To ulubione ciastka mojej Córki. Kiedy tylko wyjmuję z szafki mleko w proszku, zawsze już jest koło mnie i pyta, czy dziś pieczemy jej ulubione ciastka. Są bardzo smaczne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Mają cudowny mleczny smak. A ten dodatek białej czekolady… Po prostu idealne! Przepis pochodzi z tej strony. Polecam bardzo!
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g białej czekolady, posiekanej
Ubić na puszystą masę masło z cukrem. Roztrzepać jajka i pomału dodawać do masy maślanej. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, masa może się zwarzyć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko razem. Na końcu dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kulki można lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
można dodać więcej mleka w proszku kosztem mąki? jeżeli tak to o ile?
Raczej nie.
Asiu, ciasteczka są przepyszne 🙂 dodatkowo powiem, że bardzo podoba mi się konsystencja surowego ciasta, wdzięcznie się z nimi pracowało 😉
Też lubię te ciastka 🙂
Pozdrawiam!
Pytania mam. Czy to mleko w proszku ma być takie granulowane, w proszku, czy to “tłustsze”, gęste w “pyłku” ? 🙂 (nie wiem, jak nazwać, ale pewnie wiadomo o co chodzi). Mam tylko to w proszku. I czy ciasto wyjdzie dobre, gdy np. zmniejszę ilość cukru ? Są uwagi, że ciastka wychodzą bardzo słodkie, do tego ta biała czekolada…. Zatem ?
Mleko w proszku ma być takie tłuste, nie granulowane. Wg mnie nie są bardzo słodkie, ale wiadomo, to rzecz gustu. Cukru nie ma dużo, tylko pół szklanki, ale jak się obawiasz, że jednak będzie za słodko, to możesz spróbować dodać jeszcze mniej.
Pozdrawiam:)
Właśnie je upiekłam 10 min temu. Ale przepis miałam skądś inąd i bez białej czekolady. Słodkie jak diabli, nic dziwnego, że córka się nimi zajada 🙂
Pycha, pycha, pycha ! Najprostsze ciastka jakie robiłam!
Ciasteczka są cudne! Podczas tego weekendu musiałam piec je dwa razy, bo byłam w domku i jakoś je wymiotło.
Dzisiaj robię je na studiach jako przysmak “odstresowujący” na sesję 🙂
Pozdrawiam cieplutko!
Mniam, też są to jedne z moich ulubionych ciasteczek:)
super 🙂 Nie znałam ich 🙂 Zapisane 🙂 a mleko akurat mam 😀
Wyglądają przepysznie, a sądząc po składnikach tak też muszą smakować 😉 Uwielbiam mleko w proszku !
Pozdrawiam 🙂
O, ja też pierwsze co pomyślałam, że to biszkopciki 😉
Ale to coś znacznie lepszego…zapowiadają się pysznie!
Prześliczne wyszły, mam też ten przepis i nie zawaham się go użyć w chwili słabości 😉
dziękuję:)
Jak jeszcze zostały, to ja poproszę :))))
Niestety… zostało już tylko wspomnienie:(
Pierwsze patrząc na zdjęcie myślałem że są to biszkopciki 🙂 Bardzo ciekawy przepis.
A jaki smaczny:)
Pozdrawiam!!