciasto do formy, docisnąć i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut. Wystudzić i pokroić na 16 – 20 trójkątów.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jest świetne, przede wszystkim dlatego, że szybko się je robi, wadą jest jedynie to że jeszcze szybciej znika ; )
mam pytanie, czy ciasto dużo urośnie w trakcie pieczenia? bo chciałabym je zrobić w formie silikonowej, w kształcie misia i obawiam się czy wyjdzie 🙂
Ciasto rośnie niewiele, nie jestem przekonana, że taka forma będzie do niego odpowiednia.
Kompletnie ciasto mi nie wyszło, nie wiem czemu bo wszystko robiłam jak w przepisie…
Właśnie piekę – czekam kiedy minie 20 min w piekarniku i…. nie mogę się doczekać 😀
mam pytanie, czym są te chipsy czekoladowe? i czy lepiej użyć ich czy czekolady?
PS pięknie wygląda!
Chipsy czekoladowe, to takie jakby groszki czekoladowe, specjalne do wypieków, dostępnie głównie w internecie. Posiekana na kawałki czekolada doskonale je zastępuje.
Pozdrawiam:)
Zrobiam w kwadratowym naczynku o boku 30 cm i wyszło bosko, także na pewo będe robić cześciej bo super!
Bardzo mnie to cieszy:)
Pozdrawiam!
Ciasto jest przepyszne! Użyłam orzechów włoskich, jak zwykle dodałam mniej cukru i jestem zachwycona:)) Następnym razem będzie się piekło trochę dłużej, bo na środku tortownicy było trochę zbyt wilgotne.
Dziękuję za wspaniały przepis!
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i ciasto spełniło oczekiwania:)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję:)
Zrobiłam to ciasto w tortownicy 24 cm i ciasto wyszło “gliniaste”, Czy to wina tego że duż mniejsza blaszka niż w przepisie?Nie mam większej tortownicy.Może w jakiejśc prostokanej większej musze spróbować jeśli to “to”.
Wg mnie to wina sporo mniejszej tortownicy. Trzeba było piec dłużej lub zmniejszyć ilość składników. Bo ciasto a właściwie ciacho powinno być chrupiące po upieczeniu. Spróbuj z większą blaszką.
Pozdrawiam serdecznie!
Nie dziwię się , że wywołało Zuzkowy uśmiech – gdy je zobaczyłam, również się uśmiechnęłam 🙂
Wygląda bardzo bajkowo z tymi kolorowymi drażetkami 🙂
wow takie proste a takie niebanalne. idealne dla dzieciaków. to napewno wypróbuje.
Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa, zachęcam do wypróbowania przepisu, bo radocha z chrupanie takiego kolorowego ciacha jest niezła:)
Jakie kolorowe! Świetne ciasto.
Robiłam ciasteczka z m&m ‘sami , to był hicior , podejrzewam,że Twoje ciasto również:)
Asiu, widzę, że myli mi się rzeczywistość blogowa z facebookową 😉 byłam pewna, że już napisałam przy tym cieście jak bardzo mi się podoba, a tu się okazuję, że to chyba na facebooku ;)… straszne to 🙂 ps. a samo ciasto rewelacja! muszę zrobić Sarze, już widzę jej przeszczęśliwą, uśmiechająca się do tego ciasta buźkę 😉 pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie na kawałeczek ciacha czekoladowego 🙂
Kasiu, nic się nie przejmuj, ja wiem, że Ty jesteś ze mną:):) i dziękuję Ci pięknie za to:)
A na ciachu już byłam, z chęcią bym je pożarła, choć staram się być na diecie:)
Pozdrawiam Cię równie cieplutko!!
Bajkowe to ciacho 🙂 Czasem dobrze się czymś zainspirować.
Wspaniale!!!
cudne te kolorowe kropeczki, dziękujemy za zdjęcie! 🙂
To ja dziękuję:)
ha 😀 A ja juz widze uśmiechy na twarzach moich skarbów 😀
u mnie też wywołało właśnie szeroki uśmiech – genialne! ; )
Super 🙂
Mam pytanie, którego brązowego cukru lepiej użyć muscovado czy demerara ??
Wg mnie nada się jeden i drugi, pod warunkiem, że jasny oczywiście.
Pozdrawiam:)
Czy te ciasto mogę upiec w tortownicy 25 cm? Czy wtedy musiałabym zmniejszyć ilość składników?
Ale ciacho wygląda świetnie! 🙂
Można by spróbować piec dłużej, ale to wtedy będzie takie grube ciasto a nie ciastko i chyba nie będzie już to. Ja bym troszkę zmniejszyła składniki. Pozdrawiam:)
Zapisuje w kolejce do zrobienia. Dzisiaj na moim blogu zagościł tort tęczowy przygotowany na kinder party – Twoja propozycja też na pewno zostanie wykorzystana na taka imprezę. Wygląda bardzo pozytywnie:))
hihi ;]
jakie śliczne kropeczki!
na mojej twarzy też właśnie wywołało szeroki uśmiech – uwielbiam m&m’sy i shortbread’a! To ciasto to coś genialnego, już widzę jak je podskubuję ; D
bajecznie kolorowe. dla małych i dużych dzieci
Dla dzieci wymarzone. Podejrzewam ,że u mnie w 5 min by już było tylko westchnieniem:)) Jest śliczne i kolorowe chyba Zuzka wybierała przepis?;)
O, znam je! Wygląda przeuroczo! 😀
Piękne, pewnie każde dziecię byłoby zachwycone…! 🙂
no pewnie! Każde… i nie tylko dziecko…
Aż się sama buzia śmieje na widok takiego ciasta:)
super ciacho dla każdej pociechy 🙂
fajowe – takie kolorowe i radosne 🙂
ale pysznie kolorowe :), muszę kiedyś wypróbować ten przepis, pozdrawiam serdecznie
Patrzę i patrzę i jestem zachwycona! 🙂
Wygląda bajecznie! Pełno słodkich, kolorowych piegów!