Bułeczki pszenne

Pyszne bułeczki pszenne

Pyszne na śniadanie, kolacje i w tzw. międzyczasie. Przepis na te bułeczki podsunęła mi moja Zuzia, gdy po raz któryś już z kolei przeglądała swoją ‘Księgę eksperymentów’. Tak, tak, dobrze czytacie. W tej właśnie księdze oprócz przepisów jak zrobić głowę potwora, fruwającą rybę czy magiczną pianę znajduje się przepis na te pysze bułeczki. Nie są skomplikowane a efekt jak z najlepszej piekarni. Polecam bardzo!

Bułeczki pszenne

 

Składniki:

  • 450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 150ml mleka
  • 150ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju

Do misy miksera przesiać mąkę z solą, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże. W rondelku podgrzać mleko z wodą i połową płynu zalać drożdże. Zasypać częścią mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut. Gdy rozczyn ruszy wlać resztę mleka z wodą, dodać olej. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, odgazować, podzielić na 10 kawałków, z każdego formować bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem. Można również posypać ulubionymi ziarnami.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie rumiane. Studzić na kratce.

Szyneczkę zrobił mój Brat i była bardzo pyszna:)

Bułeczki pszenneSmacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

38 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
8 lat temu

Często robię takie bułeczki i na ostatnie 5-6 min pieczenia smaruję je jeszcze delikanie miodem i posypuję sezamem. Polecam wypróbować 😀

Mickiewicz
Mickiewicz
8 lat temu
Reply to  Robert

##Zrobiłem,zjadłem,odjechałem!!!!!!!!! ##…….(a w zasadzie odleciałem bo się nie spodziewałem że tak m wyjdzie i to za pierwszym razem)BARDZO DZIĘKUJE ZA PSZEPIS I SERDECZNIE POZDRAWIAM.

Ana38
Ana38
9 lat temu

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Ana38
Ana38
9 lat temu

Witam po raz kolejny. Chcialam spytac, dlaczego smaruje sie te bulki mlekiem a nie woda ni jajkiem? Pytam z ciekawosci, aby wiedziec róznice.

Dziekuje i pozdrawiam

Enka
Enka
10 lat temu

Czy formując bułeczki podsypujemy blat mąką czy tylko rączki ‘oliwimy’ zeby się ciasto nie kleiło do rąk?

ewa
ewa
10 lat temu

Bułeczki bardzo pyszne, robiłyśmy je z koleżanką nawet w pracy. Ona stała przy piekarnia jak małe dziecko, bo nie mogła się doczekać. Pozdrawiam

joasia jurecka
10 lat temu

witam… spróbowałam i efekt fantastyczny…. mój synek powiedział, że już nie chce takich bułek “co kupujemy we sklepie”, teraz mam mu codziennie piec “bułeczki od babeczki” 😉
miałam trochę problemów z ciastem – zawsze mi się wydaje że jest za rzadkie, więc dodałam chyba ciutkę za dużo mąki, bo nie wyrosły tak jak na zdjęciach. ale i tak były pyszne.
Swoją drogą jak sobie radzić z takim luźniejszym ciastem, żeby nie upaprać wszystkiego w kółko i uformować co się chce ?
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspiracje 🙂

joasia jurecka
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziś znów robię 🙂 tym razem mikserem 🙂

Gosia
Gosia
10 lat temu

Gdzie najlepiej przechowywać bułeczki, żeby jak najdłużej były świeże?

Miriam
Miriam
11 lat temu

Pysznie wyglądają i nawet za granicą mam ochotę na takie polskie bułeczki 🙂
Wypróbuję i myślę, że wyjdą pyszne z takim dokładnym przepisem. Dziękuję!

Nutinka
Nutinka
11 lat temu

Jak się formuje takie bułeczki . ?