Tarta z mascarpone bez pieczenia

4.62 avg. rating (92% score) - 26 votes

Mam wrażenie, że ostatnio jakbyście troszkę zapomnieli o mnie… Wiem, sama jestem sobie winna, bo mało mnie tutaj. Ale cóż, nie zawsze wszystko tak się układa, jakbyśmy sobie tego życzyli i życie wyznacza nam ciągle nowe zadania…
Mam nadzieję, że pomimo tego, że wpisy pojawiają się rzadziej niż dotychczas, pozostaniecie ze mną i będę miała dalszą motywację do działania 🙂 .
To tyle tytułem wstępu…
Dziś proponuję Wam przepyszną i błyskawiczną tartę, którą zrobicie nie włączając piekarnika. Potrzebne Wam będą tylko herbatniki lub stary biszkopt, mascarpone, kremówka i owoce. Tarta jest przepyszna i rozpływa sie w ustach. Jedyny jej minus jest taki, że nie można poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Tarta z mascarpone bez pieczenia

Składniki na spód:

  • 220g herbatników lub starego biszkoptu
  • 110g masła
  • 2 czubate łyżki kakao

Herbatniki pokruszyć blenderem, masło roztopić. Połączyć składniki by powstał “mokry” piasek.
Prostokątną formę na tartę lub blaszkę o wymiarach 30x20cm delikatnie posmarować masłem. Wyłożyć przygotowaną masę z ciastek i wyłożyć nią formę, dociskając dokładnie. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Składniki na krem:

  • 500g schłodzonego serka mascarpone
  • 250ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki (u mnie 30%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań smakowych)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ulubione owoce w ilości pozwalającej na pokrycie całego wierzchu tarty (u mnie maliny, borówki i jeżyny)

Serek mascarpone i kremówkę umieścić w misie miksera, dodać ekstrakt i cukier puder. Zmiksować wszystko na puszysty krem.
Gotowy krem przełożyć na schłodzony spód, na wierzch wyłożyć owoce. Schłodzić w lodówce przez godzinę lub dłużej.

Tarta z mascarpone bez pieczenia
Tarta z mascarpone bez pieczenia
Tarta z mascarpone bez pieczenia

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Tarty, z owocami i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Zrobiłam spod .chłodzi się w lodówce .kremu jeszcze nie robiłam ..proszę mi powiedzieć bo spod zrobiłam z 1.5porcji .blacha okrągła 31 cm ….czy po nałożeniu kremu dzisiaj (ciasto potrzebuje na jutro)będzie się dobrze kroiło?pierwszy raz robię taki spod

Katka
Katka
3 lat temu

Masa się zważyła😐 Mascarpone wogole nie chce sie polaczyc z kremówka 😐

Daga
Daga
5 lat temu

Rewelacja. Powstaje ekspresowo i tak samo znika . Tarta wyszła przepyszna!!! Polecam 🙂

@g@
@g@
5 lat temu

Krem jest rewelacyjny!!! Skradł serce moich bliskich. Dzięki za instrukcję przygotowania, bo zawsze inaczej go robiłam i, niestety, śmietana się ważyła. Teraz poznałam rewelacyjny smak mascarpone i nareszcie śmietana się trzyma.

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu
Reply to  Asiek

Aniu, czyli nie ubijasz osobno śmietany tylko razem z serkiem?

Majana
5 lat temu

Jak to zapomnieli? Ja nie zapomniałam Asiu.:)
Faktycznie tez ostatnio mniej mnie na blogach, ale jest tyle innych spraw na głowie, że siłą rzeczy blogi schodzą na dalszy plan niestety.
Cieszę się, że jesteś ,pieczesz i piszesz. Piękne zdjęcia tarty, a sama tarta z całą pewnością smakuje genialnie!
Uściski serdeczne ślę :*
Majana

Majana
5 lat temu
Reply to  Asiek

🙂

karto_flana
5 lat temu

Melduje sie 🙂 Porywam kawalek ciasta 🙂

gin
5 lat temu

Mmm, wygląda naprawdę wspaniale 🙂
Nie mogę się wypowiadać za innych, ale ja nie zapomniałam, bo bardzo lubię Twój blog 🙂 Czasem tak się składa, że nie można naszym “maleństwom” poświęcić tyle czasu, ile by się chciało, ale to nie szkodzi, dopóki całkiem o nich nie zapominamy 🙂

Loreta
5 lat temu

Wygląda przepysznie, zdecydowanie do zrobienia!