Ciasto styropian

Ciasto styropian

by

w przepisy na: ,

Jedno z tych ciast, które od dawien dawna kołatało mi się po głowie. Zainteresowała mnie nazwa, bo sami przyznajcie, że jest ciekawa 🙂 . Znalazłam je już naprawdę dawno, bo jeszcze zanim założyłam bloga. I nie wiem sama dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem go. Może nie do końca byłam przekonana, że coś co się nazywa styropian, może być dobre. A zapewniam Was, że jest! I to jak dobre! Ciasto smakuje trochę jak sernik, lekki i puszysty, z nutą kokosową, na przepysznym kruchym cieście. Moim dodatkiem są owoce na wierzchu ciasta, bo pomyślałam, że dobrze będą pasować. I się nie pomyliłam. Bardzo szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Naprawdę każdy kto jadł to ciasto, dziwił się, że to nie jest sernik. Robiłam w wersji ze śmietaną i w wersji z jogurtem greckim. Obie doskonałe.
Pozlecam Wam bardzo!

Przepis znaleziony wieki temu na GP.

Ciasto styropian

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek kwaśnego dżemu lub powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)

Z podanych składników (oprócz dżemu) zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich schować do lodówki przynajmniej na pół godziny (inaczej trudno będzie je zetrzeć, ja włożyłam do zamrażalnika).
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie dno blaszki wyłożyć połową ciasta. Ciasto posmarować cienką warstwą dżemu. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • 1 litr gęstej śmietany 18% (lub gęstego jogurtu typu greckiego)
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce w ilości pozwalającej na pokrycie wierzchu ciasta (u mnie kilka garści czerwonej porzeczki)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, miksując za każdym razem dokładnie. Następnie dodać ekstrakt, budyń, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Powinna powstać gęsta i lśniąca masa, taka, jak na bezę. Do gotowej masy białkowej dodać śmietanę i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać wszystko razem (już nie mikserem, tylko łyżką).
Masę wyłożyć na schłodzony spód, na wierzch wyłożyć owoce (nie za gęsto). Na górę ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami pozostała część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę, do ładnego zarumienienia się ciasta. Ciasto zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie. Kroić najlepiej po kilku godzinach. Najlepsze jest na drugi dzień.

Ciasto styropianCiasto styropianCiasto styropianCiasto styropian

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

44 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Urszula Marchlewska
Urszula Marchlewska
6 lat temu

Ubustwiam takie ciasta,wyglądają przepysznie,ale jestem fanką serników.Pozdrawiam.

Ania
Ania
7 lat temu

Nie wyszło mi, środek jest za rzadki ;( czy to wina braku wiórek kokosowych???

Sandra
Sandra
8 lat temu

Czy zamiast śmietany można dodać śmietankę dekoracyjną “decor” ??
Liczę na szybką odpowiedź i pozdrawiam cieplutko :*

Ola
Ola
8 lat temu

Witam. Ciasto pyszne, wyszło idealnie właśnie z tego przepisu. Użyłam jogurtu greckiego i dodałam borówki. pozdrawiam

Ola
Ola
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za przepis. W sobotę zamierzam upiec ciasto z budyniową pianką i malinami.

Ola
Ola
8 lat temu
Reply to  Asiek

Serdecznie dziękuję za przepis. W sobotę zamierzam upiec ciasto z budyniową pianką i malinami.

basia
basia
8 lat temu

Ciasto upieczone,zjedzone ,pochwalone:)) Zamówienie na następne.
Dziękuję za przepis.

basia
basia
8 lat temu

Napiszę krótko:))
Upieczone,zjadzone,POCHWALONE:))
Dziękuję za przepis

kinga
kinga
8 lat temu

Witam.Czy z tego przepisu moznaby upiec “male styropianki”? np. babeczki? Co pani o tym mysli? takie niby mini-serniczki?

Justynka
Justynka
9 lat temu

Uwielbiam przepisy tak dokładnie opisane 🙂 Koleżanka zachwalała ten przepis wiec zabieram się za pieczenie 🙂

Margerita
Margerita
9 lat temu

Czy budyń, który dodajemy do masy ma być w proszku czy ugotowany?

Gospocha
Gospocha
9 lat temu

ciasto faktycznie smaczne, zrobiłam z jogurtami typu greckiego trochę czuć ich posmak, więc innym razem zrobię ze śmietaną. Faktycznie warto wypróbować z jogurtem owoce leśne. Mój posypałam mrożonymi jagodami, polecam

Gosia
Gosia
10 lat temu

Czy ten dżem w składnikach ciasta kruchego również mieszamy (z tymi składnikami)?????

Gosia
Gosia
10 lat temu

w składnikach ciasta kruchego jest dżem, który (również) mieszamy z wszystkimi tymi składnikami????

KuchareczkaRozalia
KuchareczkaRozalia
10 lat temu

Robię to ciasto od lat tylko zamiast śmietany i owoców dodaję 2 duże jogurty owocowe np o smaku owoców leśnych. Ciasto jest pyszne, ciekawe i im starsze tym smaczniejsze 🙂

buzka1991
buzka1991
10 lat temu

na której prowadnicy połozyc ciasto i w jakim programie je upiec? prosze o pomoc

buzka1991
buzka1991
10 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuje za odpowiedz 🙂 a czy nie lepiej na pierwszej (najnizszej prowadnicy) ? bo przepis na ciasto podobny jest do ciasta kruchego. Planuje w piątek upiec to ciasto i chciałabym zeby mi wyszło, zeby sie upiekło:) jakis czas temu piekłam sernik na kruchym i dałam na srodek piekarnika i nie do konca było upieczone:(

mala
10 lat temu

czy moga byc tu uzyte jablka w plasterkach , albo starte na grubej tarce ?????

Ewa
Ewa
10 lat temu

Asiu, czy to ciasto wymaga przechowywania w lodówce?

pieguska
10 lat temu

Przepadam za kokosem a ciasto na Twoich zdjęciach wygląda niebiańsko 🙂 Zapisuję przepis do wypróbowania 🙂

anahitka9
10 lat temu

To ciasto jest rewelacyjne. Robilam je z troche innego przepisu( masa sklada sie tylko ze smietany, cukru, bialek i budyniu), nastepnym razem przetestuje Twoja wersje z jogurtem greckim:)

Wera
Wera
10 lat temu

Pierwsze ciasto z Pani przepisów, które mi nie wyszło. 🙁

Wera
Wera
10 lat temu
Reply to  Asiek

Spód ciasta nie upiekł się na środku blaszki, ale poza tym jest w sumie bardzo dobre. 🙂

Majana
10 lat temu

Super wygląda Asiu!
Bardzo smaczne jest to ciacho, robiłam i wszystkim smakowało.
Pozdrowienia serdeczne.:)

gin
10 lat temu

Uwielbiam – jest takie cudownie delikatne… 🙂

Edyta
10 lat temu

Pyszne ciasto, mi trochę nie wyszło, ale to dlatego, że nie przejawiam talentów kulinarnych.

iza
10 lat temu

ja bardzo lubię to ciasto 😉

Basia
Basia
10 lat temu

Wygląda cudownie, muszę wypróbować kolejny Pani przepis! pozdrawiam