Mleczne ciasteczka

5.00 avg. rating (99% score) - 12 votes

To ulubione ciastka mojej Córki. Kiedy tylko wyjmuję z szafki mleko w proszku, zawsze już jest koło mnie i pyta, czy dziś pieczemy jej ulubione ciastka. Są bardzo smaczne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Mają cudowny mleczny smak. A ten dodatek  białej czekolady… Po prostu idealne! Przepis pochodzi z tej strony. Polecam bardzo!

Ciasteczka mleczne

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g białej czekolady, posiekanej

Ubić na puszystą masę masło z cukrem. Roztrzepać jajka i pomału dodawać do masy maślanej. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, masa może się zwarzyć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko razem. Na końcu dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kulki można lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Studzić na kratce.

Ciasteczka mleczne

Ciasteczka mleczne

Smacznego!

 


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

19
Dodaj komentarz

avatar
13 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
AsiekqwertyEwaAgniśAgata Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
qwerty
Gość
qwerty

można dodać więcej mleka w proszku kosztem mąki? jeżeli tak to o ile?

Ewa
Gość
Ewa

Asiu, ciasteczka są przepyszne 🙂 dodatkowo powiem, że bardzo podoba mi się konsystencja surowego ciasta, wdzięcznie się z nimi pracowało 😉

Agniś
Gość
Agniś

Pytania mam. Czy to mleko w proszku ma być takie granulowane, w proszku, czy to „tłustsze”, gęste w „pyłku” ? 🙂 (nie wiem, jak nazwać, ale pewnie wiadomo o co chodzi). Mam tylko to w proszku. I czy ciasto wyjdzie dobre, gdy np. zmniejszę ilość cukru ? Są uwagi, że ciastka wychodzą bardzo słodkie, do tego ta biała czekolada…. Zatem ?

Agata
Gość
Agata

Właśnie je upiekłam 10 min temu. Ale przepis miałam skądś inąd i bez białej czekolady. Słodkie jak diabli, nic dziwnego, że córka się nimi zajada 🙂

Kaśka
Gość
Kaśka

Pycha, pycha, pycha ! Najprostsze ciastka jakie robiłam!

M.
Gość
M.

Ciasteczka są cudne! Podczas tego weekendu musiałam piec je dwa razy, bo byłam w domku i jakoś je wymiotło.
Dzisiaj robię je na studiach jako przysmak „odstresowujący” na sesję 🙂
Pozdrawiam cieplutko!

Joasia
Gość

Mniam, też są to jedne z moich ulubionych ciasteczek:)

moje pasje
Gość

super 🙂 Nie znałam ich 🙂 Zapisane 🙂 a mleko akurat mam 😀

boregi
Gość

Wyglądają przepysznie, a sądząc po składnikach tak też muszą smakować 😉 Uwielbiam mleko w proszku !
Pozdrawiam 🙂

Arven
Gość

O, ja też pierwsze co pomyślałam, że to biszkopciki 😉
Ale to coś znacznie lepszego…zapowiadają się pysznie!

kuchennefascynacje
Gość

Prześliczne wyszły, mam też ten przepis i nie zawaham się go użyć w chwili słabości 😉

tastefully
Gość

Jak jeszcze zostały, to ja poproszę :))))

przepisy wegetariańskie
Gość

Pierwsze patrząc na zdjęcie myślałem że są to biszkopciki 🙂 Bardzo ciekawy przepis.