Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

by

w przepisy na: ,

Nie przepadam za ciastami z galaretką. Może nie tyle za ciastami, co za samą galaretką. Coś w jej konsystencji jest takiego, że mi po prostu nie odpowiada. Dlatego wielkie było moje zdziwienie, gdy właśnie na takie ciacho naszła mnie ochota. Nie miałam żadnego sprawdzonego przepisu, a i szukać mi się nie chciało, więc pokombinowałam z tego, co mogło pasować i wymyśliłam. Lekki biszkopt, pyszny krem budyniowy i truskawki zalane galaretką. I powiem nieskromnie, że wyszło pysznie. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy niczym smarować. Wlać przygotowane ciasto, wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w tortownicy. Gdy biszkopt będzie już całkiem wystudzony wyjąć z tortownicy. Jeśli jest taka potrzeba, ściąć górę w celu wyrównania.

Krem budyniowy:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • mniej niż pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 70g bardzo miękkiego masła

Dodatkowo:

  • truskawki (u mnie wyszło ok 250g, ale można ułożyć gęściej)
  • śmietana kremówka do ozdoby, można pominąć (ubiłam 250g, bo z mniejszą ilością mój robot ma problem, ale możecie ją spożytkować do truskawek:) )
  • galaretka truskawkowa

Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.

Zagotować szklankę mleka z cukrami i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Wlać na gotujące mleko i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ubić miękkie masło na puch, dodawać do zimnego budyniu i zmiksować na gładką masę.

Biszkopt ponownie umieścić w tortownicy. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem budyniowy i wyrównać. Na budyniu poukładać umyte i przekrojone na pół truskawki. Gdy galaretka zacznie tężeć ( u mnie trwało to całe wieki) zalać nią truskawki. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

30 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
arlena
arlena
8 lat temu

Zrobiłam, bardzo dobre. Jeszcze tylko biszkopt nie wychodzi mi tak jak bym chciała. Taki suchy i zbity, ale to początki mojego pieczenia, więc nie musi być idealnie.

kuchnie świata
9 lat temu

Niesamowity przepis. Chyba, że zabiorę się do pichcenia! Trzymajcie kciuki! 🙂

AsiaW
AsiaW
10 lat temu

Wpisuję się tu specjalnie aby się pochwalić, że w sobotę zrobiłam to ciasto i wyszło rewelacyjnie. Było tak ładne, że aż zrobiłam mu zdjęcia 🙂 A trzeba dodać, że nie piekę ciast bardzo często – właściwie to do tej pory prawie wcale nie piekłam. Zrobiłam z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową, było OK, ale z truskawakami na pewno jest dużo lepsze. Czekam na sezon na truskawki.

Sara
Sara
10 lat temu

Szukałam właśnie przepisu na walentynkowe ciasto i Twoje przypadło mi do gustu (chodzi o wygląd). Mam tylko pytanie czy można po prostu ugotować zwykły budyń i zalać nim biszkopt, a następnie dodać galaretkę, czy jednak nie bardzo?

Ewa
Ewa
11 lat temu

Asiu, krem w cieście kompletnie mi się nie udał. Nie chciał się ściąć. Teraz wylewa się spod galaretki a mączka jest w nim wyczuwalna. Nie wiem, co zrobiłam nie tak. Kiedy gotowałam ten budyń zrobiło mi się mnóstwo grudek, więc przecisnęłam całość przez sitko. Może dlatego jest taki płynny? Szkoda, bo ciasto u ciebie wygląda wspaniale. Za to szarlotka sypana z twoimi wskazówkami wyszła super – żadnych śladów surowej kaszy manny, co czasem mi się zdarzało, kiedy korzystałam z innych przepisów.
Pozdrawiam

Bogi
Bogi
12 lat temu

Cudne :)) mniam mniam

moje pasje
12 lat temu

pysznie wygląda 🙂 I jakie piekne kolory 🙂 Och zjadłabym kawałeczek chociaż…. U mnie nic sodkiego dzisiaj nie ma 🙁

Kaś
12 lat temu

bajeczne ciacho! wygląda lekko jak chmurka
ps śliczna zastawa

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Cudne jest! I wspaniałe zdjęcia. A ja robiłam kilka dni temu podobne tylko na bazie ciasta ucieranego zamiast biszkopta 🙂

Monika Ł.
Monika Ł.
12 lat temu

Ciasto pycha i z kawką również wyśmienicie smakuje 😉 dziękuję za przepis

tastefully
12 lat temu

Jeśli mogę coś poradzić, Asiu, to ja zawsze daję mniej wody niż na opakowaniu, tak gdzieś 400 – 450 ml. I wstawiam garnuszek z galaretką do zlewozmywaka z zimną wodą. Wtedy dużo szybciej galaretka zastyga i mam o wiele lepszą kontrolę nad nią niż jak trzymam ją w lodówce. A gdyby za bardzo stężała, to wtedy leciutko ją podgrzewam 🙂

karmel-itka
12 lat temu

widzę, że patriotyzm z okazji Euro ;] jakie piękne zdjęcia!

Konkursy
12 lat temu

Przepraszam bardzo 🙂 ja rozumiem że pyszne i smaczne itd: hm….hm…ale czy ja mogę mlaskać konsumując ciasto?

zauberi
12 lat temu

takie ciasta to ja lubię :), rzeczywiście całkiem podobne zrobiłyśmy, pozdrawiam

karto_flana
12 lat temu

Ale pysznie sie prezentuje 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Wygląda jak tort! Pyszna kompozycja!

GastroMonia
12 lat temu

pięknie się zaroiło od truskawkowych przepisów:) Twój wygląda pysznie:)

Iza
12 lat temu

uwielbiam takie ciasto, a zdjęcie przepiekne!!!

Majana
12 lat temu

Prezentuje się bardzo smacznie i ładnie :).
Ja bym do tych filiżanek jeszcze herbatki nalała ;-).

Pozdrowienia ciepłe 🙂
Majana

Pafka
Admin
12 lat temu
Reply to  Majana

No… ja też tak uważałem – jednak Asiek stwierdziła, że herbata jest w dzbanku i potem sobie “polejemy” 😉