Jedno z tych ciast, które od dawien dawna kołatało mi się po głowie. Zainteresowała mnie nazwa, bo sami przyznajcie, że jest ciekawa 🙂 . Znalazłam je już naprawdę dawno, bo jeszcze zanim założyłam bloga. I nie wiem sama dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem go. Może nie do końca byłam przekonana, że coś co się nazywa styropian, może być dobre. A zapewniam Was, że jest! I to jak dobre! Ciasto smakuje trochę jak sernik, lekki i puszysty, z nutą kokosową, na przepysznym kruchym cieście. Moim dodatkiem są owoce na wierzchu ciasta, bo pomyślałam, że dobrze będą pasować. I się nie pomyliłam. Bardzo szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Naprawdę każdy kto jadł to ciasto, dziwił się, że to nie jest sernik. Robiłam w wersji ze śmietaną i w wersji z jogurtem greckim. Obie doskonałe.
Pozlecam Wam bardzo!
Przepis znaleziony wieki temu na GP.
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 250g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek kwaśnego dżemu lub powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
Z podanych składników (oprócz dżemu) zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich schować do lodówki przynajmniej na pół godziny (inaczej trudno będzie je zetrzeć, ja włożyłam do zamrażalnika).
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie dno blaszki wyłożyć połową ciasta. Ciasto posmarować cienką warstwą dżemu. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę:
- 5 białek
- 1 litr gęstej śmietany 18% (lub gęstego jogurtu typu greckiego)
- 200g wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce w ilości pozwalającej na pokrycie wierzchu ciasta (u mnie kilka garści czerwonej porzeczki)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, miksując za każdym razem dokładnie. Następnie dodać ekstrakt, budyń, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Powinna powstać gęsta i lśniąca masa, taka, jak na bezę. Do gotowej masy białkowej dodać śmietanę i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać wszystko razem (już nie mikserem, tylko łyżką).
Masę wyłożyć na schłodzony spód, na wierzch wyłożyć owoce (nie za gęsto). Na górę ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami pozostała część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę, do ładnego zarumienienia się ciasta. Ciasto zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie. Kroić najlepiej po kilku godzinach. Najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego!
Ubustwiam takie ciasta,wyglądają przepysznie,ale jestem fanką serników.Pozdrawiam.
Nie wyszło mi, środek jest za rzadki ;( czy to wina braku wiórek kokosowych???
Raczej obstawiałabym, że się zbyt krótko piekł.
Czy zamiast śmietany można dodać śmietankę dekoracyjną “decor” ??
Liczę na szybką odpowiedź i pozdrawiam cieplutko :*
Nie mam pojęcia, co to jest śmietanka dekoracyjna 🙁 To ma być zwykła śmietana, taka z kubeczka, gęsta. Lub jogurt typu greckiego.
Witam. Ciasto pyszne, wyszło idealnie właśnie z tego przepisu. Użyłam jogurtu greckiego i dodałam borówki. pozdrawiam
Właśnie na niedzielę też robiłam w wersji z jogurtem i borówkami. Potwierdzam, pycha!
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Dziękuję za przepis. W sobotę zamierzam upiec ciasto z budyniową pianką i malinami.
Serdecznie dziękuję za przepis. W sobotę zamierzam upiec ciasto z budyniową pianką i malinami.
Ciasto upieczone,zjedzone ,pochwalone:)) Zamówienie na następne.
Dziękuję za przepis.
Napiszę krótko:))
Upieczone,zjadzone,POCHWALONE:))
Dziękuję za przepis
Witam.Czy z tego przepisu moznaby upiec “male styropianki”? np. babeczki? Co pani o tym mysli? takie niby mini-serniczki?
Jeśli masz taką ochotę, to pewnie, czemu nie 🙂
Uwielbiam przepisy tak dokładnie opisane 🙂 Koleżanka zachwalała ten przepis wiec zabieram się za pieczenie 🙂
Staram się, żeby wszystko było jasne i czytelne 🙂
Pozdrawiam!
Czy budyń, który dodajemy do masy ma być w proszku czy ugotowany?
Nigdzie w przepisie nie jest napisane, że trzeba ugotować budyń 🙂 Budyń ma być sypki.
ciasto faktycznie smaczne, zrobiłam z jogurtami typu greckiego trochę czuć ich posmak, więc innym razem zrobię ze śmietaną. Faktycznie warto wypróbować z jogurtem owoce leśne. Mój posypałam mrożonymi jagodami, polecam
Cieszę się, że smakowało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Czy ten dżem w składnikach ciasta kruchego również mieszamy (z tymi składnikami)?????
Nie mieszamy. Smarujemy spód ciasta. Wystarczy przeczytać opis.
w składnikach ciasta kruchego jest dżem, który (również) mieszamy z wszystkimi tymi składnikami????
Robię to ciasto od lat tylko zamiast śmietany i owoców dodaję 2 duże jogurty owocowe np o smaku owoców leśnych. Ciasto jest pyszne, ciekawe i im starsze tym smaczniejsze 🙂
Doskonały ten pomysł z jogurtami owocowymi, muszę koniecznie wypróbować!
na której prowadnicy połozyc ciasto i w jakim programie je upiec? prosze o pomoc
Na środkowym poziomie piekarnika, grzanie grzałka góra- dół.
dziękuje za odpowiedz 🙂 a czy nie lepiej na pierwszej (najnizszej prowadnicy) ? bo przepis na ciasto podobny jest do ciasta kruchego. Planuje w piątek upiec to ciasto i chciałabym zeby mi wyszło, zeby sie upiekło:) jakis czas temu piekłam sernik na kruchym i dałam na srodek piekarnika i nie do konca było upieczone:(
Nie znam Twojego piekarnika. Ja wszystkie ciasta piekę na środkowej półce, chyba, że w przepisie jest wybitnie wskazane inaczej. Ale i tak zawsze przepis należy dostosować do własnego piekarnika. Jeśli twój piekarnik piecze najlepiej na pierwszej, to zrób tak.
czy moga byc tu uzyte jablka w plasterkach , albo starte na grubej tarce ?????
Jeśli jabłka, to po pokroiłabym je w grubą kostkę.
Asiu, czy to ciasto wymaga przechowywania w lodówce?
Tak.
Przepadam za kokosem a ciasto na Twoich zdjęciach wygląda niebiańsko 🙂 Zapisuję przepis do wypróbowania 🙂
To ciasto jest rewelacyjne. Robilam je z troche innego przepisu( masa sklada sie tylko ze smietany, cukru, bialek i budyniu), nastepnym razem przetestuje Twoja wersje z jogurtem greckim:)
Koniecznie spróbuj, jest jakby trochę lżejsze.
Pozdrawiam!
Pierwsze ciasto z Pani przepisów, które mi nie wyszło. 🙁
Jej, bardzo mi przykro. A co dokładnie nie wyszło? To bardzo proste ciasto…
Spód ciasta nie upiekł się na środku blaszki, ale poza tym jest w sumie bardzo dobre. 🙂
Super wygląda Asiu!
Bardzo smaczne jest to ciacho, robiłam i wszystkim smakowało.
Pozdrowienia serdeczne.:)
Uwielbiam – jest takie cudownie delikatne… 🙂
Pyszne ciasto, mi trochę nie wyszło, ale to dlatego, że nie przejawiam talentów kulinarnych.
ja bardzo lubię to ciasto 😉
Ja już też 🙂
Wygląda cudownie, muszę wypróbować kolejny Pani przepis! pozdrawiam