Pyszne na śniadanie, kolacje i w tzw. międzyczasie. Przepis na te bułeczki podsunęła mi moja Zuzia, gdy po raz któryś już z kolei przeglądała swoją ‘Księgę eksperymentów’. Tak, tak, dobrze czytacie. W tej właśnie księdze oprócz przepisów jak zrobić głowę potwora, fruwającą rybę czy magiczną pianę znajduje się przepis na te pysze bułeczki. Nie są skomplikowane a efekt jak z najlepszej piekarni. Polecam bardzo!
Składniki:
- 450g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży
- 150ml mleka
- 150ml przegotowanej wody
- 2 łyżki oleju
Do misy miksera przesiać mąkę z solą, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże. W rondelku podgrzać mleko z wodą i połową płynu zalać drożdże. Zasypać częścią mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut. Gdy rozczyn ruszy wlać resztę mleka z wodą, dodać olej. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, odgazować, podzielić na 10 kawałków, z każdego formować bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem. Można również posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie rumiane. Studzić na kratce.
Szyneczkę zrobił mój Brat i była bardzo pyszna:)
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Często robię takie bułeczki i na ostatnie 5-6 min pieczenia smaruję je jeszcze delikanie miodem i posypuję sezamem. Polecam wypróbować 😀
Spróbuję! 🙂
Dziękuję za komentarz, pozdrawiam!
##Zrobiłem,zjadłem,odjechałem!!!!!!!!! ##…….(a w zasadzie odleciałem bo się nie spodziewałem że tak m wyjdzie i to za pierwszym razem)BARDZO DZIĘKUJE ZA PSZEPIS I SERDECZNIE POZDRAWIAM.
Cieszę się, że bułki się udały. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
Witam po raz kolejny. Chcialam spytac, dlaczego smaruje sie te bulki mlekiem a nie woda ni jajkiem? Pytam z ciekawosci, aby wiedziec róznice.
Dziekuje i pozdrawiam
Myślę, że nie mam to większego znaczenia, czy smarujemy mlekiem, czy wodą 🙂 Natomiast od jajka robi się taka lekka skorupka i bułki są bardziej zarumienione.
Pozdrawiam.
Czy formując bułeczki podsypujemy blat mąką czy tylko rączki ‘oliwimy’ zeby się ciasto nie kleiło do rąk?
Wg mnie wystarczy podsypać lekko blat, a wrazie potrzeby delikatnie omączyć ręce. Ale to ciasto nie powinno się kleić i dobrze się formuje.
Bułeczki bardzo pyszne, robiłyśmy je z koleżanką nawet w pracy. Ona stała przy piekarnia jak małe dziecko, bo nie mogła się doczekać. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że bułki cieszą się uznaniem:)
Pozdrawiam!
witam… spróbowałam i efekt fantastyczny…. mój synek powiedział, że już nie chce takich bułek “co kupujemy we sklepie”, teraz mam mu codziennie piec “bułeczki od babeczki” 😉
miałam trochę problemów z ciastem – zawsze mi się wydaje że jest za rzadkie, więc dodałam chyba ciutkę za dużo mąki, bo nie wyrosły tak jak na zdjęciach. ale i tak były pyszne.
Swoją drogą jak sobie radzić z takim luźniejszym ciastem, żeby nie upaprać wszystkiego w kółko i uformować co się chce ?
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspiracje 🙂
Bardzo się cieszę, że synek polubił “bułeczki od babeczki” (jak ładnie to brzmi!). Co do konsystencji ciasta, to mąki są różne i czasem może się okazać, że ta ilość mąki która u mnie jest wystarczająca, u innych niestety nie wystarcza. Delikatnie można dosypać mąkę, ale trzeba uważać, żeby z kolei nie przesadzić z jej ilością. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, to czasami po prostu musisz dłużej je wyrabiać, po pewnym czasie ciasto powinno zacząć odchodzić od ręki i konsystencja będzie ok.
Pozdrawiam!
Dziś znów robię 🙂 tym razem mikserem 🙂
Gdzie najlepiej przechowywać bułeczki, żeby jak najdłużej były świeże?
Bułki drożdżowe z reguły na drugi dzień nie są już takie dobre jak w dniu pieczenia, ale przechowuję szczelnie zawinięte w ściereczkę i owinięte woreczkiem foliowym. Dobrym sposobem jest też wstawienie ich na chwilę do gorącego piekarnika, są wtedy jak świeżo upieczone.
Pysznie wyglądają i nawet za granicą mam ochotę na takie polskie bułeczki 🙂
Wypróbuję i myślę, że wyjdą pyszne z takim dokładnym przepisem. Dziękuję!
Jak się formuje takie bułeczki . ?